Atın Üstündeki Türk Değilse Yüktür

F
  • Kullanıcı Fenerbahçe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forum Meydanı
Türklerin atlarla olan bağı ile ilgili söz. Türkleri övmek için söylenmiş söz.
Daha derin anlamı var mı bu sözün? Açıklayan olursa sevinirim.

Atım şurda otlaya dursun ( bir Türk )

[YOUTUBE]gCYTkEed4Mk[/YOUTUBE]

Atın üstünde ki Türk değilse yüktür , bakınız Recep Tayyip Erdoğan ! Türk olmadığı için at attı üstünden .. :)

Aklajsdlkjl harbi harbi böyle şeyleri ciddiye alıp kendine hayat felsefesi edinen insanlar var. : ) Neyse tercih meselesi bir şey diyemeyiz..

Aklajsdlkjl harbi harbi böyle şeyleri ciddiye alıp kendine hayat felsefesi edinen insanlar var. : ) Neyse tercih meselesi bir şey diyemeyiz..

Tamamen Türklerin atlı göçebe kültür yaşantısından kaynaklanan bir söz. Türklerin atlar konusunda ne kadar usta ve başarılı olduğunu ifade etmek için kullanılan bir cümle.

Ek olrak RTE Türk olmadığı için değil,Çevresindekilerin at psikolojisi hakkında 0 bilgilerinden dolayı düştü.
Sen kalk biniş tecrübesi olmayan bir adamı sinek sesinden ürkebilecek düzeyde ki Sıcak kanlı at ırkı grubuna mensup bir ata bindir.Sonra şak şak şak bütün gaazetecileri getir,ses gürültü flashları patlat sonra atın uslu durmasını bekle : ) Akp'den haz etmem ama bilimsel verilerle hareket edilmeli.

Merak edenlere;

-Atların ön ayaklarında laktik asit salgılanmaz,vücut ağrlıklarının %60'ı bu bölgeye indeksli olduğu için yorulduklarını kolay kolay hissetmezler.
-Duygusal,sevecen bir biniciye atlar sadakatle bağlıdır.En iyi performansı göstermeye çalışırlar.
-Atların telepati yetenekleri çok güçlü olsada; binicilerini ''Türk mü,kürt mü .ss'' şeklinde ayırt edebilme yetileri yoktur
-120 kiloya kadar çok zorlanmadan taşıyabilirler.
-İnsani duyguları yüksek olan,hayvan sever her insan profesyonel binici olup,çeşitli başarılara imza atabilir.

Kaynak :Bilim

Tamamen Türklerin atlı göçebe kültür yaşantısından kaynaklanan bir söz. Türklerin atlar konusunda ne kadar usta ve başarılı olduğunu ifade etmek için kullanılan bir cümle.

Bu sözün günümüzde kullanılış tarzı %100 farklı,At camimasinda biri olaraktan çok iyi biliyorum bunu :) Atçılık tarihi konusunda elbette çok başarılarımız var ancak farklı cümlelerle ifade edilebilirdi bence bu.

Bu gibi sözler Türklerin kendini övmeyi ve abartmayı sevdiği olarak yorumlanır ama işin aslı başkadır.

Övgü ve abartı olmaksızın gerçeğin ta kendisidir.

Mesela kurt ve tilki avında kullanmak üzere kartal eğiten Türki toplumlar için böyle bir şey söylenmez.

Çünkü hala bunu yapmaya devam ediyorlar.

Ama at kullanımı hemen hemen kalktığı için, insanlar atların Türkler için ne ifade ettiğini her yeni nesilde daha çok unutur oldular.

Türkler, atları ilk evcilleştiren millettir.

Yaşamın yeterliliği anlamında avrat ve silahın yanına koydukları hayvan at olmuştur.

At üzerinde ok kullanma ve cirit atmada Türklerden daha başarılısı olmamıştır.

Atın iyisine doru, yiğidin iyisine deli derler.

Araştırma konusu: Safkan Türk atları.

Lütfen konuyu Türklere getirmeyin bu malzemeler kürtleri eleştirmek adınaydı. Konular amacından sapmasın vbjdf

'Ha yük ha kürt' şeklinde bir yorum yapmıştı üyenin teki diğer konuda.
'Ha yük ha türk' dedim. benide hoşgörüyle karşılayacaksınız sanırım.

Bu gibi sözler Türklerin kendini övmeyi ve abartmayı sevdiği olarak yorumlanır ama işin aslı başkadır.

Övgü ve abartı olmaksızın gerçeğin ta kendisidir.

Mesela kurt ve tilki avında kullanmak üzere kartal eğiten Türki toplumlar için böyle bir şey söylenmez.

Çünkü hala bunu yapmaya devam ediyorlar.

Ama at kullanımı hemen hemen kalktığı için, insanlar atların Türkler için ne ifade ettiğini her yeni nesilde daha çok unutur oldular.

Türkler, atları ilk evcilleştiren millettir.

Yaşamın yeterliliği anlamında avrat ve silahın yanına koydukları hayvan at olmuştur.

At üzerinde ok kullanma ve cirit atmada Türklerden daha başarılısı olmamıştır.

Türkiye şu an atçılık sektöründede 50 yıl geridedir.Şu başarılarımızı çağ öncesindekilere bakıp övünerek perçimlemek yerine,at camiasını takip ederek perçimlese idik bizde uluslar arası sahada yapılan yarışlara katılabilirdik.İngilizler,Japonlar,Araplar gibi kupalar alabilidik.Ancak günümüzde Türkiye'de ata bakış açısı yerlerde ve rezalet.Ben 2014'te atı döverek,kamçılayarak terbiye eden,Sakatlanınca para kazancı bitince uyutturan (öldürten)yığınla Türk vatandaşlarımız varken,ahırda atıyla uyuyan,atı ölünce uzunca bir süre yas tutan insani duyguları gelişmiş bir Alman'a yük demem.Önceden atalarımız at konusunda çok başarılı idi iyi güzel peki ya şimdi ? şuan ki şu konumda hiç sıkılmadan bu sözle hayatına yön vermiş bir ton insan örneği verebilirim size.
Ayrıca cirit'de günümüzde adeta b*ku çıkmış bir spordur.İnsanlık dışıdır.Atların ağı ve karın bölgeleri kan revan içinde kalır.Şikayet etmemize rağmen sonuç alamadık.Umarım bir gün son bulur.

Burada bahsettiklerinizinde günümüz dünyasında gerçeklik değeri yoktur.

mevzu ırkçılık yapmak değil. ırkçılığa karşı olduğu halde kürtçülük yapan kafası karışık yüzırlarımızı eleştirmek.

Bunun için genel konular açarak hitap etmeye calistigin kitleyi solluyorsun. Sen ırkçı olarak algılanıyorsun.

Söylediklerinize katılıyorum.
Bu ve bunun gibi nice kültür mirasına sahip çıkamadık.
Bu da bizlerin eğitim seviyesiyle yakından ilgili.
Böyle bir kültür gerçeğimiz var ama sahip çıkma ve yaşatma konusunda iyi değiliz.

Ve son sözüm atasözüdür.
Atasözleri her devre uygundur.
Her devirde atın ve insanın iyisi bulunur.
Ayrıca safkan Türk atları günümüzde hala neslen vücut bulmaktadırlar.
Tek sorun başıboş kalarak yabani hayata terk edilmelerinde.
Yabani hayvan olmuşlardır neredeyse.

En önemlisi ise konu başlığına katılmıyorum.
Atlar veya bir çok hayvan çeşidi insanın hizmetine sunulmuştur.
Herhangi bir ırka özel olarak yaratılmamışlardır.
Sadece aynı coğrafya üzerinede bulunmak, bir takım avantajları beraberinde getirmiştir.
Benim ilk bahsettiğim de oydu.
Türkler binek hayvan avantajını ustalıkla kullandılar.
Günümüzde de böyle olabilirdi.
Bir atım olsun isterdim mesela.
Belki bir gün olabilir...

Safkan Türk atı kabul edilmiyor ne yazık ki halen.Mesela Handikaper bir hocama göre Safkan Arap atları aslında Türk atı.İngiliz atlarının içindede Osmanlı'dan alınan atların kanı var.Ancak dünya böyle değerlendirmiyor.Literatürlerde yok yani.

Ek olrak RTE Türk olmadığı için değil,Çevresindekilerin at psikolojisi hakkında 0 bilgilerinden dolayı düştü.
Sen kalk biniş tecrübesi olmayan bir adamı sinek sesinden ürkebilecek düzeyde ki Sıcak kanlı at ırkı grubuna mensup bir ata bindir.Sonra şak şak şak bütün gaazetecileri getir,ses gürültü flashları patlat sonra atın uslu durmasını bekle : ) Akp'den haz etmem ama bilimsel verilerle hareket edilmeli.

Merak edenlere;

-Atların ön ayaklarında laktik asit salgılanmaz,vücut ağrlıklarının %60'ı bu bölgeye indeksli olduğu için yorulduklarını kolay kolay hissetmezler.
-Duygusal,sevecen bir biniciye atlar sadakatle bağlıdır.En iyi performansı göstermeye çalışırlar.
-Atların telepati yetenekleri çok güçlü olsada; binicilerini ''Türk mü,kürt mü .ss'' şeklinde ayırt edebilme yetileri yoktur
-120 kiloya kadar çok zorlanmadan taşıyabilirler.
-İnsani duyguları yüksek olan,hayvan sever her insan profesyonel binici olup,çeşitli başarılara imza atabilir.

Kaynak :Bilim

Aslında RTE olayı öyle değil. Lanet olsun hekim hasta gizliliğine anlatamıyorum :(

Geri