Atatürk'ün ilke ve inkılaplarının bilimselliği

Konu sahibi son olarak 3301 gün önce görüldü
Atatürk'ün ilke ve inkılapları ve de öğretileri Dünya Üniversitelerinde okutulmamaktadır. Bilimsel bir değer olarak bilim dünyasında yerini almamaktadır.

Atatürk'ün ilke ve inkılapları ve de öğretileri Dünya Üniversitelerinde okutulmamaktadır. Bilimsel bir değer olarak bilim dünyasında yerini almamaktadır.

Ataturk'un getirdigi latin harfleri ile onun kurdugu cumhuriyette onun getirdigi kilik kiyafet ile onun sagladigi ozgurluk ile Ataturk'u elestirmeye calismak.

Bilim dunyasi hirsizlik yapmayin demiyor ama yapmaman gerektigini biliyorsun. Bir sey yazmadan once dusunup mantik terazinde tartmanizi siddetle tavsiye ediyorum.

yorumların sadece Atatürke , ve forumda olman bir hayli şaşırtıcı

Cumhuriyet, devlet, ülke bütünlüğü, vatandaşlık, insanlık sevgisi, eğitim-öğretim, medeni kanunu, modern giyim, laiklik, ağırlık ölçüleri, dil gibi olguların dünyadaki üniversitelerde öğretilmediğini mi iddia ediyorsunuz? Ben tam anlayamadım bu noktayı?

Ataturk'un getirdigi latin harfleri ile onun kurdugu cumhuriyette onun getirdigi kilik kiyafet ile onun sagladigi ozgurluk ile Ataturk'u elestirmeye calismak.

Metroya, metrobüse biniyorum diye mevcut hükümeti eleştiremeyecek miyim acaba? Bu yorumda da bunu anlayamadım ben?

Cumhuriyet, devlet, ülke bütünlüğü, vatandaşlık, insanlık sevgisi, eğitim-öğretim, medeni kanunu, modern giyim, laiklik, ağırlık ölçüleri, dil gibi olguların dünyadaki üniversitelerde öğretilmediğini mi iddia ediyorsunuz? Ben tam anlayamadım bu noktayı?

Metroya, metrobüse biniyorum diye mevcut hükümeti eleştiremeyecek miyim acaba? Bu yorumda da bunu anlayamadım ben?

Elbette elestirebilirsin ama metroya binip keske metro olmasaydi diyemezsiniz.

Elbette elestirebilirsin ama metroya binip keske metro olmasaydi diyemezsiniz.

Onu da diyebilir. Herkes her yapılan faaliyeti beğenmek zorunda değil.
Kaldı ki her iki hükümette de "Bunu yapıyoruz, kabul ediyor musunuz?" diye sorulmadı değil mi?

Ayrıca az önce yazdığın yorum, "eleştirebilirsin." demiyor.

Onu da diyebilir. Herkes her yapılan faaliyeti beğenmek zorunda değil.
Kaldı ki her iki hükümette de "Bunu yapıyoruz, kabul ediyor musunuz?" diye sorulmadı değil mi?

Ayrıca az önce yazdığın yorum, "eleştirebilirsin." demiyor.

Nimetlerinden faydalnirken adeta dibini siyiriyorsaniz begenmek zorundasiniz ama ille de begenmedim diyen sozumona metroyu kullanmak yerine yuruyerek gider.

Ikiyuzluluge gerek yok degil mi ?

Nimetlerinden faydalnirken adeta dibini siyiriyorsaniz begenmek zorundasiniz ama ille de begenmedim diyen sozumona metroyu kullanmak yerine yuruyerek gider.

Ikiyuzluluge gerek yok degil mi ?

Evet dibini de sıyırabilirim. Metro'yu istemeyedebilirim. Metro yerine belki başka bir şey tercih ediyor olamaz mıyım? Neden metro yapıyorsun? Bana sordunuz mu metro yaparken?

İkiyüzlülük yapmak olarak algılıyorsan o da benim hakkım, kime ne?

Evet dibini de sıyırabilirim. Metro'yu istemeyedebilirim. Metro yerine belki başka bir şey tercih ediyor olamaz mıyım? Neden metro yapıyorsun? Bana sordunuz mu metro yaparken?

İkiyüzlülük yapmak olarak algılıyorsan o da benim hakkım, kime ne?

Dedigin gibi sana sormadilar ama kullanip kullandigin hade begenmedim diyemezsin. Yapilmis ve kullandigin halde begenmiyorum demektense susup acini tek yasamani tavsiye ederim.

Cunku cogunluk memnunsa susup minubusle gitmelisin. Sonucta yaptilar diye zorla bindirmiyorlar degil mi ?

Unitmadan metroda benim gibi gurultuden ahatsiz olanlar vardir.
Onlarinda haklarina saygi duymalisin

Dedigin gibi sana sormadilar ama kullanip kullandigin hade begenmedim diyemezsin. Yapilmis ve kullandigin halde begenmiyorum demektense susup acini tek yasamani tavsiye ederim.

Cunku cogunluk memnunsa susup minubusle gitmelisin. Sonucta yaptilar diye zorla bindirmiyorlar degil mi ?

Unitmadan metroda benim gibi gurultuden ahatsiz olanlar vardir.
Onlarinda haklarina saygi duymalisin

Yıllardır aynı cümleyi görüyorum.
Atatürk'ün harfini, inkılabını kullanıyorsun. Atatürk'ün ilkesinin getirdiklerini kullanıyorsun.

Bunu artık başka türlü bir şeyler söyleyerek anlatmaya çalışın.
Beğenmiyorsan sus öyle mi? İyi o zaman mevcut hükümetin her yaptığına susalım he? Neden ülkenin %51 çoğunluğu kabul ettiği için mi?

Peki Atatürk'ten rahatsız olanlar %51 ise, sen susacak mısın? Harfleri tekrar Osmanlıca harflerine çevirmek isteyenler %51 olursa susacak mısın? Tekrar kara çarşafa, cübbeye bürünmek isteyenler %51 çıkarsa susacak mısın?

1923'te ben yoktum, beni geçin benim soyumdan atalarıma bile sorulmadı yapılacak olan şeyler.
Hiç referanduma gidildiğini duydun mu? Duymadın.

Ama Atatürk kırsal kesimdeki cahil insanları baz alarak referanduma gidemezdi değil mi? Hepsi gerizekalıydı çünkü ona göre.

Kim istedi yeni bir şapkayı?
Kim istedi atalarının yıllarca giydiği cübbeyi, yeni kitaplarda "gerici kıyafetler" diye tanımlanmasını?
Kim istedi harflerin değişmesini?
Kime sordu?

Ben daha önce de söyledim. Atatürk'ün insanların özgürlüklerini geri getirmesi, istemedikleri diğer şeyleri empoze edebileceği anlamına gelmiyor. "Ben sizin için düşmanla savaştım, başı çektim; siz de benim bu istediklerimi yapacaksınız."ın kibarcasıdır bu.

Şimdi aynı diktatörlüğü yine yaşıyoruz. Başımızda aynı kalıpta bir cumhurbaşkanı var. Aynı şeyleri yapıyor. Umarım çok ileriki yıllarda torunlarımızın kötü bir hayat geçirmesine vesile olacak şeyler yapmaz artık.

Atatürk'ün harfini, inkılabını kullanıyorsun. Atatürk'ün ilkesinin getirdiklerini kullanıyorsun.

Beğenmiyorsan sus öyle mi? İyi o zaman mevcut hükümetin her yaptığına susalım he? Neden ülkenin %51 çoğunluğu kabul ettiği için mi?

Peki Atatürk'ten rahatsız olanlar %51 ise, sen susacak mısın? Harfleri tekrar Osmanlıca harflerine çevirmek isteyenler %51 olursa susacak mısın? Tekrar kara çarşafa, cübbeye bürünmek isteyenler %51 çıkarsa susacak mısın?

1923'te ben yoktum, beni geçin benim soyumdan atalarıma bile sorulmadı yapılacak olan şeyler.

Ama Atatürk kırsal kesimdeki cahil insanları baz alarak referanduma gidemezdi değil mi? Hepsi gerizekalıydı çünkü ona göre.

Kim istedi atalarının yıllarca giydiği cübbeyi, yeni kitaplarda "gerici kıyafetler" diye tanımlanmasını?
Kime sordu?

Ben daha önce de söyledim. Atatürk'ün insanların özgürlüklerini geri getirmesi, istemedikleri diğer şeyleri empoze edebileceği anlamına gelmiyor. "Ben sizin için düşmanla savaştım, başı çektim; siz de benim bu istediklerimi yapacaksınız."ın kibarcasıdır bu.

Şimdi aynı diktatörlüğü yine yaşıyoruz. Başımızda aynı kalıpta bir cumhurbaşkanı var. Aynı şeyleri yapıyor. Umarım çok ileriki yıllarda torunlarımızın kötü bir hayat geçirmesine vesile olacak şeyler yapmaz artık.

Onunuzde bir tabak var ve yemek dolu sen ise kasik kasik yeyip ben bu yemegi sevmedim diyorsun. Kimse zorla yedirmiyor bunun farkinda olanlar sarigiyla kara carsafiyla dolasiyor. Uzerinde kot pantolon iddiali tisort ayaginda converse cebinde samsung whatsappdan kiz arkadasinla yazisirken burada bunu yaparlarken banami sordular demen trajikomik ve en kibar haliyle sacma oluyor.

Benim destekledigim bir parti yok ve olmayacak. Isime yarayacak hayatimi kolaylastiracak isleri AKP yaparsa oyumu ona veririm.

Tepkinizi okuyan kisi harf inkilabindan once evrenin sirlarina vakif oldugunuzu sanir. Osmanlica denilen dil arap fars kirmasi sacma bir dil ama illede ogrenecegim diyorsan kanuni bir engel yok.

Arapca farsca hatta japonca bile ogrenebilirsiniz. Bakarsak seninde seni gectim atalarininda latin harflerini gayet guzel anladigini gorebiliriz.

Demek bu Osmanlı subayı bütün bu öğretileri, Müslüman kimliğine karşı gelerek ithal etti. Zaten bu itirafı bekliyordum ben. Yani bizim olmayan Batı ideoloji ve değerlerini bize dayattı. Hayır, hani hakkında birtakım 'Atatürk'ün İslam'a hizmetleri' diye kitapların reklamları yapılıyor da?

Kime sordu?

Başa geçmeyi kafasına koymuş liderler kimseye sormaz. İnsanlık tarihinin başlangıcında, Kabil kardeşi Habil'i öldürürken babası Adem'a(as) mı sordu? Başa gelirken ya İslam hukuku vardır ya da diğerleri(Beşeri hukuk) vardır. Müslümanım diyen burada tereddüte düşmez. Kara çarşaf da ne demek? Bizden olmayanlar(gayri müslimler) bizim giysimizi kötülüyorlar diye bizde mi kötüleyeceğiz. Siyah(kara) Allah'ın yarattığı renklerden bir renktir. Tesettürün şartlarını gerçekleştirdikten sonra hanımlar çeşitli renklerde dış elbiseler giyebilir(dışarıda). Onlar kara Fatma da diyorlar, kimi kötülüyorlar? Peygamberimiz'in(sav) kızı fatma'yı(ra). Onlar kara Cuma diyorlar, neyi kötülüyorlar? Müslümanların haftalık bayramı ve değeri mübarek Cuma gününü. kapılmayalım.

Sevgili Atatürk düşmanı arkadaş;
Osmanlı sevdalısıı,
Zamanında kardeş katlinin vacip olduğunu söyleyen padişahta beşeri hukuk sistemini kullanmıştır o zaman. Ona da yürüyecek misin böyle?

Osmanlı sevdalısıı,
Zamanında kardeş katlinin vacip olduğunu söyleyen padişahta beşeri hukuk sistemini kullanmıştır o zaman. Ona da yürüyecek misin böyle?

Yaptığının son derece cesurca olduğunu itiraf ediyorum.
Kanuninin oğlunu öldürttüğünü yeni öğrendiler kardeş katlini hemen her padişahın yaptığı bir işlem olduğunu taşıyamayabilirler.

UrophLed tarihini dizilerden öğrenen bir milletiz ne yazıkki.

UrophLed tarihini dizilerden öğrenen bir milletiz ne yazıkki.

Ortaokul ve lise kitaplarında Osmanlı'nın en büyük sınırlarını gören gelip biz osmanlı evladıyız diyor. Savaşları halen at üstünde kazanacağını sanan insanlar var.

Gözlerini açıp artık Dünya'nın uzay çağında olduğunu görmeleri gerekiyor. Geri geri giden takılıp düşmeye mahkumdur.

Onunuzde bir tabak var ve yemek dolu sen ise kasik kasik yeyip ben bu yemegi sevmedim diyorsun. Kimse zorla yedirmiyor bunun farkinda olanlar sarigiyla kara carsafiyla dolasiyor. Uzerinde kot pantolon iddiali tisort ayaginda converse cebinde samsung whatsappdan kiz arkadasinla yazisirken burada bunu yaparlarken banami sordular demen trajikomik ve en kibar haliyle sacma oluyor.

Benim destekledigim bir parti yok ve olmayacak. Isime yarayacak hayatimi kolaylastiracak isleri AKP yaparsa oyumu ona veririm.

Tepkinizi okuyan kisi harf inkilabindan once evrenin sirlarina vakif oldugunuzu sanir. Osmanlica denilen dil arap fars kirmasi sacma bir dil ama illede ogrenecegim diyorsan kanuni bir engel yok.

Arapca farsca hatta japonca bile ogrenebilirsiniz. Bakarsak seninde seni gectim atalarininda latin harflerini gayet guzel anladigini gorebiliriz.

Benzetmelerin aynı şekilde örtüşmüyor.
Sen en başında kurtuba'ya dedin ki, "Atatürk'ün ilke ve inkılaplarının benimsendiği bir ülkede Atatürk'ten şikayetçi olamazsın."

Ben de sana "Metro'ya ve Metrobüs'e binerek Erdoğan'ı eleştiremez miyim?" dedim. "Tabii ki eleştirebilirsin." dedin ve ekledin. E hani şikayetçi olamazdım? Konumuz tam olarak buradan açıldı.

Kimse zorla bir şey yaptırmıyor öyle mi?
Şuan biz bu ülkede biraz da olsa rahat yaşayabiliyorsak, emin olun ki çoğunluk uydu diye uymadığımızdandır. Size kalsa herkes kabul etti diye azınlıklar da olanı biteni kabul edecek.

İskilipli Atıf Hoca'nın Şapka Kanunu'nu eleştirdiği ve şapka kullanmadığı için idam edildiğini bilmeyeniniz kaldı mı aranızda? "Gittikçe modernleşiyoruz, artık böyle şeylerden dolayı idam görmeyiz." derken 71 anayasasında da Şapka Kanunu'na uymayanların 2-6 ay hapis cezası alması gerektiğinden haberdar mıyız?

Ama ne yaptık. Uygulamadık. Uygulanmasına izin vermedik. Çoğunluk istedi diye istemedik ve ne oldu?
O meşhur idamlara konu olan Şapka Kanunu'nu tam tamına 21. yy'da, o bizim Bilgisayar Çağı veya Uzay Çayı diye adlandırdığımız çağda, 2005'te yürürlükten kaldırıldı.

Yani maddeyi koyan Atatürk bile olsa, istenmeyince istenmeyebiliyor.

Bu saçma madde de aslında müthiş bir başarı hikayesidir.

Ve yine söylüyorum. Diller hakkında bilgi sahibi değilsin. Bu benim uzmanlık alanım. Ülke bayrakları ve dilleri konusunda kesinlikle iddialıyım. O yüzden Osmanlıca konusunda saçma bir dil yakıştırması yapmam. Bu senin kendi fikrindir yalnız Osmanlı bizim asıl tarihimizdir. 1923 ve sonrası, adı üstünde sonradır. He ben şeriattan veya padişahlıktan yana da değilim. Cumhuriyet'ten oldukça memnunum. Ne dediğimi anlayamayanların yorumlarına da kulak asacak değilim. Kendi yağlarında kavrulabilirler.

Demek bu Osmanlı subayı bütün bu öğretileri, Müslüman kimliğine karşı gelerek ithal etti. Zaten bu itirafı bekliyordum ben. Yani bizim olmayan Batı ideoloji ve değerlerini bize dayattı. Hayır, hani hakkında birtakım 'Atatürk'ün İslam'a hizmetleri' diye kitapların reklamları yapılıyor da?

E ben de bu konuda farklı bir şey düşünmüyorum zaten. Ama kesin olarak İslam düşmanı da demiyorum.

Osmanlı sevdalısıı,

Buradaki Atatürk düşmanından kastın bensem, ben Atatürk düşmanı değilim. Yaptığı bir çok şey için şükrediyorum. Ama yanlışlarını da söyleyebiliyorum.

Ben değilsem bile yine de bir şeyler söylemek istiyorum, o da şu: Tarihimizin ilk yılından bugüne kadar başımıza kim geldiyse, kim geçtiyse hiç birine körü körüne bağlı değilim ve "yaptıysa doğrudur." mantığıyla savunmuyorum. Tüm padişahlarımı severim, ama bir çok yaptığı şeyi sorgularım. Atatürk'ü severim ama yaptıklarını sorgularım. Erdoğan'ı severim ama yaptıklarını sorgularım. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'yi severim ama yaptıklarını sorgularım.

Benim amacım budur. Körü körüne savunmamak.

Gördüğüm kadarıyla kendilerini Atatürkçü olarak tanımlayanlar hiç bir şekilde toz kondurmuyorlar. Bu yanlıştır. Anayasa maddelerimize karşı çıkmadığımız sürece istediğimiz gibi eleştirmeliyiz, eleştirebilmeliyiz ve ben eleştiriyorum: Atatürk'ün bu ülke için bir çok başarısı olduğu gibi bir çok ta hatası olmuştur.

Geri