Din bilimle çelişir mi?

Konu sahibi son olarak 1661 gün önce görüldü
Din mantıklı değil kısa ve net. Mantık bir yere kadar he evet olabilir dedirtiyor bir yerde tıkanıyor.
Yapmayın lütfen bilimle çelişen bir ayet dediğimizde altından üstünden çıkıp burada aslında bunu demek istiyor deyip kırk taklalar atılıyor. Din dogmatiktir dogmatik olan bilimle çelişir. Bilim değişkendir çünkü kuralları değil mantığı esas alır. Mantık çerçevesinde kurallar ortaya koyar bu kurallar her daim değil aksi ispat edilmediği sürece geçerlidir. Çelişmemesi mümkün mü?

tüm demek istediklerim burada söylenmiş zaten. Din Durağan dir bilim ise kendini sürekli yenilemek zorunda din de bi yere kadar cevap arayabilir onun dışında insanoğlunun "kısıtlı akil" ile bi yere kadar düşünüp cevap bulabilecegini söyler.
Bilimde böyle bi durum söz konusu değil insan isterse bir bedene 4 tane kafa sigdirabilir . Bilim in gelismemesi insanoğlunun dogmatik anlamlandiramadigi şeyleri daha üstün görüp kafasında otelemesi ile bilimin Durağan hale gelnesi sebebidir maalesef günü kurtaran teknolojik gelişmeler olabilir ancak.

Bknz: 21 y.y neden dahi yok?

insanlık tarihi boyunca bilim yok iken doğayı izah etme yöntemiydi dinler. forumda daha önceden yazmıştım, ay tutulmasını vikingler ayı yutan bir kurtun sebep olduğuna inanıyorlardı. bu nedenle taban tabana zıttır zaten din ve bilim.

şuda var bilimsel gelişmeler baş gösterdikçe insanlar artık dinlerden uzaklaşmak zorunda hissettiler. çünkü bilinmeyen doğa olaylarını araştırınca neyin neden olduğunu kendileri buldular.

Din,Bilimi yaratan yegane Kudret sahibi olan ,her şeyi en iyi şekilde bilen,insanlığı ve doğayı en iyi tanıyan,insanlık ve doğanın ihtiyaçlarını ve sistemini en iyi bilen ALLAH'ın tanzim ettiği sistemdir.

Bilim ise,aklı ve duyuları kısıtlı(mutlak olmayan) olan insanların ürünüdür.

Buna binaen, nasıl olurda,Din bilim ile çatışır veyahut bilim esastır,dinden önceliklidir,din yanılabilir vb.diyebiliriz.

Dunyanın döndüğü,cebel-i tarık boğazında iki suyun birbirine karışmadığı,gezegenlerin durumu,vb..bir çok şey, bilimden önce KURAN tarafından bildirilmiştir.

Dinin sahibi Allah da bilimin sahibi tesadüf mü yani? Hepsini yaratan Allah. Keşfi imkansız kılan Allah iken, keşfettiren de Allah. Bilim tekniğin gelişmesindeki hikmet sadece hayatı kolaylaştırmak değildir. Her kolaylık fayda vermiyor. Önemli olan bilimdeki ilerleyişte, her keşifte, açığa çıkmasına izin verilen her sırda Allah'ı bulmaktır. Bu insanın kalbine göre değişir. Kimisi çıplak gözle yıldıza bakıp görür, kimisi daha çok merak edip cihaz kullanmak ister. Hz. Muhammed arşın her katında şahit olduğu her yeni şeyden sonra "Rabbim ben seni tanıyamamışım" demiştir.

Meşhur bir söz var hani... Uzaya mekik yolladınız da baş örtüsüne mi takıldı derler. Yıllarca aynı saçmalıklara kafa yorarak kedi köpek gibi dalaşıldı. İnsanlar farklı inançları veya inançsızlığı bir kenara bırakıp öncelikle ortak hedefin topluma yararlı birey olabilmeyi idrak edebilseler, din ile bilimi veya farklı bir çok olguyu çatıştırmaktan vazgeçseler, işte o zaman daha güzel şeyler olabilir. Ama yok, illa araya ben daha iyi bilirimcilikler girecek tabi.

Herkes öylesine biliyor ki, bilmekten kafamızı kaldırıp da bildiğimiz yolda gidemiyoruz. O derece yoğunuz yani...

Teistlere göre kesinlikle çelişmez. Zira bilim de Tanrı'nın bir lütfudur.
Diğerlerine göre de kesinlikle çelişir.

Çelişir- çelismez tartışması çok geremsiz, asıl önemli olan din bilimin gelişmesine engel mi değil mi sorusunun cevabıdır.
Ortaçağ hıristiyanlığında engeldi, günümüz hıristiyanlığında değil. Yani dinin bilimin önünde engel olması dinden değil insanların tutumundan kaynaklıdır.

bende diyomki, pet $i$eler sagliga zararli :T:

Çelişir veya çelişmez şeklinde net cevap vermek doğru olmaz çünkü dini mevzular "nakli delillerdir"kimi buna inanır kimi inanmaz mantığına uyanı kabul eder akıl uymayanı reddeder
kısacası akli deliller ile nakli delilleri anlamak güçtür

ForseTi

Hacım iyi diyorsun hoş diyorsun da sen hep kıyasta yanlış yapıyorsun, elma ile armudu kıyaslıyorsun.

Cabir bin Hayyam, senin de söylediğin gibi bir bilim insanıdır. Müslüman bir bilim insanıdır. Bahsettiğin alanlardaki keşif ve teorilerini de Kuran'dan çıkarmamıştır. Sadece bulduğu her şeyi Allah'a bağlamıştır.

E yani kimse dindar bilim insanı yok demedi ki burada? Bu attığın görsel vs. din ve bilim ilişkisini açıklamaz. Çünkü eğer senin kıyas kıstasın bu ise biri de burayı ateist bilginlerin veya hıristiyan veya musevi bilginlerin buluşları ile doldurur ve asıl konumuzdan ziyade bilgin kıyasına başlarız.

Dinleri bilemem ama, islamiyet adına şunu söyleye bilirim sanırım.

Öncelikle islamiyet çelişki içerisinde değildir. İslamiyeti yaşayanlar, yada onu anlamaya çalışan kişi yada topluluklar çelişki içine düşebilir. Yani burada çelişki kişi yada topluluktadır.

Bilimide bu şekilde değerlendiriyorum ben. İslamiyet bilim ile çelişmez, bilim islamiyetle çelişebilir. Bunun nedeni de gerçekliği yakalamaya çalışan bilim, tüm ihtimalleri değerlendirmek durumdadır. Doğruyu yanlışı deney ve gözlemle ayırt eder. Bilimde denemeden görmeden hüküm veremezsiniz. İslamiyette ise hükümler bellidir, önemli olan anlaya bilmektir. Birde ilim vardır ki, islamiyetle çelişmez çünkü bu çizgide yol alarak yorumlamaya çalışır.

Çoğu insan bilimin islamiyeti zedelediğini düşünsede bu algı hatasından başka bir şey değil. Çelişki noktaları tamamen bizim acizliğimizden ve islamiyetin mükemmelliğinden kaynaklanır.

@ForseTi

Hacım iyi diyorsun hoş diyorsun da sen hep kıyasta yanlış yapıyorsun, elma ile armudu kıyaslıyorsun.

Cabir bin Hayyam, senin de söylediğin gibi bir bilim insanıdır. Müslüman bir bilim insanıdır. Bahsettiğin alanlardaki keşif ve teorilerini de Kuran'dan çıkarmamıştır. Sadece bulduğu her şeyi Allah'a bağlamıştır.

E yani kimse dindar bilim insanı yok demedi ki burada? Bu attığın görsel vs. din ve bilim ilişkisini açıklamaz. Çünkü eğer senin kıyas kıstasın bu ise biri de burayı ateist bilginlerin veya hıristiyan veya musevi bilginlerin buluşları ile doldurur ve asıl konumuzdan ziyade bilgin kıyasına başlarız.

aslında işin özü şu bu konudaki yorumalrın bir kısmı kimine göre doğru kimine göre de yanlış ee şimdi din bilimle çelişir deyipte dindar adamlardan da bilim adamı çıkar dersen buda çelişkili olur yani bu sorudan ne anlyıoruz ne anlatmak istiyoruz o halde kimse bir şey anlamamış yani ben dindarım mesela dinim bana demez ki sen düşünme kafa yorma yani ben dindarım diye bilimsel bakış açım olmayacak diye bir şey yok ki eğer Din buna karşı yaklaşımda olsaydı İslam dininde tek bir tane bilim adamı çıkmazdı mesena İbni Sina kaç yüz yıl bu zatın kitapları insanlara ders kitabı olarak aktarılmıştır Allahın Dini Allahın verdiği bilimle çelişiyor demek zaten feci olurdu inançlı biri için

ama tekrarlıyorum bu soru ve tartışma bizi hiç bir yere götürmez çünkü inanmayan birisi çelişri der inanan biri çelişmez der var mı farklı bir durum sorarım?

Esasında bilim, tanrıyla çelişmesinden öte tanrının varlığını reddediyor.

Örnek olsun, bilimsel bir kanun olan Lavoiser kanunu şu hükmü verir : Hiçbir madde yoktan var edilemez. Var olan bir madde yok edilemez.

Evet, daha önce bunu söylemişim.

Teizm inancına mensup kişiler de çoğu zaman bilimin de tanrının bir lutfu olarak ileri sürer. Demekki tanrı kendisini yalanlayan birşeyi yaratıyor. Burada kişiye iki seçenek düşüyor. Ya bilimsel bilgiyi reddedeceğiz ya da dinsel bilgiyi...

Bilim ilerledikçe tanrıya düşen iş azalıyor. En son geçenlerde Hristiyan Katolik kilisesi Evrim Teorisi'nin din ile çelişmediğini açıkladı. Bakalım, daha neler göreceğiz..

Teizm inancına mensup kişiler de çoğu zaman bilimin de tanrının bir lutfu olarak ileri sürer. Demekki tanrı kendisini yalanlayan birşeyi yaratıyor. Burada kişiye iki seçenek düşüyor. Ya bilimsel bilgiyi reddedeceğiz ya da dinsel bilgiyi...

Bilim ilerledikçe tanrıya düşen iş azalıyor. En son geçenlerde Hristiyan Katolik kilisesi Evrim Teorisi'nin din ile çelişmediğini açıkladı. Bakalım, daha neler göreceğiz..

Din, bilim, ilim, inanç, şeytan, melek, azrail, kıyamet, kötülük, iyilik, cennet, cehennem, ateş, mutluluk, ızdırap, sevinç, acı, evrim, devrim, değişim, farklılık, itikat, nur, güzellik v.s. Din ile tebliğ eden Tanrı'dan gelme ise biz neciyiz la burda!

Papa böyle bir demişti bende şaşırmıştım açıkçası ama şu var Allah bize büyük bir potansiyel vermiştir eğer bu bir sınavsa bu potansiyeli keşfetmeye çıkmamız harika bir durum ki Allahın zaten gücü sınırsız daha az iş düşüyor diye bir şey yok kolaylık zorluk böyle kavramlık yok O nun için zaten ama bilim gerçekten büyük bir lütuftur yani Din oalyıı beni şahsen hiç bir zaman bilim adına düşünmemi engelleyen bir durum yaratmamıştır tam tersi Allahın verdiğini araştırıyor keşfediyor olmak benim için mükemmel bir duygudur bunu benim gibi düşünenler bilir :)

pan necisin sen :D

Tanrı'yı ayaklarımın altına alsam bile ForseTi, yine de başım göğe ermez. Durum o hal almış :T:

ah ah nefesimizin kontrolü bile bizde değilken herşeyi tartışmak çok garip geliyor bana ya

(alınmayın arkadaşlar kendimce bir düşünce)

ah ah nefesimizin kontrolü bile bizde değilken herşeyi tartışmak çok garip geliyor bana ya

(alınmayın arkadaşlar kendimce bir düşünce)

1983'de mağazada hırsızlık yaparken yakalanan San Diegolu bir kadın polislere eğer onu bırakmazlarsa morarana kadar nefesini tutacağını söyledi. Polisler kadını bırakmadılar o da gerçekten ölünceye kadar nefesini tuttu ve öldü. Nefesin kontrolü bizdedir :T:

1983'de mağazada hırsızlık yaparken yakalanan San Diegolu bir kadın polislere eğer onu bırakmazlarsa morarana kadar nefesini tutacağını söyledi. Polisler kadını bırakmadılar o da gerçekten ölünceye kadar nefesini tuttu ve öldü. Nefesin kontrolü bizdedir :T:

ölüm sebebini tam araştırmak lazım çünkü nefessiz kalan biri normalde ilk önce bayılır eğer başka bir sıkıntı varsa beyinle ilgilidir

bilim adamları buna imkansız diyor genelde he nefes almak refleks gibidir:)

çelişir

tanrı iddiası en büyük çelişkidir zaten.

bugün fizikçiler evrenin tasarlanamaz bir şey olduğunu keşfetmiş durumdalar.

merak edenler 'tasarlanamaz evren' diye googledan aratsınlar.

atom altı parçacıkların (elektron) nasıl bazen yok olup başka bi yerde ortaya çıkabildiği gibi , evreninde bi zamanlar atom altı parçacıktan daha küçük olduğu bilindiği için, kendi kendine yoktan var olması bilinen doğa kanunlarına aykırı birşey değildir.

insanlık tarihi boyunca tapılan yüzlerce tanrının(zeus, ra, krişna vs vs) hokus pokus yapıp yarattığı bir evren modelide geçerliliğini yitimiş oluyor böylerce :)

Geri