Dine yapılan eleştiri ifade özgürlüğüne girer mi?

• Kullanıcı Mavi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
🕒 Konu sahibi 6 saat önce aktifti
Dine yapılan eleştiri ifade özgürlüğüne girer mi?

Eleştiri eğer tarafsız yapılıyorsa ifade özgürlüğüne girer. Eğer bir tarafı tutup diğer tarafı yerden yere vuruyorsa ki bu eleştirel bakış açısı olmaz o zaman özgürlük değil hakaret etmiş olursunuz.

Insan sorguladigi surece herseyi elestirebilir. Bizim icin kutsal olan baskasi icin siradan olabilir. Bunu kabul etmek kolay olmasa da.

Hakaret edip dini ya da insanları küçümsemeden sorular sorulursa olabilir bence.

İfade özgürlüğünden çok insan düşünür insan fikir sahibi olur din yada her hangi bir konuda ve karşıt fikirleri eleştirmeside gayet normaldir ama unutmamak lazım konu din olunca kutsal değerler girer devreye fikir soylenir eleştiri yapılır ama kutsal sayılan değer ve fikirleri yerden yere vurmamak lazım kısaca ifade edilen şeyden çok o şeyin nasıl ifade edildiği önemli.

Elestirilebilir. Örnek vereceksek "sen inaniyorsun, ben sunlari sunlari mantikli bulmuyorum" diyebilirsin ama "sen körü körüne inanmissin, bu kurallar cok sacma diyemessin".

İslamiyeti yeterince okuyan, iyi anlayan, özümseyen, nasıl bir din olduğunu öğrenen NORMAL bir insan; asıl eleştirilmesi gerekenin insan olduğunu, gerçek çelişki sahibi olanın insan olduğunu bilir ve bunu savunur.

Bunun haricinde herhangi bir dini veya inancı eleştirirken ifade özgürlüğü kapsamında masumiyet kazandırmaya çalışan, sözlerinin büyük bir çoğunluğunda hakaret barındıran insanları da komik buluyorum.

İnsan, Kuran'ı anlayamadığı için kolaya kaçıp onu çelişkili olmakla suçlar. Bu davranış insanın düşüp düşebileceği en alçakça davranış biçimlerinden biridir. Naneye gelince hım hım, sapa gelince mee...

İslamiyet, henüz üç cümleyi arka arkaya okuyup anlayamayan insanların, hele hele böyle bir devirde Allah ve Allah'ın işaret ettiği rehbere inanmayan insanların kafasına göre eleştirebileceği din değildir.

Yanlışlık beşeriyyettedir, hakkaniyyette değil. Eleştireceksen insanı eleştireceksin, dini değil.

Bu nasıl soru ya? Heralde dünyada sadece dinlere inanan kişiler olduğunu düşündünüz. Bir Budist'in ineğe tapmasını, bir müslümanın tanrıyı Allah olarak olarak adlandırmasını, bir hristyanın Meryem'e inanmasını eleştiremez miyiz? Açık uçlu bütün konular eleştirilebilir.

Zülkarneyn çok iyi özetlemiş, insanlar üzerinden dinin eleştirilmesine ben de çok karşıyım, o hacı o inançlı hata yapma lüksü yok böyle bir anlayış biçimini anlamıyorum, sonuçta din kişilere mal edilemez kendi başına araştırılmalı anlanması gerekir kişileri bir tarafa bırakmalı

Kimse elestirilebilir demesin. Sözde hepimiz elestiriye acik insanlariz ama ben sahsim icin diyorum karsimdaki elestiri bahanesiyle benim Rabbime, Peygamberime, Atama, Aileme vs vs en ufak bir kötü söz söylese kaldiramam.

evet eleştiri getirilebilir; ama eleştiri ile hakaretin, istihzanın, tahkirin ayrımına varabilenler tarafından...

eger bir dini yerden yere vurup yukseltiyora ifade ozgurlugu degil saldiridir asagilamadir ancak tarafsiz bir yorum yaparak genel konusuyorsa uzerinde durdugu konu hakkin hem artilarini hem eksilerini belirtip tum dinler icin de aynisi yapiyorsa ifade ozgurlugudur

Ifade etme sekli onemli. Dogruyu yanlis ifade etmek diye bi deyim var.

Her şey konuşulabilir, her şey eleştirilebilir. Bu insanların ve toplumun yapısı ile alakalı. Bizim ülkemizde İslamiyet'e eleştiri yapamazsın. Yaptığın an suçlu olursun. Fakat Hintliler şöyle yapıyor, Budistler şöyle yapıyor, Ateistler böyle yapıyor diye herkes dalgasını geçebiliyor.

her fırsatta noel babaya laf söyleyip dinime söz söyletmem diyene ne demeli

her fırsatta noel babaya laf söyleyip dinime söz söyletmem diyene ne demeli

Bizim ülkemizdeki model bu işte. Kendi dini dışında her şeyi eleştirir, dalga geçer. Kendi dinine bir şey söylenince ağzından tükürükler sıçrar bağırırlarken.

Başkasın dan hoşgörü ve düzgün bir eleştirme bekliyorsan , önce kendini bir sorgula derim ne kadarını ne derece kaldırabilirsin ?
( Sadece din değil , herhangi bir tartışma konusunda. )
Din konusuna gelince ;
1 taraf mantığınız yok sizin, geriz...sınız ( ki daha ağırları var söylemek istemiyorum ) gibi laflar ediyorsa haksız.
Diğer taraf , kafir, cehennemde yancaksın gibi laflar ediyorsa haksız.
İslam dinine mensup olan biri de kendi dinini sorgulayabilir. Sorgulamak neden bu kadar horgörülüyor ben anlamıyorum. Bir insan bir şeyi anlamak , başkalarının değil de kendi doğrularını bulmak için çabalaması niye yanlış olsun?
Bu iş Tek taraflı değil, karşılıklı Saygıya bakar.

Tabi ki eleştirilebilir.Doğrulara eleştirerek-araştırılarak ulaşılabilir.Ama özellikle semavi dinlerin eleştirilmesi günümüzde çok yanlış bir şeymiş gibi algılanıyor.Bence en başta eleştiriye büyük tabulardan başlanmalı.

Bizim ülkemizdeki model bu işte. Kendi dini dışında her şeyi eleştirir, dalga geçer. Kendi dinine bir şey söylenince ağzından tükürükler sıçrar bağırırlarken.

rh1w.jpg

Siyasi bir konuda eleştiri yapınca ifade özgürlüğü oluyorda veya herhangi bir x konusu hakkinda yorum yapınca elestri oluyor düşünce özgürlüğü oluyorda , dine yönelik dini konularda yorum yapıp herhangibir şeyi eleştirmek olmuyormu ?

Ben elestiriyorum ve gerektiği yerde yorumumu yapıyorum

Geri