Evren akıllı tasarım ürünü müdür?

🕒 Konu sahibi 13 saat önce aktifti
Bildiğim bütün patlamalar düzen bozan, yakıp yıkan patlamalar iken, bir patlama olacak tesadüfen ve kainat oluşacak rastgele !!!

adı büyük patlama sadece

aslında patlama değil o
çok hızlı bir genişleme
başlangıçta henüz uzayda olmadığı için sesde yok tabi

bunun gibi aklınıza takılan her sorunun bilimsel cevaplarını ararsanız, bigün sizinde evrene şuankinden çok farklı bi gözle bakıcağınıza eminim..

adı büyük patlama sadece

aslında patlama değil o
çok hızlı bir genişleme
başlangıçta henüz uzayda olmadığı için sesde yok tabi

bunun gibi aklınıza takılan her sorunun bilimsel cevaplarını ararsanız, bigün sizinde evrene şuankinden çok farklı bi gözle bakıcağınıza eminim..

Tamam genişleme olsun o zaman .. Bana çok hızlı genişleyen küçük ama bilinçli ve aynı zamanda düzenleyici başka bir örnek gösterebilir misin ?

#sayfa 2ye cevap;
sayfada üç kere mühendislik kelimesi geçiyor yalnız yazı genel itibariyle, bakın şu doğaya bunu tanrı yarattı işte mühendislik sanat budur! demekten öteye gitmemiştir.. yine kanıt yok tabi...

#sayfa 3e cevap;
bana nasıl olurda durup dururken, bir noktada bir patlama olur ve evren kendiliğinden oluşur diye sormuşsunuz;
bende size bir soru sorayım ardından açıklıyayım :)
hadi diyelim evrenin kendini varetmesinin nedenini bulamadık, bu hemen zihnimizde ilahi bir yaratıcı var ederek bunu ona bağlamamızı ve tapmamızı mı gerektirir? (ki evrenin nedenini aramak anlamsızdır)

şöyle söyliyim;

eğer büyük patlama gibi en büyük soruları anlayama çalışıyorsak biraz daha zekice düşünmeliyiz..
bir elmanın dalından toprağa düşmesinin nedeni vardır;
basit, yerçekimi..
ama herşeyin içinde varolduğu evren farklıdır ona elma gibi bakamazsın, elmadaki kural onda geçerli değildir, elmadaki kuralı vareden odur, elmayı ve o kuralı içinde barındıran odur...
evrenin başlangıcından önce zaman yoktur, yani evrenin varlığının bi nedeni olamaz
bunu sorgulamak anlamsızdır..
dünyanın köşesini aramak gibi bişeydir bu..
neden kavramı için zamana ihtiyaç vardır..
evrenden önce zaman yoktur..
zaman evrene ait, evrenin içindeki bi kavramdır..
evrenin kendisi için kullanılamaz..
evrenin neden oluştuğu sorusu gereksiz ve anlamsızdır, asıl soru evren nasıl oluşmuştur?
bknz :sicim teorisi

el yazısı okumayı sevmeyen biriyim ve ilk üç sayfayı okuyarak zaten sınırlarımı zorlamış oldum
diğer sayfaları özetleyerek buraya tekrar yazarsanız, onlarada cevabım olur
iyi günler :)
Sevgili nicomedes kusura bakma ama ben emek harcayıp değer verip yazdım. Okumayacağınız yazının özetini geçemem... Ayrıca yazdıklarınızın hiç biri sorularıma cevap yok...

Zaman bildiğimiz bugün ki evren için varolan bir kavramdır. Bildiğimiz bu zamandan önce hiç bir şey yoktu diyemezssiniz. Yokluk varlığı üretemez.

Ayrıca bu muhteşem tasarım ı tesadüflere bağlamamı ve bu harika muazzam yaradılışı görmememi.ve bundan Allah sız lık çıkarmamı beklemeniz oldukça ilginç.

Hepsini okuduktan sonra bütünlük içerisinde konuşalım. Yoksa size kolay gelsin...

Tevhid - Adalet - Özgürlük

Tamam genişleme olsun o zaman .. Bana çok hızlı genişleyen küçük ama bilinçli ve aynı zamanda düzenleyici başka bir örnek gösterebilir misin ?

tahmin ettiğim gibi yine aynı soru geldi : )
ne dersem diyim aynı soru gelecek yine : )
cevabımı bekliyorsunuz ama aslında ben ne yazarsam yazayım, söylediklerimin bi anlamı olmayacak sizin için.
inandığınız doğrularınızdan başka bir cevap olamayacağını kabul etmişsiniz bikere.

neyse yinede örnek veriyim bari;

evrene benzer hızda genişleyen tek şey başka evrenler olabilir.

fizik dünyasının en itibar gören teorisi olan sicim teorisine göre bu evrenlerin olması muhtemel.

ama tabi bu bi teori (ki çok zekice düşünülmüş bi teori)

çok hızlı genişleyen ve düzen oluşturabilecek kavramları evrenler için söz konusudr

çünkü onun hızına yaklaşabilen birşey yok bu evrenin içinde.

bütün düşünceleriniz değiştimi şimdi? :)

ben söyliyim başka bi soru arıyo olucaksınız..

tahmin ettiğim gibi yine aynı soru geldi : )
ne dersem diyim aynı soru gelecek yine : )
cevabımı bekliyorsunuz ama aslında ben ne yazarsam yazayım, söylediklerimin bi anlamı olmayacak sizin için.
inandığınız doğrularınızdan başka bir cevap olamayacağını kabul etmişsiniz bikere.

neyse yinede örnek veriyim bari;

evrene benzer hızda genişleyen tek şey başka evrenler olabilir.

fizik dünyasının en itibar gören teorisi olan sicim teorisine göre bu evrenlerin olması muhtemel.

ama tabi bu bi teori (ki çok zekice düşünülmüş bi teori)

çok hızlı genişleyen ve düzen oluşturabilecek kavramları evrenler için söz konusudr

çünkü onun hızına yaklaşabilen birşey yok bu evrenin içinde.

bütün düşünceleriniz değiştimi şimdi? :)

ben söyliyim başka bi soru arıyo olucaksınız..

İyi de sen tatmin edici cevaplar veremiyorsun ki ! Bu yüzden verdiğini sandığın her cevapta açıktan içeri giriyor sorularım ..
" Başka evrenler olabilir " derken bile asla doğruluğundan emin olamayacağın bir ihtimali varsayımmış gibi önüme sürüyorsun ..

Bir patlama olacak ( sen buna çok hızlı bir genişleme desen de ışık hızından bile hızlı genleşen şey de bir patlamadır ) ve bu sayede MUAZZAM bir düzen oluşacak ve bunun tesadüfi olduğuna inanmam için başka evrenlerde de bu oluşumun olduğunun ispatlanmasını beklemem gerekecek !
Buradan yola çıkarak kimseyi ikna edemezsin sevgili kardeşim ..
Daha bu tıkanıklığı aşmadan bir de dünyada ilk canlılığın nasıl oluştuğu kısmına bile gelemiyoruz ki orada da ciddi sorularım vardı hazırda bekleyen ..
Neyse eyvaALLAH düşüncelerine ve emeğine ..

Din konusunda çok bilgili olmasam da ben de birşeyler yazmak istiyorum.*
Evrenin genişlemesi Kur'an'da geçer:
''Göğü kendi kudretimizle biz bina ettik ve biz elbette genişleticiyiz. (Zariyat Suresi-47)

Yaklaşık 1400 yıl önce indirilmiş bir kitapta, insanlar evren hakkında şimdiki kadar bilgi sahibi değilken, bunu kim yazmış olabilir? Bana göre onu inşa eden, yani Allah..

bilim ''evren gelişliyo lan'' demeden önce öyle çevirmiyordunuz ama
biz göğü kudretimizle bina ettik. hiç şüphesiz biz, çok genişlik ve kudret sahibiyiz. (elmalılı hamdi yazır)

ve göğü bir kuvvetle bina ettik ve şüphe yok ki, biz elbette kâdirleriz. (ömer nasuhi bilmen)

biz göğü kuvvetle bina etdik. çünkü biz muhakkak ve mutlak bir (vüs'at ve) kudrete mâlikizdir. (hasan basri çantay)

işi kitaba uyduymak değil bu ''kitabı işe uydurmak''
''bakınız: ben zaten fiili başkanım,ters düşen yasa varsa siz bi ara değiştiriverirsiniz artık''
1.mahveddin

Nasıl çeviri yapılıyordu Cli ? Varsa eski çeviri bir görebilir miyim ?

kendi kendini var etme potansiyeli olan muazzam büyüklükteki bi evrende yaşıyoruz.

Ben buna katılmıyorum kendi kendini var etme potansiyeli derken evren hakkında söylenen herşey teori kesinliği yokken evrenin her ayrıntısını insanoğlu görmemişken kendi kendini var etme potansiyeli olduğuna inanmıyorum.

evrenin kendisi tanrı iddiasını gereksiz kılıyor

Evrenin kendiside tanrı olacağını sanmam. bu kadar kolay ulaşabiliyorken.
her geçen saniye evren genişliyor büyüyor.

kara deliklerin onca şeyi yok ettiği söylenirken gelip evreng enişliyor lafıda garip. kara delikelrde bir o kadar evrende parçalar kaplayıp yok etmiyormu belki aynı oranda yok edip yenisi çıkıyodur belki hep aynıdır. bunuda belirten kesin bir delil yok.

zamanı geriye sararsanız galaksilerin herşeyin bir noktada, atomdan küçük bir noktada birleştiğini görürdünüz.
13,7 milyar yıl önce büyük patlama olağanüstü bişeyede sebep olmuştur; zamanı başlatmıştır, zamanı oluşturmuştur.
büyük patlamadan önce zaman diye bişey yoktur,zaman evrenle var olmuştur.
zamanın olmadığı biyerde (ki öyle bir yerde yok) evreni varetmekten sözedemeyiz.
evren yaratılamaz, tasarlanamaz.

büyük patlamanın olduğu kısmına gelince Allah'ın evreni yarattığına inanmıyarak bir kaç bilim adamının söylediği bir patlamaya inanmakta garip. 13,7 milyar önce büyük patlama olduğunu neye göre ölçtüler 13.7 milyar önceki bir şeymi buldularda bunca yıl önce olduğunu biliyolar yoksa tahminimi konuşuyolar. Tahmini konuşuuyolarsa buna neye göre inanıyorsun.

ayrıca atomun etrafında dönen elektronlar bazen yokolup başka biyerde ortaya çıkabiliyorlar, buda bi zamanlar atomdan bile küçük olan evrenin fizik kurallarına ters düşmeden yok iken kendini varedebileceği anlamına gelir.. elektron nasıl yokluktan var oluyosa evren neden olmasın?

yok olan birşey başak bir yerde orataya çıkıyorsa acaba tamamen yok olmuşmudur. buda muamma.

düzensizliğin ve şansın sayesinde belirli bi düzene sahip ama çoğu yerinde kaos hakim olan bi evrende yaşıyoruz.
bir sürü düzensizlik söz konusudur, bunlara örnek vermek gerekirse;

#kara delikler uzayda başı boş dolaşır ve önüne çıkan herşeyi yokederler.

peki akra deliğin önüne çıkan herşey neye göre bu akra deliğin önüne çıkıyor. başı boş dolaşıyor deniyorda neye göre kara deliğin dolandığı gidişatımı takip ettiler. aldığı yönleremi baktılarda başı boş dolanmış oluyor?

#aranızdan kim dünyamıza gelecekte marmara bölgesi kadar büyük bi meteor çarpmayacağının garantisini verebilir? sadece güneş sistemimizin kuiper kuşağında bu büyüklükte milyonlarca göktaşı varolduğu bilinmektedir,
meteorların dost canlısı olmadığını teleskop alıp ay'daki kraterlerin büyüklüğüne ve sayısının fazlalığına bakarak anlayabilirsiniz (marsta meteorlarla hırpalanmıştır)

yarını görüp görmeyeceğinin garantisini nasıl veremiyorsan aynı şekilde verememen gayet normaldir. ben şu kadar yıl hayatta kalacam diye bir garanti verebiliyormusun ki göktaşı için garanti istiyorsun.

#evrenin heryerindeki tüm yıldızlar, yakıtları olan helyum bittiğinde etrafındaki gezegenleri ve onlardaki hayatları yokederek patlamaktadırlar.

evrenin diğer kısımlarında hayat bulunduda benimmi haberim yok. Yıldızlar hangi hayatı yok ediyor. Neredeki yaşamı yok etmişelr acaba. Elinde yok ettiği bir yaşam bir hayat varmı. Kesin kanıtı sanmıyorum.

#milyarlarca yıldır milyarlarca devasa galaksi birbirine çarpıp duruyor

insan oğlunun bile bir ömrü varken evrendeki galaksilerin bir ömrünün olmaması gerektiği saçma geliyor. Herşeyin bir bitişi olacak elbet. Sebebide bu bitiş zamanının gelmesinden olsa gerek. Nasıl insanın sonunu hazırlayan bir Allah varsa galaksilerinde sonu bittiğinde bu sonu hazırlayan aynı Allah var.

#evrenin genişlemesinin bigün durabileceği ve herşeyi yokederek geriye doğru küçüleceği teorileri astronomi dünyasında itibar görmektedir.

Astronomi ne kadar gerçek bir bilim dalıki. Astronominin herşeyi başlı başına zaten teori. Teori üzerinden gerçeklik yansıtmak ne kadar doğruki teori üzerinden oluşacak teorileri dikkate alalım.

ve benzeri sayısız düzensizlik mevcuttur.

içinde bulunduğumuz bu kadim evren, hem kendini varedebilir hem içindekileri edebilir..
fizik kanunların varettiği ve olasılığın hükmettiği tehditlerlede yokedebilir, garanti yoktur.
tanrıya ise ihtiyaç yoktur.

İçinde bulunduğumuz evren, cinsellik yaşamadan benim çocuğum olamsını sağlayabilirmi benim dnamdan ? yada su görmeden bir ağacın yeşermesini sağlayabilirmi?yada gelip bana bir tarhana çorbası yapabilirmi? sanmıyorum

üstteki yazdıklarımın tam tersini savunanların görüşlerini bekliyorum..

hakaret , küfür, aşağılayıcı cümleler kurmayarak, karşılıklı saygı çerçevesinde tartışalım lütfen!

Görüş olarak gelince. Evrende bulunan bir atomun bile ortaya çıkması için birçok ihtimalin olması gerekirken. Evrenin kendisininde ayakta durması için birçok ihtimal vardır. İhtimallerin hepsi teoridir. Ve bunla ilgili kesin bir bilgiyi elde edilemez. Böyle bir durumda insanın kendi inancı ortaya çıkar. Kimisi bu yazıda yazıldığı gibi teori üzerinden ortaya atılıp hiçbir şekilde kanıtlanmamış insanların sözlerine inanırken. Kimiside yıllar önce bu tartışmalar bile gündeme gelmemişken Kuran'da bahsedilenlere inanır.

Evren bana göre büyümüyor, ancak değişiyor.

Stephen Hawking'in Büyük tasarım adlı belgeselinin özeti olmuş yazı.
Konuya gelince patlamadan önce zaman yok demek için önce bir zamanı tanımlar mısın? Neye göre yok?

Kimin tefsiri nereye yazdın ? Hangi tefsirmiş o " genişleticiyiz " ibaresini değişik yazan onu soruyorum sana ..

Hadi bi daha yazıim

biz göğü kudretimizle bina ettik. hiç şüphesiz biz, çok genişlik ve kudret sahibiyiz. (elmalılı hamdi yazır)

ve göğü bir kuvvetle bina ettik ve şüphe yok ki, biz elbette kâdirleriz. (ömer nasuhi bilmen)

biz göğü kuvvetle bina etdik. çünkü biz muhakkak ve mutlak bir (vüs'at ve) kudrete mâlikizdir. (hasan basri çantay)

kendi kendini var etme potansiyeli olan muazzam büyüklükteki bi evrende yaşıyoruz.

Ben buna katılmıyorum kendi kendini var etme potansiyeli derken evren hakkında söylenen herşey teori kesinliği yokken evrenin her ayrıntısını insanoğlu görmemişken kendi kendini var etme potansiyeli olduğuna inanmıyorum.

evrenin kendisi tanrı iddiasını gereksiz kılıyor

Evrenin kendiside tanrı olacağını sanmam. bu kadar kolay ulaşabiliyorken.
her geçen saniye evren genişliyor büyüyor.

kara deliklerin onca şeyi yok ettiği söylenirken gelip evreng enişliyor lafıda garip. kara delikelrde bir o kadar evrende parçalar kaplayıp yok etmiyormu belki aynı oranda yok edip yenisi çıkıyodur belki hep aynıdır. bunuda belirten kesin bir delil yok.

zamanı geriye sararsanız galaksilerin herşeyin bir noktada, atomdan küçük bir noktada birleştiğini görürdünüz.
13,7 milyar yıl önce büyük patlama olağanüstü bişeyede sebep olmuştur; zamanı başlatmıştır, zamanı oluşturmuştur.
büyük patlamadan önce zaman diye bişey yoktur,zaman evrenle var olmuştur.
zamanın olmadığı biyerde (ki öyle bir yerde yok) evreni varetmekten sözedemeyiz.
evren yaratılamaz, tasarlanamaz.

büyük patlamanın olduğu kısmına gelince Allah'ın evreni yarattığına inanmıyarak bir kaç bilim adamının söylediği bir patlamaya inanmakta garip. 13,7 milyar önce büyük patlama olduğunu neye göre ölçtüler 13.7 milyar önceki bir şeymi buldularda bunca yıl önce olduğunu biliyolar yoksa tahminimi konuşuyolar. Tahmini konuşuuyolarsa buna neye göre inanıyorsun.

ayrıca atomun etrafında dönen elektronlar bazen yokolup başka biyerde ortaya çıkabiliyorlar, buda bi zamanlar atomdan bile küçük olan evrenin fizik kurallarına ters düşmeden yok iken kendini varedebileceği anlamına gelir.. elektron nasıl yokluktan var oluyosa evren neden olmasın?

yok olan birşey başak bir yerde orataya çıkıyorsa acaba tamamen yok olmuşmudur. buda muamma.

düzensizliğin ve şansın sayesinde belirli bi düzene sahip ama çoğu yerinde kaos hakim olan bi evrende yaşıyoruz.
bir sürü düzensizlik söz konusudur, bunlara örnek vermek gerekirse;

#kara delikler uzayda başı boş dolaşır ve önüne çıkan herşeyi yokederler.

peki akra deliğin önüne çıkan herşey neye göre bu akra deliğin önüne çıkıyor. başı boş dolaşıyor deniyorda neye göre kara deliğin dolandığı gidişatımı takip ettiler. aldığı yönleremi baktılarda başı boş dolanmış oluyor?

#aranızdan kim dünyamıza gelecekte marmara bölgesi kadar büyük bi meteor çarpmayacağının garantisini verebilir? sadece güneş sistemimizin kuiper kuşağında bu büyüklükte milyonlarca göktaşı varolduğu bilinmektedir,
meteorların dost canlısı olmadığını teleskop alıp ay'daki kraterlerin büyüklüğüne ve sayısının fazlalığına bakarak anlayabilirsiniz (marsta meteorlarla hırpalanmıştır)

yarını görüp görmeyeceğinin garantisini nasıl veremiyorsan aynı şekilde verememen gayet normaldir. ben şu kadar yıl hayatta kalacam diye bir garanti verebiliyormusun ki göktaşı için garanti istiyorsun.

#evrenin heryerindeki tüm yıldızlar, yakıtları olan helyum bittiğinde etrafındaki gezegenleri ve onlardaki hayatları yokederek patlamaktadırlar.

evrenin diğer kısımlarında hayat bulunduda benimmi haberim yok. Yıldızlar hangi hayatı yok ediyor. Neredeki yaşamı yok etmişelr acaba. Elinde yok ettiği bir yaşam bir hayat varmı. Kesin kanıtı sanmıyorum.

#milyarlarca yıldır milyarlarca devasa galaksi birbirine çarpıp duruyor

insan oğlunun bile bir ömrü varken evrendeki galaksilerin bir ömrünün olmaması gerektiği saçma geliyor. Herşeyin bir bitişi olacak elbet. Sebebide bu bitiş zamanının gelmesinden olsa gerek. Nasıl insanın sonunu hazırlayan bir Allah varsa galaksilerinde sonu bittiğinde bu sonu hazırlayan aynı Allah var.

#evrenin genişlemesinin bigün durabileceği ve herşeyi yokederek geriye doğru küçüleceği teorileri astronomi dünyasında itibar görmektedir.

Astronomi ne kadar gerçek bir bilim dalıki. Astronominin herşeyi başlı başına zaten teori. Teori üzerinden gerçeklik yansıtmak ne kadar doğruki teori üzerinden oluşacak teorileri dikkate alalım.

ve benzeri sayısız düzensizlik mevcuttur.

içinde bulunduğumuz bu kadim evren, hem kendini varedebilir hem içindekileri edebilir..
fizik kanunların varettiği ve olasılığın hükmettiği tehditlerlede yokedebilir, garanti yoktur.
tanrıya ise ihtiyaç yoktur.

İçinde bulunduğumuz evren, cinsellik yaşamadan benim çocuğum olamsını sağlayabilirmi benim dnamdan ? yada su görmeden bir ağacın yeşermesini sağlayabilirmi?yada gelip bana bir tarhana çorbası yapabilirmi? sanmıyorum

üstteki yazdıklarımın tam tersini savunanların görüşlerini bekliyorum..

hakaret , küfür, aşağılayıcı cümleler kurmayarak, karşılıklı saygı çerçevesinde tartışalım lütfen!

Görüş olarak gelince. Evrende bulunan bir atomun bile ortaya çıkması için birçok ihtimalin olması gerekirken. Evrenin kendisininde ayakta durması için birçok ihtimal vardır. İhtimallerin hepsi teoridir. Ve bunla ilgili kesin bir bilgiyi elde edilemez. Böyle bir durumda insanın kendi inancı ortaya çıkar. Kimisi bu yazıda yazıldığı gibi teori üzerinden ortaya atılıp hiçbir şekilde kanıtlanmamış insanların sözlerine inanırken. Kimiside yıllar önce bu tartışmalar bile gündeme gelmemişken Kuran'da bahsedilenlere inanır.

Evren bana göre büyümüyor, ancak değişiyor.

iyikide dünya dönüyor dememişim:nee:
büyük patlamayı bile reddettiniz pes
dünyanın dönmesinide reddedermiydiniz acaba?
yazdığım deneylerle kanıtlanmış bilimsel bi olayın (big bang) bi kaç bilim adamının söylemi olduğunu iddia etmenizde, bu konularla fazlasıyla haşır neşir olan bana şok etkisi yarattı!

evreni açıklayabilmek için neden tanrı kavramına ihtiyaç duyarız.

çok fazla söze gerek yok çok uzatmaya da gerek yok bir iki örnekle bunun sonucuna varmak mümkün bence.

1. Bu kadar kusursuz bir mekanizmanın insan elinden çıkmasının mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz bence.

2. big bang dedikleri olaya bakarsak bir patlama ile bu kadar kusursuz şekilde gelişebilen bir evren oluşması mümkün mü ? bence kesinlikle imkansız.

bu kadar muazzam ve kusursuz işleyen bir mekanizmanın oluşması tabi ki ilahi bir varlığın işi olduğu su götürmez bir gerçektir.

Stephen Hawking'in Büyük tasarım adlı belgeselinin özeti olmuş yazı.
Konuya gelince patlamadan önce zaman yok demek için önce bir zamanı tanımlar mısın? Neye göre yok?

zaman hala üzerinde tartışılan etkileyici bi kavram
soyut bi kavram
einsteine göre zaman uzaydan bağımsız düşünülemeyen bi kavram
uzayzaman demiştir buna
zamanı bükebilirsiniz
veya yavaşlatabilirsiniz
hawkinge göre karadeliğinde yanında zaman yavaşlar
uzay varsa zamanda var
uzay yoksa zamanda yok
işte bu yüzden yok!

Yav yeteeer!
Mükemmel devasa ve akıl almaz bi evren kendi olumuş olamaz ama çok daha kusursuz bir Allah kendiliğinden var olabilir öyle mi?
Allahı kim yarattı deyince hikmeti kendinden oluyor da, ulan kainat niye kendinden doğamıyor?

yahu bir dur. Fikir alışverişi için konuşuyoruz şurada :)

Nicomedes

Sen yazmışsın bunu. Patlamadan önce evren yoktu.Dediğin gibi zamanda yoktu. Dediğin gibi zamanın olmadığı yerde evren yaratamıyoruz. Bu evren nasıl olcak şimdi

Geri