Ahlak ve Din

Konu sahibi son olarak 4366 gün önce görüldü
İlk olarak genel yani evrensel bir ahlak anlayışı varmıdır sizlere göre?Bir insanın ahlaklı olabilmesi için herhangi bir dine inanması gerekiyor mu?Din ne kadar etkilidir ahlak üzerinde?

En çok sormak istediğim bir şey var konuya adapte olabilmek için. Ahlak denildiğinde İNSANLAR ne anlıyor?

Bunun CEVABI önemlidir benim için. İlla ki din ahlak yönünden etkilidir. Ama bu değildir ki inancı olmayan biri ahlak yönünden farklı düzeyde olsun. Öncelikle AHLAK kelimesinden ne anlıyoruz bunu kavramamız lazım.

Ben ahlakı kültür olarak algılamayı doğru buluyorum ..

Evrensel bir ahlak vardır bana görede evet. ''Samimi'' bir şekilde teist olan kişinin dini buyruklardan ötürü ahlaki öğütlerle barışık olabilir.Bunun dışında dinsiz olan insanda, dini buyrukları kabullenmeksizin sadece erdemleri benimseyerek ahlaklı olabilir.Kaldıki dindar olduğunu ileri sürüp her b*ku yiyenleride biliyoruz tomlumca. Tabi ahlak deyince neden bahsettiğimiz önemlidir.Benim için ahlak başkalarının hayatına,hürriyetine gasp etmeden,başka düşüncelere fikirlere saygıyla başlar;Savaşa,katliama,insan ticaretine,yolsuzluğa,haksızlığa karşı olmaya kadar gider.

En çok sormak istediğim bir şey var konuya adapte olabilmek için. Ahlak denildiğinde İNSANLAR ne anlıyor?

Bunun CEVABI önemlidir benim için. İlla ki din ahlak yönünden etkilidir. Ama bu değildir ki inancı olmayan biri ahlak yönünden farklı düzeyde olsun. Öncelikle AHLAK kelimesinden ne anlıyoruz bunu kavramamız lazım.

Ahlak nedir kavramını senden dinlemek isterim. Sence nedir? :)

Evrensel bir ahlak anlayışının olmadığını ya da olmaması gerektiğini düşünüyorum. Hele ki bunun dinlere indirgenmesini çok yanlış buluyorum. Binlerce din var. İslam, Hristiyanlık ya da Musevilik dünyada pek çok insanın, doğruluğunu kabul ettiği dinler. Fakat binlerce dinin içinde elbette ki zıt görüş sunanlar olacak.

Bu dinlerin ortak noktalarına gelirsek; çoğu hırsızlık yapmanın büyük bir günah olduğunu ve kaçınılması gerektiğini söyler. Ama bu benim düşünceme göre yanlıştır. Hırsızlık yapılsın falan demiyorum ama insanların bulundukları şartlar bilinmeden böyle katı kuralların konulması yanlıştır. Ha, ahiret inancı olan insanlar Tanrı'nın elbet affedeceğini düşünürler, yanlış değildir fakat ahiret inancına sahip olmayan pek çok insan da var. Ya da en basitinden; inanmayan pek çok insan var.

Düşüncelerim bunlar, evrensel ahlak anlayışı bana biraz ters, doğru mu yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum ama bir şeyler karalamak istedim.

evrensel ahlak anlayışının oluşmasında dinler çok etkili olmuş.özellikle felsefik anlamda din ahlak kavramını şekillendirmiş.lakin zamanla ahlak kendini geliştirmiş ve ortak bir dil oluşturmuş tabiri caizse bağımsızlığını ilan etmiş.tam tersine,toplum mühendisliğinde daha etkin olan din ise ahlaki kavramları şekilcilik adına ötelemiş ve ihmal etmiş.allah korkusuna hile hurda yapmayan adam iyidir ama allahsız birinin bunları yapmaktan çekinmesi daha büyük erdemdir.sonuç,adam olmak için dine ihtiyaç kalmamıştır

Olur kendimce kendi düşüncelerimi anlatırım ama nede böyle bir davranış sergilediniz bunu merak ettim açıkçası.

Bu cevap sizin için önemliyse belli ki bu konu hakkında kendi fikirleriniz var. Onları merak ettiğimden. Gerçekten merak ettiğimden. Bir şeye ima sandın sanırım da alakası yok. :dusun:

Bu cevap sizin için önemliyse belli ki bu konu hakkında kendi fikirleriniz var. Onları merak ettiğimden. Gerçekten merak ettiğimden. Bir şeye ima sandın sanırım da alakası yok. :dusun:

Anladım:cici:
Sadece ahlak diyince insanların ne düşündüğünü merak ettim. Çünkü bazı insanlar ahlâk konusunda erkke ve kız birlikteliği ile düşünürler. Genellikle kadına yansır bu konu.
Mesela kadın erkek birlikte olur ama erkeğe laf denmez kadın hemen ahlâksız duruma düşer.
Ahlâk denildiğinde benim aklıma binbir türlü şey geliyor. Evet ahlâk konusuna bende kültür ile bakanlardanım. Bana göre aileye olan davranış, insanlara, topluma ve bir çok şey yönünden bakılması gerekir. Ahlâk denildiği zaman hemen farklı düşünceler gelir.
Dediğim gibi. Kadınlar üzerinden yoğunluk düşüncesi çok. Ben çevremden bu tarz şeyler gördüğüm, duyduğum için , burada ki insanların da ahlâk denildiğinde akıllarına ilk ne geliyor onu merak ettim.

Din konusuna gelirsek.
Güzel ahlâk dinde hoşgörüdür. Kimi böyle düşünür.
Dine bağlamamak gerekir zaten.
Çünkü dini inancı olmayan biri , dini inancı olan birinden daha ahlâklı olabilir.
Ama dinde sadece şöyle bir şey var Güzel ahlâk dinde sevap olarak kişinin kendisine yazılır.

Anladım:cici:
Sadece ahlak diyince insanların ne düşündüğünü merak ettim. Çünkü bazı insanlar ahlâk konusunda erkke ve kız birlikteliği ile düşünürler. Genellikle kadına yansır bu konu.
Mesela kadın erkek birlikte olur ama erkeğe laf denmez kadın hemen ahlâksız duruma düşer.
Ahlâk denildiğinde benim aklıma binbir türlü şey geliyor. Evet ahlâk konusuna bende kültür ile bakanlardanım. Bana göre aileye olan davranış, insanlara, topluma ve bir çok şey yönünden bakılması gerekir. Ahlâk denildiği zaman hemen farklı düşünceler gelir.
Dediğim gibi. Kadınlar üzerinden yoğunluk düşüncesi çok. Ben çevremden bu tarz şeyler gördüğüm, duyduğum için , burada ki insanların da ahlâk denildiğinde akıllarına ilk ne geliyor onu merak ettim.

Din konusuna gelirsek.
Güzel ahlâk dinde hoşgörüdür. Kimi böyle düşünür.
Dine bağlamamak gerekir zaten.
Çünkü dini inancı olmayan biri , dini inancı olan birinden daha ahlâklı olabilir.
Ama dinde sadece şöyle bir şey var Güzel ahlâk dinde sevap olarak kişinin kendisine yazılır.

Teşekkürler cevap için :cici: Ataerkil bir toplumda malesef durumlar böyle. Tum yükümlülük kadındadır. Dediklerine katılıyorum.

Evrensel ahşlak üzerinde dinlerin etkisi çok fazladır bunada en küçük örnekle bu sitede çokça rastladık benim görüşüm şu ahlak ve din birbirinden ayrı şeyler lakin bizi dinimiz islam ve islam ahlakı yaşanıyor ise gerçekten evrensel ve yaşanmaya değerdir. Ancak ahlakında kendi kuralları vardır ama insanlar bunu kendileri şekillendirir . Ahlaklı olmak için şunun olması gerek bunun olması gerek vs vs birsürü şey sıralanabilir ama ahlak evrensel olmadan önce kişiseldir ve aileden başlar insan kendi olgunluğuna erişince ahlakınıda şekillendirir iyi yada köt o kendi tercihi.. İslam ahlakı ise evrenseldir şekillendiremez olduğu gibi yaşanılırsa huzurdur lakin nerdeee dini bile istedikleri kalıba sokanlar varken islam ahlakını ne hale getirdiler düşünmek dahi istemiyorum bunun için bireysel ahlak ve din ahlakı farklı şeylerdir din ahlakı evrenseldir lüüütfeenn istenilen kalıba sokulmaya çalışılmasın. kişisel ahlakta sizlere kalmış

En büyük sorununuz tüm ahlaki davranışları dinin tekelinde saniyor olmanız.

Çünkü islamiyet ahlaklı olmayı emrediyor ondan olamaz mı? sonuçta islamiyet iyi ahlaklı olmayı emrediyor biz müslümanlara, bu bir ilahi emirdir, bunu dinin tekelinde toplamanın ne gibi mahsuru var ki

Ahlaklı olmak müslüman olmak ile ilgili bir durum değildir. Insan in içinde iyi de kötü de zaten vardır bunu şartlar ortaya çıkarır.. Ahlakın belli bir kuralı yoktur. Ucu açık geniş bir kavramdır. Islam in emrettiği ahlak kuralları değil toplum hayatını düzenleyen kurallar dini açıdan. Ahlak ise insanın kendi kuralları ve vicdanı ile ters dusmemesi ona göre yasayabilmesidir.(çünkü ahlak bireysel evrensel degil) Ben ahlaklı olmak için bir dine ihtiyaç duymam. Sırf biri istiyor diye de öyle olmam. Kendi içimden geliyorsa olurum. Iyi o halde ateist olanlar ahlaksız midir?

Çünkü islamiyet ahlaklı olmayı emrediyor ondan olamaz mı? sonuçta islamiyet iyi ahlaklı olmayı emrediyor biz müslümanlara, bu bir ilahi emirdir, bunu dinin tekelinde toplamanın ne gibi mahsuru var ki

Çok müslüman tanıyorum , müslüman olmayan insanlar onlardan daha ahlaklıdır. Evet dinde vardır ama dinde bu kişinin kendisine olacak sevabıdır.
Hani ilk yorumumda da belirttim "Ahlâk" denildiğinde aklınıza ne geliyor?
Ahlâklı olmak kültür konumundan bakmak daha doğrudur. Din yönünden de bakılır vesselâm. Lakin Allah'ı tanıyıp, ibadet eden biz müslümanlar, eteist deist diğer dinden insanlar müslümanlardan daha ahlâklı olabiliyor.
Bence sizin yazdığınız biraz daha farklı boyutlara çıkıyor.

başak ve soldier isimli üyeler benim ifrit olduğum Bi yaklaşımda bulunmuş.onlara teşekkür ederim.çünkü maraza burada zaten.ben Müslümanım,otomatik olarak evrensel ahlaka sahibim diyor.evrensel ahlak benimkisiye çeliştiğinde sorun evrensel kalıplarda diyor.bu ülkenin %102 si Müslüman olduğu için "dinimiz,peygamberimiz" falan diyerek hepimizi ortak kalıba koyup şekillendiriyor.onlar sizin dinleriniz sizin peygamberleriniz.biz hepsinden münezzehiz ama ahlaksız değiliz

Ayrıca % 95 u müslüman olan bu ülkede kadınlar şiddet görüyor çocuklar tecavüze uğruyor. Ahlak in din ile ilgisinin olmadığını fark etmek için daha ne olması gerek?
Inanc ile vicdanimizin kurallarını karıştırmayın lütfen. Herkes dindar olmak zorunda değildir ama ahlaklı olmalıdır. Ahlak Vicdanın yansımasıdır. Ve bunu bilincinde olan her insan ona göre yaşamayı bilir.

Ahlaklılık bir dine mensupluğa,ırka veya başka bir şeye bağlı değil. Bir çok müslüman dinsizlerden daha ahlaksız diye din etkilemiyor tabiri eksik. Bütün müslümanlar ahlaklı olsaydı din etkiliyor demek gibi kapılara çıkar. Din buna teşvik eder veya etmez bu yine karaktere kalır. Din bunu buyurur. Uymak kişiye kalır. Dinin bir kötülüğü yok burda.

Geri