Çay demlerken herkes bu 5 hatayı yapıyor! Kansere neden olabilir

• Kullanıcı Sanem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Yaşamdan Kesitler
Konu sahibi son olarak 1206 gün önce görüldü
Hayır @Sanem ne anladın da beğendin acaba? Linke tıkla. Çay suyla karismayacak diyo. Önce su mu koyuyo çayı koyup üstüne mi koyuyo hiç bişey belli değil.

her yiğidin demleme şekli farklıdır.
annem zamanında bize öğretirken, demlik kısmına kuru çay koyarsanız uzerine bir kaç damla soğuk su atın diyordu böylece alttaki şu kaynarken üstteki çayı yakmamis olursunuz.
ancak ben hep kaynamaya yakın suyla demliyorum, bir zararını da görmedim hatta annemin demleme şekli de şu an mantıksız geldi jamsm

Hayır @Sanem ne anladın da beğendin acaba? Linke tıkla. Çay suyla karismayacak diyo. Önce su mu koyuyo çayı koyup üstüne mi koyuyo hiç bişey belli değil.
Ay sen niye bana yukseliyorsun simdi git lefty ile tartis, senide begeniyorum arada kiskanma :)

buradaki kişilerin uyguladığı yöntemlere ve genel yapılışa göre farklı bir yöntem kullanıyorum. linç gelmeyeceğini umarak söylüyorum. çayı hafif ateşte kavurup üzerine sıcak koyuyorum. çaykolikler beğeniyor çayımı. bilemiyorum.

buradaki kişilerin uyguladığı yöntemlere ve genel yapılışa göre farklı bir yöntem kullanıyorum. linç gelmeyeceğini umarak söylüyorum. çayı hafif ateşte kavurup üzerine sıcak koyuyorum. çaykolikler beğeniyor çayımı. bilemiyorum.
çay: beni bu mentiondan çıkarın.

Anladığım kadarı ile üst demliğe çayı koymadan önce, alt demlikten sıcak suyu aktarıp sonra üst demliğe çay ekliyoruz ve sonrasında alt demliğe soğuk su eklerken, çayın haşlanmaması için üst demliğe de galiba soğuk su ekleniyor ya da eklenmiyor. :)
Sonuçta üst demliğe çay ekleyip alt demlikteki kaynar suyu üzerine dökmek, hatalı bir uygulamamaymış.

Rize Ticaret Borsası tarafından düzenlenen ‘En İyi Çay Demleme ve Sunum' yarışması yapıldı. Yarışmanın birincisi Gülhanım Delihasan en iyi çay demlemenin tekniklerini anlattı. Çayın tadı ve aromasının en iyi alınabileceği porselen ve ya bakır demlikte demlenmesi önerisinde bulunan Delihasan, "Çay demleme sırasında genellikle doğru bilinen bir yanlış yapılıyor. Çayı koyup üzerine suyu ilave edersek çay haşlanır. O nedenle önce suyu koyup ardından çayı ilave etmek gerekiyor.

Alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğimize suyumuzu koyuyoruz. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave ediyoruz. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını bekliyoruz. Su kaynarken üst demlikteki çay çöker, demlenir ve kıvama gelmiş olur. 10 dakikalık bir bekleme süresinin ardından çay servis edilmeye hazır hale gelir. Bu konuyu çok karıştıranlar oluyor. Önceden demliğe koyanlar oluyor ve bu durum çayın tadını bozuyor. Bu konuya dikkat edilmesi gerekmektedir" dedi.

Son düzenleme:
Helal olsun ablamıza diyecektim ama
çay demini alması için 10 dk yetmiyor, en az 20 dakika
Konuda kavga çıkmadan tatlıya bağlamaya çalışıyoruz günlerdir ve yirmi dakika olsun.:)
Soğuk su ekleniyor mu üst demliğe acaba yoksa alttaki sıcak suyun ilavesinden sonra sadece çay mı ekleniyor?

Son düzenleme:
Kaynamış suyu koyup üstüne çayı atıp demlenmesini bekliyorum. Altta soğuk su kaynayana kadar 15 - 20 dakika geçiyor. Doğru mudur, yanlış mıdır bilmiyorum ama biz böyle demliyoruz.

Konuda kavga çıkmadan tatlıya bağlamaya çalışıyoruz günlerdir ve yirmi dakika olsun.:)
Soğuk su ekleniyor mu üst demliğe acaba yoksa alttaki sıcak suyun ilavesinden sonra sadece çay mı ekleniyor?
Üst demliğe iyi kaynamış su, suyun üstüne çay,
20 dk bekle
bu esnada alt çaydanlıktaki eksilen su ilave edilecek
su kaynayana kadar, çayda demlenmiş olacak
alt çaydanlıktaki su kaynayınca
ocağın altı çok kısılır ki, kaynayan su demli çayı bozmasın

Sizin tarifiniz sallama çay için uyar.

Onu bunu bilmem ben. Kacak cay(layalina) ve bergamot karisimi olan cay gibisi yok. Valla misafirlik te olsam bile Turk cayi ise icmem.

Geri