Depreme karşı alınması gereken önlemler nelerdir?

🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
İmar Barışı nasıl iyi mi? Barıştınız mı devletle?
Evet imar affı isteyen de mecliste parmak kaldırarak veren de çok memnun. Senin gibiler de böyle sorduğu için oyunbozar oluyor, hain oluyor,.....
O kadar yıldır Almanya'da yaşıyorum hiç bir af yaşamadım. Türkiye"de imar affı, vergi affı, mafya ya özel ceza affı, kredi kartı affı,. .... var. Türkiye devleti kadar merhametli, vatandaşını düşünen,..... başka bir devlet zor vardır.
İmar affı verecek diye Tayyibi seçtiler ve kendi kuyularını kazdılar.

Alınması gereken en basit maliyeti de az olan ;
Bknz Elazığ devlet hastanesi sistemi

Zamanın İstanbul Belediye başkanı..
images (13).jpeg

Jeologların eninde sonunda güçlü bir depremle sarsılacağını tahmin ettiği İstanbul da diğer riskli iller de ne yazık ki depreme hazır değiller ve depreme dayanıklı olmayan binalara önlem alınmadığı takdirde çok sayıda kişi hayatını kaybedebilir ayrıca araştırmacılar, eski binaları, depreme dayanacak kadar güvenli hale getirmenin çok büyük zorluk olduğunu söylüyorlar. Deprem riski olan bölgelerde yapılacak binalara yüksek kalite malzeme kullanılması da bu sebeple büyük önem arz etmektedir.

Türkiye, Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı olmak üzere iki ana fay sistemi üzerinde yer almaktadır ve bu da onu bu bölgede depremden etkilenme riski en yüksek olan ülke yapmaktadır. Fay hatlarındaki hareketliliği takip eden bilim insanları elbette net bir tarih veremezler ancak olası bir depremde neler olabileceğini tahmin edebiliyorlar. Yapılan tüm bu uyarılara rağmen çoğu bina ne yazık ki depreme dayanıklı değil.

Binaların çökme şekline göre de gözlemlenen teknik hatalar mevcut ve bu hataları yapanların derhal tespit edilip başka hangi binaları inşa ettiklerinin de ortaya çıkartılması gerekmektedir. Uzmanların ifadesine göre en çok göze çarpan, binaların içten çökmesidir ki bu durum da iç katlar ile dış duvar bağlantılarının sağlam şekilde yapılmadığını göstermektedir.

İnşa sürecinden denetim aşamasına kadar çok sayıda birimin devreye girdiği dikkate alınırsa bu hataları nasıl olur da birinden biri fark etmez ve gerekli önlemleri almaz, gerçekten akıl erdirmek mümkün değil.

Hastanelerin de depreme dayanıklı olması gerekirken depremde hastane yıkıldı.

@ibadeath bak senin "asrın lideri" neler yapmış gör. İmar affınıda biz çıkardık diye övünen brisi.
Şimdi Tayyib büyük günah işledi mi? Binlerce insanın ölümüne sebep oldu mu olmadı mı?
Hadi göreyim sendeki Allah korkusunu.
Ne dediyse yaptı adam, muhalefet ne yaptı 20 yıldır aynı yerinde sayıyor

@Lefty sen nasıl önlemler aldın evlerinize girdiniz mi
Bizim evler de çok sallandı ancak temelin sağlamlığına güvendiğimiz için deprem sonrasında kalmaya devam ettik.

Görünürde herhangi bir hasar bulunmuyor fakat yine de sitemizde oturan inşaat mühendislerinin tavsiyesi ile yönetim tekrar inceleme için başvuruda bulundu ve gelip kontrol edecekler.

Kuzenim de inşaat mühendisi ve önceki denetimleri incelemişti. Deprem açısından riskli binalar değil ayrıca zemin, kolonlar ve malzeme kalitesinde sorun bulunmuyor ancak bu deprem hepimiz için sürpriz oldu ve yine de kontrol ettireceğiz. Toplamda dört blok var ve hepsi incelenecek çünkü iki depremde de çok sarsıntı yaşadık.

Komşulardan gelmeyen var ancak ağırlıklı olarak herkes evinde sayılır.

Çevre illerden çok gelen var ve belediyenin imkanları artık yetersiz geliyor. Kimisi de otopark, okul bahçelerinde arabalarında yatıyorlar. Parası olan da ev alma derdine düştü hatta bazı kişiler fırsatçılık yapıp evleri yüksek fiyattan satmaya çalışıyormuş, bu konuda büyükşehirden uyarı yapıldı.

Denetim raporu sonrasında güçlendirme gerekli denirse de mutlaka yaptıracağız.

Bizim evler de çok sallandı ancak temelin sağlamlığına güvendiğimiz için deprem sonrasında kalmaya devam ettik.

Görünürde herhangi bir hasar bulunmuyor fakat yine de sitemizde oturan inşaat mühendislerinin tavsiyesi ile yönetim tekrar inceleme için başvuruda bulundu ve gelip kontrol edecekler.

Kuzenim de inşaat mühendisi ve önceki denetimleri incelemişti. Deprem açısından riskli binalar değil ayrıca zemin, kolonlar ve malzeme kalitesinde sorun bulunmuyor ancak bu deprem hepimiz için sürpriz oldu ve yine de kontrol ettireceğiz. Toplamda dört blok var ve hepsi incelenecek çünkü iki depremde de çok sarsıntı yaşadık.

Komşulardan gelmeyen var ancak ağırlıklı olarak herkes evinde sayılır.

Çevre illerden çok gelen var ve belediyenin imkanları artık yetersiz geliyor. Kimisi de otopark, okul bahçelerinde arabalarında yatıyorlar. Parası olan da ev alma derdine düştü hatta bazı kişiler fırsatçılık yapıp evleri yüksek fiyattan satmaya çalışıyormuş, bu konuda büyük şehirden uyarı yapıldı.

Denetim raporu sonrasında güçlendirme gerekli denirse de mutlaka yaptıracağız.
Çok büyük geçmiş olsun, Rabbim tekrarını yaşatmasın

Alttan vurup takla attirdi bazi binalar yani temeliyle birlikte soktu atti deprem.
Su saatten sonra butun evleri yikacak haliniz de olmadigindan,ben giyinme odasi, cocuk odasi ya da kiler tarzi odalarini cekilten dayanikli odalar yapilmasi gerektigini dusunuyorum, maliyeti coktur ama hayat kurtaracagina inaniyorum. Icinde gida insani ihtiyaclar olmali. Bina yikildiktan sonra bir kac gun icinde kalabilecek sekilde olmali. Tabi bu bahsettigim coklu katlarda.
Fay hatti uzerinde 2 kattan fazlasi yapilmamali. Arsam var muteahhite verir 2 daire alirim mantigi kafasi tamamen zihinlerden silinmeli.
Her kafadan bir ses cikiyor bizler bu islerin yetkilisi bilirkisi degiliz aklimin erdigince yazdim.

istanbul'dan gitme fikrini düşünüyorum da ben gitsem tüm ailem, arkadaşlarım, sevdiklerim, anılarım tüm geçmişim burada. benim kurtulmam yetecek mi? hiç tanımadığımız insanların kaybıyla bu kadar sarsılmışken en kötü senaryoları düşünmekten alıkoyamıyorum kendimi.
bilmiyorum psikolojik anlamda bittik hepimiz.

Ercan, deprem bakımından Türkiye’nin en güvenli illerinin Konya, Karaman, Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Giresun, Yozgat, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bartın, Kırklareli, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Niğde, Mardin, Şırnak, Siirt, Batman, Ardahan, Mersin ve Antalya olduğunu ifade etti.
Ankara başkentimiz de etki alanında ancak güvenli bir ilimizdir. Zonguldak da güvenli illerimizdendir..

Bu şehirlerden birinde hayatimi kurmak isterdim ama @malumatfuruş un dediği gibi ailem arkamda kalmış olacak o durumda..

En son yapılan analizlerden birisi..

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Binalar, sıvılaşma tehlikesiyle inşa edilmiş, suç imza atanlarda

İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli depremlerin verdiği hasar hakkında "Sıvılaşma tehlikesi ortadan kaldırılmadan bu binalar projelendirilip, inşa edilmiş. Depremin suçu yok. Suç bu yanlış işlerin altına imza atanlarda" dedi.

“İMARA AÇILMADAN JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜTLER GEREKİYOR”

Kendisi de Hataylı olan ayrıca bazı uzak akrabaları göçük altında kalan Prof. Dr. Sözbilir, yıkımda sıvılaşmanın etkisini vurgulayıp, “Sıvılaşma, zeminin sarsıntı sırasında taşıma gücünü kaybetmesi olarak tanımlanabilir. Eğer zemin ‘alüvyon’ dediğimiz, henüz suyunu kaybetmemiş, diyajenez sürecini (taşlaşma-taş haline geçme) tamamlamamış ise, yer altı suyu seviyesi 0-10 metre arasındaysa ve kum-silt boyutundaki malzemeden oluşuyorsa o bölgede sıvılaşma tehlikesi var demektir. Normalde bu tür zeminler üzeri imara açılmadan önce jeolojik-jeoteknik etütlerle belirlenir” dedi.

Sıvılaşma tehlikesi olan zeminlerin üzerine doğrudan bina yapılamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Sözbilir, “Bu nedenle öncelikle sıvılaşma tehlikesi ortadan kaldırılmalıdır. Kahramanmaraş merkezli her iki depremde de sıvılaşmanın gerçekleşmesi nedeniyle özellikle Antakya ve Gölbaşı gibi yerleşimlerde hem can ve hem de mal kaybı ciddi boyutlara ulaşmıştır. Demek ki sıvılaşma tehlikesi ortadan kaldırılmadan bu binalar projelendirilip, inşa edilmiş. Yani depremin bir suçu yok. Suç bu tür yanlış işlerin altına imza atanlarda” diye konuştu

Kaynak: ‘Binalar, sıvılaşma tehlikesiyle inşa edilmiş, suç imza atanlarda’

Geri