W
Elmas Üye
-
-
-
-
-
Bir yerde denk geldim ilgimi cekti, chatgpt'de yardim etti sagolsun.
kadinin biri 1518 yilinda kitliktan ve acliktan psikolojisi bozulup bebegini kopruden suya atiyor, sonra basliyor dansa. Bunu goren koyluler o zaman dans diyor. Ve koyden sehre yuzlerce kisi dans etmeye basladigina dair rivayet var.
olasi sebepler ;
bana gore toplu delirmece
kadinin biri 1518 yilinda kitliktan ve acliktan psikolojisi bozulup bebegini kopruden suya atiyor, sonra basliyor dansa. Bunu goren koyluler o zaman dans diyor. Ve koyden sehre yuzlerce kisi dans etmeye basladigina dair rivayet var.
olasi sebepler ;
- Kitle histerisi / psikojenik hastalık
- Ergot mantarı zehirlenmesi (halüsinasyonlar)
- Dini ve sosyal baskılar
bana gore toplu delirmece
| Yıl | Yer | Katılımcı / Etki | Açıklamalar / Olası Sebepler |
|---|---|---|---|
| 1374 | Aachen, Almanya | Yüzlerce kişi | Dancing mania; muhtemel toplu histeri |
| 1374 | Almanya (diğer şehirler) | Yüzlerce kişi | Kitle histerisi, dini paniğe bağlı davranış |
| 1428 | Almanya | Onlarca kişi | Sosyal stres ve toplu davranışsal fenomen |
| 1518 | Strasbourg, Kutsal Roma İmparatorluğu | Başlangıçta 1, sonrasında yüzlerce kişi | Kitle histerisi veya ergot zehirlenmesi; haftalarca sürmüş |
| 1520 | Almanya / Hollanda bölgesi | Yüzlerce kişi | Dancing mania; topluluk davranışları |
| 1530 | Almanya, Belçika | Onlarca kişi | Psikojenik / toplu histeri |
| 1580 | Almanya, Fransa | Yüzlerce kişi | Kitle psikolojisi ve dini inanışlar |
| 1600 | Almanya, Hollanda | Onlarca kişi | Dancing mania vakaları kaydedilmiş |