3 Bin TL ile İstanbul'da yaşamak

Konu sahibi son olarak 3636 gün önce görüldü
R-4482467-1366131679-8967.png.jpg

Neredeyse 2 asgari ücret parası, yaşanılır.

Büyük hayaller kuranlara yetmez.

Tabi ona yaşamak denirse...

Sinema tiyatro konser gibi ruhun gıdası olan sanatsal aktiviteleri unutun. Tv8 neyinize yetmiyor.
Dışarda ailecek bi akşam yemeği mi? 2 ayda bir sahilde mangal neyinize yetmiyor?
Kışın sadece çocuklara bot alabilirsiniz. Ebeveynler iki kat çorap ile gayet de hayatta kalabilir.

Bazen nankör oluyoruz gerçekten.

Hayattan zevk alıp ne yapacaksın? nefes alıyosun, midene peynir ekmek giriyor yeter de artar bile. Sen ölmemeye bak.

Bazıları nefes almayı yaşamak sanıyor. E normal tabii adama öyle aksettiriyorlar. Adam bilmiyor ki sosyal hayatı, eğlenceyi, aktiviteyi. Kira ödeyip faturaları yatırmayı yaşamak sanıyor adam. Geçen gün birisi paylaşmıştı bir sosyal medya ortamında “2020 tl asgari ücret yeterli” diye. Kendince de şöyle yapmış hesabı;

-800 kira
-400 faturalar (!)
-500 mutfak harcaması
-300 tl de cebine kalıyormuş. Günlük 10 tl. Evli ve bir çocuklu olduğunu düşün. Günlük 10 tl.

Bunu savunan adamın hangi partiye oy verdiğini düşünmeye gerek yok tabii de, insan üzülüyor. Herif mecazi anlamda değil, gerçek anlamda nefes almayı yaşamak sanıyor.

Değil 3000, 5000 de yetmez. Eğer sen de kirayı, faturaları ödeyip ay sonunu rahat getirmeyi yaşamak sanıyorsan sana da diyecek sözüm yok. Bir hobi edin kendine, o hobiye ait araç gereçler ne kadar? Ya da sosyalleş, haftada 3 kez arkadaşlarınla kafede sohbet et. At sidiği çaya 5 lira verince anlarsın ne demek istediğimi. Yaşamak bu değil gençler, gözünüzü açın. Neyse...

Komşum 2800 liraya verdi geçende evini.Ne oluyor dedim, zor zor ne 3000 i
Hele okula giden çocuklar varsa.
Ütopik bir şey benim için bu.

Nostaljik bir başlık ve yorumlar...

Şu an 30 bin TL bile yetmez.

3 yıl sonra başlık 300 bin tl ile ayda geçinilir mi ye evrilecek!!

60-70 bin anca kendini çevirirsin.
Ortalama bir semtte.

Yalnız başlığın açıldığı dönemde 3000 TL kabaca 2 asgari ücretten biraz fazla yapıyor ve yine kabaca 1040 dolar gibi bir meblağ. Şimdi kontrol ettim, 2016'da Fiat Egea Urban 1.4 19 bin dolar yaparken 2024 yılında 28 bin dolar yapıyor. Bugün içinde bulunduğumuz sefaleti düşündüğümüzde tablo aslında fena durmuyor ama 3000 TL 2016 şartlarında açlık sınırının biraz üstünde, yoksulluk sınırının ise epey altında. Bütün bunlara karşın 2016'da yoksulluk sınırının altındaki 3000 TL'nin dahi alım gücü bugün 5-10 yıl arası tecrübesi olan bir beyaz yakanın aldığı maaşın alım gücünden fazladır.

Komşum 2800 liraya verdi geçende evini.Ne oluyor dedim, zor zor ne 3000 i
Hele okula giden çocuklar varsa.
Ütopik bir şey benim için bu.

şu an kiralar mahallemde 60bin civarı ortalama o da
3bin falan anca doğalgaz faturası olur o da en az yani

Üç bin TL ile evin içinde odan odaya tur atamazsın şimdi :)

Geri