Çocukken neyi, ne sanardınız?

• Kullanıcı Han
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Soru - Cevap
Konu sahibi son olarak 593 gün önce görüldü
Geri zekalı yetişkinin biri gök gürlediğini Allah'ın bağırdığını, yağmur yağdığında tükürdüğünü, şimşek çaktığında ise kızdığını söylemişti bana. Çocuk aklımla inanmıştım tabii.

Sanırdım olması lazım sxjsj
Sanirdim miş kutlarim .D
(Bi muallak konusunca bakayim dedim yoksa engin turkcene guvenirim) :))

Türkçede 'a – e' geniş ünlüleri ile biten bir fille '-yor' eki getirildiğinde, fiilin sonundaki 'a – e' geniş ünlüleri daralarak “ı – i – u – ü” dar ünlülerine dönüşür. Bu kurala ise ünlü daralması adı verilir. O halde; sanardım değil, sanırdım kullanımı doğrudur.

Geri zekalı yetişkinin biri gök gürlediğini Allah'ın bağırdığını, yağmur yağdığında tükürdüğünü, şimşek çaktığında ise kızdığını söylemişti bana. Çocuk aklımla inanmıştım tabii.
Yuksek ihtimal ayni gerizekali banada italyanlarin kedi pisirip yedigini soylemisti.. (komsumuz italyandi bazen evlerine gittigimde yemekleri tuhaf kokuyordu) .)

Sanirdim miş kutlarim .D

Türkçede 'a – e' geniş ünlüleri ile biten bir fille '-yor' eki getirildiğinde, fiilin sonundaki 'a – e' geniş ünlüleri daralarak “ı – i – u – ü” dar ünlülerine dönüşür. Bu kurala ise ünlü daralması adı verilir. O halde; sanardım değil, sanırdım kullanımı doğrudur.
Ama sanmak fiil arada bi ar-ır eki var o zaman noluyor

Yuksek ihtimal ayni gerizekali banada italyanlarin kedi pisirip yedigini soylemisti.. (komsumuz italyandi bazen evlerine gittigimde yemekleri tuhaf kokuyordu) .)
Çocukluk arkadaşı mıyız yoksa Yağmur? Aynı kişiden bahsettiğimize emin misin? Şaka yapıyorum. Benzer demek istedin, anlıyorum seni.
İtalyanlar evlerinde peynir yapıyordu muhtemelen , o yuzden o kokuları alıyordun.

Çocukluk arkadaşı mıyız yoksa Yağmur? Aynı kişiden bahsettiğimize emin misin? Şaka yapıyorum. Benzer demek istedin, anlıyorum seni.
İtalyanlar evlerinde peynir yapıyordu muhtemelen , o yuzden o kokuları alıyordun.
Saka yapiyorum diye bir de aciklamis .D
Tmm tmm muhtesem turkcemle konudan ayriliyorum :)))

Sanirdim miş kutlarim .D

Bunda yor eki yok ki. Sanırım "sanardim" diye bir kullanım aslında yanlış, "sanıyordum" doğru olan. bu kural o zaman geçerli olur. Yor eki orada sanırdımdaki ir gibi geniş zaman anlamı katıyor.

Ay tmm sormadim varsayin, şurda iki kelime yaziyoruz onuda yazmayayim diye mi uğrasiyorsunuz napiyorsunuz .D

Allah’ın var olduğunu sanırdım..

ilk adet oldugumda, oyun oynarken parktaki direklerin uzerinden atlayip, oraya carptigim icin kaniyorum sanmistim. CUNKU bana bir kere birisi "parktaki direklere carptim ondan kanadim" demisti ve ben bunu kendim yasayinca, aynisi oldu sandim. oysa o gun hic disari cikmamistim :d

Asker cenazelerinde çalınan marşın her cenaze için çalındığını sanıyordum.

gece izlenen korku filmlerinden sonra yorganın altına saklanır
kafa mı dışarı çıkarırsam ölürüm gibi geliyordu
zor günlerdi taso filan vardı.

Thas hanimin cocuklugu cok ilginc gecmis.
Dinlemek isterdim dovrusu.

Herkesi insan sanıyordum .

Geri