Dilenciye para verme konusunda sizce kim haklı?

Konu sahibi son olarak 40 gün önce görüldü

Dilenciye para verme konusunda sizce kim haklı?

• Kullanılan toplam oy
    7
Arkadaşımla sokakta yürüyorduk, kenarda bir dilenci dileniyordu. Tek gözü kördü ve bacakları yoktu. Ben eline 20 lira verdim. Arkadaşım ise bunun yanlış bir şey olduğunu ve kendi parasını kendi kazanması gerektiğini söyledi. Ben de; bazı özürleri olduğu için çalışamayacağını söyledim. Sizce kim haklı?​

Önemli olan niyettir.
Karşınıza çıkan dilenciyi (miktarı her ne olursa olsun) geri çevirmemeniz, sizin sadakanız dır.
Ve her vereceğiniz sadaka da, fakirin payı vardır. Bir kişi sadaka verdiği zaman, o dilencinin eline ulaşmadan Allah'ın eline düşer.

Ve bir şey daha söylemek isterim; Karşınıza çıkan her kim olursa olsun, size elini açtıysa vermek gerekir, isterse ayyaş olsun. Ben, vermekle sorumluyum ama az, ama çok.

Dipnot: Bunu neden anket olarak açtınız.?

Ayyaşa vereni de verin diyeni de ilk defa görüyorum

Eli ayağı sağlam ve çalışabilecek durumdaysa verilmemeli; ama senin sadaka verdiğin dilenci özür grubundan ve çalışamaz raporu da vardır. Sen haklısın bu konuda. Eli ayağı tutan, sağlıklı bir kişi ise, sadaka verilmez.

Ayyaşlığı beni alakadar etmiyor, önemli olan geri çevirmemektir.
Kaldı ki, Allah ile kulun arasına hiç kimse giremez.

Saygıyla okudum, sadece layklamak ile yetinemedim.
Keşke herkes hayır duası dahil hiç bir beklentisi olmadan iyilik yapma peşinde olsa senin gibi.
Zihniyetinden öpülür.

Sarhoşlara kapımız her daim açıktır.

Niyet tabii ki önemli.Hele ki zor durumdaki mazlum insanlara yardım etmek ne kadar güzel bir erdem.

Ancak günümüzde insanlar çok değişti.Şimdi ne malum o kadının ticaret yapmadığı? onun yada eşinin,çocukları kaçırıp dilendirtmediği? Bende gördüm kadının ayağı ters dönmüş bildiğin kullanılamaz halde,sonra akşam bir vakit size yeminle nasıl başardıysa kadını gayet iki ayak üstünde yürürken gördüm..Hacı gibi gözüküp namazda,ibadetlerde erkeklerin başına taktığı beyaz birşeyi (adını unuttum) takıp dilenip sonra marketten bira alırken yakaladıklarımıda gördüm.Böyle vakalar yok mu sanıyorsunuz? yüzlerce belkide binlerce.Yardım ederken gerçekten yardım mı ettiğini yoksa işledikleri kötülüklere destek mi olduğunu şaşırıyor insan.

o dilenciye sor bakiyim kime oy vermiş.sonra bu soruyu kendine bir daha sor.

neyse verenden de alandan da Allah razı olsun ne diyeyim

Onun dilenme amacini bilemem ama ben gordugum yerde es gecip gidemem bazen gitmek istedim fakat 3-5 adım attiktan sonra tekrar döndüm bu dun de oldu.Boyle seyleri sorgulamak iyi degil niyet önemli.

dilencilik sadece sokakta değil
lösev'in yardım kampanyası reklam filmini gördünüz mü?
nasıl bir ajitasyon.hani şu ''bir tuğla da sen koy'' kampanyası.
rezillik yemin ederim.

Vicdan merhamet meselesi tamamen.Sakatlığı olmayıpta kucağında küçücük bebeklerinide alarak dilenenlerden nefret ediyorum.Yaptığın hoş bir davranış olmuş Allah kabul etsin.

(Sadakalar) kendilerini Allah yoluna adayan, yeryüzünde dolaşmaya güç yetiremeyen fakirler içindir. İffetlerinden dolayı (dilenmedikleri için), bilmeyen onları zengin sanır. Sen onları yüzlerinden tanırsın. İnsanlardan arsızca (bir şey) istemezler. Siz hayır olarak ne verirseniz, şüphesiz Allah onu bilir.
BAKARA 273

(Sadakalar) kendilerini Allah yoluna adayan, yeryüzünde dolaşmaya güç yetiremeyen fakirler içindir. İffetlerinden dolayı (dilenmedikleri için), bilmeyen onları zengin sanır. Sen onları yüzlerinden tanırsın. İnsanlardan arsızca (bir şey) istemezler. Siz hayır olarak ne verirseniz, şüphesiz Allah onu bilir.
BAKARA 273
O zaman dilenciye verilen para sadaka sayılmıyor öylemi.

O zaman dilenciye verilen para sadaka sayılmıyor öylemi.

Yoo hayır, ALLAH rızası için verdiğin her şey sadaka sayılır .. Ameller niyetlere göredir ..
Lakin bu husus ayrıntıda incelenesi bir husus ..

Yukarı da paylaştığım ayete göre ben sokakta ki dilencilere para vermesem günaha girmem çünkü ALLAH buyuruyor ki " İhtiyacı olanlar arsızlık edip istemezler ama siz onları yüzlerinden tanırsınız "
Yani ihtiyaç içinde ki bir yoksul haya edip insanlardan istemeye sıkılır .. Yüzü şekilden şekile girer ve çektiği sıkıntılardan dolayı hüzn içindedir ..
Peki bizim dilenciler günümüz de böyle mi ? Tam tersi .. Para dilenmek için kırk takla atıyorlar .. Adeta duygularımıza tecavüz ediyorlar .. Ve bir çoğunun da aslında durumu iyi ama dilenciliği meslek olarak görüyorlar .. En kötüsü de bu arsızlar topluluğu yüzünden gerçekten ihtiyacı olan fakirlere de inanamıyor, güvenemiyor, seçemiyoruz ..

Kişisel fikrim sokakta dilenen hiç bir dilenciye sadaka vermemektir ama gelin görün ki öyle anlar yaşıyorum ki bazen, çıkarıp verebiliyorum bende ..

Şunu da bilin verdiğiniz para sevap olarak hanenize yazılır .. Sizden parayı alan dilenci bir sahtekar olsa bile siz sevap kazanırsınız ama o günah kazanır ..

Yoo hayır, ALLAH rızası için verdiğin her şey sadaka sayılır .. Ameller niyetlere göredir ..
Lakin bu husus ayrıntıda incelenesi bir husus ..

Yukarı da paylaştığım ayete göre ben sokakta ki dilencilere para vermesem günaha girmem çünkü ALLAH buyuruyor ki " İhtiyacı olanlar arsızlık edip istemezler ama siz onları yüzlerinden tanırsınız "
Yani ihtiyaç içinde ki bir yoksul haya edip insanlardan istemeye sıkılır .. Yüzü şekilden şekile girer ve çektiği sıkıntılardan dolayı hüzn içindedir ..
Peki bizim dilenciler günümüz de böyle mi ? Tam tersi .. Para dilenmek için kırk takla atıyorlar .. Adeta duygularımıza tecavüz ediyorlar .. Ve bir çoğunun da aslında durumu iyi ama dilenciliği meslek olarak görüyorlar .. En kötüsü de bu arsızlar topluluğu yüzünden gerçekten ihtiyacı olan fakirlere de inanamıyor, güvenemiyor, seçemiyoruz ..

Kişisel fikrim sokakta dilenen hiç bir dilenciye sadaka vermemektir ama gelin görün ki öyle anlar yaşıyorum ki bazen, çıkarıp verebiliyorum bende ..

Şunu da bilin verdiğiniz para sevap olarak hanenize yazılır .. Sizden parayı alan dilenci bir sahtekar olsa bile siz sevap kazanırsınız ama o günah kazanır ..
Tamam hocam şimdi anlaşıldı :D :cici:

Devletimiz bu tür sakat vatandaşlara yönelik maddi ve manevi yardım sağlıyor(dur).

Komşumuzun doğuştan özürlü bir çocuğu var, babası yok annesi çalışmıyor devlet bu çocuğa maddi ve manevi destek sağlıyor(muş).

Eminim devlet tarafından sağlanan maddi ve manevi destekten senin yardım ettiğin dilenci de faydalanıyordur.

Bir dilencinin Günde en az 10 lira topladığını varsayalım 30 günde 300 tl Bir yılda 3.600 Tl... + Devlet desteği (Sakatlık derecesine göre alacağı destek değişir kanımca) ve Hesap ortada.

Bence arkadaşın doğru söylüyor.

Dipnot; Hayır için Camiler iyi bir tercih kanımca.

Geri