heLen
Gümüş Üye
-
-
-
-
Avukatsınız ve Savunmanızı İstediğiniz Kişi Suçlu, Davaya Bakar mısınız?
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Doktorsunuz ve tedavi etmeniz gereken kişi hasta tedavi eder misiniz?
İtfaiyecisiniz ve gittiğiniz ev yanıyor söndürür müsünüz?
Garsonsunuz ve son gelen masadakiler aç, servis açar mısınız?
zor sorular
pas .p
Öncelikle bakalım örneklere. İlkinden başlayalım isterseniz...
Hepsini ileri bir suçlu kabul edelim. Mesela ışid üyesi.
1) Işid üyesi vuruldu ve ölmek üzere. Evet doktor olarak tedavi ederiz ama bunu zaten iyileşip kanun-hukuk karşısında yargılanıp adilce cezasını çekecek duruma getirmek için yaparız.
2) Işid üyesi yakalandı ve kurtulmak için planlar yapıyor, ezberletilmiş metinler üzerinden kendini aklamaya çalışıyor. Bunun için avukat olmayız.
Ayrıca avukatlar bu işi doktorlar gibi yapmak zorunda değil. Avukat ben bakmıyorum der başkası atanabilir ama doktor yapmazsa ölüme sebebiyet vermekten içeri girer.
Aynı örnekler değil.
Neden ileri suçlu kabul ediyoruz ?
Avukat için ileri suçlu kabul edelim
Doktor için çok hasta ..
İtfaiye için de kontrol dışı bir yangın ?
Anlamadığınız şu ..
Avukatlık mesleği criminal insanlarla bir arada olma zorunluluğunu yükseklere taşır ..
Elbette daha barışçıl çabalar için avukatlık yapanlar olabilecektir ama avukatsanız kişinin suçlu mu suçsuz mu olduğu yargısını mahkemeye bırakıp elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız ..
Bir avukatın bakmadığı ortamda ikinci bir avukat savunmayı yerine getirir ..
Bir doktorun bakmadığı hasta dipsiz bir kuyuya atılmıyor, bir başkası tedavisini yerine getirir ..
Bir garson meşgulse bir diğeri gelip servisi açar masanıza ..
Aynı örnekler ..
Avukat müvekkil ayırır
Doktor çok öksüren hastayı başından savar
İtfaiye burası fazla yanıyor ben uğraşamam der
..
Doktor ciddi bir hastaya bakmazsa ölüme sebebiyet verebilir. Avukatın öyle bir şeyi yok 1 gün bekleyebilir.
Avukatlar zaten müvekkili ile olayları detaylı konuşarak davaya girer dolayısıyla zaten suçluysa bilir. Para karşılığı suçlu birisini savunur.
Zaten eğer bu işi hakkıyla yapmak isteyen avukatlar bu tarz durumlarda ben bu davaya bakmam demiştir. Özgecan olayındaki gibi mesela.
Buda aslında ne kadar konuşursak konuşalım çözüme ulaşamayacağımız bir konu. Bence sanat için soyunmakta para karşılığı ahlaksızlaşmadır sana göre sanata ve mesleğe saygıdır mesela.