Doların Yükselmesi ve Kriz

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti

donattt akp bunları yapıyor da kendi cebindeki para kaynağı bile sen ben o bizler isek yapmak zorunda.hayrına yapmıyor yani lütfen rica edeceğim sende biraz objektif olur musun.ben işkurun iş buldugunu görmedim oranın uyesıyım kurs egıtımı verılıyor mesleki eğitim fakat bi allahın kuluna iş imkanı saglamadılar.neden çünkü torpil şart.ben muhasebe mezunuyum bana önerdiği mesleğimini uzagından yakınından gecmıyor.
allah aşkına kadına calısma hakkı diyorsun mevcut hukumet elinden gelse kadınları sadece yatak objesi olarak mumyalama derdinde.
bişeyleri yapıyorsa bunları bizden çok kendi çıkarları için yapıyorlar.benim gözüm kapalı olabilir ama beynim kapalı değil.

para kaynağı diyorsun paradan bahsediyorsun
merkez bankası soyulmuş imf ye milyonlarca dolar borç batık bankalardan cebini dolduranlar
ya ne çabuk geçmişi unutuyorsunuz eksikleri vardır tabiii ama geçmişle bi kıyasla bakalım ne göreceksin yapma allah aşkına kadın hakları hangi zamanda bukadar iyi oldu
neyse ya.

Kırmızı et e zam geldi ,kuruyemiş e zam geldi , Peynir ve süt ürünlerine zam geldi , tekstil en çok etkilenen sektör oldu.
Bu krizin teğet geçtiğini sanmıyorum zaten her şey ortada.

Birakin dolari , euro nolacak euroo ????

Birakin dolari , euro nolacak euroo ????

Dolar bütün para birimlerini al aşağı ediyor. Lakin biz Türkiyeyiz. Merak etme, euro herhalükarda en berbat haliyle en düşmüş haliyle yine yükselecektir paramız karşısında.

Ben son 10 yılın ekonomik özetini kabaca şöyle görüyorum;

** AKP ilk yıllarında özelleştirmelerle yaşattığı sahte refahı, 2008 ABD Krizi sonrası FED'in piyasaları dolara boğması sonucu (1 trilyon doların altında olan bilançosunu 4 trilyon dolara çekmesi) ikinci kez ve bu sefer çok daha güçlü yaşattı. Bu dönemde ülkeye çekilebilen bütün para katmadeğersiz, geri dönüşü ve getirisi olmayan inşaat sektörüne gömüldü, yandaşlar zengin edildi, en üst seviyede hırsızlıklar yapıldı, bir işin ucundan tutan ne kadar badem varsa köşelik oldu. (ayak takımı değil tabii, onlara azıcık ucundan verildi)

** İnşaat sektörüne onca para gömülürken millet de ev bark sahibi olacağım diye bir güzel bankalara borçlandırıldı, müthiş bir emlak balonu oluşturuldu, toplum tüketim toplumuna dönüştürüldü, insanlar kendilerine ait olmayan paralarla bir şeyler sahibi olmaya kalktı. (10 yıl öncesine göre millet olarak 56 kat, evet 56 kat daha borçluyuz)

** Yıllarca muhalefet olsun, ekomonistler olsun, bir şeylerin bilincinde olan azınlık olsun, ekonominin kontrolsüz büyüdüğünü, üretime dair hiçbir şeyin olmadığını, tamamen tüketim toplumu olduğumuzu ve bunun sürdürülebilir olmadığını söyledi. Bu kişi ve kurumlar itinayla hazımsız, vatan haini, onun bunun çocuğu israil dölü olarak lanse edildi. Borç 3'e 4'e katlarken IMF'ye olan taksitlerin bitmesi "borçlar ödendi" goygoyuna dönüştürüldü.

** Bu seneye kadar ekonomi dönem dönem sendeledi ama hepsine bir kılıf bulundu, muhalefet suçlandı, eylemciler suçlandı, yeri geldi iç piyasadaki para babaları suçlandı, yeri geldi dünya dengeleri dendi, global etkenler dendi (para gelirken global etken değil, giderken global etken) Bir şekilde AKP hiç suçlu, hatalı olmadı.

Ama artık görünen köy kılavuz istemez misali, ekonomi sarpa sarmış durumda. En üst düzeyde yaşanan dışa bağımlılık ve üretimin sıfıra yakın oluşu sürdürülemez noktaya geldi. Borçlanma rekor seviyede, dış ticaret açığı rekor seviyede, her şeye vergi üstüne vergi bindiriliyor, temel gıdalarda dahi zam üstüne zam yapılıyor. Suçu günahı birilerine de atamıyorlar, hala muhalefet, paralel yapı, eylemciler diyen var ama eminim herkes arkasıyla gülüyordur.

Tüm bunların üstüne bir de FED yaptığı açıklamayla "artık dolar pompalamıyorum kardeşim, bilançom ebesininki kadar oldu, faize de ayar çekicem, bundan sonra böyle" deyince bizimkiler sudan çıkmış balığa döndü. Herkesin söylediği ve beklediği gibi FED'in faizlerle ilgili kararı dönüm noktası olacak gibi.

En çok duyduğum ve kendimce uygulamaya çalıştığım şeyler;

1) Birikim yapmaya bakın
2) Borca girecekseniz geliriniz hangi para cinsindense o para cinsinden borçlanın
3) Orta ve uzun vadede yatırım düşünüyorsanız dolara girin

İnşaat sektörüne onca para gömülürken millet de ev bark sahibi olacağım diye bir güzel bankalara borçlandırıldı, müthiş bir emlak balonu oluşturuldu, toplum tüketim toplumuna dönüştürüldü, insanlar kendilerine ait olmayan paralarla bir şeyler sahibi olmaya kalktı. (10 yıl öncesine göre millet olarak 56 kat, evet*56 kat*daha borçluyuz)

Su kısma özellikle katılıyorum.

Şu dönem de kesinlikle borç yapmamak gerek .
Mesela araba almak gibi düşüncem vardı ama uçtu gitti beklemedeyiz ..

Dolar bütün para birimlerini al aşağı ediyor. Lakin biz Türkiyeyiz. Merak etme, euro herhalükarda en berbat haliyle en düşmüş haliyle yine yükselecektir paramız karşısında.

Ohhh , cok sukur rabbime.
Amin.

İyi işte ithalat düşer ihcaratı teşvik ederler.Dışardan mal ala ala Türkiye'deki doları bitirmiş putperestler . :)

Tarım ve hayvancılık ülkesinde et 50 lira, yeşil fasülye 20 lira.
Neyseki sanayi ülkesi değiliz bebişler.

Zihniyet aynı hala. Kendilerini eleştirenler dış güçlerlerle iş birliği yapan, ülkenin kalkınmasını istemeyen, din düşmanı, terörist, vatan haini kimseler vs olarak yaftalandı ve yaftalanıyor. 5 yılda hep mi yerinde sayar bir insan...
(+) dolar 7 tl diyorum, alooo...
(-) bu ülkeyi bölemeyeceksin...

Şuna bak ya mart ayında fasulye 20 lira yazmış ne cahil insanlar var

Merkez bankası para basmaya başlamış sanırım. Sosyal ağlarda denk geliyorum. Karşılığı var mıdır bilmiyorum ama eğer karşılıksız para basılıyorsa freni patlamış kamyon misali bayır aşağı sürüklendiğimizin emaresidir. Bakalım nereye toslayacağız?

Beş yıl önce kendimi paralaya paralaya yazmışım. Salakmışım.

Banane lan. Bokunuzda boğulun. Aç değilim açıkta değilim.

Çok matah bir şeymiş gibi adamlar bunu paylaşıyor. Bugünün mimarları oysa, Temelleri o zamanlardan atıldı : ddd

Geri