feveran
Gümüş Üye
-
-
-
-
-
malumunuz "adana" denilince akıllara kebaptan sonra gelen şeyler gazetelerin 2. sayfalarını süsleyecek enteresan olaylar, cinayet ve fuhuş haberleri, meşhur adliye önü kavgaları olmuştur her daim.
başka illerde yaşayan insanların algısındaki adana oldukça kötü durumda. bir adanalı olarak, aslında ben de adana'yı çok fazla sevmiyorum. ancak şöyle de bir durum var abartılacak kadar da, olayların şehri değil adana. sadece son dönemde biraz göze batmakta. 7-8 sene istanbul'da yaşayan biri olarak adana'yla istanbul'u bu yönden karşılaştırdığımda çok çok büyük farklılıklar göremiyorum.
şimdi ben bir adanalı olarak birazcık memleketim olan şehri benim gözümden iyi-kötü yönleriyle tanıtmaya çalışacağım.
zaten klasiktir, adana denilince bir taşköprü fotoğrafı koyarlar önünüze, arkada hilton belirir. seyhan nehri alttan akar. alın size adana derler olur biter. ama bu bahsedilen durum bundan 20 sene öncesinindi. şimdi ise durum çok farklı.
çok büyük bir alana yayılmış, seyhan merkez parkı gerçekten büyük bir kazanç.
şehrin kuzey tarafında bulunan seyhan gölü manzaralı yerler, deniz ihtiyacını bir nebze olsun gideriyor.
burası da çukurova üniversitesi kampüsü. konum olarak adana'nın en ferah yeri diyebiliriz. eğer büyük üniversitelere kapağı atamamış, anadolu'da gidecek yer arıyorsanız aklınınızın bir köşesinde kesinlikle bulunmalı.
şimdi gelelim asıl meseleye. adana sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik olarak kuzey ve güney adana olarak ikiye ayrılıyor diyebiliriz aslında. bu hafızalara yerleşmiş getto, gangster türü yaşam tarzı genel olarak güney kesimlerde konuşlanmışken, kuzey kesim ise gayet ferah olmakla birlikte, aynı zamanda çağdaş insanlardan oluşmakta. kuzey adana ve güney adana'yı görsellerle ayrıştıralım şimdi.
evet işte yukardaki fotoların atıldığı bölümler haritaya göre adana'nın güney mahallerinin bulunduğu yerlerdir. gazetelere çıkan adana haberlerinin %99'su bu bölümlerden çıkmaktadır.
buralar da adana'nın kuzey bölümlerinden birkaç kare. aslında ankara'yla benzer özelliğe sahip ve diğer birçok ilde de durum böyledir. yani her ilde varoş ve elit semtler illaki olacaktır. ancak hiçbir şehrin varoşu adana'nın varoşuyla boy ölçülemediğinden adana'nın adı çıkmıştır.
şimdi gelelim, adana'ya yolunuz düşerse ne yapıp, yapmayacağınıza.
gidilmeyecek yerler:
*adana genelevi
*havaalanında indikten sonra şakirpaşa mah. sınırlarından çabuk çıkın ve gidene kadar uğramayın.
*kiremithane mahallesi
*meydan mahallesi
*dağlıoğlu mahallesi
*yeşilevler, fevzipaşa mahalleleri
gidilecek yerler:
*merkez cami ve taşköprü, seyhan parkı
*turgut özal bulvarı (gece klübü, restaurant/cafe)
*ziyapaşa bulvarı (gece klübü, restaurant/cafe)
*şinasi efendi caddesi (barlar sokağı gibi)
*gazipaşa bulvarı (cafe, alışveriş)
*barajyolu, adnan menderes bulvarı (seyhan gölü)
*optimum avm (alışveriş)
*küçüksaat, büyüksaat, yağ cami (adana çarşı gezisi)
ne yiyeceksiniz, ne içeceksiniz ?
ciğer seviyorsanız;
ciğerci bedo
ciğerci birbiçer
büyüksaat ciğercileri (salaş mekan)
kebap seviyorsanız:
eyvan kebap
yüzevler
hasan kolcuoğlu
kazancılar kebapçısı
yeşil kapı (salaş mekan)
şalgam içecekseniz;
kuruköprü şalgamcısı
bici yemek isterseniz;
menderes parkına gidin hepsi iyidir
şırdan isterseniz;
naci baba şırdan
cafe/restaurant//bar tavsiyeleri
la noche
hayal kahvesi
moncher cafe/bar
big yellow taxi
taş mekan
leman kültür
bitti.
başka illerde yaşayan insanların algısındaki adana oldukça kötü durumda. bir adanalı olarak, aslında ben de adana'yı çok fazla sevmiyorum. ancak şöyle de bir durum var abartılacak kadar da, olayların şehri değil adana. sadece son dönemde biraz göze batmakta. 7-8 sene istanbul'da yaşayan biri olarak adana'yla istanbul'u bu yönden karşılaştırdığımda çok çok büyük farklılıklar göremiyorum.
şimdi ben bir adanalı olarak birazcık memleketim olan şehri benim gözümden iyi-kötü yönleriyle tanıtmaya çalışacağım.
zaten klasiktir, adana denilince bir taşköprü fotoğrafı koyarlar önünüze, arkada hilton belirir. seyhan nehri alttan akar. alın size adana derler olur biter. ama bu bahsedilen durum bundan 20 sene öncesinindi. şimdi ise durum çok farklı.
çok büyük bir alana yayılmış, seyhan merkez parkı gerçekten büyük bir kazanç.
şehrin kuzey tarafında bulunan seyhan gölü manzaralı yerler, deniz ihtiyacını bir nebze olsun gideriyor.
burası da çukurova üniversitesi kampüsü. konum olarak adana'nın en ferah yeri diyebiliriz. eğer büyük üniversitelere kapağı atamamış, anadolu'da gidecek yer arıyorsanız aklınınızın bir köşesinde kesinlikle bulunmalı.
şimdi gelelim asıl meseleye. adana sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik olarak kuzey ve güney adana olarak ikiye ayrılıyor diyebiliriz aslında. bu hafızalara yerleşmiş getto, gangster türü yaşam tarzı genel olarak güney kesimlerde konuşlanmışken, kuzey kesim ise gayet ferah olmakla birlikte, aynı zamanda çağdaş insanlardan oluşmakta. kuzey adana ve güney adana'yı görsellerle ayrıştıralım şimdi.
evet işte yukardaki fotoların atıldığı bölümler haritaya göre adana'nın güney mahallerinin bulunduğu yerlerdir. gazetelere çıkan adana haberlerinin %99'su bu bölümlerden çıkmaktadır.
buralar da adana'nın kuzey bölümlerinden birkaç kare. aslında ankara'yla benzer özelliğe sahip ve diğer birçok ilde de durum böyledir. yani her ilde varoş ve elit semtler illaki olacaktır. ancak hiçbir şehrin varoşu adana'nın varoşuyla boy ölçülemediğinden adana'nın adı çıkmıştır.
şimdi gelelim, adana'ya yolunuz düşerse ne yapıp, yapmayacağınıza.
gidilmeyecek yerler:
*adana genelevi
*havaalanında indikten sonra şakirpaşa mah. sınırlarından çabuk çıkın ve gidene kadar uğramayın.
*kiremithane mahallesi
*meydan mahallesi
*dağlıoğlu mahallesi
*yeşilevler, fevzipaşa mahalleleri
gidilecek yerler:
*merkez cami ve taşköprü, seyhan parkı
*turgut özal bulvarı (gece klübü, restaurant/cafe)
*ziyapaşa bulvarı (gece klübü, restaurant/cafe)
*şinasi efendi caddesi (barlar sokağı gibi)
*gazipaşa bulvarı (cafe, alışveriş)
*barajyolu, adnan menderes bulvarı (seyhan gölü)
*optimum avm (alışveriş)
*küçüksaat, büyüksaat, yağ cami (adana çarşı gezisi)
ne yiyeceksiniz, ne içeceksiniz ?
ciğer seviyorsanız;
ciğerci bedo
ciğerci birbiçer
büyüksaat ciğercileri (salaş mekan)
kebap seviyorsanız:
eyvan kebap
yüzevler
hasan kolcuoğlu
kazancılar kebapçısı
yeşil kapı (salaş mekan)
şalgam içecekseniz;