Soru C düğününüzde sandık parası isteseler en fazla ne kadar verirsiniz ?

• Kullanıcı ne
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Soru - Cevap
🕒 Konu sahibi 4 saat önce aktifti
"Gelenek görenek" diye yapılıyorsa, adet yerini bulsun diye yapmam isteniyorsa, sembolik bir şeyler veririm 1000 lira gibi. Öteki türlü " şu kadar para vereceksin " derseler nahımı alırlar. Hiç de geri adım atmam gerekirse düğünü iptal ederim.

İlk kez duydum bunu ben. Bizde de sandık vardır ama gelinin çeyizi falan olur. Para olmaz. En güzeli nikah yap geç işte. O parası, şu parası diye bitmiyor harcanan masraflar…

Sandık parası ne? Ben de ilk defa duyuyorum. Maksadı ne?

Burda mesela çeyiz parası verilir bazen, kadın kendine gitsin iç çamaşırı, makyaj malzemesi vs alsın diye erkek tarafı direkt kadına verir. Onun gibi bir şey mi?

Bölge bölge değişen adetler var böyle. Bazen gelini evinden çıkarırken " toprak bastı " parası alınır. Üstüne gelinin olduğu kapı kilitlenir, kardeşlerine veya arkadaşlarına ayrı harçlık verilir. Gelinin çeyiz sandığı evden çıkartılırken o sandığın üstüne otururlar, para isterler. Bu gibi şeyler işte.

Evlenmeyin boşverin )

Gelin evden cikmadan önce sandiginin üzerine oturuyorlar ve para istiyorlar almadan kalkmiyorlar
Haa tamam bizim burda da “Kapı parası” olarak var. Genellikle gelinin kız kardeşi kapının önünde durur, geçmesi için para ister. Onun gibi bir şey demek ki.

Evden gelin alma mı kaldı, kuaförden alıyoz. Kuaföre bahşiş veriyoruz artık. :d

• Kahkaha
Tepkiler: ne
Haa tamam bizim burda da “Kapı parası” olarak var. Genellikle gelinin kız kardeşi kapının önünde durur, geçmesi için para ister. Onun gibi bir şey demek ki.

Evden gelin alma mı kaldı, kuaförden alıyoz. Kuaföre bahşiş veriyoruz artık. :d
Meblağ ne kadar )

Meblağ ne kadar )
Gelinle ne kadar ilgilenmişse ona göre değişir.

Gelin kuaförde ağlamış kavga etmiş saç kalfaya yaptırılmış ortalık darmaduman olmuşsa 0.

Aksi halde gelin memnun ise, keyfi yerinde ise, saçını beğendi ise memnuniyet derecesine göre. Geline sormak lazım 10 üzerinden kaç memnunsun diye. Ona göre oranlamalı :d

O bizde de var ama fiyat biçilmiyor. Damat beyin gönlünden ne koparsa jfjfjfj

• Alkış
Gelinle ne kadar ilgilenmişse ona göre değişir.

Gelin kuaförde ağlamış kavga etmiş saç kalfaya yaptırılmış ortalık darmaduman olmuşsa 0.

Aksi halde gelin memnun ise, keyfi yerinde ise, saçını beğendi ise memnuniyet derecesine göre. Geline sormak lazım 10 üzerinden kaç memnunsun diye. Ona göre oranlamalı :d
Cidden bu kadar ayrıntıya takılıyor musun ya bir erkek olduğun için ve bu denli ince düşündüğün için tebrik ediyorum seni verenler içinden sövüyor çünkü nedime saçı yaptır kapıyı açma parasi ben bile deliririm Sjsj

bazı adetler hala devam ederken bazıları tarihe karıştı. sandığa oturma, kapı tutma, tepsi tutma, ‘makas kesmiyor.’, ‘gelin elini açmıyor.’ ajsjsj bütün görevleri itinayla yerine getirdim.Ksjzz benim komiğime gitmekle beraber hoşuma gidiyor. maddi değer biçme gibi değil de eski adetleri devam ettirme daha çok. muhtemelen kendi düğün derneğimde hiçbiri uygulanmayacak; hem eski tat kalmadı hem de vakit kaybı gibi geliyor artık. dümdüz nikah, mis! oğğraşamamm aşko.

Aşiret düğünü ise verirler. Genelde doğu kültüründe vardır. Çeyiz evden çıkarken kızın erkek kardeşi sandığa oturur. Sandık üzerinde oturana bahşiş verilir ama bizimkiler bahşişten ziyade adamı tefeci gibi sömürür. :)

• Kahkaha
Bizde genel olarak gelinin arkadaşları kapıya gelen damat ve yakınlarından talep ederler. Bizimkiler sağolsunlar 6 bin liraya kapıyı açtırmıslardı. Sonrsında davulcu bu türkü ile kızı evden alarak kaynanamın gözüne bakarak aldım gidiyorum dedım.

Ne ara 10 bin oldu en son 40 bin di
Sandık parası ayrı sandığa oturma parası aynı şeyler değil bu arada

Ne ara 10 bin oldu en son 40 bin di
Sandık parası ayrı sandığa oturma parası aynı şeyler değil bu arada
Sandığa oturma parası ayrı olur. Gelinin yakın çevresinden yaşı ufak birini oturtular sandığa buna sandığa oturma parası denir ama sandık parası ayrıdır o sandığı kız tarafı alır ve çeyizlerini koyar düğün günü yada düğünden 1 gün önce damat evine gönderilir.
Kapı açma parası daha farklıdır.
Yiğit başı
Analık hakkı ( süt hakkı )
kardes hakkı vs

Geri