ateistin noel kutlaması

Konu sahibi son olarak 7 gün önce görüldü

Sevgili Arpes hocam yazdıklarınıza her zaman bakar vakit buldukça okurum. Ancak daha dün akşam arkadaş çevrenden birinin ateist ve ateizm konusunda beklemediğim bir tepki gördüm.
Maalesef ülkemizde insanlar önce inançlarına göre sınıflandırılıyor. Eğer ateistsem her türlü alayı ve hakareti çekmek zorundaymışım gibi düşünülüyor. Aynı şekilde ben alay ettiğim zaman "inanmıyorsan saygı duy" denebiliyor. Müslüman insanlara noel yada yılbaşı dediğin zaman küfür gibi algılanıyor. Ama ikramiye bileti almak için yüz metrelik kuyruk oluşuyor. Alkol günah deniliyor ama her köşe başında tekel bayisi var.
Ben bu duruma toplumsal yalanlama diyorum. Herkesin yalan olduğunu bildiği bir durumda kimse doğruyu söylemiyor.

Teşekkürler en azından fikrime verdiğiniz kıymetten ötürü. Söylediğiniz şeylere ben de katılıyorum. Madem günah anlayışınız yok, parası neyse vereyim gelin bana tapın diyen ahlaksızı mı dersin yoksa putperestler puta tapıyor ateistler ata mı tapıyor diyen hem mizah hem okuma hem de şuur engelliyi mi dersin.

Hangi arkadaşım size ne dedi bilmiyorum, ama sanıyorum ki bu durumun benimle bir alakası yok/olamaz da. Çünkü ben arkadaşlarımla (en azından büyük bir çoğunluğu ile) aynı düşünmüyorum çoğu konuda. Bunu, burada, bu mesaj ile dile getirmenizi de garipsediğim doğrusu. Rahatsız olduğunuz ve benimle ilgisi olduğunu düşündüğünüz şeyler için mesaj atabilirsiniz sanıyorum ki.

Müslüman mahallesinde salyangoz satılamaz diye bir kural yok. Alan olmaz o ayrı.
Tekel bayii olması alkol satılıyor olmasi vs biz şeriat ile yönetilen bir ülke değiliz. Kavramlara kendimiz anlamlar yüklüyor ona göre yaşamaya çalışıyoruz olay bundan ibaret.

Burada konuştuğumuz şey aslında tahammülsüzlüğün göstergesi bana göre. Yani "Noel" kutlanması, yılbaşı eğlencesi gibi şeylere neden bu kadar düşmanca bakılıyor?

Bir de bunu farklı bir dinin mensupları ve inançsız kesime nefret kusmak için kullanmaları çok saçma.

Ben bu durumu anlayamıyorum. Ben alkol kullanmıyorum, ben hiçbir dinin mensubu değilim, hiçbir yaratıcıya inanmıyorum ve yılbaşında yani yeni bir yıla gireceğimiz günde (bunun Hristiyanlarla tek alakası Miladi takvimi onların bulmuş olması olabilir) arkadaşlarımla bir film izleyip biraz sohbet etmek biraz eğlenmek istiyorum yani bu beni Hristiyan geleneğine biat etmem demek midir?

Beyler açtığım bu konuda saygısızlık veyahut hakaret sezmediniz inşallah.
Bu konuları açmamda saygı göstermediğim anlamına gelmez, forumdaki tutumum belli yahu.

Müslüman mahallesinde salyangoz satılamaz diye bir kural yok. Alan olmaz o ayrı.
Tekel bayii olması alkol satılıyor olmasi vs biz şeriat ile yönetilen bir ülke değiliz. Kavramlara kendimiz anlamlar yüklüyor ona göre yaşamaya çalışıyoruz olay bundan ibaret.

Şeriatle yönetilmiyorsak herkes benim inanmamada saygı duymak zorundadır.
Sende bende maddiyat için çalışıyoruz, alan olmazsa kimse o işi yapmaz.

Teşekkürler en azından fikrime verdiğiniz kıymetten ötürü. Söylediğiniz şeylere ben de katılıyorum. Madem günah anlayışınız yok, parası neyse vereyim gelin bana tapın diyen ahlaksızı mı dersin yoksa putperestler puta tapıyor ateistler ata mı tapıyor diyen hem mizah hem okuma hem de şuur engelliyi mi dersin.

Hangi arkadaşım size ne dedi bilmiyorum, ama sanıyorum ki bu durumun benimle bir alakası yok/olamaz da. Çünkü ben arkadaşlarımla (en azından büyük bir çoğunluğu ile) aynı düşünmüyorum çoğu konuda. Bunu, burada, bu mesaj ile dile getirmenizi de garipsediğim doğrusu. Rahatsız olduğunuz ve benimle ilgisi olduğunu düşündüğünüz şeyler için mesaj atabilirsiniz sanıyorum ki.

Karşımda yada benimle aynı fikirde olan herkese saygım vardır. Normalde asla böyle tepkilerim olmaz, ama sırf inanç konusunda düşüncelerim yüzünden de hor görülmek biraz geriyor.
Seninlede yada bir başkasıyla tartışmaktan konu farketmeksizin zevk duyarım. Yeter ki karşımda mantık ve zeka olsun

Beyler açtığım bu konuda saygısızlık veyahut hakaret sezmediniz inşallah.
Bu konuları açmamda saygı göstermediğim anlamına gelmez, forumdaki tutumum belli yahu.

Açık konuşmak gerekirse saygı beklenilen bir hususta böyle bir konu açılması hoş değil.

Ha eğer ben de aynı tutumda konuştuğumda siz de benim söylediklerimi kaldırıp "evet bunlar hakaret falan değil" diyecekseniz benim için sorun yok.

Müslüman kutlamasın,ateist kutlamasın,yahudi kutlamasın..sadece hristiyanlar kutlasın.yahu neyi eleştiriyoruz ne yapmaya çalışıyoruz.
insanları kısıtlamaya calıstıkca biseylerı tükaka gibi gösterdikçe o şeye daha çok meylettiğimizi öğrenemedik.
aklı başında insan ister kutlar ister kutlamaz bu kadar da kılıfa şeyapmayalım

madem yılbaşı kutlamayı da belirli bir kesime mâl edeceğiz yansın bu dünya.

@xerath dünyevi şeylerden kendimi soyutlamak için bir neden göremiyorum zaten. Çünkü hala yaşıyorum. Yaşadığım çevre, aile benim bunları yapmamı ayiplamiyor ve beni dislamiyor yani herkes aynı tepkiyi göstermez alan alır. Ama son değin örnek pek ucta bir kaç kendini bilmeyen insan dindar-dinci olan da var ateist olan da.. başkalarına hakaret etme hor görme hakkını bize vermiyor. Saygı beklediğiniz kişiler de sorun var ise durum toplumsal değil psikolojiktir.

Ayrıca toplumda bu hep vardı yeni olan bi durum değil. Ben kendimi bildim bileli yıl başı kutlamak günah diyen bir çok insan gördüm.

Sürekli o bize saygı duymuyor biz de ona bunu deme hakkına sahip anlayışı ile nereye kadar?

Açık konuşmak gerekirse saygı beklenilen bir hususta böyle bir konu açılması hoş değil.

Ha eğer ben de aynı tutumda konuştuğumda siz de benim söylediklerimi kaldırıp "evet bunlar hakaret falan değil" diyecekseniz benim için sorun yok.

Peki milli piyango bileti almak için sıraya giren müslümanlar cümlesi ile benim şu konuda yazdığım arasında nasıl bir farklılık var ?
Yazdığım cümlenin neresinde hakaret var bilmek ve değiştirmek isterim açıkcası hocam.

@xerath dünyevi şeylerden kendimi soyutlamak için bir neden göremiyorum zaten. Çünkü hala yaşıyorum. Yaşadığım çevre, aile benim bunları yapmamı ayiplamiyor ve beni dislamiyor yani herkes aynı tepkiyi göstermez alan alır. Ama son değin örnek pek ucta bir kaç kendini bilmeyen insan dindar olan da var ateist olan da.. başkalarına hakaret etme hor görme hakkını bize vermiyor. Saygı beklediğiniz kişiler de sorun var ise durum toplumsal değil psikolojiktir.

Ayrıca toplumda bu hep vardı yeni olan bi durum değil. Ben kendimi bildim bileli yıl başı kutlamak günah diyen bir çok insan gördüm.

Sürekli o bize saygı duymuyor biz de ona bunu deme hakkına sahip anlayışı ile nereye kadar?

İsteyen içer isteyen kutlar bunda kötü bir şey yok. İster süt içersin ister bira beni ilgilendirmiyor, benim yaptıklarımda haliyle başkasını ilgilendirmiyor. Ben kimsenin inancı beni ilgilendirmez diye düşünürken insanların bana müdahale etmesini anlayamıyorum

İsteyen içer isteyen kutlar bunda kötü bir şey yok. İster süt içersin ister bira beni ilgilendirmiyor, benim yaptıklarımda haliyle başkasını ilgilendirmiyor. Ben kimsenin inancı beni ilgilendirmez diye düşünürken insanların bana müdahale etmesini anlayamıyorum

Uhrevi şeyleri hos görü ile ilişkilendirmek yanlış bi inancin size hoş görülü olması kendini yok etmesi inkar etmesi demek hoş görülu olan insan olmalıyken üstelik.

Peki milli piyango bileti almak için sıraya giren müslümanlar cümlesi ile benim şu konuda yazdığım arasında nasıl bir farklılık var ?
Yazdığım cümlenin neresinde hakaret var bilmek ve değiştirmek isterim açıkcası hocam.

Bahsettiğin cümle etkinin tepkisidir. Hakaret yok cümlende, sadece yanlış ifade etmek var. Ateistin noel kutlaması diye bir şey yok, ama sen varmış gibi ifade etmişsin. E bu durumda ateistlerin gelip sana tepki göstermesi doğal bir tepkidir. Ha arkadaşın yazdığı cümleyi doğru bulduğum manasına gelmiyor bu. Ama şu platformda ben ağzıma Müslüman kelimesini alsam "hakareeeet, bize saldırı, dinsiz ..." diye saldırılıyorken adeta linç etmeye çalışıyorlarken beni konu ateistler olunca nasıl da dillerinin kemiği olmadan hakaret ediyorlar.

Senin niyetinin bu olmadığını biliyorum, ama sanki ateistler noel kutluyormuş gibi gösterdiğin şu konu benim açımdan sadece "olayı yanlış bilen birinin yanlış ifadesidir", ama buna alınan arkadaşların olması gayet normal.

Müslümanlar İslam konusunda hassas da biz olamaz mıyım, Müslüman kalbi elyaftan da bizimki keçe mi yani?

Reyiz içki içiyosun diye sana hakaret edenlere seninle birlikte hakaret edebilirim, bahsettiğim ele aldığım konu belki bir cümle eksikliği veya anlam kaymasıyla yanlış anlaşılabilir. Demek istediğim kısaca şu;
Müslümanlığa har vurup harman savuran ateist arkadaşlarımız diğer dinlerin koruyucusu hatta o dinin buyruklarını yerine getirmesine dikkat çekmek istedim

Uhrevi şeyleri hos görü ile ilişkilendirmek yanlış bi inancin size hoş görülü olması kendini yok etmesi inkar etmesi demek hoş görülu olan insan olmalıyken üstelik.

Farketmediysen mesajım zaten kişisel dinlerde zaten hoşgörü olmaz

Her yılbaşı aynı tartışmalar baydı valla. İnsanları kalıplara sokmaktan sıkılmadınız mı ?

Bahsettiğin cümle etkinin tepkisidir. Hakaret yok cümlende, sadece yanlış ifade etmek var. Ateistin noel kutlaması diye bir şey yok, ama sen varmış gibi ifade etmişsin. E bu durumda ateistlerin gelip sana tepki göstermesi doğal bir tepkidir. Ha arkadaşın yazdığı cümleyi doğru bulduğum manasına gelmiyor bu. Ama şu platformda ben ağzıma Müslüman kelimesini alsam "hakareeeet, bize saldırı, dinsiz ..." diye saldırılıyorken adeta linç etmeye çalışıyorlarken beni konu ateistler olunca nasıl da dillerinin kemiği olmadan hakaret ediyorlar.

Senin niyetinin bu olmadığını biliyorum, ama sanki ateistler noel kutluyormuş gibi gösterdiğin şu konu benim açımdan sadece "olayı yanlış bilen birinin yanlış ifadesidir", ama buna alınan arkadaşların olması gayet normal.

Müslümanlar İslam konusunda hassas da biz olamaz mıyım, Müslüman kalbi elyaftan da bizimki keçe mi yani?

Hocam peki "müslüman milli piyango için sıraya giriyor" cümlesinde doğruluk payı olmakla beraber bunu her müslümanın aynı şeyi yaptığı sonucuna çıkarmakta yanlış olur demi.
Mesela şahsım.adına her müslümana kefil olamam.
Şimdi bu konudaysa sen yapmıyorsundur,o yapmıyordur vs.
Ama ateist ayağına yatıp islamiyeti kötüleyip kötüleyip.
Çin'in budistine vatikan'ın papasına methiyeler dizen "ateist" şahıslara kefil olabilirmisin ?
açtığım konuda bunu kapsıyor, nasılki sizin dindardan ziyade dincilere tepki vermeniz gibi birşey.bu.

Hocam peki "müslüman milli piyango için sıraya giriyor" cümlesinde doğruluk payı olmakla beraber bunu her müslümanın aynı şeyi yaptığı sonucuna çıkarmakta yanlış olur demi.
Mesela şahsım.adına her müslümana kefil olamam.
Şimdi bu konudaysa sen yapmıyorsundur,o yapmıyordur vs.
Ama ateist ayağına yatıp islamiyeti kötüleyip kötüleyip.
Çin'in budistine vatikan'ın papasına methiyeler dizen "ateist" şahıslara kefil olabilirmisin ?
açtığım konuda bunu kapsıyor, nasılki sizin dindardan ziyade dincilere tepki vermeniz gibi birşey.bu.

Evet eğer arkadaşımız her Müslümanı kast ediyor ise yanlıştır. Bunu savunmadım zaten, doğru olmadığını da belirttim önceki mesajımda. Ben hiçbir ateiste kefil olmam, hiçbir Müslüman a olmayacağım gibi. Kendim tanıdığım, güvendiğim insanlara kefil olurum sadece. Ama başlığın ve içeriğin tüm ateistleri kapsıyor ve yapılan yorumlar da bu yönde, umarım dikkatini çekmiştir.

Başlıkta bazı ateistler dense, konuda şu değindiğin yanlış davranışları sergileyen insanlara karşı bir tutum olduğu söylense beni bağlayan bir durum olmaz. Ama şu haliyle, ben bir ateist olarak bu konuda muhatap olarak görüyorum kendimi.

Ben bugüne kadar senin dini yada siyasi hiçbir konuda kimseye saygısızlık yaptığını görmediğim için direk muhatap olarak almadım seni (yani bu konu hakaret amaçlıdır vs gibi muhataplıktan söz ediyorum) benim asıl derdim inanca saygı beklerken (ki bu da tartışılır, kişiye ben Allah'ın olmadığını düşünüyorum diyorum bana Allah var kafir köpek küfür etme dinime diyorlar?) inançsızlığa saygı göstermemek ve sanki ateistler her şeyle alay edebilir ve günah olmadığı için her şey de söylenebilirmiş gibi görülüyor.

Evet eğer arkadaşımız her Müslümanı kast ediyor ise yanlıştır. Bunu savunmadım zaten, doğru olmadığını da belirttim önceki mesajımda. Ben hiçbir ateiste kefil olmam, hiçbir Müslüman a olmayacağım gibi. Kendim tanıdığım, güvendiğim insanlara kefil olurum sadece. Ama başlığın ve içeriğin tüm ateistleri kapsıyor ve yapılan yorumlar da bu yönde, umarım dikkatini çekmiştir.

Başlıkta bazı ateistler dense, konuda şu değindiğin yanlış davranışları sergileyen insanlara karşı bir tutum olduğu söylense beni bağlayan bir durum olmaz. Ama şu haliyle, ben bir ateist olarak bu konuda muhatap olarak görüyorum kendimi.

Ben bugüne kadar senin dini yada siyasi hiçbir konuda kimseye saygısızlık yaptığını görmediğim için direk muhatap olarak almadım seni (yani bu konu hakaret amaçlıdır vs gibi muhataplıktan söz ediyorum) benim asıl derdim inanca saygı beklerken (ki bu da tartışılır, kişiye ben Allah'ın olmadığını düşünüyorum diyorum bana Allah var kafir köpek küfür etme dinime diyorlar?) inançsızlığa saygı göstermemek ve sanki ateistler her şeyle alay edebilir ve günah olmadığı için her şey de söylenebilirmiş gibi görülüyor.

tüm samimiyetliğimle sana şunu söyleyebilirim aslında başlığı "ateistlerin noel kutlaması" olarak attıktan sonra silip "ateistin" olarak.değiştim yani genellemeden kurtulmak istedim fakat başaramamışım.
Lakin bahsettiğim şeyden bağımsız olarak gerek müslüman gerekse ateist arkadaşlar birbirlerini kötülemeye şartlanmışlar yahu (:
Amacımın sizi kırmak olmadığını biliyor olmanız beni sevindirdi :)

tüm samimiyetliğimle sana şunu söyleyebilirim aslında başlığı "ateistlerin noel kutlaması" olarak attıktan sonra silip "ateistin" olarak.değiştim yani genellemeden kurtulmak istedim fakat başaramamışım.
Lakin bahsettiğim şeyden bağımsız olarak gerek müslüman gerekse ateist arkadaşlar birbirlerini kötülemeye şartlanmışlar yahu (:
Amacımın sizi kırmak olmadığını biliyor olmanız beni sevindirdi :)

İnsanda niyet önemlidir, niyetini biliyorum. Benim için bir sorun yok hocam.

Bu tür kutlamalar artık temelinde dini bir ritüeli değil de hediyeleşme eylemini barındırıyor. Arkadaşlar toplanıyor yemekler yapılıyor sohbetler ediliyor hediyeler veriliyor. Nüfusunun bilmem kaçının Tanrı'ya inanmadığı ülkelerde bile heyecan ile kutlanıyor bu bayram. Siz de yeni yıl için dilek dileyin, birine hediye alın belki içinizdeki hoşgörü ve sevgi bi tık artar.

Geri