Günlük "Bir Penguenin Rüyası"

Konu sahibi son olarak 2 gün önce görüldü
“It’s one thing when the Internet monopolists are ruled by cute freedom-loving nerds with solid life principles. It is completely different when the people in charge of them are both cowardly and greedy … Standing in front of the huge screens, they tell us about “making the world a better place,” but on the inside they are liars and hypocrites.” Alexei Navalny

Gecenlerde “The Lost Daughter” i izledim.
images

Son zamanlarda artan, daha cok psikolojiyi ortaya koyan filmleri sevmeye basladim iyice. Marriage Story de bunlardan biriydi. Spoiler verecegim o yuzden, bu noktadan sonra izlememis olanlar okumasin .p

Bir evlilikte evin duzeni veya cocuk bakiminda, nedense hemen her sey kadinlardan beklenirken, kadinlarin tukenmisliginden, isteklerinden, kadinligindan, bu kadar buyuk sorumluluk karsisinda nelerden vazgecmek zorunda birakilistan pek bahsedilmez. Sanki, bunlar kadinin kodlarina yazilmistir da olagan sey oymus gibi. Halbuki, cekilen izdirap da aci da cok hakiki, cok gercek. Hayatimin farkli bir evresinde izlemis olsaydim bu filmi, eminim daha degisik bir tepki verirdim. Su an ise kadinin yasadiklarini uzulerek izledim. Sizi derinden rahatsiz edecek bir his birakiyor agzinizda. Dogrularinizi yanlislarinizi sorgulatacak, kadinlari da anlamak icin cabaladiginizi farkedeceksiniz.

Senaryodan aman aman seyler beklemeyin, ancak cok guzel ve gercekci bir oyunculukla karsimiza cikmis Olivia Colman. Bu cesit filmlerin artmasini temenni ediyorum sadece. Filme puanim 7/10.

Son düzenleme:
“Kaliplari kirmanin urkutucu de olsa, insana hayatiyet katan bir yani vardir, bilirsiniz” Engin Gectan

“Hasta toplum, bunyesindeki normal bir davranisi normaldisi olarak yorumlayabilen bir toplumdur. Belirli bir oranda toplum kurallarina uyma, toplu halde yasamak icin gereklidir ve bunun karsiti tutumlar bireyin kendisi icin de zararli olabilir. Ancak, normalligin temel olcutlerinden biri, kisinin kendisini iyi hissedebilmesidir. Bu ise yalnizca yasamin surdurulmesini degil, insanin dunya icinde kendine ozgu bir yer edinebilmesini ve yasamindan doyum saglayabilmesini de icerir. Buna karsilik, yalnizca toplumun onayina yonelik davranislar kisiligin ortadan silinmesine neden olabilir”

Son düzenleme:
“Bir toplumun yasalari, onun gecmisini yansitir. Ilkel toplumlarda cezalar daha acimasizdir. Cunku yeterince yapilasmamislardir ve bundan oturu de guvensizdirler. Bir toplum oturdukca cezalari da hafifler.

Insan kendi haline birakildiginda baskalarinin canina kiyip malina sahip olmayi dusunmez. Savasci yani yalnizca kiskirtildigi ya da engellendigi durumlarda etkinlik kazanir. Unutulmamalidir ki, toplumlarin olusumu insana savasi ogretmistir ama ayni zamanda diger insanlara karsi duydugu ilginin de gelismesine neden olmustur. Insan hem yapan hem bozan, hem seven hem kiran bir varliktir. Bu celiski kendisini ve diger insanlari anlayabilmesini guclestiren en onemli etmenlerden biri olmustur.

Bir seylerden bagimsizlasarak ozgurlesmeye calismakla, ozgur olmak birbirinden farkli olgulardir. Insan dogaya olan bagimliligindan kurtulabilmek icin diger insanlarla bir araya gelerek teknolojiyi gelistirmis, ancak bu kez de onun tutsagi olup olmadigi sorusu ortaya cikmistir.”

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: W
“Gunumuz calisani sistemi olusturan mozayigin yalnizca kucuk bir parcasi. Ustelik cogu kez sistemin butununden ya da sistem icerisindeki yerinden haberdar degil. Bireyin sistem icindeki yerini hice indirgeyen boylesi bir dunyanin insanda yarattigi kopukluk, bazen davranis bozukluklarina neden olmaktadir.”

“Tarih zihin kimyasinin gelistirdigi en tehlikeli meyvedir”, cunku “hayal gucunu kiskirtir, halklari sarhos eder, onlara sahte hatiralar uretir, tepkileri abartir, eski yaralari canli tutar, rahatlarini bozar, buyukluk cilginligina ya da ezilmislik duygusuna iter ve uluslararasi acimasiz, muthis, tahammul edilmez ve degersiz kilar”.
Modern Zamanin Tarihi, Levent Yilmaz

Bu sene izleyip begendigim filmleri unutmadan bir koseye not etmem lazim
1- Good Luck to You, Leo Grande (Emma Thompson, bayiliyorum su kadina)
2- The Lost Daughter, yukarida bahsetmisim zaten
3- Argentina, 1985

Citir cerez, keyiflik filmler de vardi iclerinde
1- Enola Holmes 2
2- Black Panther
3- Black Panther-Wakanda Forever

Hatirladikca eklerim…

Son düzenleme:
7B95E42D-5A94-4F89-805A-EF150FC60FBB.jpeg
Bir psikologdan alinti bu sozler…

Bu forumda da cok fazla gormeye basladim, kimseye ihtiyacim yok diyip, yalniz kalmayi bir basari gibi gosterenleri. Guvende hissetmeye, saglikli ve yakin iliskilere, kendi kimligimizi kaybetmeden bazi fedakarliklar yapabilmeye ihtiyacimiz var.

Aslinda herkesin acisi, sorunlari ne kadar birbirine benzer. Ayni seyleri yasadigimiz halde, hic sorun yasamiyormusuz gibi gozukmek cabasi, mutlu insan profilleri insani daha da yalnizliga itiyor. Bu nesilin de sorunu bu olacak sanki, yalnizlik…

Halbuki, kirilganliklarimizi paylasarak, mutsuzlugu azaltmak ve yalnizligimizi paylasmak varken, guclu gozukme sevdasi neyle anlatilabilir, bilemiyorum.

Tezer Ozlu’nun Yasamin Ucuna Yolculuk kitabini okumaya calisiyorum bu aralar.
Kadinin bulundugu ruh halini cok guzel anlatiyor, kitap da boguyor seni. Ilerlemiyor bir turlu, zorlayarak bitiriyorum 5 sayfayi. Bu tarz kitaplari okumayi sevmiyorum…

Tezer Ozlu’nun Yasamin Ucuna Yolculuk kitabini okumaya calisiyorum bu aralar.
Kadinin bulundugu ruh halini cok guzel anlatiyor, kitap da boguyor seni. Ilerlemiyor bir turlu, zorlayarak bitiriyorum 5 sayfayi. Bu tarz kitaplari okumayi sevmiyorum…

shinicanım, o çok zor bir kitap yani okuma akıcılığı anlamında değil de; buhranlı, hüzün dolu. senin de ima ettiğin gibi. bence ileriye bırakabilirsin okumayı, şimdi zorlamasan da olur. ben onu yıllaaar yıllaaaar önce okudum, hissettiğim duyguyu hatırlıyorum.

shinicanım, o çok zor bir kitap yani okuma akıcılığı anlamında değil de; buhranlı, hüzün dolu. senin de ima ettiğin gibi. bence ileriye bırakabilirsin okumayı, şimdi zorlamasan da olur. ben onu yıllaaar yıllaaaar önce okudum, hissettiğim duyguyu hatırlıyorum.
Evet, ilerlemiyor o yuzden. Agir bir ruh halini anlatiyor. Dostoyevski’de de cok yasadim bu duyguyu. Tekrar elime alamam mesela onun kitaplarini.

Bugun, isyerindeki her dokumani duzenledim, yaklasik 5 kilo kagit attim, 10 defterden kurtuldum. Su not alma ve makale okuma isine baska cozumler bulmam gerek, tum gunum buna gitti. Ama nasil rahatladim…

Evdeki dokumanlardan da kurtulmam lazim, beynimde ekstra agirlik yapiyor bunlar benim.
Yeni bir devir basliyor, umarim dusundugumden daha da guzel olur.

2B93E353-1E06-4326-A33F-167D8B8A8EBF.jpeg
En son “Icarus” filmini izledim. Bryan Fogel’in kendi hayatindaki bir kesitle basliyor film. Unlu bisikletci Lance Armstrong’un uzun seneler doping kullandigindan suphe edilmesine ragmen, hic testlerinin pozitif cikmamasi uzerine kendisi bu durumu ogrenmeye calisiyor.

Aslinda herhangi birinin doping alarak, sistemi nasil yaniltabilecegini ve bunun performansa da nasil etki edecegini gostermek icin, doping’e basliyor ve bisiklet turnuvalarina katiliyor. Doping konusunda da kendisine yardim etmesi icin Grigory Rodchenkov ile tanisip, gorusmeye basliyor. Rodchenkov, Rusya’daki en buyuk anti-doping merkezinin basinda bulunuyor.

Film, Rusya’nin devlet olarak sistematik doping programinin detaylarini, olimpiyat oyuncularinin testleriyle nasil oynandigini tum ciplakligiyla gozler onune suruyor.

Filmi izlemek isteyenler icin, sonunu daha fazla desifre etmek istemiyorum ama bekledigimden cok farkli bir yone evrildi. Bunca delile ragmen, guclu konumdakilerin hikayeyi nasil anlattigina sahit olabileceginiz, guzel bir belgesel. Ilk defa bu tarz bir film izledigim icin de ayrica etkilendim.

Ortacag egitiminin temeli 2 basamak seklinde veriliyormus.

ilki- trivium: 3 yolun bulustugu nokta demekmis
Akil yurutmenin 3 yapitasi olarak Gramer, Mantik ve Retorik secilmis

Gramer: Dusuncenin yapitasi olan dilin kurallari
Mantik: Celiskisiz dusunce olusturabilmenin kurallari
Retorik: Bu dusunceleri etkili bir bicimde iletmenin kurallari

Bunlari basariyla ogrenenler de daha sonra
Aritmetik, geometri, muzik ve astronomiden olusan ikincil egitime geciyorlarmis.

shinicanım bugün cermodern’in kütüphanesinde birkaç kitap inceledim. bir tanesi “tablolarla kostüm tarihi” idi. benim gibi modayı, moda tarihini ve kıyafetleri seven bir insan için çok eğlenceli bir kitaptı. çok ayrıntılı olarak incelemiş dönemleri o ayrı ama şöyle özet bir şema hazırlamış ve güzel bir temsil olmuş.

E567B06E-7434-4803-B20D-F96FB16784D9.jpeg433028A7-9F05-4C57-A849-7B522D59E63F.jpeg

benim tarzım sanki seksenler ve biraz 2000’ler karışımı.

Insanlar
-kendilerine benzeyenleri daha cok begeniyor
-begendiklerini daha onyargisiz dinliyor
-onyargisiz dinlediklerini de daha ikna edici buluyorlar.

(ilk maddenin dogrulugu sorgulanmali)

Ikna yollari:

Logos: somut verilere, akla ve mantiga dayanan ikna yontemi
(Illa ki dogru varsayimlarla baslamayi, makul baglantilar kurmayi veya sonunda hakli cikmayi garantiliyor. Garantiledigi tek sey, dusuncelerin mantikli bulunacagina dair umut ve caba)

Ethos: guvenilirlik ve yetkinlik saglayan kisilerin dusunceleri bildirmesi

-ikna etmenin ethos ayagi, ideal sartlarda yetkinlik ve durustlugu, pratikte ise grup birligi ve asimilasyonu tesvik etmeye dayanir. Ikna gucu yuksek insanlar, hedef kitleyi iyi taniyip, onlardan biri gibi davranmaya ozen gosterirler.

Pathos: duygu uyandirmak, ozellikle de korku, acima ve umut
-Turkiye’nin hic olmamis bir gecmise duyulan ozlemi gibi

Geri