Dilenciye para verme konusunda sizce kim haklı?

Konu sahibi son olarak 40 gün önce görüldü

Dilenciye para verme konusunda sizce kim haklı?

• Kullanılan toplam oy
    7
Size el açani geri çevirmeyin diye öğretildi bana. Bu sebeple ne olursa olsun es gecmemeye çalisiyorum ne kadar para vereceğiniz size kalmiş​

Cuma namazını kılmaya camiye gitmiştik fakat iş yüzünden biraz geç kalmıştık cami doluydu caminin girişinde kılmaya karar verdik.

Namaz esnasında dışarıdan konuşmalara ister istemez şahit oldum bir dilenci diğerine;

Sen neden Hacı bayrama gitmedin ? diğer dilenci cevapladı

Orası pek kazandırmıyor !

Namazı eda ettik dışarıda dileniyorlardı Belki o konuşmanın sahipleri belki değil ama "Allah rızası için bir sadaka" diyerek dilenen o dilenci o gün neden Allah rızası için neden namaz kılmadı ?

Bunlara şahit olunca Dilenciyi değil dilenciye para vereni odunla dövesi geliyor insanın!

Evet niyet önemli ama

Sen Allah rızası için yardım ediyorsan yaptığın yardımın, hayrın gerçek bir ihtiyaç sahibine gittiğinden emin olman gerekmez mi ?

Türkiye de bu meslek haline geldiğinden karşıyım.

Dilenciliğe karşıyım ne olursa olsun. Durumu olmayan insanların cebinde para bulunanlardan merhamet beklemesi fikri Hiç bir zaman hoşuma gitmez Hele de bunun sokaklarda böylesine sergilenerek yapılması diğerlerinin eline bir bebek alıp yağmurda soğukta yerde oturup para beklemesi tablosunu ortaya çıkarıyorsa evet ben dilenciliğe karşıyım.
Unutmayın ki ortaya bir istisnai durum koyulursa diğerleri de bundan pay çıkarır.

Para kazanamayacak durumda olanlara yardım etmek gereklidir bence , bakmakla yükümlü oldukları insanlar vardır belki.Ama şu da var ki dilinmek bizim dinimizde hoş görülen bir davranış değildir aslında.Bende bazen ikilemde kalırım dilenciler konusunda, hele eli ayağı sağlam ve genç insanlarsa.

Aklima arabistandaki yillarim geldi hirsizlik yapanlarin elleri kesiliyor ve yapacak iş yokmuş gibi dileniyorlardi

Dilenciler yüreğimi tüketmesin diye hemen para veririm. Böylelikle yüreğimi tüketmezler.

Yani iyi niyeti suistimal yapanları var. Adam diyor ben para vermem sana döner alayım diyor o da abi o zaman 4 tane al diyor ve ardından havayla mı haberleşiyorlar nedir etrafına üşüşüyorlar. Sonra hemen başkasından aynısını istiyorlar. Kısa günün kârı dercesine sabahı akşamı kapatıyorlar. Onlara vereceğime kağıt toplayan teyzelere veriyorum. İki dua eder. Niyetler önemli.

Şimdi 20 tl versen 50 tl yapıp sana parayı verirdi...

Dilencilik meslek halini aldığı için ben para vermiyorum. Çalışmak istedikten sonra herkese göre iş var, dilenirken geçireceği zamanı 5 tane apartman temizliğine verse helal kazancını alır gider...

Dini açıdan bakarsak ayet ve hadislerde yardım isteyeni geri çevirmemek gerektiğii yazıyor.
Çokça suistimal edildiğinden dolayı kızıyoruz vermiyoruz.
İşyerine gelene verirsin düzenli gelmeye başlar veya kapını çalan sayısı artar. Vs. vs.

Sizi rahatsız etmeyecek kadar vererek bu sıkıntıyı aşabilirsiniz.

"İhtiyaç ve fakirlikten dolayı yardım isteyen dilenciye gelince, onu azarlama ve sert söz söyleme. Aksine ona ver veya güzel bir şekilde geri çevir."
(bk. Duha, 93/9-11)

«Dilenciyi, yanık hayvan tırnağıyla da olsa (bir şey verip öylece) çevirin.»
(Nesai, Zekat: 70-76; Ebu Davud, Zekat: 3; Tirmizi, Zekat: 29; Ahmed: 4/70, 5/381, 6/381, 6/382,..)

Ne dilenciye, ne de sokak satıcısına bir şey vermem. Bazen dalgınlığıma geliyor ve veriyorum. Ama bilinçli olarak kesinlikle vermem.

Gençliğimde her Cuma Cami yakınında bekleyen bir sakat amca vardı. Her Cuma mutlaka bir şeyler verirdim. Bir gün yolda sapasağlam bakınarak gezerken gödüm. İlk uyanışım olmuştu.

Böyle bir kaç olay daha yaşadım.

Ben bazen karşılaşıyorum, verip vermeme konusunda çok kararsız kalıyorum.
Zengin dilencileri gorunce veresim gelmiyor shsh

Geri