Bir din adamının sahtekar olduğunu anlamak için neye bakmalıyız?

Konu sahibi son olarak 3397 gün önce görüldü
Cübbeli lütfen daha fazla bu dine iftira etme! Yeter artık!

Dini kullanarak zengin olan herkes sahtekar geliyor bana..

Söyledikleri kuranda var mi diye bakın, yoksa atın çöpe gitsin.

Benim icun din adami olmasi yeterli.
politikacilar bile daha masum geliyor.

Âlimin de kötüsü olur​

Sual: İmam-ı Rabbani, (Mehdi, Medine’deki bid’at ehli olan âlimi öldürecektir) diyor. Bid’at ehli olana âlim denir mi hiç? Bir de Seyyid Abdülhakim efendi diyor ki: (Zemahşerî, tefsir, fıkıh ve lügat âlimi idi. Mutezile mezhebinde idi. Ölürken tevbe ettiği söylenmektedir. Kur’an-ı azîmüşşanın muciz olduğunu anlatmakta; esas, senet olan belâgat ilminin âlimlerinin en yüksek derecesinde olduğundan, Ehl-i sünnetin tefsir âlimleri, Kur’an-ı kerimin belâgatini anlatan kısımları, onun tefsirinden almışlardır.) Mutezile olan birine âlim demek caiz midir?
CEVAP
Her âlim, Cennetlik demek değildir. Onlardan da Cehenneme giden olacaktır. Kur’anda, kötü âlimler, dilini sarkıtıp soluyan köpeğe, kitap yüklü merkebe benzetilmiştir. (Cuma 5, Araf 176)

Kötü âlimler hakkında hadis-i şeriflerden bazıları da şöyledir:
(Âlimlerin iyisi, insanların en iyisi, kötüsü de, insanların en kötüsüdür.) [Bezzar]

(Yazıklar olsun kötü âlimlere ki, ilmi ticarete alet ederler.)
[Hakim]

(Amelsiz âlim, mum gibidir, kendini yakar, insanları aydınlatır.)
[Bezzar]

(Ümmetim, kötü âlimler, cahil abidler yüzünden helak olur.) [Darimi]

(Kıyamette en şiddetli azap, ilmi kendine fayda vermeyen âlime olur.)
[Beyheki]

(İlmini, insanlara öğretmeyen âlime, kıyamette ateşten yular bağlanır.)
[Tirmizi]

(Kıyamette bir din adamı Cehenneme atılır. Tanıdıkları ona, "Sen dünyada dinin emirlerini bildirirdin. Niçin bu azaba düştün?" derler. O da,
"İnsanlara, günahtır, yapmayın" der, kendim yapardım. "Yapın" dediklerimi de yapmazdım. Bunun cezasını çekiyorum" der.) [Buhari]

(Öyle bir zaman gelir ki, âlimler fitne unsuru olur.)
[Ebu Nuaym]
Demek ki âlimlerin iyisi de, kötüsü de oluyor.

Hakiki İslam âlimleri elbette çok kıymetlidir. İslamiyet’in temeli üçtür: 1-İlim, 2- Amel 3- İhlas.
1- İlim, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarından öğrenilir.

2-
İlme uygun olan ameldir. İlmi ile amel etmeyen hakiki âlim olamaz. Bir hadis-i şerif meali:
(Âlim, ilmi ile amel edendir.) [Ebuşşeyh]

3-
İlimde ve amelde ihlas sahibi olmaktır. İhlas, ilmin ve amelin Allah rızası, Allah sevgisi ile olmasıdır. İhlas yoksa ilim de amel de makbul değildir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Allahü teâlâ, ancak ihlasla yapılan ameli kabul eder.) [Dâre Kutni]

İlim, amel ve ihlas sahibi olana ancak İslâm âlimi denir. Hakiki âlim, Kur'an-ı kerimi, hadis-i şerifleri açıklayan salahiyetli, yüksek insandır. Sünneti, bid'ati bilir. Hakkı bâtıldan ayırır. İlmi çok olduğu halde, hakkı bâtıldan ayıramayan, hakiki âlim değildir. 72 sapık fırkanın önderleri de âlim idi, hakkı bâtıldan ayıramadıkları, Ehl-i sünnetten ayrıldıkları için dalalete düşmüşlerdir. Yalnız akla uyup, yalnız ona güvenip yanılan kimseye felsefeci denir. Aklın erdiği şeylerde ona güvenen, aklın ermediği yanıldığı yerlerde, İslam ışığı altında akla doğruyu gösteren büyüklere İslam âlimi denir.

İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
(Dünyalık peşinde olan din adamlarının sözlerini dinlemek, kitaplarını okumak zehir yemek gibi zararlıdır. Kötü din adamlarının zararları bulaşıcıdır. Toplumları bozar. Tarihte İslam devletlerinin başlarına gelen felaketlere hep kötü din adamları sebep oldu. Devlet adamlarını doğru yoldan bunlar saptırdı. 72 sapık fırkanın reisleri, hep kötü din adamları idi.) [1/47]

Kötü âlimler
Sual: Dini anlatıp da kendileri uygulamayan âlimler, ilimleri sayesinde kurtuluşa ererler mi?
CEVAP
Aksine daha büyük azaplara maruz kalırlar. Kur'an-ı kerimde, kötü din adamları, kitap yüklü merkebe benzetilmiştir. (Cuma 5)

Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(İlmiyle amel etmeyen âlim, Kıyamette en şiddetli azaba düçar olur.) [Beyheki]

(Miraca çıkınca, ateşten makaslarla dudaklarını kesenleri gördüm. Her kesilişte dudakları yeniden tamamlanıyordu. Cebrail aleyhisselam, “Bunlar, din görevlisidir, yapmadıklarını söylerler ve Allah'ın kitabıyla amel etmezler” dedi.) [Beyheki]

(Cehennemde azap çekenlerden bazılarının yaydıkları kötü kokular, diğerlerine ateşten daha fazla azap verir. “Sen ne günah işledin ki, öyle pis koku çıkarıyorsun?” diye sorulunca, “Ben din görevlisi idim. Bildiklerimi yapmazdım” der.) [İ. Ahmed]

(İnsanlara hayrı öğretip de kendisini, kendi kusurunu görmeyen âlim, tıpkı başkalarını aydınlattığı hâlde kendisini yakıp bitiren kandile benzer.) [Taberanî]

(Kıyamette, ilmiyle amel etmeyen âlimin Cehennemde çıkardığı kötü kokudan, Cehennem halkı rahatsız olarak, “Ey kötü kişi, çektiğimiz azap yetmez gibi, bir de senin çıkardığın kötü kokuya mı katlanalım? Sen ne yaptın da, bu duruma düştün?” derler. Âlim ise, “İlim sahibi idim, fakat ilmimle amel etmezdim” diye cevap verir.) [İ. Ahmed]

(Zebaniler Cehennemde günahkâr hâfızlara, puta tapanlardan önce azap yapar. Çünkü bilerek yapılan günah, bilmeyerek yapılandan daha kötüdür.) [Taberanî] (Buradaki hâfızlar, haramlardan sakınmaya önem vermeyip, küfre giren hafızlardır.) [İ. Ahlakı]

(Amelsiz âlim mum gibidir, insanları aydınlatırken kendini yakar.) [Bezzar]

(Âlimlerin en kötüsü, insanların en kötüsüdür.) [Bezzar]

(Ümmetim, kötü din görevlilerinden çok zarar görecektir.) [Hâkim]

Resulullah, (Hüzün kuyusundan Allah’a sığının!) buyurdu. Bu kuyunun ne olduğu sorulunca, buyurdu ki: (Cehennemdeki bir kuyudur ki, Cehennem, her gün dört yüz defa o kuyunun dehşetinden Allah’a sığınır. Oraya en çok, mürai âlimler girer.) [Buhârî] Mürai, riya yapan, gösteriş için ibadet eden demektir.

sürekli birilerine laf etmek için yer arıyosunuz arkadaş ya, herkes tü kaka bi düzgün sizsiniz diiğmii

karesi beyliği Zameşheri'ye laf etme, senin tüm evliyalarını toplasan yine bir Zameşheri bir Kadı Abdulcabbar etmez. :)
Onlar İslam'ın yüz akı olan isimler, bilip bilmeden eleştirmek çok doğru değil. :)
Değerlerimizi tüketmeyelim. :)

Hepsini bir tutup genelleme yapmak çok adil bir tavır değil ama Almi.. :cici:
Kötüler olabilir ama iyiler de var.

Din adamlarinin tumunu, tamamini, her birini sahtekar buluyorum. Dinler icin de benzerini soyleyebilirim.
Sen tabi dinini yasa, iyi din adamlari olduguna inan bu benim umrumda degil.
Dusundum tasindim ben bunun uzerine ve kurdugum cumleden eminim. Emin olmadigim konulara yazmiyorum hatta, fark etmemissindir belki ama boyle.

Din adamlarinin tumunu, tamamini, her birini sahtekar buluyorum. Dinler icin de benzerini soyleyebilirim.
Sen tabi dinini yasa, iyi din adamlari olduguna inan bu benim umrumda degil.
Dusundum tasindim ben bunun uzerine ve kurdugum cumleden eminim. Emin olmadigim konulara yazmiyorum hatta, fark etmemissindir belki ama boyle.

İnanmıyorsan inanmıyorsundur, senin tercihin. :) Özgürlük var ve sorumluluk da
Bilinçli biçimde inkarı seçen birine ne diyebilirim ki, herkesin hayatı kendine sonuçta .. :)

Almi peki Kuran'ı hiç okudun mu? Etkilenmedin mi yani ayetlerden?

İnanmıyorsan inanmıyorsundur, senin tercihin. :) Özgürlük var ve sorumluluk da
Bilinçli biçimde inkarı seçen birine ne diyebilirim ki, herkesin hayatı kendine sonuçta .. :)

Almi peki Kuran'ı hiç okudun mu? Etkilenmedin mi yani ayetlerden?

Bu klise sorulara simdiye dek cok kez cevap verdim ama artik zahmet etmiyorum.
Etkilenmedim ki soyluyorum. Ayrica ateistim demek icin ne kuran ne incil okumaya ihtiyac oldugunu dusunmuyorum. Bunu insanlara yuklemeniz cok sacma.
Eger o maneviyati tasimiyorsan ve bundan eminsen hicbir sey okumadan da ateistsindir.

Bu klise sorulara simdiye dek cok kez cevap verdim ama artik zahmet etmiyorum.
Etkilenmedim ki soyluyorum. Ayrica ateistim demek icin ne kuran ne incil okumaya ihtiyac oldugunu dusunmuyorum. Bunu insanlara yuklemeniz cok sacma.
Eger o maneviyati tasimiyorsan ve bundan eminsen hicbir sey okumadan da ateistsindir.

Sinirlenme ya kötü bir şey sormadım. :) Tartışmak içinde yazmadım. Din inanç özgürlüğü diye bir şey var zaten
Sen hayata bakış açımızın farklı oluduğunu söylemiştin. Sanırım bu yüzden dedin. :)

İnanmak istemiyorsan yapacak bir şey yok. Seni inan diye zorlayacak da değiliz :)
Allah her şeyi biliyor, görüyor ve her şeye şahittir sonuçta. ;)

Yalnız din maneviyat değil, akli ve reel bir olgudur. O dediğine katılmıyorum.
Ben zaten inanmadığını ve bu yüzden dini yaşamadığını söyleyen insanları, inandığını iddia edip inancından habersiz olanlara göre bir parça daha samimi buluyorum zaten. :)

Sinirlenme ya kötü bir şey sormadım. :) Tartışmak içinde yazmadım. Din inanç özgürlüğü diye bir şey var zaten
Sen hayata bakış açımızın farklı oluduğunu söylemiştin. Sanırım bu yüzden dedin. :)

İnanmak istemiyorsan yapacak bir şey yok. Seni inan diye zorlayacak da değiliz :)
Allah her şeyi biliyor, görüyor ve her şeye şahittir sonuçta. ;)

Yalnız din maneviyat değil, akli ve reel bir olgudur. O dediğine katılmıyorum.
Ben zaten inanmadığını ve bu yüzden dini yaşamadığını söyleyen insanları, inandığını iddia edip inancından habersiz olanlara göre bir parça daha samimi buluyorum zaten. :)
inanc nasil reel bir olgu olabilir?

Geri