Ev hanımı mı, çalışan kadın mı?

• Kullanıcı Kurt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forum Meydanı
🕒 Konu sahibi 3 saat önce aktifti
birini seçer
diğerinden vazgeçersin
sonrasına karma denir

Ay zengin koca ile evlenip, brunch sonra spor sonra esra erol izleyeceğim bir hayatı dört gözle bekliyorum. Niye bu kadar karşısınız ayol. Kıskanmayın!

Çalışan kadınlar yüzünden işsizlik var, çalışan kadınların yerine erkekler olsa işsizlik sorunu olmazdı

Çalışan kadınlar yüzünden işsizlik var, çalışan kadınların yerine erkekler olsa işsizlik sorunu olmazdı
Böyle düşüneceğini tahmin edip haftalar önce bunun da konusunu açmıştım.

Buyrun ibadet bey

bence bu

%C3%96ren_Bayan.gif

(:

21.yy'da kadın, kendi özgürlüğünü kazandı. Eee sonra ne oldu? Hiiç, patronunun kölesi oldu demiş büyük üstad Emre YILMAZ.

Açılın, mağara devri adamı geldi. Bunlar tamamen benim kişisel fikrimdir. Evlilikte erkeğin eline bakmasın, çalışsın kendi ayakları üzerinde dursun düşüncesi kadar aptalca bir düşünce yoktur bana göre. Evlilikte erkeğin kazandığı para, erkeğin değil o evin parasıdır. Parayı kimin kazandığının önemi yoktur, o para o ailenin parasıdır. Evlilikte kadın erkeğe muhtaç olmasın çalışsın denir ya hep, hiç erkek kadına muhtaç olmasın lafı duydunuz mu? Asıl muhtaç olan erkektir. Çalışıp para kazanmak, kendi ayakları üzerinde durabilmek değildir. Hele ki çocuklu evliliklerde. Siz hiç acıkınca baba diye ağlayan çocuk duydunuz mu? Bana göre çalışıp ev ekonomisine katkıda bulunmasındansa, çocuğunu yetiştirmesi çok daha önemlidir. Kadının evde yaptığı iş, erkeğin taş taşımasından çok daha zordur. Bir kadın çocuğuna hem annelik hem babalık yapabilir ama bir baba aynısını yapamaz. Eşim çalışmak isterse kesinlikle mani olmam, ben ona kendi fikrimi her zaman söyledim. Elim ayağım tutuyor, çalışıp kendi yağımızda kavrulabilecek kadar kazanıyorum şükür. Ben çalışmanı istemem, ama sen istersen mani olmam derim hep. Onun her zaman oğlumuzun yanında olması, evin her ihtiyacını halletmesi, benim çalışıp kazandığım paradan daha değerli geliyor bana. Lafı yapılması gereken şey onun para kazanmaması değil, benim o kadar çalışkan olamamam. Ha yarın ne olacağı belli değil, kazandığım para yeterli olmaz ya da para kazanamaz duruma gelirim o zaman çalışması gerekir.

Hanımlar evlilikte ekonomik özgürlük yoktur. Evliliğinizde böyle düşünceye kapılıyorsanız sorun sizde değil sizin böyle düşünmenize sebep olan kişidedir. (Bakın maddi zorluklar hariç) Siz zaten kendi ayakları üzerinde durabilen insanlarsınız, bunun için para kazanıyor olmanıza gerek yok. Tüm samimiyetimle söylüyorum, muhtaç olan erkektir. Kendi ayakları üzerinde duramayan da erkektir. Erkek, bekarken annesine evliyken eşine muhtaçtır. Erkeğin mesaisi biter, kadının mesaisi bitmez. Erkek iş çıkışı eve gelir g.tünü devirir yatar. Yemek gelsin, çay gelsin, zart gelsin zurt gelsin. Asıl sorgulanması gereken budur bence. Erkek çalışırken ne kadar yoruluyorsa, kadında evde en az o kadar yoruluyor.

Neyse, cümleleri tam toparlayamadım, umarım ne demek istediğimi aktarabilmişimdir. Kadının görevi çocuk bakmak, erkeğin görevi çalışıp eve para getirmek değildir. Kadın çalışıp bir erkeğin kazandığı kadar para kazanabilir ama bir erkek çocuğuna annenin baktığı kadar bakamaz. İşte tamda bu noktada muhtacız zaten.

Kontrol mekanizması, hayatın birçok alanında; kişisel ilişkilerde, devlet örgütlenmelerinde gerekli görüldü ve süreç içerisinde geliştirildi. İnsiyatif kullanma hakkını elinde bulunduranların suistimalleriyle dolu tarih. Bir ailenin içerisinde maddi erk erkeğin elinde olursa, kadını maddi imkan konusunda erkeğe mahkum etmiş olursun. Sen, parayı evin sayabilirsin, her erkeğin bunu böyle sayacağını garanti edebilir misin?

İnsanlık tarihi erkeğin egemen olduğu, erkeklik tarihi de çeşitli zulümlerle dolu olduğu için erkeğe: "Kadına muhtaç olmasın" deme gereği duyulmamıştır belki de.

Bir çocuğun, acıktığında aklına: "Baba" demek gelmiyorsa, babanın bazı sorumluluklarını ihmal ettiği sonucuna varılabilir. Çocuk, ebeveynlerin ortak katkısıyla yetişir. Çocuğun yetişmesinde pay sahibi olmayan baba, çeşitli sorunların sorumlusudur. Bununla ilgili yapılmış hayli çalışma var.

Bir çocuğun gelişiminde önemli etkenlerden biri; sunulan imkanlardır. Çocuk dünyaya getirmek, kendi yağında kavrulmakla açıklanamaz. Çocuğun hayata nereden başlayacağı kesinlikle ebeveynlerin verdikleriyle ilgilidir.

Erkekler de gayet kendi ayakları üzerinde durabilir, muhtaç olmadan yaşayabilir. Anneme veya eşime neden muhtaç olayım? Neden biri diğerinin üzerine yıkılıyor her ihtimalde? Erkek bir çocuğa neden bakamıyor?

Kontrol mekanizması, hayatın birçok alanında; kişisel ilişkilerde, devlet örgütlenmelerinde gerekli görüldü ve süreç içerisinde geliştirildi. İnsiyatif kullanma hakkını elinde bulunduranların suistimalleriyle dolu tarih. Bir ailenin içerisinde maddi erk erkeğin elinde olursa, kadını maddi imkan konusunda erkeğe mahkum etmiş olursun. Sen, parayı evin sayabilirsin, her erkeğin bunu böyle sayacağını garanti edebilir misin?

İnsanlık tarihi erkeğin egemen olduğu, erkeklik tarihi de çeşitli zulümlerle dolu olduğu için erkeğe: "Kadına muhtaç olmasın" deme gereği duyulmamıştır belki de.

Bir çocuğun, acıktığında aklına: "Baba" demek gelmiyorsa, babanın bazı sorumluluklarını ihmal ettiği sonucuna varılabilir. Çocuk, ebeveynlerin ortak katkısıyla yetişir. Çocuğun yetişmesinde pay sahibi olmayan baba, çeşitli sorunların sorumlusudur. Bununla ilgili yapılmış hayli çalışma var.

Bir çocuğun gelişiminde önemli etkenlerden biri; sunulan imkanlardır. Çocuk dünyaya getirmek, kendi yağında kavrulmakla açıklanamaz. Çocuğun hayata nereden başlayacağı kesinlikle ebeveynlerin verdikleriyle ilgili.

Erkekler de gayet kendi ayakları üzerinde durabilir, muhtaç olmadan yaşayabilir. Anneme veya eşime neden muhtaç olayım? Neden biri diğerinin üzerine yıkılıyor her ihtimalde? Erkek bir çocuğa neden bakamıyor?
Demek istediğim tam da bu aslında. Erkek, neden çocuğun bakımında gerekli sorumluluğu almıyor ve bunun sorgulanması yerine kadının kendi ayakları üzerinde durabilmesi için çalışması gerektiği sorgulanıyor? Bir notta, çocuk bakımında kadının rolü erkeğinkinden çok daha fazla. Bu doğanın kanunu. Bir bebek doğumundan itibaren önce babasını değil annesini arıyor. Bunu inkar edemezsin. Ama bu, erkeklerin gerekli sorumluluğu yerine getirmesin anlamına gelmiyor. Erkekler de kendi ayakları üzerinde durabilir ama neden duramıyor? Yani neden erkek kadına muhtaç olmadan yaşamayı öğrensin denmiyor da kadın erkeğe muhtaç olmasın deniyor? İşte bunu açıklamaya çalıştım ama senin gibi yanlış anlayanların çok olacağı için daha fazla açıklama yapmaya üşendiğimden silmiştim mesajı ama silinmemiş.

Bir erkeğe ev işlerini öğren kadına muhtaç olma demek yerine bir kadına çalış erkeğe muhtaç olma deniyorsa burada sorun vardır. Dedim ya, kadın zaten kendi ayakları üzerinde duruyor, isterse erkekle aynı performansta çalışıp aynı parayı kazanabiliyor. Erkek? Bana çalışan kadın ile ev işleri yapan erkek karşılaştırması yapabilir misin? Kaç tane kadın çalışıp para kazanabiliyor kaç tane erkek kadının yaptığı ev işlerini yapabiliyor? Peki neden erkeğin kendi ayakları üzerinde durabilmesi tartışılmıyor?

Demek istediğim şeyleri bir yerlere çekmeden anlayabilecek insan sayısı ne yazık ki bir elin parmağını geçmeyecek.

Demek istediğim tam da bu aslında. Erkek, neden çocuğun bakımında gerekli sorumluluğu almıyor ve bunun sorgulanması yerine kadının kendi ayakları üzerinde durabilmesi için çalışması gerektiği sorgulanıyor? Bir notta, çocuk bakımında kadının rolü erkeğinkinden çok daha fazla. Bu doğanın kanunu. Bir bebek doğumundan itibaren önce babasını değil annesini arıyor. Bunu inkar edemezsin. Ama bu, erkeklerin gerekli sorumluluğu yerine getirmesin anlamına gelmiyor. Erkekler de kendi ayakları üzerinde durabilir ama neden duramıyor? Yani neden erkek kadına muhtaç olmadan yaşamayı öğrensin denmiyor da kadın erkeğe muhtaç olmasın deniyor? İşte bunu açıklamaya çalıştım ama senin gibi yanlış anlayanların çok olacağı için daha fazla açıklama yapmaya üşendiğimden silmiştim mesajı ama silinmemiş.

Bir erkeğe ev işlerini öğren kadına muhtaç olma demek yerine bir kadına çalış erkeğe muhtaç olma deniyorsa burada sorun vardır. Dedim ya, kadın zaten kendi ayakları üzerinde duruyor, isterse erkekle aynı performansta çalışıp aynı parayı kazanabiliyor. Erkek? Bana çalışan kadın ile ev işleri yapan erkek karşılaştırması yapabilir misin? Kaç tane kadın çalışıp para kazanabiliyor kaç tane erkek kadının yaptığı ev işlerini yapabiliyor? Peki neden erkeğin kendi ayakları üzerinde durabilmesi tartışılmıyor?

Demek istediğim şeyleri bir yerlere çekmeden anlayabilecek insan sayısı ne yazık ki bir elin parmağını geçmeyecek.

Kadının rolü erkeğinkinden farklı, fazla değil. Bazen bir kağıdı kaldırmak insana zor gelebilir, bazen taş taşımak kolay görünebilir. Sorumlulukların ağırlıkları kişiseldir. Sen duvar ustasıysan duvar örersin, ben hamalsam tuğlaları taşırım. Senin işin ustalık, benim işim güç gerektirir ama her iki işin de kendine has zorlukları vardır. Aile içi sorumluluk paylaşımı da böyledir. Yoğun çalıştığım zamanları düşündüğümde, değil babalık yapmaya, uyumaya zamanım olmadığını anımsıyorum.

Erkek egemen bir toplumda yaşadığımız için erkeklerin çoğu hayatının büyük kısmını ev işleri yapmadan geçiriyor. Bundan dolayı da alışkanlık oluşmuyor. Ev işi yapamayan erkek tanımıyorum. Erkeğe: "Ev işlerini öğren, kadına muhtaç olma" demek komik olurdu. Argümanlarının saçmalığını bir kenara bırakıp benim anlamadığımı iddia ediyorsun. İlginç.

Kadının rolü erkeğinkinden farklı, fazla değil. Bazen bir kağıdı kaldırmak insana zor gelebilir, bazen taş taşımak kolay görünebilir. Sorumlulukların ağırlıkları kişiseldir. Sen duvar ustasıysan duvar örersin, ben hamalsam tuğlaları taşırım. Senin işin ustalık, benim işim güç gerektirir ama her iki işin de kendine has zorlukları vardır. Aile içi sorumluluk paylaşımı da böyledir. Yoğun çalıştığım zamanları düşündüğümde, değil babalık yapmaya, uyumaya zamanım olmadığını anımsıyorum.

Erkek egemen bir toplumda yaşadığımız için erkeklerin çoğu hayatının büyük kısmını ev işleri yapmadan geçiriyor. Bundan dolayı da alışkanlık oluşmuyor. Ev işi yapamayan erkek tanımıyorum. Erkeğe: "Ev işlerini öğren, kadına muhtaç olma" demek komik olurdu. Argümanlarının saçmalığını bir kenara bırakıp benim anlamadığımı iddia ediyorsun. İlginç.
Ev işlerini öğren, kadına muhtaç olma demek ne kadar komikse, çalış kendi ayaklarının üzerinde dur, erkeğe muhtaç olmada aynı derece komik. Anladın mı? Hayır anlamadın. Çünkü anlamış olsaydın, yukarıda bahsettiğim ironiyi de anlamış olurdun.

Ev işlerini öğren, kadına muhtaç olma demek ne kadar komikse, çalış kendi ayaklarının üzerinde dur, erkeğe muhtaç olmada aynı derece komik. Anladın mı? Hayır anlamadın. Çünkü anlamış olsaydın, yukarıda bahsettiğim ironiyi de anlamış olurdun.

ASML.

Komik değil @Hatem çünkü kadın da bir bireydir ve çalışmak en doğal hakkıdır.
Ne bir kadın erkeğe muhtaçtır ne de erkek bir kadına fakat çocuk yaştan itibaren bu zihniyetle yetiştirilirlerse, elbette ileri yaşlarda bu kafa karışıklığını yaşamaları çok doğaldır. Kadınlardan çok daha iyi ev işi idare eden, yemek yapan, çocuğu ile ilgilenen çok sayıda erkek tanıyorum, bu durum tamamen yetiştirilme tarzı ile alakalıdır.

Kadınla erkek ilişkisi muhtaçlık ya da bağımlılık üzerine temellenirse ortada sağlıklı bir ilişki kalmaz ve taraflar birbirine mecbur olmaktan öteye de gidemez. İki taraf da ekonomik anlamda özgür olduğu zaman çok daha mutlu bir beraberlik yürür, kazanılan para ise yine ortaktır, erkeğin parası kadının parası diye bir ayrım olmaz.

Nice kadın yıllar sonra çocukları ile ortada bırakılıyor ve bu kadınlar sonradan çalışma hayatına atılmada ciddi sorunlar yaşıyorlar. Üniversite mezunu bile olsalar tecrübe olmadığı için iş bulmakta zorlanıyorlar ve kimisi de zor şartlarda çalışmaya mecbur kalıyor. Bazısı bunalıp yeniden evlenmeye çalışıyor ve bu seçimi özgürce yapamadığı için de yine yanlış kişiye yöneliyor, sonrasında ise hayatı cehenneme dönmüş milyonlarca kadın ve çocuk haberleri ile toplum sağlığı da bozulmaya başlıyor.

Kadının ekonomik anlamda özgür olması, yaşamı boyunca yapacağı seçimlerde de onu özgür kılar hem de daha sağlıklı-bilinçli adımlar atmasını sağlar. Evlilik, hiçbir kadın ya da çocuk için ömür boyu yaşam garantisi değildir çünkü ortada bu sorumluluğu hakkı ile yerine getirmeyi başaramayan çok sayıda erkek var. Örneğin; aldatılan ya da şiddet gören bir kadın hangi gerekçe ile o evde oturmaya devam eder? Ekonomik özgürlüğü olmadığı ve çaresiz bırakıldığı için olabilir mi?

Son düzenleme:
Atatürk yıllar öncesinde, kadının çalışma hayatında aktif rol alması ve gelişmesi üzerine yüzlerce cümle kurmuşken ve bir kadının anne olması onun çalışmasına engel teşkil etmezken, bugün gelinen nokta gerçekten son derece üzücü ve düşündürücüdür.

"Pek yakın bir gelecekte, kadının her anlamıyla erkekle eş olacağı bir dünya doğacaktır."
(Atatürk’ten B.H., s. 58)

"Daha endişesiz ve korkusuzca, daha yanlışsız olarak yürüyeceğimiz yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamızda ortak yapmak, yaşamımızı onunla birlikte yürütmek, Türk kadınını bilimsel, ahlaksal, sosyal, ekonomik yaşamda erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapmak yoludur."
1923 (Atatürk’ün S.D. 11, s. 150-151)

"Zaman ilerledikçe, bilim geliştikçe, uygarlık dev adımlarıyla yürüdükçe, yaşamın, yüzyılın bugünkü gereklerine göre evlât yetiştirmenin güçlüklerini biliyoruz. Anaların, bugünkü evlâtlarına vereceği eğitim eski dönemlerdeki gibi basit değildir. Bugünün anaları için, gerekli özellikler taşıyan evlât yetiştirmek, evlâtlarını bugünkü yaşam için faal bir unsur haline koymak, pek çok yüksek özelliği kişiliklerinde taşımalarına bağlıdır. Bu sebeple kadınlarımız, hattâ erkeklerden daha çok aydın, daha çok verimli, daha fazla bilgili olmak zorundadırlar. Eğer gerçekten milletin anası olmak istiyorlarsa böyle olmalıdırlar."
1928 (Atatürk’ün S.D. II, s. 151-152)

TÜRK KADINI VE KADIN HUKUKUNDA DEVRİM | Atatürk Araştırma Merkezi

Son düzenleme:
Kadın özelinde bu tür olaylara mantık çerçevesinden değil duygusal olarak baktığınız için böyle düşünmeniz normal. Yadirgamiyorum. Ne bir kadın erkege muhtaçtır diyorsunuz ama çalışsın kendi ayaklari üzerinde durmayi öğrensin erkeğe muhtaç olmasın diyen de sizlersiniz. Hala daha ısrarla ne demek istediğimi anlamayıp çevremde çok daha iyi ev işi yapan erkek tanıyorum diyorsunuz. Çevrenizde kaç tane çalışıp sizin deyiminizle kendi ayakları üzerinde duran kadın var kaç tane kadın gibi ev işleri yapmayı beceren erkek var?

Bu konuda erkeklerin sayısının azlığı, neden erkekler kendi ayakları üzerinde dursun kadına muhtaç olmasin diye yorumlanıyor?

Kadın özelinde bu tür olaylara mantık çerçevesinden değil duygusal olarak baktığınız için böyle düşünmeniz normal. Yadirgamiyorum. Ne bir kadın erkege muhtaçtır diyorsunuz ama çalışsın kendi ayaklari üzerinde durmayi öğrensin erkeğe muhtaç olmasın diyen de sizlersiniz. Hala daha ısrarla ne demek istediğimi anlamayıp çevremde çok daha iyi ev işi yapan erkek tanıyorum diyorsunuz. Çevrenizde kaç tane çalışıp sizin deyiminizle kendi ayakları üzerinde duran kadın var kaç tane kadın gibi ev işleri yapmayı beceren erkek var?

Bu konuda erkeklerin sayısının azlığı, neden erkekler kendi ayakları üzerinde dursun kadına muhtaç olmasin diye yorumlanıyor? Peki erkek aldatilincs
Kendi çevrene ve yaşam tarzına göre konuşuyorsun fakat Türkiye'de çok sayıda kadın kendi ayakları üzerinde duruyor ve aynı zamanda evli, çocuklu bir şekilde yaşamına devam edebiliyor. Bu forumda sayfalarca yazı yazdım erkek güçlü olmalıdır diye fakat nereden çıktı bu erkeğin kadına muhtaç olduğu fikri, şahsen hiç aklım almıyor.

Erkek aldatılırsa boşanıp gider fakat kadın çalışmadığı için mecburen bu çirkinliği hazmetmeye çalışır çünkü ne gidecek yeri vardır ne de parası...

Geri