Adı ‘yerli’ ama altyapı yabancı

Konu sahibi son olarak 26 gün önce görüldü
Hükümeti kıskançlıkta son nokta haber. İdeolojinizde boğulun :)

Hükümet neyi yapmışki kıskanalım köprü yol yolsuzluk hastane ve geride 600 milyar dolar borç

Bugün ayıla bayıla baktığımız projelerde, dünyanın en büyük şirketlerinde, mega projelerde muhakkak ama muhakkak Türk mühendislerin de imzası vardır. Tesla'dan Bosch'a, GM'den Mercedes'e kadar birçok dev şirkette bizim mühendislerimiz kendine yer edinebilir bu anlamda benim bu projedeki mühendislere güvenim tam ancak Türkiye'nin bir otomobil yapma know how'ı yok. Bugün Almanya için tamamen mekanik bir hal alan bu iş bizim için daha emekleme aşamasında. Her ne kadar dünya devlerinin üretim bantlarının bir kısmı ülkemizde olsa da çoğunda montajdan öteye gidemiyoruz. TOGG da ilk etapta bir montaj fabrikası olacak ancak biz bu işin mühendisliğini öğrendikten sonra bu araç gerçekten Türk malı diyebileceğiz. Şu aşamada TOGG ne yerlidir ne de milli. Bu konuda eleştiremem çünkü her bir parçanın ardında korkunç bir mühendislik var. Sayın Reis hazretlerine bakmayın o 3-5 İç Anadolulu oyu için bir yerli ve milli türküsü tutturmuş ama yakında o da bırakır bu türküyü.

TOGG iyi bir projedir ancak yöneticilerinin çoğu doğru kişiler değildir. Umarım gelecekte bugün olduklarından daha az siyasete bulaşırlar da projenin geleceğini yakmazlar.

Hükümeti kıskançlıkta son nokta haber. İdeolojinizde boğulun :)

Bu proje Akp'nin veya Tayyip Erdoğan'ın tapulu malı değil Türkiye Cumhuriyetinin ortak malıdır. Senin benim malımdır. Ne Tayyip ne Damat ne de diğerleri bu proje hakkında hak iddia edemezler. Bu saçma hülyalardan vazgeçin.

Proje çok iyi ama yönetici kadrosuna güvenmiyorum. Güvenmeme sebebim, projeyi ülke için faydalı görüyorum; bu görüşümü baltalayacak yöneticiler olması maalesef.

Bunun dışında mühendis kadrosu olan bir ülkeyiz, çeşitli otomotiv şirketlerinde çalışan mühendislerimiz var. Benim bu projeden beklentim parça üretimi. Parça üretimini ne kadar iyi geliştirip öğrenirsek dallandırabiliriz uçak motoru, tank motoru gibi...
Övündüğümüz Altay tankını seri üretime koyamadık mesela, motor meselesi; Atak helikopteri de seri üretimde değil. Bizim bu tip teknolojiyi almak yerine üretecek beceriye geçmemiz lazım, bu TOGG projesini de bunun için bir ön ayak olur diye umuyorum. Yoksa ithal mallarla dönen üretimin ülkeye katkısı da kısıtlı olur. Bağımlılığımızı artırmayacak çalışmalara yönelmeliyiz.

Bilemiyorum altan.
Ülke tam bir aile şirketi, güvenemiyoruz

İhracayt olmadan gelir olmaz, iş olmaz. İhracat önemli. Günümüzde İhracat yapamayan ülke ayakta da kalamaz.

Türkiye'de ilk kez de otomobil üretilmiyor. Türkiye yi bu konuda küçümsemeyin. Bir zamanlar Anadol ve Hacı Murat vardı. Tamamen iç piyasaya yönelik bir üretim olduğu için pek gelişemediler. Sonra Renault, Ford ve Toyota geldi. Bunlara Honda ve Hyundai eklendi. İngiliz BMC iflas etti ve biz bunların Türkiye'deki üretimini isim hakkıyla birlikte aldık ve Dünyaca ünlü LandRover (askeri olanlar) bizde üretiliyor. Mercedes ve M.A.N Türkiye'ye yatırım yaptılar ve Otobüs ve Askeri Kamyon üretiyorlar. Magirus ve Deutz Almanyada tamamen unutuldu, bizde Dolmuş üretiyor. Chrysler Kamyon üretiyor. Fiat Otomobil ve Traktörlerini bizde üretiyor. Türkiye bu konuda yeterince bir bilgi birikimine sahip. Bazı modeller ve motorlar sade Türkiye de üretiliyor ve yurt dışına ihraç ediliyor. Motor blokları bizde üretiliyor.

Kendimizi küçümsememize gerek yok.

Peki İsviçre de ne var? Hiç bir şey. Bir tek dağ turizmi ve karapara aklama işleri. Bi mobilet bile üretemiyorlar.

Ülkeyi yönetenler aynen seçmenleri gibi ekonomiden hiç anlamıyorlar. Yav sen bu çakma arabayı hangi ülkeye satacaksın? Öyle kolaymı pazara hakim olmak. Bu devirde araba üretmek bir marifet değilki. Marifet pazarlamada. Bundan 50 yıl önce araba üretmek bir dahilikti ve bu dahilik VW, Mercedes,.... gibi firma sahipleri.
Bakın Çeklerin, Romanya'nın, İspanya'nın ,..... kendi ürettikleri kimlerin elinde ve hangi markaların motoru ile satılıyor.
Hayal kurmayın, bastınız parayı birileri size arabayı yaptı ama yarışta daha şimdiden kaybettin. Avrupa'da hangi ülke senin çakma arabanı satın alır orada daha iyisi ve orjinali varsa. Ha çok ucuz satarım dersin o zamanda 6 aya kalmaz ya iflas edersin veya birilerine devredersin. Ekonomi öyle namaz kılarak, dua ederek,..... olmuyor beyler. Burakın hayal dünyasında yaşamayı ve güvendiğiniz adamı ilkokul mezunu aldattı.

Son düzenleme:
İhracayt olmadan gelir olmaz, iş olmaz. İhracat önemli. Günümüzde İhracat yapamayan ülke ayakta da kalamaz.

Türkiye'de ilk kez de otomobil üretilmiyor. Türkiye yi bu konuda küçümsemeyin. Bir zamanlar Anadol ve Hacı Murat vardı. Tamamen iç piyasaya yönelik bir üretim olduğu için pek gelişemediler. Sonra Renault, Ford ve Toyota geldi. Bunlara Honda ve Hyundai eklendi. İngiliz BMC iflas etti ve biz bunların Türkiye'deki üretimini isim hakkıyla birlikte aldık ve Dünyaca ünlü LandRover (askeri olanlar) bizde üretiliyor. Mercedes ve M.A.N Türkiye'ye yatırım yaptılar ve Otobüs ve Askeri Kamyon üretiyorlar. Magirus ve Deutz Almanyada tamamen unutuldu, bizde Dolmuş üretiyor. Chrysler Kamyon üretiyor. Fiat Otomobil ve Traktörlerini bizde üretiyor. Türkiye bu konuda yeterince bir bilgi birikimine sahip. Bazı modeller ve motorlar sade Türkiye de üretiliyor ve yurt dışına ihraç ediliyor. Motor blokları bizde üretiliyor.

Kendimizi küçümsememize gerek yok.

Peki İsviçre de ne var? Hiç bir şey. Bir tek dağ turizmi ve karapara aklama işleri. Bi mobilet bile üretemiyorlar.
Yav @ismail89 bu kadar naiv olma. O saydığın şirketler daha fazla kar etmek için üretimlerini Türkiye'ye aktarıyor, emek gücü çok ucuz diye,....
Sen sadece onların adına onların arabalarını üretiyorsun ve kazancın o şirketlerinki ile kıyaslanamayacak kadar az. Başka hangi bir nedenden dolayı kendi ülkelerinde üretmesinler. Almanya'da saat ücreti otomobilde minimum 18 ile 20€ ve Türkiye'de tahminen en fazla 5€. Umarım anlıyorsundur. Kafanı kumdan çıkar artık.

Yav @ismail89 bu kadar naiv olma. O saydığın şirketler daha fazla kar etmek için üretimlerini Türkiye'ye aktarıyor, emek gücü çok ucuz diye,....
Sen sadece onların adına onların arabalarını üretiyorsun ve kazancın o şirketlerinki ile kıyaslanamayacak kadar az. Başka hangi başka bir neden kendi ülkelerinde üretmesinler. Yav bu Akpliler gerçekten çok cahil ve hayal dünyasında yaşayan varlıklar.
Sen de çok iyi niyetlisin @melnur. Bu Almanlar seni köle gibi çalıştırıyorlar. Peki karşılığında ne veriyorlar? Bir kol saati. Bırak başkasının Taksi sinde çalışmayı, korsan çalış. Tüm paran sana kalsın. Ben bi geleyim Köln'e, bak sana neler öğretirim. 3 yılda birer özel Jet'imiz olur.

Sen de çok iyi niyetlisin @melnur. Bu Almanlar seni köle gibi çalıştırıyorlar. Peki karşılığında ne veriyorlar? Bir kol saati. Bırak başkasının Taksi sinde çalışmayı, korsan çalış. Tüm paran sana kalsın. Ben bi geleyim Köln'e, bak sana neler öğretirim. 3 yılda birer özel Jet'imiz olur.
Bir Suriyeli kadar olamadın. O kel Sülo sadece onlara yardım ediyor sana değil. Seni götürsün Yunanistan sınırına ve senin için seyehat özgürlüğü istesin Sülo efendi. Buraya gelince beraber zengin oluruz. Ama senin önce kendine hayrın olsun ve pasaport al. Burası kötü olsa herkes gider. Bak akpliler dahi iman parada deyip burada kalıyorlar. Senin dediğin gibi öyle az kazanç yok demekki.

Bir Suriyeli kadar olamadın. O kel Sülo sadece onlara yardım ediyor sana değil. Seni götürsün Yunanistan sınırına ve senin için seyehat özgürlüğü istesin Sülo efendi. Buraya gelince beraber zengin oluruz. Ama senin önce kendine hayrın olsun ve pasaport al. Burası kötü olsa herkes gider. Bak akpliler dahi iman parada deyip burada kalıyorlar. Senin dediğin gibi öyle az kazanç yok demekki.
Sen Yunan adaları üzerinden mi kaçmıştın? Yolu bi tarif etsene.

Sen Yunan adaları üzerinden mi kaçmıştın? Yolu bi tarif etsene.
Benimkisi büyük hikaye, senin adamların var kel Sülo mesela. O seni hem sınırda korur hem de karşıya geçişine yardımcı olur. Hadi söyle ona da sadece Suriyeli kere değil yandaşlara da biraz destek olsun. Yanıma gelince ikimizde zengin oluruz, bedavadan para alırız, kamp kurup Alman devletinden destek alırız,.... Yeterki sen gelmeyi bir becer.

Arkadaşlar neden biz sanki otomobil üretmeye karşıyız yada üretilmiş de begenmiyormusuz gibi davranıyorsunuz?

Yok işte araba maraba. Hayır elbette zamana ihtiyaç var ama proje de "yerli" denebilecek bir araba üretiminin alt yapılarını içermiyor ki. Tasarım bile senin değil. Hiç bir parçası için üretim bandın yok.

Bizim söylememiz şu. Olmayacak şeylerin hayalini satarak politika üretiliyor.

Bana "patent alıp araba toplayacaz" dersen eyvallah derim, alkışlarım.

Arkadaşlar neden biz sanki otomobil üretmeye karşıyız yada üretilmiş de begenmiyormusuz gibi davranıyorsunuz?

Yok işte araba maraba. Hayır elbette zamana ihtiyaç var ama proje de "yerli" denebilecek bir araba üretiminin alt yapılarını içermiyor ki. Tasarım bile senin değil. Hiç bir parçası için üretim bandın yok.

Bizim söylememiz şu. Olmayacak şeylerin hayalini satarak politika üretiliyor.

Bana "patent alıp araba toplayacaz" dersen eyvallah derim, alkışlarım.

Cumhurbaşkanı çıkıp şunu söylesin istiyor galiba engin ufkun: "Abartmayın, alım - satım yapacağız"

Eskiden Gemi de yapmıyorduk, yapıyoruz.

Eskiden Gemi de yapmıyorduk, yapıyoruz.
@ismail89 ben de zaten bu dönemde bu teknoloji ile araba üretmenin bir marifet olmadığını, herkesin basitçe üretebileceğini söyledim. Önemli olan satabilmek. Tabii bize bu teknolojiyi kimlerin yarattığı da ayri bir konu. Bak mesela digital teknoloji ilerledi ama kim yiyor bunu kaynağını? Şöyle bir bak bakalım, Facebook, Apple, WhatsApp, Paypal,..... kimlerin elinde. Oysa bu saydıklarımı Türkiye dahi şimdiki teknoloji ile çok rahat üretir ama söylediğim gibi sorun satabilmekte. İşte marifet burada.
Acı olan sözde milli ve yerli araba ciğerinden kalbine kadar tüm önemli parçaları ısmarlama. Sen hala yarışabileceğine inanıyorsun. İşte bence ahmaklık burada. Satmayacağın bir ürün için büyük bir şey keşf etmiş gibi davranmakta.

Sonuç olarak : Şiddetli çekememezlik.

@Oggy sen en iyisi Almanyaya git kekem
13birim paraya bi 70lik al iç kendine gel yaninada 2 bardak hediye

Screenshot_20200725-021933.jpg

Herşeyi sıfırdan yapmalarını beklemiyorum ama Almanya' ya parçalarını yapıp gönderiyorsak ve bu büyük bir oransa neden bizimkiler de birşeyler üretemesin ;d hiçbir şey birden olmaz, yavaş yavaş .. Zamanında Uçak fabrikamızda kapatıldı sonra dışa bağımlılık başladı..neden kapatıldı? Çünkü Osmanlı döneminden hiçbir esinti kalmasın mantığıyla..Maalesef Cumhuriyetin ilk dönemlerinde böyle bir saçmalık yaşandı. O yüzden her şeye muhalefet olmak yerine, biraz yapılanı da takdir edip,arkasında durmak lazım. Hükûmet yanlısı falan da degilim, dipnot geçeyim de ;d

Geri