Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Baştan kabul edip de sonradan değiştirme çabasını doğru bulmuyorum ancak kişi rahatsız olduklarını ifade eder ve karşı taraf da gönüllü olarak değiştirmek isterse işte o zaman olumlu sonuç alınabilir çünkü karşı tarafın gönlü olsun diye yapılan her sözde değişim, sonra geri tepiyor maalesef.Bu soruya rahmetli Leon Amca'nın Bilişsel Çelişki Teoisiyle cevap vermek istiyorum.
İnsan zihni çelişkilere katlanamaz, tutarlı olmak adına ne gerekiyorsa yapar. Hatta kendini bile manipüle eder. Örneğin sevdiğiniz kişide hoşlanmadığınız bir davranış varsa, bu davranışın düzeltilmesi adına ne gerekiyorsa yaparsınız. Çünkü o sevdiğiniz kişi ama davranış sevmediğiniz bir davranış. Bu çelişkiyi gidermezseniz, ya sevdiğiniz kişiyi bırakırsınız ya da o davranışı kendinizi manipüle ederek yok sayarsınız.
Biz ne yapıyoruz?
Maalesef çoğunlukla ikinci şıkkı uyguluyoruz ya da uygulamak zorunda kalıyoruz. Sonra klişelerden klişe beğen : "Efendim, evlenmeden önce böyle değildi ama..." , "Evlendikten sonra çok değişti.."
Aslında adam/ kadın aynıydı, sen çelişkilerle mücadeleni farklı alana taşıdın canım.
Özetle mümkün.
Her insanın defoları vardır. Çok ciddi bir defo olmadığı sürece tolere edilebilir. O yüzden ilişkilerde hoşgörü çok önemli bir yere sahiptir. Ve bahsettiğine katılıyorum. zoraki değişim, insan karakterine yama yapmaya benzer. O yama zamanla tahrip olacaktır.Baştan kabul edip de sonradan değiştirme çabasını doğru bulmuyorum ancak kişi rahatsız olduklarını ifade eder ve karşı taraf da gönüllü olarak değiştirmek isterse işte o zaman olumlu sonuç alınabilir çünkü karşı tarafın gönlü olsun diye yapılan her sözde değişim sonra geri tepiyor maalesef.