Dans salgini

• Kullanıcı W
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Bir yerde denk geldim ilgimi cekti, chatgpt'de yardim etti sagolsun.

kadinin biri 1518 yilinda kitliktan ve acliktan psikolojisi bozulup bebegini kopruden suya atiyor, sonra basliyor dansa. Bunu goren koyluler o zaman dans diyor. Ve koyden sehre yuzlerce kisi dans etmeye basladigina dair rivayet var.

olasi sebepler ;

• Kitle histerisi / psikojenik hastalık
  • Ergot mantarı zehirlenmesi (halüsinasyonlar)
  • Dini ve sosyal baskılar

bana gore toplu delirmece

YılYerKatılımcı / EtkiAçıklamalar / Olası Sebepler
1374Aachen, AlmanyaYüzlerce kişiDancing mania; muhtemel toplu histeri
1374Almanya (diğer şehirler)Yüzlerce kişiKitle histerisi, dini paniğe bağlı davranış
1428AlmanyaOnlarca kişiSosyal stres ve toplu davranışsal fenomen
1518Strasbourg, Kutsal Roma İmparatorluğuBaşlangıçta 1, sonrasında yüzlerce kişiKitle histerisi veya ergot zehirlenmesi; haftalarca sürmüş
1520Almanya / Hollanda bölgesiYüzlerce kişiDancing mania; topluluk davranışları
1530Almanya, BelçikaOnlarca kişiPsikojenik / toplu histeri
1580Almanya, FransaYüzlerce kişiKitle psikolojisi ve dini inanışlar
1600Almanya, HollandaOnlarca kişiDancing mania vakaları kaydedilmiş

konuyla tam alakalı mı bilmiyorum ama midsommer filmini izledikten uzun bir süre kendime gelememiştim...........

Bilinçli yapılan bir dini ritüel falandır bunlar bence. Diğer türlüsü pek olası görünmüyor.

Stres ve travmanın yarattığı etkiye, biyolojik etkiler de eklenince insanlardan hiç beklenmedik tepkiler gelebiliyor. Bir yakınını kaybeden birinin önce kahkahalarla gülüp sonra ağlamaya başlaması örnek verilebilir. O an yakın çevrede bulunanlar da bu duruma ortak olabiliyor.

Epidemiyoloji'nin en heyecan verici,en keyif veren konusu (behavioral epidemic) tabii ki ne lisansta ne de doktorada hiçbir hoca ne sorumlu tutar,ne bir gram proje-sunum verir bu konu ile ilgili. Keyfi yerindeyse dedikoduymuş gibi 'zamanında böyle bişi varmış' diye anlatıp geçerler.

Son düzenleme:
bebeğini köprüden atması diye bir şey geçmiyor olayda, ilk defa duyuyorum. tarihsel anlatıya göre ilk defa 1518 yılında bazı insanların sadece kendisinin duyduğu bir müzikle dans etmeye başlamasından sonra yalnızca bir hafta içinde kendisine 400 insanın daha katılmasıyla tarihteki ilk dans vebası olayı kayıtlara giriyor. bu insanlar çığlıklar atarak hayaller ve halüsinasyonlar görüyor ve ayakta duramayacak kadar yorgun olduklarında bile dönüp durmaya devam ediyorlar. sonradan yapılan araştırmalar nemli çavdar saplarında oluşan bir küfün ekmeğe / unlara karışması sonucu uyuşturucu etkisi yaratması sebebiyle bu tür olayların yaşandığı belirtiliyor.

şurada wiki kaynağında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Geri