Bilimin tanrı ile bir derdi yoktur.

Konu sahibi son olarak 1 gün önce görüldü
Teizm ateizm tartışması değil derdim. 15 yaş konusu onlar.

Ama son zamanlarda forumda gördüğüm kadarı ile bilim yanlış bir yerde konumlandırılıyor ve "hadi lan ispatla o zaman" noktasına geliyor işler.
Peki biri sana tanrının varlığını ispatla derse ne oluyor? Kafir oluyor. Ama pardon, ispatın var, o kadar kitap vahiy prophet.. camoon dostum yapma ama...

Yani depremlere yerkabuğundaki tektonik hareketlerin sebep oldugunu bulanlar, fay hatlarını çizenler size " hahhah lan oğlum bak bunlar bilim, Poseidon diye biri yok" dedi mi. Duydunuz mu bilimden bunu?

Yapmayın.

Bir de bu taraftan bakın mesela:
bilim ve tanrı taraf değildir.
bilim, dini inancın kanıtıdır, ispatıdır.

bu arada bilimin çürüttüğü bir inanç unsuru var mı?

Var işte. Adamlar götünde çarşafla dağda oturup sağa sola şimşek fırlatan bir tanrının olduğuna inanıyordu. Valla komik adamlar bu Yunanlar

Evet , dongusellik argumani...
Epistemik dongusellik.
Dinin kendi icerisinde bir siniri vardir. Yaratici , kutsal kitap , peygamber
Kitap neden kutsal? Tanridan geldi , tanrinin oldugunu kim soyluyor?
Peygamber , peygamberi kim yolladi tanri? Tanrinin gercek oldugunu kim soyluyor? Kutsal kitap...
Inanc felsefenin ugrasacagi bir olgu
Bilimin mekanikleri gozleme dayalidir.
Ayin ikiye ayrilmasini yada denizin ikiye yarilmasini veya isa'nin aslinda olmeyip goge yukselmesini bilim nasil aciklayabilir? Aciklamak zorunda midir?
Bilimin tanri ile iliskili olabilecek tek seyi isimlendirmeden ibaret olan "tanri parcacigidir" en fazla.

@Jose Chilavert semavi dinlerle eleştiri yapmıyoruz. Çünkü yasak. O başka bir cumhuriyette mümkün. Kuzey Kore bunlara açık değil ve din vicdan hürriyetine saldırı olarak görüyor Kim Jong. Adam kaynanasını cenazesinde ağlamadı diye yüz kişiyi bogdurdu.

Ayin ikiye ayrilmasini yada denizin ikiye yarilmasini veya isa'nin aslinda olmeyip goge yukselmesini bilim nasil aciklayabilir? Aciklamak zorunda midir?

doğru.
bilim, mucizeyi ne doğrular ne de yalanlar. sadece sınırları dışında bırakır.
her sorunun bilimsel cevabı olmak zorunda değil.

ama benim kastettiğim şey o değildi. Kuran'ın işaret ettiği bilimsel olaylar...

Kur'an sadece inancı anlatmıyor sonuç olarak öyle değil mi? Farklı mı düşünüyorsunuz bu konuda?
evrenin anlatılması, embriyo oluşumu, uzaydaki yörüngeler vs vs

Quran embriyodan mı bahsediyo :D

doğru.

Kur'an sadece inancı anlatmıyor sonuç olarak öyle değil mi? Farklı mı düşünüyorsunuz bu konuda?
Hocam onlar zaten islamiyetten evvel bilinen seylerdi. He araplarda da bilime katkisi matematige katkisi olan unlu isimler var. Kur-an peygamberin yasantisi dogrultusunda ayet ayet olaylara istinaden indirilip sonradan kitap haline getirildi zaten bunu biliyorsundur. Evrenin anlatildigi yer dedigin neresi mesela? Bigbang?
Uzayin genislemesi? (Zariyat suresi)
Yasin suresi (gunes ve ayin yorungesi)
Bunlar zaten biliniyordu daha evvelden. Arap yarim adasi sonra ogrendi yahut peygamber ticaret esnasinda bir takim bilgiler isiginda bunlari nakletti.
Embriyo (muminin suresi) biz onu toprakla dolleyip cok sonra ona nefes ufledik der (topraktan yarattik) adem suresi mesela.
Kur-ani tamamen okumanizi tavsiye ederim dostum.
Inancina saygim sonsuz bundan suphen olmasin. Ama kendi fikrim bu yonde. Eksik yada yanlis bir sey soylemissemde fikrini duymak isterim.

Hocam onlar zaten islamiyetten evvel bilinen seylerdi. He araplarda da bilime katkisi matematige katkisi olan unlu isimler var. Kur-an peygamberin yasantisi dogrultusunda ayet ayet olaylara istinaden indirilip sonradan kitap haline getirildi zaten bunu biliyorsundur. Evrenin anlatildigi yer dedigin neresi mesela? Bigbang?
Uzayin genislemesi? (Zariyat suresi)
Yasin suresi (gunes ve ayin yorungesi)
Bunlar zaten biliniyordu daha evvelden. Arap yarim adasi sonra ogrendi yahut peygamber ticaret esnasinda bir takim bilgiler isiginda bunlari nakletti.
Embriyo (muminin suresi) biz onu toprakla dolleyip cok sonra ona nefes ufledik der (topraktan yarattik) adem suresi mesela.
Kur-ani tamamen okumanizi tavsiye ederim dostum.
Inancina saygim sonsuz bundan suphen olmasin. Ama kendi fikrim bu yonde. Eksik yada yanlis bir sey soylemissemde fikrini duymak isterim.
estafurullah ben sorgulayarak müslüman olan birisiyim bu arada. değildim. kitabı da bir değil de bir kaç kez okudum. :)

kendimce fikirlerim, görüşlerim var elbet ben karşılıklı muhabbet olsun diye size soru yöneltmek istedim.

estafurullah ben sorgulayarak müslüman olan birisiyim bu arada. değildim. kitabı da bir değil de bir kaç kez okudum. :)

kendimce fikirlerim, görüşlerim var elbet ben karşılıklı muhabbet olsun diye size soru yöneltmek istedim.
Dogrudur , ancak insanlik islamdan daha eski. Simdi tanri kavrami nasil olustuya kadar girmeyecegim isin icinden cikamayiz. Fakat mevcut bilim isiginda saptanan bulgulari kur-ana pekala mukemmel bir sekil de indirgeyebilcek bir suru adam var.
Ornek olarak abdulaziz bayindir.
Ayrica kendisi ehli sunnet ve bir takim ileri gelen din adamlarimiz tarafindanda afaroz edilmis bir isimdir. Caner taslaman vs zaten biliyorsun.
Bilgisayarin bile ruhu var diyen adamin neleri manupile edebilecegini bir dusunsene?

Dünyadaki yaşam, fizik kanunları, bilinçli bir şekilde özellikle bu şekilde dizayn edilmiş.
Bilim yapanlar hiçbir zaman, bir şeyi araştırdıktan sonra bu doğa üstü bir kuvvet tarafından yapılmıştır diyemeyecekler.
Yağmuru Tanrı yağdırır diyoruz ama bilimsel gözden bakınca, ısıyla buharlaşan suyun bulutlara çıkıp aşağıya inmesiyle yağış oluyor diyoruz.
Hayat, doğa olayları, fizik kanunları, kasıtlı bir şekilde açıklanabilir halde tasarlanmış.
Eğer Tanrı'ya dair şok edici ve kuşkuya yer bırakmayan bir kanıt olmuş olsaydı, insanlık tamamen bambaşka bir düzen içinde ve bambaşka bir konumda olurdu.
Bu kadar suç, cinayet, kötü olaylar, küresel savaşlar vs vs olmazdı mesela. Cesaret edebilir miydiniz ?
Burası, iyi ve kötü ortaya çıksın, kim ne yapıyor kayıt altına alınsın, görülsün, bilinsin diye tasarlanmış bir Dünya.
Yani yukardaki sonsuz güç sahibi olan bir ilah ki bu Allah'tır, hem Dünya'yı anlayabilmemizi sağlamıştır hemde O'nu göremesekde irfan ile onu bulabilmemizi ve inanmamızı istediği için, özellikle böyle tasarlamış.
İsteyen Matrix'deyiz desin, isteyen Tanrı'nın imtihan sahnesi desin ama kesinlikle insanlığın ötesinde, orada bişeyler var.

Dünyadaki yaşam, fizik kanunları, bilinçli bir şekilde özellikle bu şekilde dizayn edilmiş.
Bilim yapanlar hiçbir zaman, bir şeyi araştırdıktan sonra bu doğa üstü bir kuvvet tarafından yapılmıştır diyemeyecekler.
Yağmuru Tanrı yağdırır diyoruz ama bilimsel gözden bakınca, ısıyla buharlaşan suyun bulutlara çıkıp aşağıya inmesiyle yağış oluyor diyoruz.
Hayat, doğa olayları, fizik kanunları, kasıtlı bir şekilde açıklanabilir halde tasarlanmış.
Eğer Tanrı'ya dair şok edici ve kuşkuya yer bırakmayan bir kanıt olmuş olsaydı, insanlık tamamen bambaşka bir düzen içinde ve bambaşka bir konumda olurdu.
Bu kadar suç, cinayet, kötü olaylar, küresel savaşlar vs vs olmazdı mesela. Cesaret edebilir miydiniz ?
Burası, iyi ve kötü ortaya çıksın, kim ne yapıyor kayıt altına alınsın, görülsün, bilinsin diye tasarlanmış bir Dünya.
Yani yukardaki sonsuz güç sahibi olan bir ilah ki bu Allah'tır, hem Dünya'yı anlayabilmemizi sağlamıştır hemde O'nu göremesekde irfan ile onu bulabilmemizi ve inanmamızı istediği için, özellikle böyle tasarlamış.
İsteyen Matrix'deyiz desin, isteyen Tanrı'nın imtihan sahnesi desin ama kesinlikle insanlığın ötesinde, orada bişeyler var.
Iste bu tamamen sizin atfetmis oldugunuz semavi dinlerin tanri tasfiri.
Insanligin otesinde bir sey olmus olsa bir tanri olmus olsa bile sonunda sadece hesaba cekilip cennet yada cehennemimizde sonsuza dek yasayacagiz peki sonsuz ne anlama geliyor? . Ama yine bu insani tasfirler ile senaryoda bir suru teoriyi tanriya atfedebilmemize olanak taniyor.
Tanri zaten olsaydi ve birileri bisilere cesaret etseydi buda tanrinin eseri sonucu olurdu. O zaten bunlarin olacagini biliyor. Bu kadar buyuk bir guc yozlasmis olsa senaryosunu dusunsek.
Hanginiz onu durdurabilirdi? Bu yuzden bu onermelerle tanriya insani sifatlar atfedilemez. Ayrica senin dedigin gibi mukemmel tasarlanmis bir evren modeli yada dunya yasami yok. Ama bunu anlamlandirabilen bir terim olarak sinav var. Ama o zaman sinavin anlami yok. Cunku sinava esit baslamiyoruz.
Tasarim argumani bile bir yerlerde bozuluyor. Kutsal kitaplardan yola cikarak bile yada oncesinden. Tanri kargasasini gorebiliyoruz. Misir tanrilari , yunan tanrilari vs vs...

üvey evlat sendromu ya da kardeşler arası rekabet diyorum ben buna.

ebeveynlere "gerçek nedir" diyebiliriz. kardeşler arasında buna dair sözde bir rekabet söz konusu. son 200 yıldır küçük kardeş doğa bilimlerinin-evrenin ya da embriyonun oluşumuna vs.- belirgin cevaplar verebilmesi ebeveynlerinin daha çok takdirini topluyor. küçük kardeşin aileye katılmasıyla daha fazla soruyla boğuşan teoloji de-eskisi gibi ebeveynlerinin gözdesi olabilmek için- tevhid ve tevekkül kavramlarına ısrarcı şekilde vurgu yapıyor. çünkü küçük kardeşi gibi verebileceği cevapları yok.

küçük kardeş olan doğa bilimleri algılanabilir, ölçülebilir kanıtlarla olayları, durumları açıklayabilirken; kendini üvey evlat gibi hisseden-büyük kardeş- metafizik/teoloji artık daha sınırlı imkanlara sahip oluyor. bir teoloğun ihtisas alanındaki şeyleri açıklarken, kardeşinin yöntemiyle verebileceği her yeni cevap başka bir soruyu doğuruyor. sıradan bir inanan için de aynı durum geçerli.

bir gerçeğin iki farklı cevabı olamaz. gün sonunda ebeveynlerin takdirini bilgisayarın ikili sistemi gibi değerlendiren büyük kardeşte-psikolojinin tanımladığı haliyle- yansıtma/projeksiyon ortaya çıkıyor. bir şey ya 1'dir, ya da 0. ya küçük kardeş haklıdır, ya kendisi. ya var'dır, ya yok'tur. ya evet'tir, ya hayır. ya doğru'dur, ya yanlış. görünen haliyle de büyük kardeş rekabeti pek sevmiyor. küçük kardeş keşke ölse.

Son düzenleme:
Bilim ve din tartışmalarının varacağı son bir nokta yoktur çünkü bilim, evreni ve işleyen düzeni anlamak için olasılıklarla ilgilenir, kanıta dayandırmadığı sürece de kabul etmez. İnanç sistemlerinde ise ortaya atılan iddialarda sınır yoktur ve kanıt da aranmaz.

Dinimiz oku diyor.

Neden böyle diyor? Çünkü cahil insandan müslüman olmaz. Olamaz.
Bilgi (Bilim) ve inanç arasındaki fark, İnanmak kanıtlanamayan şeyler ile sınırlı. Bilim ise görülebilir veya ölçülebilir şeyler ile sınırlı.

Uzay biliminde de çok şey aslında bir inanç. Gerçeği göremiyoruz. Sınırlarını hesaplayamıyoruz. Görebildiklerimizi yorumluyoruz. Gerçek kabul ediyoruz.

Dinimiz bize "mantıksal olmayan hiç bir şeye" inanmamamızı emrediyor. Cahil insanın mantığı olmaz. O halde öğrenmeliyiz. Cahil insan böyle de kabul göreceğine inanıyor.İşte burada yanılıyor. Bilgide yanılabilir, İnanç da yanılabilir. Herkes kendi yanılgılarının hesabını verir.

doğru.

Evet Aslında bazı kendini bilmezler de çok iyi biliyor ki bilim Kur'an'ı tasdik ediyor. Kimilerinin gözleri olup görmemesi kulakları olup duymaması ortaya çıkan gerçeklerin doğruluğunu değiştirmiyor. İlla birilerinin gözüne parmağımızı sokmak gerekmez hahaha. Herkes Kendi İşine geldiği gibi anlıyor Bırak herkes öyle bilsin.

Geri