Dedelerimizin mezar taşlarını okuyamıyoruz

Konu sahibi son olarak 1665 gün önce görüldü
Latin alfabesini sindirememiş çomar beyanı.

Osmanlı devletinde okuma yazma oranı %9 du. yani dedelerinizin mezar taşını dedeleriniz bile okuyamıyordu.

Bulamadım ben. Direkt o ilgili sayfaları paylaşabilir misin? Kaldı ki bu resmi bir kaynak olarak mı kabul ediliyor?

tbmm nin kendi sitesi dostum. tam olarak istatiski sonuç yok, sadece nüfus,okul sayısı ve öğrenci sayısı gibi bilgilerden bu orana ulaşılıyor.
gayri müslümleri bu okur yazarlık oranından çıkarırsan daha da düşüyor.
en yüksek olduğu oran %13 tür. şu alttaki linkte osmanlı nüfusu, öğrenci ve okul sayısı var.

kaldı ki Cumhuriyet döneminde bile okur yazarlık oranı olması gerekenden daha düşüktür. çok fazla geriye gitmene gerek yok, 30-40 yıl öncesinde bir çok köyde okul yoktu.
Kur'an okumayı osmanlıca okumakla da bir tutmamak gerekir tabi.

Osmanlı dönemindeki koşulları baz alırsak okula giden öğrencilerin sadece büyük şehirlerde yaşayanlar olduğunu anlamak hiç de zor olmaz.

https://mehmetyakut.wordpress.com/2016/10/06/osmanli-devleti-ve-turkiyede-okuryazarlik-oranlari/

TBMM sitesinden bir sonuç alamadım. O yüzden direkt TBMM sitesinde bir oran varsa almak istedim ama TBMM sitesinde de öyle bir sayfa yok sanırım. Çünkü kişisel bir blog paylaştın şuan.
Bu tür kişisel araştırmalar sonucu ortaya çıkan rakamlar yanıltıcı olabiliyor ve her kafadan farklı sesler çıkabiliyor.

Mesela Teyit.org isimli site de Osmanlı'da 50 % civarında okur yazarlık oranı olduğunu dile getiriyor. Ben teyit.org'a kişisel bloglardan daha çok güvenirim bak.
( https://teyit.org/osmanli-devletinde-okuryazar-oraninin-yuzde-66-oldugu-iddiasi/ )

Eğer geçerli ve herkesçe kabul edilebilecek bir kaynağın varsa hala paylaşmanı bekliyorum. Ben bu işin içinde çıkamadım şimdiye dek, çıkan varsa bana da bir e atmış olur en azından.

TBMM sitesinden bir sonuç alamadım. O yüzden direkt TBMM sitesinde bir oran varsa almak istedim ama TBMM sitesinde de öyle bir sayfa yok sanırım. Çünkü kişisel bir blog paylaştın şuan.
Bu tür kişisel araştırmalar sonucu ortaya çıkan rakamlar yanıltıcı olabiliyor ve her kafadan farklı sesler çıkabiliyor.

Mesela Teyit.org isimli site de Osmanlı'da 50 % civarında okur yazarlık oranı olduğunu dile getiriyor. Ben teyit.org'a kişisel bloglardan daha çok güvenirim bak.
( https://teyit.org/osmanli-devletinde-okuryazar-oraninin-yuzde-66-oldugu-iddiasi/ )

Eğer geçerli ve herkesçe kabul edilebilecek bir kaynağın varsa hala paylaşmanı bekliyorum. Ben bu işin içinde çıkamadım şimdiye dek, çıkan varsa bana da bir e atmış olur en azından.

sen teyit.org sayfasındaki yazyı da okuyamamışsın ki. 1927 sonrasındaki sayımı değil harf inkılabından önceki sayımı şurda yazmışlar. teyit.org'da

Söz konusu kitap incelendiğinde Harf Devrimi’nden önce Arap harfleri ile okuma yazma oranının erkeklerde yüzde 12.99 kadınlarda ise yüzde 3.67 olduğu, toplamda da okuryazar oranının yüzde 8.61 olduğu görülebiliyor.

Baştan sona okursan tarihler var :

Karpat’ın söz konusu kitapta Osmanlı Devleti’nde 1894 yılındaki müslüman ve gayrimüslim sayısını 27 milyon 208 bin 683 olarak verdiğini görebiliyoruz. Karpat’ın kitabındaki tabloda, okuma yazma bilmeyenlerin arasına 10 yaşın altındaki çocukların da dahil edilmesiyle toplam okuma yazma bilmeyen insan sayısının 12 milyon 382 bin 502 olduğunu anlıyoruz. Yukarıdaki veriler ışığında yapılacak bir hesapla 1894 yılında okuma yazma bilmeme oranının kabaca yüzde 45 olduğunu bulabiliyoruz. 1894 yılında okuma yazma bilmeme oranı yüzde 45 olarak kabul edildiğinde okuma yazma bilme oranının yüzde 55 olması gerekiyor. Yani tablodaki genel okuryazarlık oranını gösteren yüzde 66.2’lik oran doğru değil.

''okuyamamışsın'' : )
Bak hala geçerli bir kaynak vermedin bana.
Hala debelenihyorsun.
Ve hala yukarıda bahsettiğin çomarlar gibi hareket ediyorsun. Kulaktan dolam bilgilerle!
Yoksa bir çomarlık mı var kardeşim?

Baştan sona okursan tarihler var :

''okuyamamışsın'' : )
Bak hala geçerli bir kaynak vermedin bana.
Hala debelenihyorsun.
Ve hala yukarıda bahsettiğin çomarlar gibi hareket ediyorsun. Kulaktan dolam bilgilerle!
Yoksa bir çomarlık mı var kardeşim?

teyit.orga inanıyorum demedin mi? ben de ordan gösterdim sana.

Anlamadığın bir durum var bak şimdi, Osmanlı zamanda bu gibi istatikler tutulmuyordu, sadece 19. yüzyılda nüfus sayımı yapıldı. Bu bilgiyi de google' da nereye yazsan bulursun.
özellikle şu kitapta :
Enver Ziya Karal. Osmanlı İmparatorluğunda İlk Nüfus Sayımı 1831
kitabın içeriğini indirmekte sorun yaşadım ama bu kitap T.C. Başvekâlet İstatistik Umum Müdürlüğü' nün yayınladığı bi kitap. sen indirebiliyorsan pdf olarak indir.
ordan osmanlı nüfusuna ulaşabilirsin. Sonra da osmanlıdaki okul ve müslüman öğrenci sayısına...
daha sana ne hesaplıyayım bilmiyorum ki.

Ben birkac kez okumayi denedim, anlamadigim kelime cok ama Turkce okuyabiliyorum. Internetten anlami da arastirilip, ogrenilebilir. Cok kasiyolar bence bu konuda. Madem %50 okuma yazma orani varmis o zaman gecis doneminde yasasayanlar cocuklarina ikisini de ogretseymis cok sorun olmazmis.

Benim ifade etmek istediğimi anlasaydın eğer bana bir hesaplama yapmaya çalışmaktan ziyade '' bu kadar kesin konuşmanın zararları'' hakkında bir 5 dak düşünürdün.

Tarihçiler dahi çok farklı farklı şeyler söylerken hiçbir vasfı olmayan adamların cehaleti yüceltmelerine ve üstelik cahillikle suçladıkları güruhtan bir farkları olmamasına bozuluyorum anlatabildim mi?

Yeterli belgeler, bilgiler olmadığı için bu konuda hiç kimse kesin rakamlar veremiyor, hatta biraz araştırırsan Atatürk dahi 20% civarında olduğunu ifade ediyormuş. Ediyormuş diyorum çünkü bu ifade de 3. şahıslara dayanan iddiadan ibaret.
Demem o ki dedelerinin mezar taşlarını okumak isteyen çomarları eleştirirken koca bir tarihi gömmek gibi hatalara düşme.
Osmanlı'dan bahsediyorsun, bugun dahi mirasını kullandığımız bir imparatorluktan.
İyi veya kötü, geçmişimizi eleştirirken kesinliği gerçek bilgilerle, datalarla eleştir.

dedemin mezar taşı türkçe olsa da okumam mezarlıklarla işim olmazz diyenleeeer.:tatlı:

Bir de gecmisini Osmanli’dan ibaret oldugunu zannedenlere ayar oldugumu ifade etmek istiyorum

Alkollerin efendisi ben Osmanl' yı değil harf inkılabından dolayı koskoca millet cahil kaldı diye ortalıkta dolaşanları gömmeye çalışıyorum. konudan saptın gittin.

Bunu sadece harf inkılabına bağlamamak lazım. Okur yazarlık açısından dönemin şartlarını da araştırmak lazım. Örneğin, Eğitim verebilecek ne kadar öğretmen, hoca vs. vardı? Kadınlara eğitim ve öğretimde ne kadar olanaklar sağlanıyordu? Eğitim ve öğretim görebilecek ne kadar medrese, okul, cami vardı?
Mesela; 1990 yılından 2003 yılına kadar 80 bin nüfuslu tek liseli bir ilçede ki babamın memur olmasına rağmen kardeş olarak son 3 kardeş üniversite mezunu okur yazardık. abilerimin ve ablalarımın dönemin şartlarının kötü olması, öğretmen olmaması ve okul olmaması sebebiyle okuma yazması az denecek kadar vardı.
Olayı en ayrıntılı bir şekilde, iki tarafında olanakları ve eğitim durumunu da baz alırsak o dönemin ve şuan mevcut içinde bulunduğumuz dönemleri de değerlendirmek lazım.

Bugun inkılaplara dil uzatanların beyinlerini kiraya verdiğini düşünüyorum ama bugunki beyinsizleri eleştirmek için de geçmişi yermemek lazım diyorum.

lan osmanlıca diye dil mi var. bir de kaynak istiyor beğenmiyor. bugün kuş dili ne ne kadar dil ise osmanlıca da o kadar dildir.

lan osmanlıca diye dil mi var. bir de kaynak istiyor beğenmiyor. bugün kuş dili ne ne kadar dil ise osmanlıca da o kadar dildir.

Gözlerinin g.tünde olduğunu anladım da ''lan'' dediğine göre ağzında götünde sanırım ?
Osmanlı'nın bir dili olduğunu kim ,nerede iddia ediyor?
Kaldı ki tartışma konusu Osmanlı'nın resmi bir dili olup olmadığı değil, kullanılan dili okuma yazma oranı.

Ad hominem safsatası ile ''bi el atayım abi'' yalakalığını bırakıp da yazılanları okumaya çalış.

dedelerimizin mezar taşlarını okumamız için çeviri uygulaması geliştiriyorum ayağına tübitaktan hibe alıp parayı antalyada rus hanımlarla yiyecek dolandırıcılar hala niye çıkmadı. :nopsrn:

Bir kaç gün önce Kazakça şarkılar çıktı TRT Müzik'te. 10 kelimeden en az 2 sini rahat anladım. Şimdi hangisi gerçek Türkçe ? Osmanlı zamanında 3 kez gramer değişmiş. Gramer değişmiş ki, dil de değişmiş. Atatürk'ün nutkunu orijinal halinde dinlediğinizde anlayabiliyormusunuz ? O mezar taşları latince yazılmış da olsalardı, yine anlamayacaktık. Anlayan birini bulup tercüme ettirecektik. Bir Fatiha okuyun geçin.

Geri