Alevi olmak.

Konu sahibi son olarak 1275 gün önce görüldü
Arap alevisi olduğum için, her zaman baskı dışlanma gibi durumlarla karşı karşıya kalabilmek için geçerli bir sebebdir alevi olmak turkiyede..

Alevi değilim ama beğendiğim bir mezhep.
Deyişleriyle,ozanlarıyla,sazıyla benim için bir kültürdür alevilik. bkz: Yunus Emre.
Türkiyede ezilen bir mezheptir, sunnilerin kızını vermedikleri,büyük aşkların bitmesine sebep unsurlardan bir tanesidir .
Ya Allah-Ya Muhammed-Ya Ali demelerine rağmen , olur olmadık suçlamalara maruz kalan insanlardır aleviler.

Ben Alevi değilim; ama hiç çevremde dışlandıklarına rastlamadım.

Gayet doğaldır.Çevremde kaç alevi ile tanıştıysam hepsi hoşgörülü ve misafirperverdi.En yakın arkadaşımda alevi.Yani gerçekten hiç hoşlanmıyorum din temelli bir kelimeyle bunları anlatmalı.Alevi yada başka birşey insan olamadıktan sonra ne önemi var?

Hep duyduğum ama sormakta çekindiğim şeyleri sormak istediğim insanlardır.. Çevremde de pek yok..

Herşeye rağmen,tüm zorluklara rağmen benliğini koruyabilmek.Geçmişle bugün arasında köprü olmaktır Alevilik.

Toplumun cahilligi nedeniyle bazı sorulara maruz kalmaktir.

Alevi değilim ama kendi aralarında bölündüklerini duymuştum , alevi olduğunu söyleyen çoğu kişi bile aleviliğin tam olarak ne olduğunu bilmemekte. Bu yüzden de insanlara aleviliği kötü gösteren şeyler söylemekte ve yapmakta bence.

sünni olan erkek arkadaşını, sözümona ''çok aydın'' olan alevi babasına yıllardır lafını bile etmeye korkan bi arkadaştır.

* önyargının alası okundu o gözlerde, sırf başörtüm nedeniyle :T:
neyse ki öyle olmayan komşularla yaşadık yıllarca.

Yobaz çevreler tarafından sürekli dışlanan bir mezheptir.
Yıllar boyu gelen dışlama,hor görülme,eziyet ve işkencelere rağmen bayrağına , Ata'sına bağlı laik cumhuriyet evlatlarıdırlar.
Selam olsun Can'lara...

Sunni olmaktan çok farkı vardır .. Ehl-i Sünnete göre kabul gören bir itikat değildir .. Onlara göre de ehli sünnet yanlış bir itikattır .. Doğrusunu mahşerde göreceğiz der geçerim ..

Mühim olan insanlık değil miydi? En yakın dostum kardeşim dediğim insan Aleviydi. Çok şey öğrendim ondan ve ailesinden. Ailemin içinede girdi. Dışlandıkları doğrudur. Kimi kimden dışlıyorlarsa.. Çok da kavga ettim arkadaşıma laf söyledikleri için. Aleviliğin temeli sevgi ve hoşgörüdür. Fazlasıylada gösterdiler sağolsunlar. El üstünde tuttular ne zaman misafirleri olsam.

Mühim olan insanlık değil miydi? En yakın dostum kardeşim dediğim insan Aleviydi. Çok şey öğrendim ondan ve ailesinden. Ailemin içinede girdi. Dışlandıkları doğrudur. Kimi kimden dışlıyorlarsa.. Çok da kavga ettim arkadaşıma laf söyledikleri için. Aleviliğin temeli sevgi ve hoşgörüdür. Fazlasıylada gösterdiler sağolsunlar. El üstünde tuttular ne zaman misafirleri olsam.

güzel düşüncelerin için sağol hemşo.. biliyorsun mersinin yüzde 60 ı arap alevisidir ;)

çok arkadaşım var alevi gayette insan gibiler:d ayrıca bu dışlanma olayını görmedim rastlamadım da

Alevi sonradan olunmaz dogulur. Alevilerin icinde buyudum ,en iyi aile dostlarimiz alevidir. Halk arasinda kizilbas denildigi de olmustur, mum sondu yapiliyor diye alay edildigi de. Fakat karsilastigimiz aleviler kendi akrabalarimizdan daha iyi ve cevremdeki en temiz kalmis insanlar insanlik bakimindan. Kiz alip verme pek hos karsilanmaz sunnilerle ve birbirlerine cok bagli bi toplumdur. Guzel keskek yaparlar, yardima kosarlar.

Tanıdığım bütün aleviler iyi insanlardı. İzole şekilde yaşamak zorunda kalmışlar. Kimisi kendisini gizler olmuş dışlanmamak için. Sünni kesimden çok çektiler. Hele şu şafii kürtler onlara çok saldırmıştır çok eskiden. Kültürlerini ve yemeklerini çok severim...

Cok arkadaşım var alevi Hepside iyiki dediklerim oldular ve hayatımda olmaya devam edecekler.

okumayı, okutmayı severler. ben de okuyanı, okutanı severim. onlar beni severler mi bilmem, aslında sevmek nedir onu da bilmem. okuyor onlar. ben okumuyorum. bir keresinde okiim dedim olmadı. bir keresinde de onlar okiim dedi gene olmadı. benimle ilgi bir sorun sanırım. normalde okuyabiliyorduk. candır onlar.

Geri