3 Bin TL ile İstanbul'da yaşamak

Konu sahibi son olarak 3641 gün önce görüldü
İnsanlar çok az maaşlarla yaşamaya çalışmanın ötesinde savaşıyorlar. 3000 lira İstanbul , Ankara vb büyük şehirler için çok zor ama parası geliri buysa ne yapsın kazandığı kadarıyla ondan bundan kısıp yaşayacak tabiki.

Aile değilse ve münferit bir bireyse mütevazı bir şekilde yaşayabilir.

800 kira desek avcılar civarında 300 yol 300 sigara faturalar 300 internet telefon vs.

1300 lira yeter ya .

yaşamaktan kastınız ne anlamadım ben .

Benim gibi tiyatro/gösteri/etkinlik kaçırmayan bir insan bile ayda 1200-1500 liraya geçinebiliyorsa 3000 çok abartı olmuş.

Ucu ucuna yettiğini söyleyebilirim. Üniversiteme yakın bir muhitte, kirâlık bir evde kalıyorum. Oldukça yüksek bir kirâ bedeli ödüyorum aylık olarak. Yanında yine aylık spesifik olarak aldığım kitapların masrafı ile, kültür-sanat (opera, tiyatro, bale, vb.) ve sanat-spor (ritmik jimnastik, artistik buz pateni, vb.) etkinliklerini kaçırmadan tâkip ettiğimden ötürü ödediğim masraf, kirâ bedeline yakın oluyor. Kalan miktar ile de yemek ve diğer gereksinimlerimi anca karşılayabiliyorum. Neyse ki vejetaryen besleniyorum, yemeğe fazla param gitmiyor. Yalnız organikler fazla pahalı oluyor. Domates ve çeşitli ürünleri de balkonumda yetiştiriyorum. Sonuç olarak, tam da yetmiyor.

Tek bir kisi ile bir ailenin gecimini bu fiyatla gecinmeye calismasini karsilastirmamak gerek. Ayrica, ogrencileri de ayri bir kategoride bulundurmak gerekiyor, cunku en kotu ihtimalde 4 sene disinizi sikarak, cok minimum duzeyde bir hayat yasayabilirsiniz. Ancak, ozellikle aile icin cok dusuk bir miktar (ki bu maasi alamayan insanlarin oldugu bir ulkedeyiz). Bir kahveye 12 tl isteyen kafelerin oldugu bir sehirde, 3000 tL nin bir aileye yetecegini dusunmek hic de mantikli degil acikcasi.

Bu para ile İstanbul da yaşayabilirsiniz.
Ama belirli bölgelerinde belirli şartlarda sadece. Bu şartların dışına çıkarsanız zor.
Daha düşük maaş ile aile geçindiren kişiler var.

3000 lirayı beğenmiyorsunuz ama bu kadar bile kazanamiyorsunuz

Geçinen geçinir. Çok da ölü para değil o.

Millet asgari ücretle ev geçindiriyor ya.

Aramızda gizli CEO'lar mı dolaşıyor? :p Kira fiyatları tek kişi için epey zorlayıcı ama kimse size tek başınıza eve çıkın demiyor. Yemek, ulaşım, öteki giderleri de hayli hayli karşılıyor zaten. Geriye sosyalleşme için ayrılan miktar kalıyor: Haftanın beş günü 8 saat mesai yapıp, 1-2 saat de yolda tüketen insan sosyalleşebiliyorsa, gelsin bi de bizi sosyallesin. :p Öyle diyeyim size. Haftasonları için de her türlü yetiyor kalan miktar. Ayrıca her beyaz yakanın iyi kötü para biriktirebildiğini de biliyor muydunuz? Çok enterasan değil mi?

3000 civarı Ankara'nın nezih bir semti için yeterli mesela.

Kendi eviniz varsa rahat rahat yaşarsınız.
Gelişmiş semtler de dahil.

İnsanlar asgari ücretle yaşamaya çalışıyorlar bu şehirde.. 3000TL ile geçinirsin elbet, ama 1404 lira ile İstanbul'da yaşamak nasıldır bir de onu düşünmek lazım..

Edindiğiniz hobilere, sevdiğiniz aktivitelere göre değişir. Yoksa yaşanır her türlü.

3 bin lirayla da yaşanmıyorsa bu İstanbulun alayı işadamı, bakan,, vekil, sanatçı falan mı?

ben yaşarım gönderin 3bin tl yi
iban no : tr515151515151515151515151515

Geri