Din bilimle çelişir mi?

Konu sahibi son olarak 1661 gün önce görüldü
@climax 8 defa Kuran'ı mealinden mi bitirdin yoksa hiç tefsirinden de okudun mu ? Okuduysan hangi tefsir ya da tefsirlerdir merak ettim ..
demek istediğin şu sanırım.mealden kuran okumak onu anlamaya yetmez.ama hani bu apaçık bir kitaptı? Bizin hayatımızı yönlelendirecek,islama uygun bireyler olarak yaşamamızı sağlayacak ve kulluk etmemizin temellerini şekillendirecek bir kitap.elbette sünnet ve hadis de ışık tutacak.ama birilerinin yorumuna göre okumak ne kadar sağlıklı.yani "bak bu çok derin bir kitap.sen anlayamazsın.ben sana anlatayım" demektir tefsir.oysa meal topu sana atar.bu konuda da diyanete güvenmek zorundasın o zaman.yani mealden okumanın doğru olacağı kanaatindeyim.

Sorumun cevabını alamadım ama söylediklerine katılmıyorum ..
Kuran'da hükümler açık bir şekilde ( bir çoğu ) verilmektedir lakin ayet manalarına indiğin vakit çok daha derin anlamları yakalayabilirsin ..
Ders gördüğün sınıfta yan masada ki arkadaşın elindeki matematik kitabını senden daha iyi kavrayabilir, hatta ondan yardım da isteyebilirsin .. Bu dayatmak değildir ..
Tefsir alimleri hayatlarını bu işe adayan insanlar .. Öyle bizim gibi eline meali alıp da okumakla Kuran'a vakıf olamayız .. O zamanın tarihini, Arap yarımadasında ki gelişmeleri, yaşanılanları, kültürlerini bilmek lazımdır .. Öyle ayetler var ki sabahtan akşama kadar okusan da içinden çıkamazsın ..
Sana tavsiyem Diyanet tefsirini okuman .. Belki fark edemediklerini fark edersin yeniden ..

Sorumun cevabını alamadım ama söylediklerine katılmıyorum ..
Kuran'da hükümler açık bir şekilde ( bir çoğu ) verilmektedir lakin ayet manalarına indiğin vakit çok daha derin anlamları yakalayabilirsin ..
Ders gördüğün sınıfta yan masada ki arkadaşın elindeki matematik kitabını senden daha iyi kavrayabilir, hatta ondan yardım da isteyebilirsin .. Bu dayatmak değildir ..
Tefsir alimleri hayatlarını bu işe adayan insanlar .. Öyle bizim gibi eline meali alıp da okumakla Kuran'a vakıf olamayız .. O zamanın tarihini, Arap yarımadasında ki gelişmeleri, yaşanılanları, kültürlerini bilmek lazımdır .. Öyle ayetler var ki sabahtan akşama kadar okusan da içinden çıkamazsın ..
Sana tavsiyem Diyanet tefsirini okuman .. Belki fark edemediklerini fark edersin yeniden ..

Matematik yorum gerektirmez. Sonuç kesindir 8*4=35 etmez .

Matematikte problemlerin çözümü tek yol üzerinden midir yoksa bir kaç yol üzerinden çözülebilir mi ?
Kaldı ki matematik kitabını örnek verdim, yerine başka bir kitap ta koyabilirim .. Anlatmak istediğim değişmez ..

Matematikte problemlerin çözümü tek yol üzerinden midir yoksa bir kaç yol üzerinden çözülebilir mi ?
Kaldı ki matematik kitabını örnek verdim, yerine başka bir kitap ta koyabilirim .. Anlatmak istediğim değişmez ..

ister 4 tane 8 topla ister 8 tane 4 topla ama sonuç aynıdır. Dinde bi yorum bazen insanı doğru yola götürmeyebilir.

Elbette ki dini yorumlarda ki farklılıklar yanlış yönlere çekebilir insanı .. Yanlış yapmamak adına da Kuran'da geçen surelerin, ayetlerin üzerinde çok ama çok ciddi bir çalışmadan geçmek gerekir .. Bu yüzden Fıkıh ilmi, kelam ilmi, tefsir ilmi gelişmiştir .. Biz hiç bir ilmimiz olmadan elimize meali alıp yorumda bulunurken ilmi yalayıp yutmuş alimlerin tefsirlerine burun kıvırıyoruz .. Oysa bu önyargıyı bırakıp en azından Diyanetin çıkarttığı tefsiri okumamız lazım arkadaşlar ..
Bunu tüm samimiyetimle yazıyorum ..
Konu başlığında " din bilimle çelişir mi ? " diye soruyor ..
En başta ki yorumum da " elbette ki çelişmez tartışmam bile " deyip kestirip attım ..
Bunu yaptım zira Kuran'da okumaya, anlamaya, araştırmaya, irdelemeye dair o kadar çok ayet var ki şaşarsınız ..
Meşhur Müslüman bilim adamlarını hatırlayın .. İbn-i Sina'yı, Biruni'yi, İbni Rüşd'ü, Ali Kuşçu'yu ve daha bir çoklarını .. Bu insanlar ömürlerini bilime adadıkları halde dinleri onları engellememiştir ..
Ne zaman ki biz dinimizin hakkını vermekten uzaklaştık,o zamandan bu yana kültürel ve bilimsel bir çöküşün içine girdik hala da toparlanamadık ..
Oysa ki bugün Cern deneyini planlayanların Müslümanlar olması lazımdı .. ALLAH'a iman ettikleri halde Yaratıcıya bilimsel bir kanıt aramanın derdine müslümanlar düşmeliydi ama halimize bakın !!
BİR ÜLKE Kİ TEKNOLOJİ BAKANININ " BU TAPELERİN MONTAJ OLDUĞUNU HİSSETTİM " demesinin aptallığını yaşıyorken bu aptallığın ihalesini dine yıkmak doğru olmaz ..

İkiside doğru kullanıldığı(anlatılıp, anlaşıldığı) zaman bence çelişmez.Nasıl ki bilimde ilerlemek için dinden kurtulmak gerekmiyorsa dinde ilerlemek içinde bilimi geri plana atmak olmaz.

Dinden dine değişir müdür islamiyette çelişmiyor olabilir ama benim inandığım din belki bilimi şeytan işi olarak görüyor. Burda konu geniş çaplı açılmış islamiyetle din çelişir mi diye sormuyor.

Dinden dine değişir müdür islamiyette çelişmiyor olabilir ama benim inandığım din belki bilimi şeytan işi olarak görüyor. Burda konu geniş çaplı açılmış islamiyetle din çelişir mi diye sormuyor.

Buna katılırım işte .. Öyle dinler de var ki düşünmeyi irdelemeyi yasaklamışlardır ..

din bilimle çeliştiği zaman, organize dinler hemen bi çözümünü bulup bilime ayak uydurmuşlardır tarih boyunca.. :)

İnançlının mantığının her zaman tersten işlediğini, sonuca göre neden ürettiğini daha önce irdelemiştim.

Bir örnek vereyim.

A kişisinin 950 yıl yaşadığını söylediğimi varsayın.

Bu ifadenin bir bilim-kurgu romanında geçtiğini söylesem doğal karşılarsınız, çünkü olağan dışıdır ve ve bilim-kurgu romanında geçmiş olmasında da yadırganacak bir yön yoktur.
Bu ifadenin herhangi bir kişi tarafından söylendiğini söylesem o kişinin deli olduğunu ve akıl sağlığının yerinde olmadığını bana söyleyebilirsiniz.
Bu ifadenin İncil'de geçtiğini söylesem o da olabilir, saçmadır çünkü İncil zaten tahrif edilmiştir.
Ama bu ifadenin Kur'an'da geçtiğini söylesem kişi durur. Önce bir düşünür. Bunun doğru olması için gerekçeler arar ve inanmak istemez. Kendince tutarlı bir cevap bulamazsa da ''efendim burada mecazi bir anlatım var'' der ve bırakır.

İnançlı mantalitesi de budur.

Kuran-ı Kerim'e bir bütün olarak bakıldığın da, ''İlahi Tecelli'' ( kelime manası; ortaya çıkma, Allah'ın isim ve sıfatlarıyla görünme)yi anlatır.

İlahi Tecelli ikiye ayrılır.

Emir Alemi---------------ve------------------------ Cisim Alemi.
Ruh-i Azam (mutlak)-------------------------------Nefs-i Mutlak (ilahi)
Akl-ı Evvel-------------------------------------------Nefs-i Kulli (Evren)
Ruh-i Külli (izafi)------------------------------------Nefs-i Tabii (dünya)
Akl-ı Kül---------------------------------------------Toprak
Ruh-i Cüz-i------------------------------------------Su
Akl-ı Cüz-i-------------------------------------------Hava
Ruh-i Tabii------------------------------------------Ateş
Ruh-i Nebati
Ruh-i Hayvani
Ruh-i İnsan

Emir alemiyle, cisim alemini birbirinden ayıramazsınız. Aynı değiller, ayrı da değiller.
Emir alemin de; emirler vardır, kesin kurallar vardır. Cisim alemin de; sorgu-sual vardır, neden niye niçinler vardır.
Kısaca; Birin de akıl, birin de gönül vardır. Akıl sorgular, gönül ise, sorguladıkları netleştirir ve yaşar.
Bu sebepten dolayı, din bilimle asla çelişmez, çelişemez. Plesk'ın da dediği gibi, aslında birbirini tamamlıyorlar.

Esasında bilim, tanrıyla çelişmesinden öte tanrının varlığını reddediyor.

Örnek olsun, bilimsel bir kanun olan Lavoiser kanunu şu hükmü verir : Hiçbir madde yoktan var edilemez. Var olan bir madde yok edilemez.

Din mantıklı değil kısa ve net. Mantık bir yere kadar he evet olabilir dedirtiyor bir yerde tıkanıyor.
Yapmayın lütfen bilimle çelişen bir ayet dediğimizde altından üstünden çıkıp burada aslında bunu demek istiyor deyip kırk taklalar atılıyor. Din dogmatiktir dogmatik olan bilimle çelişir. Bilim değişkendir çünkü kuralları değil mantığı esas alır. Mantık çerçevesinde kurallar ortaya koyar bu kurallar her daim değil aksi ispat edilmediği sürece geçerlidir. Çelişmemesi mümkün mü?

Bilim her şeyin mantıklı cevabını verebiliyor mu ?

kendisiyle çelişen bir şey bilimle de çelişecektir elbette.

Maddeciliğin peşinden koşup bilime ses kirliliğinden başka hiçbir yaklaşımı ve bağı olmayan kafa, dinin bilime engel olduğunu iddia makamından öteye geçirememiştir.

Neptün'e espresso içmeye gidecekken uzay aracı başörtüsüne takıldı bunların. O yüzden bariz bir engelleme mevcut.

Tüm insanlık dinden arınmalı ki soğuk füzyon keşfedilsin. Din bu konuları ısıtıyor tabi.

Tüm Müslüman bilim adamlarına selam olsun...

Bilim her şeyin mantıklı cevabını verebiliyor mu ?

Ateistten çok sen gibi Müslümanların hastasıyım. Be müslüman, bilim dediğin şeyin var olabilmesinin sebebi Allah değil mi? Ah keşke burada olsan. İlmin sahibi Allah iken bilimin sahibi kim sanıyorsun acaba.

Tesla ve bir İslam alimi İslam'ın bilimden uzak olduğu söylenir umarım bu bir örnek olur :) ve bunun gibi bir çok bilimle uğraşan ve araştırılıp öğrenilmeyen İslam alimi varken İslamın bilimle çelişmesi demek daha çelişkili olur..

ayrıca Cabir Bin Hayyam ın uğraştığı alanlar İslâmiyet'te fen bilimlerinin temelini atmış olan Farsî çok yönlü bir fen bilgini; simyacı, kimyacı ve eczacı; fizikçi, astronom ve astrolog; tıp ve fizik tedavi uzmanı; mühendis, coğrafyacı, filozof ve sûfi.

cabir-bin-hayyan-%C4%B1n-tesla-ya-verdi%C4%9Fi-tarihi-ayar_543139.jpg

Geri