Güneyli lütfen…Sus doğulu nfnfnfn
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Güneyli lütfen…Sus doğulu nfnfnfn
Pepeçura, Rumca bir kelime aslında. Üzümden yapılan muhallebi demek. Bölge vaktiyle Pontus egemenliğinde idi fakat buna rağmen Çepni Türklerinin de yaşadığı bir devletti. Devletin resmi yazışma dili Rumca olduğu için, dedesi veya babaannesi Rumca bilen gençler kökenlerinin Rum olduğunu zannedebiliyor. Fakat çok çok azınlıkta kaldı Rumlar. Sembolik sayılar bunlar artık. Mesela Artvin, Rize ve Trabzon'un birçok mahalle, köy, mezra, yayla ve ilçesinin isimleri hala Rumca kökenli. Bugün o bölgedeki insanlar birbirlerine "sen Rumsun" diye hakaret edebilmekteler. Fakat bu bir sorun olmaktan ziyade aslında bir renktir. Gürcü, Rum ve Ermeni kültüründen kalan izler aslında bölgenin renkli geçmişini gösteriyor. Tabi çoğunluk konuya çok daha farklı yaklaşıyor o ayrı.Gurculerden araklanma bir tatlidir. Hamsiden baska bisi yok lan bizim oralarda
Hayır Türk diyeceksin bana artık…Güneyli lütfen…
Karadeniz de bazı illerde var. Ben Sinop luyum bizde yok mesela ama Giresun lu bi arkadaşımın evinde maruz kalmıştım....Kim yiyor laa bunu kjkhkh
Yeme lablum öle şeylerKaradeniz de bazı illerde var. Ben Sinop luyum bizde yok mesela ama Giresun lu bi arkadaşımın evinde maruz kalmıştım....
Aksi gibi çokta şifalı.
Rizeliyim haci zaten.Pepeçura, Rumca bir kelime aslında. Üzümden yapılan muhallebi demek. Bölge vaktiyle Pontus egemenliğinde idi fakat buna rağmen Çepni Türklerinin de yaşadığı bir devletti. Devletin resmi yazışma dili Rumca olduğu için, dedesi veya babaannesi Rumca bilen gençler kökenlerinin Rum olduğunu zannedebiliyor. Fakat çok çok azınlıkta kaldı Rumlar. Sembolik sayılar bunlar artık. Mesela Artvin, Rize ve Trabzon'un birçok mahalle, köy, mezra, yayla ve ilçesinin isimleri hala Rumca kökenli. Bugün o bölgedeki insanlar birbirlerine "sen Rumsun" diye hakaret edebilmekteler. Fakat bu bir sorun olmaktan ziyade aslında bir renktir. Gürcü, Rum ve Ermeni kültüründen kalan izler aslında bölgenin renkli geçmişini gösteriyor. Tabi çoğunluk konuya çok daha farklı yaklaşıyor o ayrı.
Çok doğru bilgiler. Bir Trabzonlu olarak bizler de Rumcayı devam ettiren son nesilleriz. Muhtemelen bizden sonraki nesil bilmiyor olacak öğretecek kadar hakim değiliz bizden önceki kuşak gibi.Pepeçura, Rumca bir kelime aslında. Üzümden yapılan muhallebi demek. Bölge vaktiyle Pontus egemenliğinde idi fakat buna rağmen Çepni Türklerinin de yaşadığı bir devletti. Devletin resmi yazışma dili Rumca olduğu için, dedesi veya babaannesi Rumca bilen gençler kökenlerinin Rum olduğunu zannedebiliyor. Fakat çok çok azınlıkta kaldı Rumlar. Sembolik sayılar bunlar artık. Mesela Artvin, Rize ve Trabzon'un birçok mahalle, köy, mezra, yayla ve ilçesinin isimleri hala Rumca kökenli. Bugün o bölgedeki insanlar birbirlerine "sen Rumsun" diye hakaret edebilmekteler. Fakat bu bir sorun olmaktan ziyade aslında bir renktir. Gürcü, Rum ve Ermeni kültüründen kalan izler aslında bölgenin renkli geçmişini gösteriyor. Tabi çoğunluk konuya çok daha farklı yaklaşıyor o ayrı.
Çok doğru bilgiler. Bir Trabzonlu olarak bizler de Rumcayı devam ettiren son nesilleriz. Muhtemelen bizden sonraki nesil bilmiyor olacak öğretecek kadar hakim değiliz bizden önceki kuşak gibi.
Fakat dediğiniz gibi "sen Rumsun" söylemine hiç denk gelmedim. Fakat o dönemde atalar Rumlarla evlilikler yaşadı mı sorusu hep gizliliğini korumuş bu güne dek.