Desperandum

🕒 Konu sahibi 9 saat önce aktifti
Kirkegaard'in "The Sickness Unto Death" isimli calismasinda genis yer verdigi Ümitsizliği,Ölüme götüren yol diye define etmiş.
Kirkegaard a göre,Benlik bilincimizi tanridan öngörülen;sonsuzluk/fanilik,imkanlar/gereklilikler,zamanlamak/zamansizlik gibi "olgular" harmanlayabilir, varolusumuzu,şayet şartlar benligi huzurlu etmedigi takdirde,demorelize edip, ümitsizlige sürüklerler.
Ümitsizlik ise ruhun hasta olmasina yol açan bir başlangictir Kirkegaard için.
Ölüm ile rahatlayacak diyor KG bu durum icin.
Tartisilir tabii.
Ama bence dogru diyosun Soren.

Mesela inancliyim ama kesin cehenneme gidicem gibi bisey.Yani en azindan ben öyle düsünüyorum.Bazen yani.

Süri ne diyon yine yav
Bırak despacitoyu falan da iki alaman çikilopu gönder

Yok.
Bitti.
Tamam mi?

Sunulandan en iyisini yapabilmek galiba Azizim.

Işin ilginc tarafi,kontrolu kayipedince ümitsizlige düsüyoruz.
Kontrol her zaman bizde olmayabilir?
Kkg modunda olmak lazim bazen.

Bu konuda kimseye laf sokmuyor muyuz?
Hiç mi laf sokuşturmuyoruz?
50 kuruşluk bile mi?

Her ne kadar Kirkegaard zihnimi bilese de,varolusun bir nevi bizim bicimlemelerimizle gelisen bir anlik mesele olusu "gerceginden" gecemiyorum.
Bir ideanin gerceği ile fikri arasindaki savasin bir galibi var olur mu?Galibi olmaz belki ama bir cok kurbanlari olacagi kesin.Bu cereyan altinda,desperandumun gelismemesi imkansiz.
Kirkegaard in bu yöndeki atesli parolari, ideanin "gercegi" pesinde kosmasinin sebebi "Arius" adli sahisda gizli olabilir.Rastlamadim hic bir kaynakta ama baglanti yapmak mümkün.Kirkegaard in savasci kisiligi ne kadar hayranlik uyandirsa da, Albert Camus de bir o kadar asla degismeyecek bir gercege el atarak Desperandum'un dibine vuruyor.
Tek degismeyen gercek ise,her ideanin yetersizligi ve bu absürd dünyada bir anlam arayarak sonun yine ölüm oldugudur.Ah ne güzel depresif bir düsünce.Bundandir da,Camus, Kirkegaard in aksine Teodise'yi redetmistir.
Camus ya göre insan kendini heseyden soyutlamali,kendi ayaklarinin üzerinde durabilmeli.Bir yandan fatalizmi rededer iken,diger yandan da insanin
Absürd yasamini bir nevi eli kolu bagli olarak fatalizmde ariyor.
Kirkegaard aktif bir varolus felsefesi savunur iken Camus ise "pasif bir varolusculugu" benimsemistir.

images

Geri