Dünyanın jeopolitik satranç tahtasının en önemli oyuncularından biri: Zbigniew Kazimierz Brzezinski.
Fransız dergisi Le Nouvel Observateur'ün, Brzezinski ile yaptığı uzun söyleşisini özetliyorum:
Soru: CIA'nın eski yöneticisi Robert Gates anılarında, ABD gizli servisinin Afganistan'daki mücahitleri, Sovyet işgalinden 6 ay önce desteklemeye başladığını yazıyor. Bu sırada siz ulusal güvenlik danışmanıydınız. Sizin bu olayda bir rol oynadığınız doğru mu?
Brzezinski: Evet. Resmi tarih yazılımına göre, CIA'nın mücahitlere yardımı Sovyet ordusunun 24 Aralık 1979 tarihinde Afganistan'a müdahalesiyle başladı! Ama, bugüne kadar gizli tutulan gerçek bundan tamamen farklı: Gerçekte Başkan Carter, Kabil'deki Sovyet yanlısı yönetime karşı savaşanların desteklenmesi yönündeki ilk direktifini 3 Temmuz 1979 tarihinde vermişti ve ben aynı gün Başkan Carter'a yazdığım notta bu yardımın Sovyetler Birliği'nin işgal etmesine neden olacağını açıklamıştım.
Soru: Sovyetler'in Afganistan'ı işgal etmesini istediniz ve bu nedenle Sovyetler Birliği'ni provoke ettiniz.
Brzezinski: Tabii ki işgal olasılığını yükseltmiş olduk!
Soru: Sovyetler Birliği ABD'nin gizli operasyonlarına karşı Afganistan'a müdahale ettiğini açıkladığında kimse buna inanmamıştı. Demek doğruymuş. Peki, hiç pişmanlık duyuyor musunuz?
Brzezinski: Pişmanlık duymak mı? Bu gizli operasyon mükemmel bir fikirdi. Ruslar Afganistan'a sıkışıp kaldı. Bunun için pişman olmamı mı bekliyorsunuz? Sovyet ordusu sınırı geçtiği gün Başkan Carter'a not yazdım: 'Artık Sovyetler'e kendi Vietnam'ını hazırlama imkanına kavuştuk.' Sonuçta Sovyetler'in çöküşüne yol açan sorunu başlarına yıktık.
Soru: Radikal İslamcıları desteklediğiniz, eğitip silah verdiğiniz için hiç mi pişmanlık duymuyorsunuz?
Brzezinski: Dünya tarihi için hangisi daha önemlidir; Taliban-el-Kaide mi, yoksa Sovyetler'in çökmesi mi? Kışkırtılmış birkaç Müslüman mı, Orta Avrupa'nın özgürleşmesi mi?