Bilim insanları uzayda radyo sinyali tespit etti: Tam 8.8 milyar ışık yılı uzaklıkta

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Bilim Haberleri
🕒 Konu sahibi 9 saat önce aktifti
+++Eğer Dünya’yı 15 yaşında terk eder ve ışık hızıyla giden bir uzay gemisine binerseniz; 5 yıl sonra Dünya’ya döndüğünüzde siz 20 yaşındayken akranlarınız 65 yaşında olur. Bu olaya “Zaman Genişlemesi” denir.

---Yanlış değil mi bu anlatım. "Yıl" kelimesi iki kişi için aynı şeyi ifade etmiyor ki. Zaman ondan göreceli deniyor işte. Dünyada kalan için yıl "güneş yılını" ifade ederken, diğer kişi için 2,5 ışık yılı uzaktaki bir noktaya gidiş-dönüşü, yani"ışık yılını" ifade eder.

---Durağan kütlesi olan bir cisim ışık hızına çok yakın bir hızda gidebilir ama asla IŞIK HIZINDA VEYA FAZLASINDA GIDEMEZ! m=m0/sqrt(1-v^2/c^2) denkliğine göre söylediğiniz IMKANSIZDIR. Gemidekiler farketmese de zaman akışı yavaşlar. Işık hızında ise zaman akışı tamamen dururdu.

---Örnekte bahsedilen 10 kat zaman genişlemesinin özel görelilik dahilinde oluşabilmesi için Lorentz dönüşümlerine göre (t = t0/sqrt(1-v^2/c2)) geminin ışık hızının %99.498'i gibi bir hızda gitmesi gerekir ama !!!DIKKAT!!! bu hız hala ışık hızından küçüktür.

---Işık hızına ulaşınca madde enerjiye dönüşür, geri gelebilir mi muamma

---Uzay gemisine binmeye bile gerek yok. Dünyanın merkezine olan uzaklık nedeniyle Bodrum katta oturan birisi 10. Katta oturan birisine görede daha geç yaşlanır.

---Dünyadan kaçma imkanı bulmuşuz geri dönüp daha ne yapacaz

Bu haberin üstüne sosyal medyada böyle bir içeriğe rastladım. Kaliteli bir sohbet dönmüş orada, bazılarını aldım.
Bence en doğrusu en alttaki yorum :)

+++Eğer Dünya’yı 15 yaşında terk eder ve ışık hızıyla giden bir uzay gemisine binerseniz; 5 yıl sonra Dünya’ya döndüğünüzde siz 20 yaşındayken akranlarınız 65 yaşında olur. Bu olaya “Zaman Genişlemesi” denir.

---Yanlış değil mi bu anlatım. "Yıl" kelimesi iki kişi için aynı şeyi ifade etmiyor ki. Zaman ondan göreceli deniyor işte. Dünyada kalan için yıl "güneş yılını" ifade ederken, diğer kişi için 2,5 ışık yılı uzaktaki bir noktaya gidiş-dönüşü, yani"ışık yılını" ifade eder.

Bu haberin üstüne sosyal medyada böyle bir içeriğe rastladım. Kaliteli bir sohbet dönmüş orada, bazılarını aldım.
Bence en doğrusu en alttaki yorum :)

Dünya'daki güneş yılı ile ışık hızını kıyaslaması bile başlı başına sorun çünkü ışık yılı ile anlatılan mesafedir yani zaman değildir. Işık hızına yaklaştıkça zaman yavaşlıyor ve ışık hızında da duruyor ancak kişinin algısına göre zaman durmuyor ve farkında da varamıyor.

Geri