Bir kıza asla şişman deme

• Kullanıcı eVe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
Konu sahibi son olarak 2407 gün önce görüldü
Sen bir kıza şişman dediğinde ne oluyor biliyor musun?
Sen o söylediğin kelimeyi ertesi gün unutuyorsun, ama o kız tüm hayatı boyunca aynaya bakıp ”Sen şişmansın, iğrençsin.” diyor.
Senin saniyeler içinde söylediğin o kelime var ya, o kızı yıllarca diyete zorluyor.
Sen onun dış görünüşüyle dalga geçiyorsun ya hani, sonra da ”Şaka yaptım” diyorsun,
O kız sadece dalga geçtiğin kısmı hatırlıyor ve tekrarlıyor, ”Gerçekten hakkımda böyle mi düşünüyor?Berbat mı görünüyorum?”
Senin söylediğin o iğrenç cümleler yüzünden kilo vermeye çalışıyor.
Kilo vermeye başladıktan sonra ne oluyor biliyor musun?
Duramıyor. Ne zaman aynaya baksa aynı iğrenç kişiyi görüyor, her zaman şişman hissediyor ve senin yüzünden kendisinden iğreniyor.
Yıllarca kilo veriyor ve yeme bozuklukları, psikolojik sorunlar yaşıyor.
Şaka olarak bile söylemiş olsan, o kız hayatı boyunca o şakayı yara izi olarak kalbinde taşıyor.
Sonra ne oluyor dersin? Anoreksiya.
Giderek daha da zayıflıyor ve yemek yemekten nefret eder hale geliyor, neden? Çünkü sen onun şişman olduğunu söyledin.
Bir süre sonra, hiçbir şey yemiyor ve ne yerse yesin geri kusuyor,çünkü yemek yemeye, yaşamaya layık görmüyor kendini.
Sonra kilolarıyla birlikte kasları da eriyor, hastanedeki yataklara mahkum kalıyor.
Bu yüzden yine kendini suçluyor, yeterince kilo veremediğini düşünerek.
Ve en acısı da ne biliyor musun? Ölüyor.
Senin yüzünden.
Ama hepsinin kendi suçu olduğunu düşünerek ölüyor.
Kendini asla affetmiyor.
Oysa sen sadece şaka yapmıştın, onun ne kadar incindiğini umursamadın bile.
Kimse bunun senin suçun olduğunu bilmiyor.
Nasıl, iyi hissettirdi mi şimdi? Şakaydı hani?
Bir insanın sadece bir kelime yüzünden ölmesi ne kadar mantıklı?
”Bir kıza asla şişman deme, şaka yapıyor olsan bile.”
- Demi Lovato.

peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz yani ön yargılar ve sonuçları hakkında sizce insanlarla dalga geçmek ne kadar dogru ?

Birinin kendine olan saygısını ve güvenini yok etmek ona yapılabilecek en kötü şey.

Kuzenim ergenlik döneminde annesinin bu takıntısından dolayı anorexia oldu. Dışarıdan basit gibi görünebilir; ama ağır yıkımları var. Eğer şanslı değilse hasta ölümle sonuçlanıyor. Kuzenim kaç ay Antalya'da hastanede yattı. O şanslı olanlardandı; lakin psikolojik yıkımları çok ağır oluyor.
Özellikle de ergenlik döneminde ergenlere kesinlikle bu tip ego zedeleyici dil kullanılmamalı.
Anorexia'nın blumia versiyonu da var. Kesinlikle ölümcül her ikisi de şansın yoksa.

Yazıda anorexia ve blumia'yı tanımlamışlar. TATLI emeğine sağlık.

Yan komşumuzun kızı intiharın eşiğinden dönmüştü. Demem o ki durum bu kadar ciddi.
Şunu da unutmayın kimse rahatsızlığı parayla satın almıyor. Bu yüzden duyarlı olalım. :)

rica ederim canım

bende bi kaç şey yazayım sırf şişmanlık değil çogu şeyde insanlar insanlarla dalga geçebiliyorlar engeli olanlarla giyiniş tarzıyla dinledigi müzikle ya da dış görünüşüyle inançlarıyla bunlar o kadar yanlış ki sanki herkes kendini 4-4 lük görüyor ve kendilerinden daha çirkin ya da eksik bir insanı dışlama küçük görme geregi duyuyorlar.. Ama sanırım en büyük olanı şişmanla dalga geçilme bi komedyen bile bugün şişman üzerinden şaka yapıyor.Bir insan şişmansa ya da farklıyla o onu kötü yapmaz ki ya da dalga geçilmeye ,dışlanmaya mahkum yapmaz ki ... Bu yüzden belkide kendi açımdan asosyal bir insanım cidden çevremde böyle çok insan var ve artık çok sogudum şişman oldugumdan ya da eksik oldugumdan değil öyle olan insanlara bakış açılarından. Ön yargı sanırım hayatımızın her yerinde karşımıza bir şekilde çıkacak.

TATLI'm çok haklısın birini sevmediğimizde ya da birine kızınca insanlar karşısındaki insanların bu tarz eksiklikleri ile alay ediyor, konuşuyorlar. Kul hakkı boyutu var bi de bunun. Neyse Demi bacım çok güzel anlatmış. :p

Şişmanlık,ileride daha ağır sonuçlara yol açabilen ; vakit varken halledilmesi gereken bir problemdir.
Bunun bir sorun olduğunu ve biraz çabalamasını gerektiğini söylemenin bir zararı olacağını düşünmüyorum fakat işi geyiğe vurmak,kilolarıyla veya bir engeliyle dalga geçmek gayet iğrenç.

TATLI'm çok haklısın birini sevmediğimizde ya da birine kızınca insanlar karşısındaki insanların bu tarz eksiklikleri ile alay ediyor, konuşuyorlar. Kul hakkı boyutu var bi de bunun. Neyse Demi bacım çok güzel anlatmış. :p

aynen çok güzel anlatmış :p kul hakkı boyutunu takan mı var ki balım ya :S bence bu dünyada insanlar sırf egoları tatmin olsun diye yapmayacakları şey yok...

ergenlikte çok tehlikelii

Bu konuda söylenecek o kadar çok şey var ki..
Hayatımda hiç aneroksiyalı biriyle karşılaşmadım ama bu konuda çok araştırma yaptım. Tamamen psikolojik bir yeme bozukluğu. Herkesin var bir hikayesi. İnsanları dış görünüşleriyle yargılamak ya da dalga geçmek ne kadar da kolay geliyor o an gülüyoruz ooo güzel espiriydi kapak oldu falan da.. Da'sı var işte. Şişman olmak onun seçimi değil ki obezite temelinde çeşitli sebepler yatan bir hastalık. Kanserli bir hasta ile hiç birimiz dalga geçmeyiz hatta üzülürüz Allah düşmanımın başına vermesin deriz. Ama obeziteyi bu kadar önemsemeyiz bir gün bana gelmez diye düşünürüz. O çocuğun psikolojisi ne hale gelir bilmeden 'şişko patates' demek çok kolayımıza gelir.
İnsanları dış görünüşleriyle yargılayan, yargılamakla kalmayıp dalga geçen, böle telafisi mümkün olmayan hasarlar oluşturan insan(!)lardan nefret ediyorum.

Bu konuda söylenecek o kadar çok şey var ki..
Hayatımda hiç aneroksiyalı biriyle karşılaşmadım ama bu konuda çok araştırma yaptım. Tamamen psikolojik bir yeme bozukluğu. Herkesin var bir hikayesi. İnsanları dış görünüşleriyle yargılamak ya da dalga geçmek ne kadar da kolay geliyor o an gülüyoruz ooo güzel espiriydi kapak oldu falan da.. Da'sı var işte. Şişman olmak onun seçimi değil ki obezite temelinde çeşitli sebepler yatan bir hastalık. Kanserli bir hasta ile hiç birimiz dalga geçmeyiz hatta üzülürüz Allah düşmanımın başına vermesin deriz. Ama obeziteyi bu kadar önemsemeyiz bir gün bana gelmez diye düşünürüz. O çocuğun psikolojisi ne hale gelir bilmeden 'şişko patates' demek çok kolayımıza gelir.
İnsanları dış görünüşleriyle yargılayan, yargılamakla kalmayıp dalga geçen, böle telafisi mümkün olmayan hasarlar oluşturan insan(!)lardan nefret ediyorum.

şişko patates deseler daha iyi yan tarafımızda lise var bir tane bugün dagılırken erkeklerden bi kaçı önde giden kilolu bi çocuga ayı ayı diyorlardı. çocukta hızlı hızlı yürüyordu okadar sinir oldum ki üstüne bizim burda bi amca var ailesini kazada kaybetmiş kimseye zararı yok adamın ama acılı çocuklarına filan agıt yakıyor sesli türkü söylüyor birde çöp topluyor bi annesi var hasta yatalak ona bakıyor çöp toplayarak o adamada kızlar bi kaç boş beyin ay geliyor yine korkunç adam kaçın diye adamın kulagı duya duya bagırışıyorlardı yanında da bi kaç züppe kız delisi yaranacaklar ya adamla dalga geçtiler o kadar nefret vericiydi ki balkona çıkıp bagırmamak için kendimi zor tuttum ve yalan değil ALLAH belanızı versin sizin dedim.

Ben engelli vatandaşlara özürlü diyenlere çok kızıyorum mesela. Hatta bir kaçına sensin özürlü diye çıkıştığımda olmuştur. Ve malesef çocuklar bu konuda daha acımasız olabiliyorlar anlamlarını ve ne denli tahribat bırakacağını bilmedikleri cümleleri kurarken.

ben kendimden bir örnek vermek istiyorum. Ben hep zayıftım. Bundan 3 sene önce falan sigarayı bıraktım ve 6 ay içinde tam 13 kilo aldım. Normalde hiç kompleksim yoktur bunuda kompleks haline getirmedim. Ama bir iş arkadaşım vardı. Kendiside topluydu biraz. Bana sürekli sen bu yaştan sonra kilo veremezsin, hep böyle kalıcaksın, bu yaşta alınan kilolar verilmez falan derdi. Ben XS giyerim o bana hediye alacağı zaman hep L alırdı. Ve ben zamanla bunu kafaya takmaya başladım. Sürekli kilo veremeyeceğimi çok aşırı kilo aldığımı kıyafetlerimin bana olmadığını falan takar oldum yani herşeyi. Ve ben bu yüzden sigaraya geri başladım. Sigarayı bıraktığım için kilo aldığımı söylüyordu sürekli. Ve ben bu kiloları 1 sene içinde sadece yürüyüş yaparak verdim, eski kiloma geldim. Ve biz bir süre sonra karşılaştık. Beni görünce çok şaşırdı, nasılsın bile demeden direk kiloma geldi konu. Ve ben ona kendi kilolarıyla ilgili hiç bi şey söylemedim. Benim adıma sevinmesi gerekirken morali bozuldu. Gitti. Aslında bu tür kompleksli insanları takmamak gerek birazda. Herşeyden önce sağlık geliyor. Şimdi düşünüyorum da keşke sigarayı bırakmışken geri başlamasaydım da yürüyüşlerimi arttırsaydım..

şişko patates deseler daha iyi yan tarafımızda lise var bir tane bugün dagılırken erkeklerden bi kaçı önde giden kilolu bi çocuga ayı ayı diyorlardı. çocukta hızlı hızlı yürüyordu okadar sinir oldum ki üstüne bizim burda bi amca var ailesini kazada kaybetmiş kimseye zararı yok adamın ama acılı çocuklarına filan agıt yakıyor sesli türkü söylüyor birde çöp topluyor bi annesi var hasta yatalak ona bakıyor çöp toplayarak o adamada kızlar bi kaç boş beyin ay geliyor yine korkunç adam kaçın diye adamın kulagı duya duya bagırışıyorlardı yanında da bi kaç züppe kız delisi yaranacaklar ya adamla dalga geçtiler o kadar nefret vericiydi ki balkona çıkıp bagırmamak için kendimi zor tuttum ve yalan değil ALLAH belanızı versin sizin dedim.

Yetiştirilme tarzıyla alakalı diycem ama evlat olsa sevilmez öyleleri kaldı ki kimse evladının öyle olmasını istemez.
Hep ergenus hareketler bunlar, dikkat çekme çabaları falan. İleride pişman olacaklar elbet ama umarım ciddi pişmanlık gerektirecek durumlara sebebiyet vermezler. Hep bu ön yargılar hep bu önyargılar.. Yedi bitirdi bizi, anlamaya çalışmak zor kolayı yargılamak.

Ben engelli vatandaşlara özürlü diyenlere çok kızıyorum mesela. Hatta bir kaçına sensin özürlü diye çıkıştığımda olmuştur. Ve malesef çocuklar bu konuda daha acımasız olabiliyorlar anlamlarını ve ne denli tahribat bırakacağını bilmedikleri cümleleri kurarken.

ben kendimden bir örnek vermek istiyorum. Ben hep zayıftım. Bundan 3 sene önce falan sigarayı bıraktım ve 6 ay içinde tam 13 kilo aldım. Normalde hiç kompleksim yoktur bunuda kompleks haline getirmedim. Ama bir iş arkadaşım vardı. Kendiside topluydu biraz. Bana sürekli sen bu yaştan sonra kilo veremezsin, hep böyle kalıcaksın, bu yaşta alınan kilolar verilmez falan derdi. Ben XS giyerim o bana hediye alacağı zaman hep L alırdı. Ve ben zamanla bunu kafaya takmaya başladım. Sürekli kilo veremeyeceğimi çok aşırı kilo aldığımı kıyafetlerimin bana olmadığını falan takar oldum yani herşeyi. Ve ben bu yüzden sigaraya geri başladım. Sigarayı bıraktığım için kilo aldığımı söylüyordu sürekli. Ve ben bu kiloları 1 sene içinde sadece yürüyüş yaparak verdim, eski kiloma geldim. Ve biz bir süre sonra karşılaştık. Beni görünce çok şaşırdı, nasılsın bile demeden direk kiloma geldi konu. Ve ben ona kendi kilolarıyla ilgili hiç bi şey söylemedim. Benim adıma sevinmesi gerekirken morali bozuldu. Gitti. Aslında bu tür kompleksli insanları takmamak gerek birazda. Herşeyden önce sağlık geliyor. Şimdi düşünüyorum da keşke sigarayı bırakmışken geri başlamasaydım da yürüyüşlerimi arttırsaydım..

İnsanoğlu zayıflıklarını gizlemek için yanına yandaş arıyor işte. Kötü bi durum olmuş tekrar sigaraya başlaman. Ama psikolojik sıkıntıları olan kıskanç insanlar kendilerini başkalarının da psikolojisini bozmaya adıyor maalesef. Ve çok da başarılı oluyorlar.

Yetiştirilme tarzıyla alakalı diycem ama evlat olsa sevilmez öyleleri kaldı ki kimse evladının öyle olmasını istemez.
Hep ergenus hareketler bunlar, dikkat çekme çabaları falan. İleride pişman olacaklar elbet ama umarım ciddi pişmanlık gerektirecek durumlara sebebiyet vermezler. Hep bu ön yargılar hep bu önyargılar.. Yedi bitirdi bizi, anlamaya çalışmak zor kolayı yargılamak.

aynen öyle insanların dış görünüşüne bakıpta ben bunla arkadaş olmaktan utanırım düşüncesine sahip olan insanlar bile var hani bunlarla ilgili filmlerde yapılıyor ders çıkarsınlar diye kimsemi ders almaz yok bence ergenlikle alakası yok bir insanın bir düşüncesi neyse o öyle devam eder nice aynı yaşıt olupta duyarlı düşünebilen birey var

İnsanoğlu zayıflıklarını gizlemek için yanına yandaş arıyor işte. Kötü bi durum olmuş tekrar sigaraya başlaman. Ama psikolojik sıkıntıları olan kıskanç insanlar kendilerini başkalarının da psikolojisini bozmaya adıyor maalesef. Ve çok da başarılı oluyorlar.

Aslında durup düşününce onun eline bu kozu veren benim. Bana sürekli özgüvenine hayranım valla ben olsam yapamazdım falan derdi. Ben onun bu sözlerine kulak asmamalıydım. Yine iş bende bitiyordu. Ama insan söz konusu vücudu olunca fazla hassaslaşıyor.

aynen öyle insanların dış görünüşüne bakıpta ben bunla arkadaş olmaktan utanırım düşüncesine sahip olan insanlar bile var hani bunlarla ilgili filmlerde yapılıyor ders çıkarsınlar diye kimsemi ders almaz yok bence ergenlikle alakası yok bir insanın bir düşüncesi neyse o öyle devam eder nice aynı yaşıt olupta duyarlı düşünebilen birey var

Benim bi ev arkadaşım vardı. Kendince dünyanın en mükemmel insanı. Bana göre de mükemmele yakın biriydi. Ama insanları görünüşlerine göre çok yargılardı. Ben eski tribüncüyüm, arkadaş çevrem hep tribündendir mesela. Bi gün arkadaşlarımı çok eleştirdi. Kimlerle takılıyorsun bi bak bi de dön kendine bak diye. Hepsi serseri dedi. O kelime bende filmi koparttı. Hiç birinin hikayesini bilmiyor yüzyüze görmüşlüğü bile yok bikaç fotoğraftan onların serseri olduğunda karar kıldı. Ben de bunun üzerine evi terk edip başka eve çıkmıştım.

Evet haklısın aslında, bazı şeylerin ergenlikle alakası yok, eşek altın semer vursan da eşek :)

kesinlikle öyle birde zeka sorunu olan çocuklara gerizekalı mı bu diyorlar o da çileden çıkarıyor beni benim kuzenim var o yüzden çok yakından biliyorum :) o kilo konusu bende de var evde oldugumdan kilo alıyorum hani normalim ama biraz kemikli geniş omuzluyum filan hepi topu 5 kilo anca lamışımdır her gören ayy çok kilo almışsın nolmuş sana diyor o yüzdende özellikle akrabalarla görüşmek istemiyorum :p

Aslında durup düşününce onun eline bu kozu veren benim. Bana sürekli özgüvenine hayranım valla ben olsam yapamazdım falan derdi. Ben onun bu sözlerine kulak asmamalıydım. Yine iş bende bitiyordu. Ama insan söz konusu vücudu olunca fazla hassaslaşıyor.

Kıskandığı açık ve net belli. Seni içten yıkmaya çalışmış ve eminim ki senin aldığın kilolarda çok mutlu olmuştur zira seni de kendi gibi görmüş ve kilo veremeyeceğine kendini inandırmış gidip XS giyerken L beden şeyler almış. Ve eminim sen tekrar o kiloları verdiğinde tekrar kıskançlıktan ölmüştür.

Bunu anlamıyorum gerçekten bunu anlamıyorum. Benim kimse ve yaptıkları umrumda olmazken nasıl dışardan bakan biri benim hayatımı yargılayabiliyor hayretler içerisindeyim doğrusu. Hepimiz mükemmeliz hepimiz dört dörtlüğüz bizim gibi olmayanları gönül rahatlığıyla yargılayabiliriz modundayız. İnsan önce başındaki biti temizleyip daha sonra başkasının kepeğine bakmalı, ha o kepekli diye yargılamaya hakkı var mı bana göre yok.

Benim bi ev arkadaşım vardı. Kendince dünyanın en mükemmel insanı. Bana göre de mükemmele yakın biriydi. Ama insanları görünüşlerine göre çok yargılardı. Ben eski tribüncüyüm, arkadaş çevrem hep tribündendir mesela. Bi gün arkadaşlarımı çok eleştirdi. Kimlerle takılıyorsun bi bak bi de dön kendine bak diye. Hepsi serseri dedi. O kelime bende filmi koparttı. Hiç birinin hikayesini bilmiyor yüzyüze görmüşlüğü bile yok bikaç fotoğraftan onların serseri olduğunda karar kıldı. Ben de bunun üzerine evi terk edip başka eve çıkmıştım.

Evet haklısın aslında, bazı şeylerin ergenlikle alakası yok, eşek altın semer vursan da eşek :)

kesinlikle öyle :) yaşla yada ergenlikle alakası yok ön yargı herşey onda başlıyor bu kapalı bu açık bu böyle giyiniyor serseridir hatta var ya çogu aile biliyorum sırf kız sigara içiyor ya da sevgilisi var diye kızını o kızla görüştürmeyip kötü arkadaş ilah ediyorlar :S

Geri