Ahlaki kuralları din emrediyor diye mi uygularsınız ?

Konu sahibi son olarak 2 gün önce görüldü
Bu soruyu bir de "Wolfskinder" lere sorsak.

"İnsanlar bir dinleri olduğu için ahlaka ihtiyacı kalmamış gibi davranıyorlar." ne kadar doğru bir cümledir öyle.
Bazı insanların bana göre en büyük yanılgısı şu; ateizm tanrı kavramını reddettiği için sanıyorlar ki sürekli kötü olanı seçiyor ve ateistlerin hepsine inanan kardeşlerimiz "ahlaksız diyor"
Ahlak kavramı felsefede bile değişik tanımlar içinde yer almıştır. Kimine göre toplumun bir arada yaşamasına olanak sağlayan yazısız ve herkesin uyması gerektiği bir kanundur.
Kant'a göre ise bu kavram iyi ya da kötünün saygı ile şekillendirilmesidir. Orada da etik kavramı devreye giriyor.
Marks ise yine saygıya ve ve özgürlük sistemlerine bağlamış
Sokrates ise erdeme bağlamıştır.

Yani ahlak sanılanın aksine dini bir temele dayandırılmıyor. Yani bir ateist çıkıp dese ki Hayır efendim asıl bizim yaptığımız ahlakidir çünkü siz ahlak kavramını emirleştirdiniz ve bir ödül bekliyorsunuz(cennet) ben ise bunu ödül beklemeden sırf yukarıda sıraladığım bazı değerlere bağlıyorum dese ne olur ? - Bilemiyorum.

O yüzden bazı genel kavramları tek bir olguya bağlamak doğru değildir. Süreyyaben geldim :)

Son düzenleme:
Anu Wolfskinder arkadas degil: )
Hoş geldin.

Ahlak, doğruyu yanlışı ayırmaz..
Din ve ahlak ilişkisi olduğunu da düşünmüyorum.

Din ve Ahlak iki farklı kavramdır.
Biri diğerinin varoluş sebebi değildir...
Sonuçları sebebe bağlarsanız kavramı ele almaya yanlış yerden başlamış olursunuz...

Din bir yaşam formu / biçimi sunar size. Bu bağlamda dinsizlikte bir din formudur... Bahsettiğiniz ahlaki değeri dinle beraber ele alacaksanız bu hangi din? İlahi kaynaklımı beşeri kaynaklı mı?

Mesela islam dinine değinelim. İslam mekke toplumundan öncede olan Peygamber Muhammedden (a.s) öncede var idi... Peygamber mekkeye yeni bir ahlaki düzen mi getirdi?
Mekke toplumu zaten ahlaki olan değerleri bilmiyormuydu?
Vahyin hedefinde onların kokuşmuş düzenleri onlara hatırlatıyor..

Yoksa o toplumda da ahlak yasaları vardı. Bu yasalar evrenseldir.

Hemen herşeyi dine bağlayan ile, her olumsuzluğu dine bağlayan anlayış aynıdır.

Etik olan değerler evrenseldir. Kişiye topluma ve sosyolojik yapıya göre değişkenlik gösterir. Bana hırsızlığın kötü olarak görülmediği bir toplum gösterebilirmisiniz?
Yada argo konuşmanın ayıplanmadığı bir toplum?

Lütfen şunu bunu yapanlar müslüman değilmi diyen zihniyetler dönüp şöyle aynaya baksın... Siz hangi dinin mensubusunuz?
Dininizin emirlerini nekadar yerine getirdinizde başkalarından dört dörtlük iman ve eylem bütünlüğü bekliyorsunuz?

Ayna hepimiz için güzel bir cevaptır...

Son düzenleme:
Asla !

Hatta din adına yapılanlar saçma gelmiştir.

kızlar sizi rahatsız eden olursa
buraya yazın

Din kurallari ile ahlak kurallarini bize farkli diye ogretmislerdi ama siz daha iyi bilirsiniz tabi.

Geri