bazıları başlığa oksimoron diyecektir. gerçi bu bile tartışmalıdır, çünkü kulvarları farklı. bilim iman konularıyla ilgilenmez, kulvarlar farklı olunca bu onları karşıt hale getirir mi peki? yoksa sadece farklılar mı? biri diğerine engel mi? bin yıllık tartışma bu beni aşar, konu zaten bu da değil.
örnek verelim, sağlıklı yaşam, ölüme uzak olma arzusu, genç kalma arzusu, bunlar insan zaafları. bilimin çalışma alanına giriyor. zaaflar değil. insanların zaaflaştırdığı sağlık, gençlik vs vs şeyler, bilimin çalışma alanında. dolayısıyla, tabi ki bir motivasyon kaynağı ve ikna enstrümanı olarak bilim kullanılıyor. yeni motivasyon kaynağı bu. bunun da tüccarlığı var işte. sadece bilimsel bilgi diye onu dogmalaştırmak, "yanlışlanabilirlik ilkesi"ne de ters olmuyor mu, dolayısıyla bilime gönül vermiş insanlar ya da bilim insanları zaten bilimi dogmalaştırmaz.
aklıma şey geldi, astroloji misal, bilimin dışında bu da bir enstrüman olarak kullanılıyor. geleceği bilme arzusu, aşk ritüelleri asgdf sadece bilim kullanılmıyor yani. insan zaafları neredeyse ve onun alanı her neyse, bunu bir motivasyon kaynağı, bir ikna enstrümanı olarak kullananlar olacaktır, diye düşünüyorum. konu ekseninden çıktım glb ama herkes çıkmış zaten