Aşk nedir?

P
  • Kullanıcı pan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Beynin yarattığı bir yanılsama ve tamamen hormonal bir aktivitedir.
Aşk hormonu olarak bilinen Vazopressin ve Oksitosin hormonları olmadan birine aşk hissedemezsiniz. Hormon seviyesi arttıkça hissedilen aşkın ölçüsü artar ve seviye düştükçe de aşk biter.
İnsanların çoğu sevgi ile aşkı karıştıyor. Örneğin bir hayvanı sevebilirsiniz fakat ona aşk hissedemezsiniz.

Beynin yarattığı bir yanılsama ve tamamen hormonal bir aktivitedir.
Aşk hormonu olarak bilinen Vazopressin ve Oksitosin hormonları olmadan birine aşk hissedemezsiniz. Hormon seviyesi arttıkça hissedilen aşkın ölçüsü artar ve seviye düştükçe de aşk biter.
İnsanların çoğu sevgi ile aşkı karıştıyor. Örneğin bir hayvanı sevebilirsiniz fakat ona aşk hissedemezsiniz.
bu konuya dayanak sağladığın bilimsel araştırmalarını ve çalışmalarını yayınladığın makale linkini verebilir misin?

geçen gün parkta bir kadın gördüm ne hissettiğimi tanımlamakta güçlük çekiyorum, ona istinaden makalenden istifade etmek isterim.
binaenaleyh bir de kendi kendi sahte sevgililer yaratanlar varmış, onlarla ilgili çalışmaların var mı?
selam ve dua ile saygılar.

bu konuya dayanak sağladığın bilimsel araştırmalarını ve çalışmalarını yayınladığın makale linkini verebilir misin?

geçen gün parkta bir kadın gördüm ne hissettiğimi tanımlamakta güçlük çekiyorum, ona istinaden makalenden istifade etmek isterim.
binaenaleyh bir de kendi kendi sahte sevgililer yaratanlar varmış, onlarla ilgili çalışmaların var mı?
selam ve dua ile saygılar.
Ben bilim insanı değilim ki araştırmam olsun, yukarıdaki yorumumda bugüne kadar yapılan araştırmalardan bahsediyorum. Hormonların ismini yazıp kendin de detaylı inceleyebilirsin fakat yine de aşağıdaki linki ekleyebilirim.

Senin parkta gördüğün kadına hissettiğin duygu aşk değildir, olsa olsa merak ve ona bağlı heyecandır çünkü aşkın oluşması için paylaşım gerekiyor yani uzaktan uzağa hissedilen duygular beğeni, meraktan öteye gitmez.

Hayali aşk yaşayan insanları hiç duymadın mı? Örneğin kendisine ilgisi olmayan birine platonik duygular besleyenler var ya da hiç olmayacak birisine yine aşık olduğunu sananlar fakat bunların hiçbiri gerçekte aşk değildir ve o kişinin beyninin yarattığı oyunlardır. Bu sebeple beyin sağlıklı çalışmıyorsa olmayan şeyleri gerçek zannedebilir ya da kafanda yarattıklarını tek doğru sanabilirsin.

Aşkla Yükselen Hormonlar Sağlığı Koruyor! - Memorial

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Aşık olmak, beden ve ruh sağlığına iyi geliyor. Öyle ki aşk, en zor anlarında bile kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlayabiliyor. Aşk kişide dalgınlığa neden olup, zaman zaman kendisine sorulan sorulara geç cevap vermesine neden olsa da; kalbi koruyor, bağışıklığı güçlendiriyor, kilo verilmesini sağlıyor, özgüven ve başarı hissini artırıyor. Memorial Şişli Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Uzmanları, aşkın insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

Bu 3 hormon aşık olunca yükseliyor

Hormonal aktivite, sosyal etkileşimler, öğretiler ve fiziksel temas içeren aşkın birçok araştırmaya konu olmuş hayli karmaşık bir yapısı vardır. Özellikle aşkın yeni başladığı ilk evrede beynin bazı bölgelerinde olması gerekenden çok daha fazla hormonal değişim yaşanır. İnsan sağlığı üzerinde etkin oksitosin, vazopressin ve dopamin hormonlarında artış görülüyor. Bu hormonların vücuttaki rolleri şöyle özetlenebilir:

Oksitosin: Mutluluk ve sevgi hormonu olarak bilinir. Kan basıncını düşürerek, rahatlama sağlar. Salgılanmasında dokunma, ses ve koku faktörlerinin etkili olduğu hormon, sosyal ilişkilerdeki güven duygusunu inşa eder. Özellikle doğum ve emzirme döneminde artar.
Vazopressin: Sadakat hormonu olarak da bilinir, bağlılık duygusunu yükseltir. Kan hacmi ve konsantrasyonu düzenler.
Dopamin: İnsanın kendisini iyi hissetmesini sağlayan bu hormon, herhangi bir aktiviteyi gerçekleştirmede motivasyon sağlar. Bu hormon olmadan kişinin kılını bile kıpırdatması imkansız gibidir.

Aşk kalbin koruyucusudur

Aşkın kalp sağlığı üzerinde çok sayıda olumlu etkisi vardır. Aşkı tarif ederken kullanılan “Onu görünce kalbim yerinden çıkacakmış gibi atıyor” cümlesi mecazi değil, gerçek bir durumu yansıtmaktadır. Katekolamin denilen adrenalin ve noradrenalin sayesinde kalp atım hızı artmaktadır. Aşk sırasında kalp hızının artması, vücuda daha fazla kan pompalanmasına neden olarak kalp ve diğer organların daha verimli çalışmasına yol açabilmektedir.

Aşkın evrelerine göre hormonlar da değişiyor

Aşkın evreleri ve zamanı hormonlar tarafından yönetilir. İlk evre aşırı keyifli, uykusuz, iştahsız ve kalp çarpıntılı geçer. İlerleyen evrelerde ise daha sakin, empati ve bağlılık duygusu hakim olur. Çiftler zamanla sevinme, stres, üzüntü gibi duyguları eş zamanlı yaşamaya başlar. Fizyolojik bağ denilen bu dönemde kortizol hormonunun etkisi ile daha fazla görülür. Aşkın evreleri gibi zamanı konusunda da hormonlar ön plana çıkmaktadır. Erkekte cinsiyet hormonları hastalık veya ciddi stres altında değil ise sabah pikleri belirgin olmak üzere her gün sürekli salgılanmaktadır. Kadının cinsel isteğinin arttığı, daha sosyal davranışlar sergilediği, daha iyimser ve enerjik olduğu dönem dolayısıyla aşık olabilme ihtimalinin en yüksek olduğu zaman ise adet döneminin 2. ve 3. haftası aralığıdır. Aşık olmak için tüm bu kimyasal aritmetiğe zaman faktörünü de katmak gerekebilmektedir. Aşk tüm vücuda olumlu etkiler yapmaktadır ancak her duygu gibi aşk da ölçülü ve sağlığa zarar vermeyecek şekilde tüm evreleri ile bilinçli bir şekilde yaşanmalıdır.

• Beğen
Tepkiler: Sux
Ben bilim insanı değilim ki araştırmam olsun,
sevgili lefty, ivedi yanıtın için teşekkür ederim. muhakkak bilim kadını yahut adamı olmadığının gayet farkındayım.
keza laf atmamın nedeni biraz görüşsel yazılar okuma arzumdan kaynaklandı.

sevgili lefty, ivedi yanıtın için teşekkür ederim. muhakkak bilim kadını yahut adamı olmadığının gayet farkındayım.
keza laf atmamın nedeni biraz görüşsel yazılar okuma arzumdan kaynaklandı.
Aşka gereğinden fazla anlam yüklüyorlar oysaki kalıcı olan sevgidir yani aşkın verdiği o heyecan, tutku ancak hormon seviyeleri yüksek olduğunda mümkün olur ve o seviye hep aynı düzeyde kalmaz, gün gelir aşk biter fakat sevgi devam edebilir ki bu da yine her ilişkide mümkün olmuyor maalesef. Aşk evliliği yaptık diyenlerin çoğu mahkeme salonlarında kavgalı ayrılıyorlar çünkü aşkın etkisi geçicidir ve insanı yanıltır.

• Beğen
Tepkiler: Sux
jksadjks ne diyonuz la fskldj

kavuşamazsanız aşk oluıofdsklajlkasjfksf. salak salak önermeler. çok şey etmemek lazım. hüzünlü bir şey olması gerekmiyor, ulvi bir şeyler olması gerekmiyor, sizi çok değiştirmesi gerekmiyor bence. aklınızın başından gitmesi gerekmiyor, deli gibi değil aklınız başınızda da sevebilirsiniz, inanıyorum ben kls

ya şey romantikleştirmek istemiyom, dalga geçiyorsunuz sonra ama ben oruç auroba çok severim. onun bir pasajı var, du bi:

”neler geçirmiş, neler çekmiş, nelerden, nerelerden geçmiş, sana gelene dek — bütün bunları da öğrenmen gerek: nasıl olmuş da, o belirsiz günden bu yana, hep gelişmiş, sana doğru: nereden bilmiş, nasıl bilmiş — senin sen olduğunu; ve, kendisinin kendisi — o; çağırdığın ve beklediğin, olduğunu? nasıl? –bilemeyeceksin; ama, eminsin bundan. bilmiyorsun; ama, bu, kesin. işte, o.”

şimdi bunu kalbinize iyi gelsin diye iliştirdim ama değinmek istediğim şey şu, bence bir insanın hikayesini her yönüyle sevmek, onu sana getiren her şeyi sevmek bence şu aşk denilen şeye yakın bir duygu. aşk doktorunuz z. larien coşkundeniz iyi akşamlar diler...

ben ne güzel yazmışım ve aynı yılın sonlarına doğru da hikayemi ve karanlığımı da sevecek ve hikayesini ve karanlığını da seveceğim biriyle karşılaşmışım. tam buraya kalp.

Geri