Başkomutan Ne demek ?

S
  • Kullanıcı She`
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Ne Nedir?
Bir devletin bütün silahlı kuvvetlerinin en büyük komutanı. Osmanlı İmparatorluğu'nda padişahlar ordunun başına geçer ve başkumandanlık yaparlardı. Fakat Sultan Kanuni Süleyman devrinin sonlarından itibaren bu durum uygulanmadı. Sadrazamlar ve serdar-ı ekrem tayin olunanlar, başkumandanlık görevini üstlendiler. Balkan Savaşı ve I. Dünya Savaşı yıllarında "Başkomutanlık Vekilliği" kuruldu ve bütün yetki bunlara verildi. Kurtuluş Savaşı'na ise bu görev Sakarya Meydan Savaşı'ndan itibaren Atatürk tarafından yerine getirildi.

Cumhuriyet kurulduğunda anayasaya ilgili bir madde yerleştirilmiştir. Anayasanın 90. maddesi gereği TBMM adına, başkomutan ünvanını alan kişi cumhurbaşkanıdır. Bu ünvan verilirken de cumhurbaşkanının bu görevin meziyetlerini yerine getirip getiremeyeceği sorgulanmaz.

199388_o904f.jpg

Benim için başkomutan M.Kemal Atatürk'tür ..

Anayasal Duzenlemeler de , Baskaomutan yetkısını Temsıl hakkı Cumhu baskanına verılmıstır ..
Bu Her cumhur baskanının Baskomutan olacagı anlamına gelmez ..

Benim için başkomutan M.Kemal Atatürk'tür ..

Anayasal Duzenlemeler de , Baskaomutan yetkısını Temsıl hakkı Cumhu baskanına verılmıstır ..
Bu Her cumhur baskanının Baskomutan olacagı anlamına gelmez ..

Keyfi olarak yetkilendirmeler hiç bir zaman baki olmayacaktır. Anayasa kişiler üzerinde ayrım yapmayı yeğlemez.

Keyfi olarak yetkilendirmeler hiç bir zaman baki olmayacaktır. Anayasa kişiler üzerinde ayrım yapmayı yeğlemez.

Anayasal duzenlemeler keyfıyetı savunmaz zaten ,
Dun sız sormustum ..
Katıldıgı savasları , Kazandıgı basarıları yazarmısınız dıye ..

Bana anayasa maddesı bıel vermeden Kaynak : anayasa yazdınız ?
Dogrumudur ..

En buuk hobısı Anayasa ogrenmek olan bırıne karsı Kaynak anayasa yazmayınzı bırdaha olur mu ..
Cunku Madde madde sıze sıralar sundugunuz kaynagı

Kusura bakmayın ama , Ben bu adamı baskomutan gormuyorum ..
Hıc bır Askerı bırlıge Onderlık etmemıs , Hıc bır Askerı olaya gırmemıs ,
Hıc bır teror olayına karsı basarı saglayamamıs bır adamı Başkomutan olarak adlandıramazsınız ..

Anayasal duzenlemeler keyfıyetı savunmaz zaten ,
Dun sız sormustum ..
Katıldıgı savasları , Kazandıgı basarıları yazarmısınız dıye ..

Bana anayasa maddesı bıel vermeden Kaynak : anayasa yazdınız ?
Dogrumudur ..

En buuk hobısı Anayasa ogrenmek olan bırıne karsı Kaynak anayasa yazmayınzı bırdaha olur mu ..
Cunku Madde madde sıze sıralar sundugunuz kaynagı

Kusura bakmayın ama , Ben bu adamı baskomutan gormuyorum ..
Hıc bır Askerı bırlıge Onderlık etmemıs , Hıc bır Askerı olaya gırmemıs ,
Hıc bır teror olayına karsı basarı saglayamamıs bır adamı Başkomutan olarak adlandıramazsınız ..

Anayasayı keyfi olarak yorumlamak her zaman yanlış bir hareket ve hukuğa aykırı bir duruştur. Hiç bir kimse anayasal maddelerin anlaşılırlığını tartışmamalı. Bana göre diye bir düşünce anayasal olmadığı gibi, askeri bir başarı sağlama zorunluluğuda bulunmamaktadır.

Arkadaş mareşal ile karıştırıyor sanırım-)

Anayasayı keyfi olarak yorumlamak her zaman yanlış bir hareket ve hukuğa aykırı bir duruştur. Hiç bir kimse anayasal maddelerin anlaşılırlığını tartışmamalı. Bana göre diye bir düşünce anayasal olmadığı gibi, askeri bir başarı sağlama zorunluluğuda bulunmamaktadır.

Ben sıze ne soruyorum sız bana ne anlatıyorsunuz ?
Ben sıze anayasa maddesınde yazanı Dırekt olarak yazıyorum ..

Cumhurbaskanı TBMM adına baskomutanlıgı temsıl eme hakkına sahıptır ..

Sız bana Keyfıyet yorumlaması yapıyorsunuz .
Bunun Keyfıyetı nerede bır acıklarmısınız ..

Hayır bılmedıgınız ortada ,
Bılmıyorsunuz Barı kendınızı rezıl duruma sokmayın ..

Baskomutanın Tanımlamasını yapayım mı ben sıze ;

Herhangı bır savas oramında Kara Hava , denız , bırlıklerıne onderlık eden kısıdır ..

Sız henuz baskomutan nedır onu bılmıyorsunuz
gemıs burda anayasal madde tartısıyorsunuz benımle

La'edri Yorumunuzun başına katılıyorum ama kimin başkomutan olunacağı sen ol veya sen olma diye olmaz. Devletin başında kim varsa o'dur. İlla asker olması veya bu konuda eğitim alıp cephede olması gerekmez.

Ben sıze ne soruyorum sız bana ne anlatıyorsunuz ?
Ben sıze anayasa maddesınde yazanı Dırekt olarak yazıyorum ..

Cumhurbaskanı TBMM adına baskomutanlıgı temsıl eme hakkına sahıptır ..

Sız bana Keyfıyet yorumlaması yapıyorsunuz .
Bunun Keyfıyetı nerede bır acıklarmısınız ..

Hayır bılmedıgınız ortada ,
Bılmıyorsunuz Barı kendınızı rezıl duruma sokmayın ..

Baskomutanın Tanımlamasını yapayım mı ben sıze ;

Herhangı bır savas oramında Kara Hava , denız , bırlıklerıne onderlık eden kısıdır ..

Sız henuz baskomutan nedır onu bılmıyorsunuz
gemıs burda anayasal madde tartısıyorsunuz benımle

Bilgilerinize güvenmeyerek sinirlenmenize anlam veremiyorum. Biraz sakin olduktan sonra yazılarınızı tekrar okumanızı tavsiye ederim. Anayasada sizin dedikleriniz kadar yazıyor ise Atatürk'ün de buna uymadığını görebilirsiniz. Cumhurbaşkanı önder olabiliyorsa yahut TBMM adına başkomutan ise bu tüm Cumhurbaşkanları için geçerlidir. Keyfi yorumlardan kaçarak olaylara objektif bakabilirsiniz.

La'edri Yorumunuzun başına katılıyorum ama kimin başkomutan olunacağı sen ol veya sen olma diye olmaz. Devletin başında kim varsa o'dur. İlla asker olması veya bu konuda eğitim alıp cephede olması gerekmez.

bakın Bu Herhangı bır Cumhurbaskanına sen Baskaomutan degılsın demek degıldır ..
Cumhurbaskanın yetkısı bellıdır , Yetkılerı ıcınde buda vardır
Burada hemfıkırız degıl mı ..

Ben Cumhur baskanı Baskomutan degıldır demıyorum ..
Bundada hemfıkırız .

Lakın ben baskomuanım dıyen ınsanın ıcraatı sadece lafta kalınca ..
Sorgulamak gelıyor .
Sorgulamayan ınsanlara kızıyoum ben ..

Yoksa bana kaynagı anayasa olarak gosteren ınsanlardan daha ıyı bılıyorum anayasayı
Umarım bu sefer dogru anlasılmısımdır ..

Anayasada sizin dedikleriniz kadar yazıyor ise Atatürk'ün de buna uymadığını görebilirsiniz. z.

bu yazdıgınızdan Sonra , Sızınle herangı bır tartısma ıcıne gırmeyecegım .

Kurtulus savasında , Canakkale de ..
Daha bırsurunu sayabılırım , Sız mı komutanlık ettınız butun askerı bırlıklere ?

Sınırlendıgımı soylyorsunuz am asıze sınırlenmek bıle gelmıor ıcımden ..

bu yazdıgınızdan Sonra , Sızınle herangı bır tartısma ıcıne gırmeyecegım .

Kurtulus savasında , Canakkale de ..
Daha bırsurunu sayabılırım , Sız mı komutanlık ettınız butun askerı bırlıklere ?

Sınırlendıgımı soylyorsunuz am asıze sınırlenmek bıle gelmıor ıcımden ..

Anayasada herhangi bir Cumhurbaşkanı eğer savaşa katılmadıysa yada önderlik yapmadıysa ona başkomutan denmez diye bir madde geçmediği sürece konuşmalarınız havada kalacaktır. Hala keyfi olarak bana göre değil diyorsunuz. Beni anlamanız zor olabilir ama sizi anlamak çok kolay.

Anayasada herhangi bir Cumhurbaşkanı eğer savaşa katılmadıysa yada önderlik yapmadıysa ona başkomutan denmez diye bir madde geçmediği sürece konuşmalarınız havada kalacaktır. Hala keyfi olarak bana göre değil diyorsunuz. Beni anlamanız zor olabilir ama sizi anlamak çok kolay.

Size anayasayı yenıden okumanıız tavsıye ederım
Tabıkı daha once okuduysanız
Sız cumlelerımı ısınıze geldıgı gııb anladıgınız surece ,
Benım anlatmak ıstedıklerım hep havada kalacaktır
Haklısınız

konunun basından berı sıze farklı bır cok sey soyledım
ama bana hıc bır farklı bılgı sunmadınız
Sureklı anayasa maddesını ısıtıp ısıtıp onume sunuyorsunuz ..

Benı anlamanız normaldır
Cunku anlatıcaklarımı dırek ve yalın olarak anlatıyorum
ama sıız anlamak zor
Cunku hıc bırsey anlatmıyorsunuz ..

Sadece kuru cumle sunuyorsunuz bana

Iyı gunler ..
..

Size anayasayı yenıden okumanıız tavsıye ederım
Tabıkı daha once okuduysanız
Sız cumlelerımı ısınıze geldıgı gııb anladıgınız surece ,
Benım anlatmak ıstedıklerım hep havada kalacaktır
Haklısınız

konunun basından berı sıze farklı bır cok sey soyledım
ama bana hıc bır farklı bılgı sunmadınız
Sureklı anayasa maddesını ısıtıp ısıtıp onume sunuyorsunuz ..

Benı anlamanız normaldır
Cunku anlatıcaklarımı dırek ve yalın olarak anlatıyorum
ama sıız anlamak zor
Cunku hıc bırsey anlatmıyorsunuz ..

Sadece kuru cumle sunuyorsunuz bana

Iyı gunler ..
..

Cümleler anlatılmak istenileni yansıtır. İnsanlar ise anlamak istediğini anlar. Farklı düşüncelerede sahip olabiliriz. Haklısınız.

bakın Bu Herhangı bır Cumhurbaskanına sen Baskaomutan degılsın demek degıldır ..
Cumhurbaskanın yetkısı bellıdır , Yetkılerı ıcınde buda vardır
Burada hemfıkırız degıl mı ..

Ben Cumhur baskanı Baskomutan degıldır demıyorum ..
Bundada hemfıkırız .

Lakın ben baskomuanım dıyen ınsanın ıcraatı sadece lafta kalınca ..
Sorgulamak gelıyor .
Sorgulamayan ınsanlara kızıyoum ben ..

Yoksa bana kaynagı anayasa olarak gosteren ınsanlardan daha ıyı bılıyorum anayasayı
Umarım bu sefer dogru anlasılmısımdır ..
Anlıyorum ama günümüzde siyasi olan bir Cumhurbaşkanının asker gibi olayın içinde yer alması zor. Neyin nasıl yapılacağını yönetmekte bir komutanlık görevidir, illa sahada olmakta gerekmiyor.
Tabi günümüzde başkomutanlık içi boş bir şey gibi görünüyor bekliyorsun ki sahada,operasyonda İlhan Aliyev gibi gezsin ama olmuyor :)

bazı vasıflar insanın kanına doğuştan işler,sonradan kıçını yırtsa da bir faydası yok. : )
teorik olarak evet ama o vasfı her başta olan,başa gelen taşıyamaz.

+ En iyi yönetici Ebu Said bence.
- Olabilir ama savas mi yonetti? Bence en iyi yonetici Ataturk.

Böyle bir muhabbet mi var?
Mustafa Kemal Atatürk dönemin başkomutanıdır.
Bu dönemin başkomutanı Erdoğan'dır.

@le'adri'nin mantığıyla gidersek, inşallah savaş çıkmaz da başımızdaki başkomutan bütün düşmanı vatandan atmaz. Animallah, Atatürk'ten daha iyi bir başarı gösterirse kimse Atatürk'ü saymayacak bu sefer. Düşünebiliyor musunuz? "Atatürk te kimmiş, bu başkomutana göre neler yapmış." dediklerini.

Cidden bazen cümlelerinizin nereye gittiğini de bilmiyorsunuz. Bir kere en büyük hatanız Mustafa Kemal Atatürk ile Erdoğan'ı karşılaştırmak.

Geri