Atın Üstündeki Türk Değilse Yüktür

F
  • Kullanıcı Fenerbahçe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forum Meydanı
Ahal Teke atlarını kim neden kabul etmiyor ki?
Gayet de tüm dünya literatüründe olan, bilinen bir at.
Şimdi biri çıkıp bu atı kabul etmiyorum, Türk atı değil dese hiç önemseyeceğim bir söylem olmaz yani.
Kırmızının yeşil olduğunu iddia etmektir bu.
Arap ve İngiliz atlaro safkan değil, melez atlardır.
Sadece Türk atlarından değil, nice farklı atlardan gen transferi yapılmıştır ama tarihsel anlamda çok eskiye dayandığı için artık fazla irdelenmiyor.
Sadece adları Arap ve İngiliz..

Ahal Teke atlarını kim neden kabul etmiyor ki?
Gayet de tüm dünya literatüründe olan, bilinen bir at.
Şimdi biri çıkıp bu atı kabul etmiyorum, Türk atı değil dese hiç önemseyeceğim bir söylem olmaz yani.
Kırmızının yeşil olduğunu iddia etmektir bu.

Safkan Türk atından bahsettim ben,Ahal Teke türk atı ama öz/temel ırk değil.Friesian'da Fransız,Hollanda kökenli ancak safkan Fransız atı değil.Bunu anlatmak istedim.Türk,Azeri türkü vs. gibi düşün.

Fark eden bir şey yok ki.
Safkan Türk adı demek için Türkiye Türklerinin eli altında olması gerekmiyor.
Atalarımoz Orta Asya'da iken at kültürü bizim elimizdeydi.
Azerilere Azeri Türkü denmesi, Kırgızlara Kırgız Türkü denmesi, yerleşim alanıyla ilgili bir durum.
Yoksa hepsi öz Türk.
Sadece tanınmak amacıyla bölge bölge isimler konulmuş ve Türkçe lehçelere ayrılmış.
Azeri Türkçesi de öz Türkçe, Kuzey Kıbrıs Türkçesi de öz Türkçe, Kırgız Türkçesi de öz Türkçe. Bizim Türkçemiz gibi bozulmamışlar hemde.

Ahal Teke'nin nerede bulunduğunun önemi yok.
Öz Türk topraklarında bulunması yeterli.

İlla Anadolu'da at aranacaksa Yılkı atları var.
Katıksız katkısız doğadan tertemiz.
Al sana halihazırda safkan...

İşte zooteknik sınıflandırmalarda öyle olmuyor bu durum.
Neyse uzatmayacağım daha :p

Hayır şimdi öyle bir şey söylüyorsunuz ki, bilim tarafından tanınmış, binlerce yıldır süre gelen destanlarda ve milletlerde safkan olarak bilinen Ahal'ın safkan olmadığını ilk defa burada duyuyorum. Hiç bir zooteknikçi çıkıp da nedense bu konuya açıklık getirmemiş ama yine de öyle olmuyormuş o işler. Madem öyle sadece reddetmek yerine ülküsel verileri anlatın da öğrenmiş olalım. Belki Dede Korkut'u daha farklı bilinçle okuruz.

Ahal tekeye safkan değil demedim,evet safkan sıcak kanlı at ırkına mensup bir attır.Dünyanın en güzel atıda bu ırktan seçilmiştir.Bazı kaynaklarda Safkan türk atı olarak geçer ama benim kast ettiğim bu değil.Yani nasıl anlatsam mesela Alman atlarıda var bir sürü ırk ama sınıflandırılmış.Klasik alman atı,Hannover atı vs.,Alman ağır kanlısı vs. Bunun gibi.Bizim kültürümüze ve geçmişimize en yakın Türk atının ahal teke olmadığını iddaa eden ciddi teoriler var.Hatta yukarıdaki bahsettiğim Handikaper hocama göre o ırk,Günümüzde Arap atı olarak bilinen at ırkı.

Handikaper hocanın teorisi pek mantıklı gelmiyor.
Arap atlarıyla Ahal Teke arasında bariz farklar var.
Paleontologlar ve kalıtımcılar daha samimi geliyor bana.
Ve hatta yine de Dede Korkut.
Arap atı olmadığını çözmek için sosyal bilimler bile yeterli aslında.
Orta Asya'daki Ahal nüfusu bile çok şeyi açıklıyor.

Neyse, çok yük oldu.

Atlarla ne kadar haşır neşirmiş bu atalar :D Silah, at, avrat.

Geri