11 Şubat 2013 Tarihte bugün

Konu sahibi son olarak 2617 gün önce görüldü
İkinci yarıyıl eğitimi başladı

348167311403.jpg

Okullarda ikinci yarıyıl eğitimi başladı. Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı; ilk, orta ve liselerde 2012-2013 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı bugün başladı.
2012-2013 eğitim-öğretim yılının, 25 Ocak Cuma günü başlayan yarıyıl tatili bugün sona erdi. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisedeki yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 830 bin öğretmen, 2 haftalık yarıyıl tatilinden sonra yarın ders başı yaptı. 17 Eylül 2012 tarihinde başlayan eğitim-öğretim yılı, 14 Haziran Cuma günü tamamlanacak.

8. SINIFLAR SON KEZ SBS'YE GİRECEK

İkinci yarıyılda öğrenciler sınavlarda ter dökecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınav takvimine göre, bu sene son kez düzenlenecek Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ile Parasız Yatılılık Bursluluk Sınavı (PYBS), ilköğretim 8. sınıf öğrencileri için 8 Haziran tarihinde yapılacak. Ortaokul 5, 6, 7. ve lise 9, 10 ve 11. sınıfların gireceği PYBS, 9 Haziran Pazar günü düzenlenecek.

Üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 24 Mart Pazar günü yapılacak. Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) başvuruları 22-29 Nisan tarihleri arasında alınacak. LYS, 15-16 Haziran ve 22-23 Haziran tarihlerinde 5 oturumda gerçekleştirilecek. 2013-2014 eğitim-öğretim yılı ise 16 Eylül Pazartesi günü başlayacak.

11 Şubat 2013 Basın Özeti

110222093724_uk_press_review_304.jpg

Guardian gazetesi yazarı Jonathan Steele, Suriye'nin Humus kentinden gönderdiği değerlendirmesinde, isyanın kazanı olarak görülen bu kentte kısmi sükûnetin sağlandığını aktarıyor.
Suriye ordusunun kadın askerlerinin, askeri kontrol noktasındaki bir taksiyi denetlediklerini gösteren fotoğrafın eşlik ettiği yazıda, Humus valisinin, Suriyelileri el Kaide'ye karşı birleştirmeyi amaçladığı belirtiliyor.
Humus istikrarın başkenti

Steele'e göre bir yıl önce ağır bombardıman altındayken dünyanın dikkatini üzerine çeken kent, bugün daha güvenli görüldüğü için, Halep ve Deir ez-Zor gibi kentlerden kaçanları ağırlıyor.
Kentte, Suriye rejiminin yeni kurduğu askeri birliklerde gönüllü olarak yer alan kadın askerlerden oluşan birlikler özellikle askeri kontrol noktalarında denetim yapıyorlar.
Ancak, Suriye ordusu birlikleri, kentin birçok mahallesinde kontrolü sağlamış olsalar da, dar sokaklarıyla Humus'un tarihi kent kesiminde isyancıların etkisi hissedilmeye devam ediyor, Guardian yazarına göre.
"Türkiye modeli yanılgısı"

Financial Times gazetesinden Roula Khalaf ise, Arap Baharı'ndan sonra Mısır ve Tunus'ta iktidara gelen İslamcı liderlerin, ekonomiyi yönetmedeki zorluklarına dikkat çektiği analizinde, Türkiye'nin model olarak algılanması tartışmasına da değinmiş.
Khalaf, "Türkiye'nin cazibeli fakat yanıltıcı modeli" başlıklı analiz kutucuğunda, "İslamcı Araplar, Türkiye'nin İslamcı-kökenli Adalet ve Kalkınma Partisi altında kazandığı başarılara işaret ederek, kendilerinin sosyal olarak muhafazakar ancak dinamik ve refah içinde toplumlar yaratabileceklerini savunuyorlar." diyor.
Ancak Financial Times yazarına göre, Türkiye'nin geçiş halindeki Arap ülkeleriyle karşılaştırılması ve ülkenin başarısının yalnızca AK Parti'ye ya da "partinin İslamcı köklerine" mal edilmesi yanıltıcı olabilir.
Karşılaştırmanın yanıltıcı olmasının arkasında, Türkiye ile söz konusu Arap ülkelerinin altyapı yatırımları açısından farklı düzeylerde olmaları, bankacılık sistemlerindeki farklar ve siyasi yapılanma da var Khalaf'a göre.
Gazetenin görüş aldığı Carnegie Europe'ta ziyaretçi araştırmacı olan Sinan Ülgen, Türkiye'nin ekonomik başarısının AK Parti tarafından başlatılmadığını, partinin yürütücü rolüne rağmen, esas reformların daha önceden yapıldığını savunuyor.
Analizde, partinin İslamcı örgütlenme deneyimini de kullanarak, yoksulları hedefleyen sosyal politikalar ürettiği, karşılanabilir sağlık hizmeti ile iskan politikası benimsediği de belirtiliyor.
Ülgen, Ak Parti'nin dehasının, sosyal muhafazakârlık ile piyasayı esas alan liberal ekonomik politikaları birleştirmesi olduğunu da ifade ediyor.
"Almanya'dan Romanya göçmeni uyarısı"

İngiltere'nin Romanya ve Bulgaristan'dan büyük bir göçmen dalgası tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu savunan Times gazetesi, Almanya'nın yoksul kesimlerindeki okulların şimdiden bu iki ülkeden gelenleri kaldırmakta zorlandığını yazıyor.
Almanların, "toplumsal barışın zedelendiği" uyarısında bulunduğunu belirten gazete, İngiliz bakanların ise, bu iki ülkeden İngiltere'ye gelmeyi planlayan göçmenleri engellemenin yollarını düşündüklerini duyuruyor.
Gazete, uzmanların, yoksul göçmenlerin, daha yoksul ülkelerde yaşadıkları zorlukların azaltılmasının şart olduğu görüşünde olduklarını da ifade ederek, Bulgaristan ve Romanya'da zor durumda yaşayan göçmenlerin Berlin'in yoksul mahallerine göç ederek, çocuk yardımı gibi devlet yardımları aldıklarını da belirtiyor.
Aynı konuyu manşetine taşıyan Independent ise, Romanya'dan Romanların İngiltere'ye gelip, yoksulların işlerini çalacakları histerisinin, sağcı basın tarafından pompalandığını savunuyor.
Hindistan'dan batıya doğru göç eden Romanların 1500'lü yıllarla birlikte Avrupa'nın birçok yerinde baskı görmeye başladıklarını anlatan bir analiz kutusu da yayımlayan Independent, Romanları, "Ev diyebilecek bir yerleri olmayan halk" olarak tanımlıyor.
"Roman düşmanlığını sağ basın pompalıyor"

Gazeteye göre, İngiltere'de Romanyalılar ve Bulgarların geniş kitleler halinde göçeceğine dair son dönemlerde basında dile getiren kaygıların arkasında, net olarak belirtilmeyen bir Roman düşmanlığı yatıyor.
Romanya'daki Romanlarla görüşen gazetenin muhabiri Jerome Taylor, bu ülkedeki Romanların bağlılık duymaları için çok az nedenleri olduğunu, bu ülke içinde defalarca yerlerinden edildiklerini belirtiyor.
Ancak muhabir, Claudia Greta adlı bir Romanın, "Kendi ülkemizde bile kabul edilmiyorsak, başka bir ülkede kabul edilme şansımız nedir ki?" diye sorduğunu ve sorunlara rağmen Romanya'dan ayrılmayı düşünmediğini de aktarıyor.
Yazıda öne çıkan bir başka nokta ise, Romanların, Yahudiler, eşcinseller ve engellilerle birlikte Naziler tarafından hedeflendiğini; aradan geçen zamanda, Avrupa'da Yahudilik, eşcinsellik ve engellilik gibi konularda fikirlerin değişmesine rağmen, Romanlara karşı ön yargıların 60 yıldır pek değişmediği fikri.
M&S yönünü Türkiye'ye çevirdi

Son olarak Daily Telegraph gazetesinin iş dünyası ekinde Marks& Spencer adlı mağazanın Türkiye piyasasından duyduğu memnuniyet ile ilgili haberi aktaralım.
Gazete Marks&Spencer Yürütme Kurulu Başkanı Marc Boland'ın odağını İstanbul ve Çin piyasalarına çevirdiğini yazıyor.
İngiltere'deki perakende satışlarındaki düşüşler nedeniyle eleştiriler alan şirket yöneticilerinin, Türkiye'de moral depoladıklarını da belirten gazete, şirketin yalnızca İstanbul'da 23 şubesinin bulunduğunu da belirtiyor.
Haberde, Türkiye'de yiyecek satmadığı belirtilen Marks&Spencer'ın, İngiliz markası olma özelliğini ön plana çıkardığı ve İngiltere'dekine göre daha üst sınıf bir tüketici kitlesine seslendiği de yazılıyor.

İstanbul Barosunda Kriz

11 Şubat 2013 Pazartesi

Cesim PARLAK

İstanbul Barosu Başkan ve Yönetim Kurulu üyeliklerinin düştüğü yönündeki tartışmanın fitilini Ak Parti İstanbul milletvekili ve aynı zamanda İstanbul Barosu üyesi olan Av. Bülent Turan’ın açıklamaları ateşledi.

Bülent Turan, Baro Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında “yargı görevini yapanı etkileme” suçundan dava açıldığını, bunun da Avukatlık Kanunu’nun 92'nci maddesi uyarınca yönetimin düşmesi sonucunu doğurduğunu belirtiyor.

İstanbul Barosu yönetimi ise haklarında açılan davayı hukuksuz, kendilerini susturmaya yönelik yapılmış bir operasyon olarak değerlendiriyor. Bu operasyonu hukuka, demokrasiye ve avukatlık mesleğine saldırı şeklinde nitelendirerek bir muhalefet merkezi oluşturmaya çalışıyor.

Baro Yönetimi Hakkında Açılan Dava

Baro Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında, Balyoz davasının görüldüğü İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Silivri Cezaevi'nin içindeki duruşma salonunda, 06.04.2012 tarihinde. sanık avukatlarının direnişlerini destekledikleri gerekçesiyle Silivri Savcılığınca soruşturma başlatılmıştı.

Savcılık, soruşturmayı önce Ceza Kanunu'nun 288'inci maddesinde “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçundan başlattı. Daha sonra soruşturmayı “yargı görevi yapanı etkileme” şeklinde devam ettirerek sonuçlandırdı. Baro Yönetimi hakkında Ceza Kanunu'nun 277'nci maddesindeki “yargı görevi yapanı etkileme” suçundan iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

Baro Yönetimi hakkında düzenlenen iddianameyi, Silivri Asliye Ceza Mahkemesi kabul etti. İlk duruşması 17 Mayıs 2013 tarihinde yapılacak. Burada asıl husus, Baro Yönetimi hakkında açılan bu dava sonunda verilecek cezadan ziyade yönetimin bu davayla birlikte görevini devam ettirip ettiremeyeceği meselesidir. İşte Baro'nun direnişi de burada başlıyor. Baro kendileri hakkında yapılan soruşturmanın Avukatlık Kanunu'nda belirtilen izin sistemine aykırı bir şekilde yapıldığını belirterek açılan davanın usul yasasına da aykırılık teşkil ettiğini belirtiyor. Baro'nun bu savı, Avukatlık Kanunu çerçevesinde değerlendirildiğinde haklıdır.

Avukatlar Hakkında Dava Açma Usulü

Avukatlık Kanunu’nda, avukatların bir suç isnadıyla karşı karşıya kalmaları halinde haklarında yapılacak soruşturma usulü Avukatlık Kanunu'nda ayrı bir usule tabi tutulmuştur. Aynı kanunda avukatların mesleklerini yaparken işledikleri suçlardan ve Baro Yönetimi'ndeki görevlerinden doğan veya görev sırasında işledikleri suçlardan dolayı haklarında soruşturma yapılması ve dava açılması Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlanmıştır.

Avukatlık Kanunu’nun 58'inci maddesinde soruşturma açılması için öncelikle Adalet Bakanlığı’ndan izin alınması gerekir. Bakanlık izninden sonra suçun işlendiği yerdeki savcılık soruşturmayı başlatır. İlk soruşturma üzerine düzenlediği fezlekeyi Adalet Bakanlığı’na gönderir. Bakanlık fezlekeyi inceledikten sonra son soruşturmanın açılmasına izin verirse yeniden dosyayı soruşturma yapan savcılığa geri gönderir.

Bakanlığın vermiş olduğu son soruşturma izni üzerine bu kez savcı davanın açılması için iddianame hazırlar, hazırlanan iddianame suçun işlendiği yere en yakın ağır ceza mahkemesine gönderilir. Mahkeme dava açılmasına karar verirse dosya soruşturmayı yapan savcılığa geri gelir. Savcılık, ağır ceza mahkemesine iddianameyi gönderir ve dava ağır ceza mahkemesinde açılmış olur.

Avukatların yargılanma usulünün izne bağlı kılınması, avukatlar için getirilmiş bir imtiyaz değildir. Yapılan düzenleme, avukatlık mesleğinin niteliği gereği, icra edilirken avukatın baskı, tehdit ve etki altında kalmaması gerekliliği nedeniyle getirilmiştir. Güçlü savunma ve hak arama hürriyeti için getirilen izin sisteminin yargı tarafından bertaraf edilerek avukatların soruşturmalara maruz bırakılması evrensel hukuka aykırı bir uygulamadır.

Baro Yönetimi hakkında açılan dava ise bu prosedüre uyulmadan açılmıştır. Yönetime isnat edilen suç, “avukatlık göreviyle ilgili bir suç değildir” denilerek dava açılmıştır. Savcılık, İstanbul Barosu Başkanı ve Yönetiminin, Balyoz davasına bakan mahkemenin duruşma salonuna gitmelerini, görevleriyle ilgili olmayan ve görev suçu kapsamına girmeyen bir eylem olarak değerlendiği için izin prosedürüne uymadan dava açmıştır. Savcılığın bu değerlendirmesinin hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Tamamen keyfi bir değerlendirmeyle bu hukuki sonuca varılmıştır.

Bugünkü krizin sebebi de Savcılığın, Baro Yönetiminin eylemini, görevleriyle ilgili kabul etmemesidir. Görev suçu kapsamında değerlendirme yapılsaydı, Avukatlık Kanunu’ndaki izin prosedürüne uyularak işlem yapılabilirdi. Savcılığın avukatlık mesleğiyle ilgili algısından dolayı sıradan bir olay krize dönüşmüştür.

Davanın Hukuki Etkileri

Baro Yönetimi hakkında açılan davanın, idari anlamda yönetimin görevini sonlandırıp sonlandırmayacağı hususu ise ayrı bir hukuki polemik konusu olmaya başladı.

Avukatlık Kanunu’nun seçilme yeterliliği ve avukatlık mesleğini engelleyen suçların neler olduğu hususunu düzenleyen ilgili maddeleri ayrı ayrı değerlendirildiği için farklı sonuçlar çıkıyor. Burada herkes kendisine göre hukuk oluşturmaya çalıştığı için bu kadar birbirinden farklı sonuçlar çıkıyor. Doğru sonuç için Avukatlık Kanunu'nun bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir.

Avukatlık Kanunu 90'ıncı maddesinin “haklarında avukatlığa engel suçtan dolayı son soruşturma açılmasına karar verilmiş veya geçmiş beş yıl içinde disiplin kurulunca verilecek kesinleşmiş bir kararla kınama, para veya işten çıkarılma cezalarıyla tecziye edilmiş olanlar Yönetim Kurulu Üyesi seçilemezler” hükmü ile aynı kanunun 92'nci maddesi “yönetim kurulu üyelerinden biri hakkında 90 ıncı maddeye göre seçilmeye engel bir suçtan dolayı kamu davası açılmış ise, dava sonuna kadar bu üye yönetim kuruluna katılamaz yeri yedek üye ile doldurulur” hükmü sadece lafza bağlı kalınarak değerlendirilmesi halinde haksız bir sonuç ortaya çıkar.

Avukatlık Kanunu'nun 90'ıncı maddesine göre bu koşullarda Baro Yönetim Kurulu Üyeleri'nin üyeliği düşmüş sayılır. Burada, Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında, Avukatlık Kanunu'nun 58 ve 59'uncu maddelerine göre, izinler alınmadan dava açılmış olması nedeniyle hukuken 90'ıncı madde hükmü uygulanır mı, uygulanmaz mı tartışması yapılmalıdır.

Bana göre bu soruşturmada usul dikkate alınmadan iddianame düzenlendiği için Baro Yönetim Kurulu Üyeleri'nin üyelikleri düşmez. Ancak usulüne uygun yapılmış bir soruşturma sonucunda dava açılması halinde üyelikler düşer. Avukatlık Kanunu'nda üyeliğin düşmesi son soruşturmanın açılması şartına bağlanmış. Mevcut davada izin prosedürüne uyulmadığı için son soruşturma kararı yoktur.

Tartışma ne şekilde ve hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın seçilmiş bir yönetimin dava yoluyla uzaklaştırılması ve daha az oy alan birilerinin yönetime gelmesinin sağlanması, temel hukuk ilkelerine uygun olmadığı gibi ahlaken de doğru değildir.

İstanbul Baro Başkanı ve Yönetiminin birtakım davalarda siyasi duruş sergiledikleri kuşkusuzdur. Avukatlık ve avukatlık mesleğiyle ilgili sorunlardan ziyade daha çok muhalif bir grup gibi davrandıkları bir gerçektir. Bu gerçeğe rağmen, yönetimin dava yoluyla uzaklaştırılmaya çalışılması yanlıştır.

Bugün İstanbul Barosu’nun etrafında oluşturulan krizden zararlı çıkacak ve etkilenecek olan avukatlardır. Zarar gören ise adalet olacaktır.

Savcılığın, soruşturmayı prosedüre uymadan yanlış yapması sonucunda açılmış olan dava nedeniyle kriz patlak verdi. Bu durumun aşılması için biran önce davaya bakan mahkemenin davayla ilgili durma kararı vererek dosyayı izin için Adalet Bakanlığı’na göndermesi gerekir. Bakanlık da Avukatlık Kanunu gereğince "son soruşturmaya gerek yoktur" diyerek dosyayı savcılığa iade ederek krizi sonlandırmalıdır. Bu şekilde bir ara formülle sorun çözülebilir.

Baro Yönetimi seçimsiz olağanüstü genel kurul kararı aldı. Genel Kurul'da avukatlardan yönetime destek kararı çıkacağı görülüyor. Genel Kurulda çıkacak devam kararı varolan krizi derinleştirecek. Bunun için mahkemenin bir an önce durma kararı vermesi gerekir. Yoksa bu kriz derinleşerek büyüyecek ve çözümsüz bir hal alacak ve yaşanan olay yargıda yaşanmakta olan skandallara bir yenisini ekleyecektir.

Yalta Konferansı sona erdi

yalta-konferansi.jpg

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Yalta Konferansının sona ermesi, Adalet Partisi’nin kurulması, Kıbrıs Devleti için ilk adım, Tisa Nehri çevre felaketi, Hüsnü Mübarek’in istifası var…

GÜNÜN OLAYI

Bağımsız Kıbrıs Devleti İçin İlk Adım Atıldı (1959)

1958 Yılından itibaren Kıbrıs’ta yoğunlaşan olaylar Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ilişkilerini olumsuz etkiliyordu. Bu durum üzerine araya giren NATO ve Amerika Birleşik Devletlerinin aracılığı ile Türkiye ile Yunanistan arasında ikili görüşmeler başladı. 5-11 Şubat 1958’de Zürih’de gerçekleştirilen görüşmelerde iki devletin başbakanı bağımsız bir Kıbrıs Cumhuriyeti kurulması konusunda anlaştılar. Bu bağımsız devlet içerisinde yaşayacak olan Kıbrıs Türk Toplumu için anayasa ve antlaşmalar ile güvence sağlanmaya çalışıldı.

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

İngiltere Yemen’in Bağımsızlığını Tanıdı (1934)

Suudi Arabistan’ın kurulması Yemen’in kuzey sınırlarını tehdit altına soktu. Yemen Arabistan’ın aksine İngiltere’ye teslim olmamış ve İngilizler ile antlaşma yolunu seçmemişti. İngiltere’nin Arabistan üzerinde ki etkisini bilen Yemen İngiltere ile arasını düzeltmeye çalıştı. Bu sebeple 11 Şubat 1934’te Yemen ile İngiltere arasında bir dostluk antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile İngiltere Yemen’in bağımsızlığını ilk kez tanıdı. Buna rağmen Yemen ile İngiltere’nin arasında belirgin bir düzelme olmadı. Çünkü İngiltere Yemen’in İtalya ile olan ilişkilerinden rahatsızlık duyuyordu.

Yalta Konferansı Sona Erdi (1945)

I.Dünya savaşının galipler ABD, İngiltere ve SSCB liderleri savaş sonrası durumu görüşmek üzere 4 Şubat 1945’te Yalta’da bir araya geldiler. Bu konferans 11 Şubat 1945 tarihinde sona erdi.Yalta konferansında Boğazlar konusunda taviz koparan SSCB, Türkiye’yi sıkıştırmaya başladı.

Adalet Partisi Kuruldu (1961)

27 Mayıs askeri darbesi sonrasında Demokrat Parti kapatılmış ve yöneticilerinin bir çoğu Yassıada’da yargılanmıştı. Demokrat Parti’nin kapatılması üzerine bu görüşte olan bir kısmı eski Demokrat Partililerin oluşturduğu bir grup 11 Şubat 1961’de Adalet Partisini kurdular. Kendilerini Demokrat Parti’nin devamı olarak nitelendiren bu partinin ilk genel başkanı emekli general Ragıp Gümüşpala’dır. Genel Başkan Ragıp Gümüşpala’nın 1964 yılında vefatı üzerine genel başkanlığa Süleyman Demirel getirilmiştir.

Deniz Yatağı (Seabed)Antlaşması İmzalandı (1971)

Uluslar arası Deniz yatağı (Seabed) Antlaşması 11 Şubat 1971’de imzalandı. Bu antlaşma ile Deniz dibinde, okyanus tabanında ve okyanusun yeraltında, nükleer silahlarla diğer kitlesel tahrip silahlarının yapımı, kullanılması, depolanması ve denenmesi ve fırlatma rampaları inşası yasaklanıyordu.

I.Milliyetçi Cephe Hükümeti Şiddet Olaylarını Görüştü (1977)

I.Milliyetçi Cephe Hükümeti Bakanlar kurulu 11 Şubat 1977 şiddet olaylarını görüştü. Alparslan Türkeş'in sıkıyönetim önerisi uygun görülmedi. MHP Genel Başkanı,Ülkü Ocakları'nı suçlayan raporundan dolayı Emniyet Genel Müdürü'ne çattı.

Tisa nehrinde Çevre Felaketi Yaşandı (2000)

11 Şubat 2000 tarihinde Romanya'daki bir altın madeninden sızan siyanür, Macaristan sınırından geçen Tisa nehrine ulaştı. Siyanür sızıntısına maruz kalan Tisa nehrinde tam bir çevre felaketi yaşandı, binlerce canlı öldü.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1926. Siirt Milletvekili Mahmut Bey (Soydan) tarafından kurulan Milliyet gazetesi çıkmaya başladı.

1936. İstanbul’da kar fırtınası: Binalar yıkıldı, 120 kadar tekne battı ve Unkapanı Köprüsü parçalandı.

1953. İstanbul Gazeteciler Cemiyeti, “Gericilikle Savaşım” için “Ulusal Dayanışma Cephesi” kurmayı kararlaştırdı.

1965. ABD Başkanı Lyndon B. Johnson, hava ve deniz kuvvetlerine, Kuzey Vietnam Halk Cumhuriyeti’ndeki askeri hedeflerin bombalanması emrini verdi.

1979. İran’da Humeyni yanlıları Başbakanlık binasını ele geçirdi, Şah’ın Başbakanı Bahtiyar istifa etti.

1990. Güney Afrika’da ırkçı rejime karşı savaşan Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) lideri Nelson Mandela, özgürlüğüne kavuştu.

2006 - Alman arkeologlar, Şanlıurfa'daki Göbekli Tepe Mabedi'nde, insanlığın en eski haber sistemi olarak tanımladıkları ve günümüzde kullanılan yazının ilkel biçimi olan işaretler buldular.

2008 - Almanya'nın Ludwigshafen kentindeki bir apartmanda çıkan yangında ölen dokuz Türk'ün cenazesi Gaziantep'te toprağa verildi.

2011 - Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, uzun bir direnmenin ardından istifa ettiğini açıkladı.

DARBECİLERİ AFFEDENLERE NE OLMUŞTU?

talat-aydemir-darbe-1960-darbesi-ismet-inonu-98098h.jpg

talat aydemir, darbe, 1960 darbesi, ismet inönü

11 Şubat 2013

Tarihten bir gazete küpürü. Darbe girişimi yapan Albay Talat Aydemir affediliyor. İnönü, "Türkiye'de ihtilal dönemi kapanmıştır" diyor. Sonraı mı? İşte o ibretlik gerçek...

Başbakan Erdoğan'ın "tutuklu komutanlar" ilgili söylemleri ve Balyoz hükümlüsü Ergin Saygun'u hastalığı nedeniyle hastanede ziyaret etmesi sonrası özellikle bazı çevreler, bu olaylar üzerinden darbe davalarını itibarsızlaştırmak için yoğun bir mesai harcıyorlar.

Özellikle son dönemde darbe davalarından hüküm giyen ve yargılananlar ile KCK'lıların affedileceğine ilişkin söylentiler medyada sıklıkla yer alıyor. Aslında bunların söylentiden çok bir temenni olduğuna da dikkat çekmek gerek.

Medyada bu temenniler dolaşırken Taraf Gazetesi Yazarı Yıldıray Oğur dün "Darbecileri Affedebilir miyiz" başlıklı yazısının sonunda ibretlik bir gerçeği yeniden hatırlattı.

Son dönemde "Türkiye'de artık darbeler dönemin kapandı", "Artık Türkiye'de darbe olmaz" diyenlere 1960 sonrası dönemde iki kez darbe girişiminde bulunan Talat Aydemir'in başarısız darbe girişimlerini hatırlatan Oğur, "Tarih ibret alınırsa tekerrü etmez derler" dedi.

İşte Yıldıray Oğur'un dünkü yazısından ilgili bölüm;

Darbecilerimizi yeni bir beyaz sayfa açmak için affedebilecek miyiz? Bunu darbecilere iade-i itibarmış gibi yapmadan yapabilir miyiz? Aksi son dört yılın bütün demokratik kazanımlarını harcamak demek olur. O kazanımlar sayesinde bugün hükümet İmralı sürecini rahatlıkla yürütüyor.

Bu yazı iki gazete kupürüyle bitecekti yer kalmadı. 21 Şubat 1962’deki darbe girişimi sonrası. İlk kupürde Talat Aydemir ve arkadaşları serbest kalmış, evlerinde aileleriyle hasret gideriyor. Bir gün sonraki ikinci kupürde TSK’yı en iyi tanıyan Milli Şef İnönü, “Türkiye’de ihtilal devri kapanmıştır” diyor.

20 Mayıs 1963’te Aydemir ve arkadaşları yeniden darbe yapmışlardı.

Tarih ibret alınırsa tekerrür etmez derler...

11 Şubat 2013 Pazartesi

TARİHTE BUGÜN

images_1.jpg

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Yalta Konferansının sona ermesi, Adalet Partisi’nin kurulması, Kıbrıs Devleti için ilk adım, Tisa Nehri çevre felaketi, Hüsnü Mübarek’in istifası var…

GÜNÜN OLAYI

1958 Yılından itibaren Kıbrıs’ta yoğunlaşan olaylar Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ilişkilerini olumsuz etkiliyordu. Bu durum üzerine araya giren NATO ve Amerika Birleşik Devletlerinin aracılığı ile Türkiye ile Yunanistan arasında ikili görüşmeler başladı. 5-11 Şubat 1958’de Zürih’de gerçekleştirilen görüşmelerde iki devletin başbakanı bağımsız bir Kıbrıs Cumhuriyeti kurulması konusunda anlaştılar. Bu bağımsız devlet içerisinde yaşayacak olan Kıbrıs Türk Toplumu için anayasa ve antlaşmalar ile güvence sağlanmaya çalışıldı.

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

İngiltere Yemen’in Bağımsızlığını Tanıdı (1934)

Suudi Arabistan’ın kurulması Yemen’in kuzey sınırlarını tehdit altına soktu. Yemen Arabistan’ın aksine İngiltere’ye teslim olmamış ve İngilizler ile antlaşma yolunu seçmemişti. İngiltere’nin Arabistan üzerinde ki etkisini bilen Yemen İngiltere ile arasını düzeltmeye çalıştı. Bu sebeple 11 Şubat 1934’te Yemen ile İngiltere arasında bir dostluk antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile İngiltere Yemen’in bağımsızlığını ilk kez tanıdı. Buna rağmen Yemen ile İngiltere’nin arasında belirgin bir düzelme olmadı. Çünkü İngiltere Yemen’in İtalya ile olan ilişkilerinden rahatsızlık duyuyordu.

Yalta Konferansı Sona Erdi (1945)

I.Dünya savaşının galipler ABD, İngiltere ve SSCB liderleri savaş sonrası durumu görüşmek üzere 4 Şubat 1945’te Yalta’da bir araya geldiler. Bu konferans 11 Şubat 1945 tarihinde sona erdi.Yalta konferansında Boğazlar konusunda taviz koparan SSCB, Türkiye’yi sıkıştırmaya başladı.

Adalet Partisi Kuruldu (1961)

27 Mayıs askeri darbesi sonrasında Demokrat Parti kapatılmış ve yöneticilerinin bir çoğu Yassıada’da yargılanmıştı. Demokrat Parti’nin kapatılması üzerine bu görüşte olan bir kısmı eski Demokrat Partililerin oluşturduğu bir grup 11 Şubat 1961’de Adalet Partisini kurdular. Kendilerini Demokrat Parti’nin devamı olarak nitelendiren bu partinin ilk genel başkanı emekli general Ragıp Gümüşpala’dır. Genel Başkan Ragıp Gümüşpala’nın 1964 yılında vefatı üzerine genel başkanlığa Süleyman Demirel getirilmiştir.

Deniz Yatağı (Seabed)Antlaşması İmzalandı (1971)

Uluslar arası Deniz yatağı (Seabed) Antlaşması 11 Şubat 1971’de imzalandı. Bu antlaşma ile Deniz dibinde, okyanus tabanında ve okyanusun yeraltında, nükleer silahlarla diğer kitlesel tahrip silahlarının yapımı, kullanılması, depolanması ve denenmesi ve fırlatma rampaları inşası yasaklanıyordu.

I.Milliyetçi Cephe Hükümeti Şiddet Olaylarını Görüştü (1977)

I.Milliyetçi Cephe Hükümeti Bakanlar kurulu 11 Şubat 1977 şiddet olaylarını görüştü. Alparslan Türkeş'in sıkıyönetim önerisi uygun görülmedi. MHP Genel Başkanı,Ülkü Ocakları'nı suçlayan raporundan dolayı Emniyet Genel Müdürü'ne çattı.

Tisa nehrinde Çevre Felaketi Yaşandı (2000)

11 Şubat 2000 tarihinde Romanya'daki bir altın madeninden sızan siyanür, Macaristan sınırından geçen Tisa nehrine ulaştı. Siyanür sızıntısına maruz kalan Tisa nehrinde tam bir çevre felaketi yaşandı, binlerce canlı öldü.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1926. Siirt Milletvekili Mahmut Bey (Soydan) tarafından kurulan Milliyet gazetesi çıkmaya başladı.

1936. İstanbul’da kar fırtınası: Binalar yıkıldı, 120 kadar tekne battı ve Unkapanı Köprüsü parçalandı.

1953. İstanbul Gazeteciler Cemiyeti, “Gericilikle Savaşım” için “Ulusal Dayanışma Cephesi” kurmayı kararlaştırdı.

1965. ABD Başkanı Lyndon B. Johnson, hava ve deniz kuvvetlerine, Kuzey Vietnam Halk Cumhuriyeti’ndeki askeri hedeflerin bombalanması emrini verdi.

1979. İran’da Humeyni yanlıları Başbakanlık binasını ele geçirdi, Şah’ın Başbakanı Bahtiyar istifa etti.

1990. Güney Afrika’da ırkçı rejime karşı savaşan Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) lideri Nelson Mandela, özgürlüğüne kavuştu.

2006 - Alman arkeologlar, Şanlıurfa'daki Göbekli Tepe Mabedi'nde, insanlığın en eski haber sistemi olarak tanımladıkları ve günümüzde kullanılan yazının ilkel biçimi olan işaretler buldular.

2008 - Almanya'nın Ludwigshafen kentindeki bir apartmanda çıkan yangında ölen dokuz Türk'ün cenazesi Gaziantep'te toprağa verildi.

2011 - Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, uzun bir direnmenin ardından istifa ettiğini açıkladı.

2045763-jpg20130211131214.jpg&w=609&h=424

5,5 asırlık tarih ortaya çıktı

11 Şubat 2013 13:06 (Son güncelleme 11 Şubat 2013 13:10)
Muradiye Külliyesi restorasyonunda, kubbede yer alan orijinal Osmanlı motiflerinin, sıva ile kapatıldığı ve üzerine barok desenler işlendiği ortaya çıkarıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce başlatılan Muradiye Külliyesi restorasyon çalışmalarında, türbelerin kubbesinde yer alan orijinal Osmanlı motiflerinin, 19. yüzyıl sonlarında yapılan bir tadilatla sıva ile kapatıldığı ve üzerine barok desenler işlendiğinin ortaya çıkarılması, tarihe yönelik yeni bilgilerin de kapısını araladı.
Barok desenler işlenmiş sıvaları özel yöntemlerle dilimler halinde kaldıran uzmanlar, sıvanın altındaki Osmanlı tezyinatının (bezekler, süsler) yapısal bütünlüğünün bozulmadığını, bilinenin aksine 1855 depreminin, türbelerin kubbelerine yapısal bir zarar vermediğini belirledi.

Muradiye Külliyesi

Sultan 2. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılan Muradiye Külliyesi, Fatih Sultan Mehmed'den itibaren 100 yılı aşkın bir dönem içinde peyderpey yaptırılan 12 adet türbeden oluşuyor.
Külliyede Fatih Sultan Mehmed'in annesi Hüma Hatun (Hatuniye) Türbesi, II. Murad'ın oğlu şehzade Alaaddin Türbesi, şehzade Ahmet Türbesi, Fatih'in oğlu şehzade Mustafa (Cem Sultan) Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu şehzade Mustafa Türbesi, Sultan II. Bayezid'in eşi Şirin Hatun Türbesi, II. Bayezid'in diğer eşi Gülruh Hatun Türbesi, Fatih Sultan'ın ebesi Ebe Hatun (Gülbahar Hatun) Türbesi, II. Bayezid'in oğlu şehzade Mahmud Türbesi, II. Bayezid'in gelini Mükrime Hatun Türbesi, Fatih Sultan'ın eşlerinden Gülşah Hatun Türbesi ile Saraya mensup kimselerin (Cariyelerin) gömülü olduğu Cariyeler/Saraylılar Türbesi bulunuyor.

Tarihte Bugün : 11 Şubat 1888 Sirkeci Gar binası inşaatı başladı,

11 Şubat 1878 tarihli irade ile Rumeli demiryolları işletme şirketinin Avusturya tabiiyetine geçmesi

11 Şubat 1888 Sirkeci Gar binası inşaatı başladı. Mimar Prusyalı Ogust Yasmund tarafından projelendirilen bina 3 Kasım 1890′da hizmete girdi.

Tarihte Bugün : 11 Şubat 1888 Sirkeci Gar binası inşaatı başladı. Mimar Prusyalı Ogust Yasmund…

Sirkecigari22-300x195.jpg

Tarihte Bugün

11 Şubat 1878 tarihli irade ile Rumeli demiryolları işletme şirketinin Avusturya tabiiyetine geçmesi kabul edildi. Şirketin ismi Şark Demiryolları İşletme Şirketi oldu.
11 Şubat 1888 Sirkeci Gar binası inşaatı başladı. Mimar Prusyalı Ogust Yasmund tarafından projelendirilen bina 3 Kasım 1890′da hizmete girdi.

11 Şubat 2013

1939 – Lockheed şirketine ait P-38 tipi bir uçak Kaliforniya'dan New York'a 7 saat 2 dakikada uçtu. 1808 – Antrasit ilk defa bir yakıt olarak kullanıldı. 1752 – ABD'nin ilk hastanesi Benjamin Franklin tarafından Pensilvanya'da açıldı. 1847 – Bilimadamı, mucit, Thomas Alva Edison doğdu (ö. 1931) 1990 – Güney Afrika'da ırkçı rejime karşı savaşan Afrika Ulusal Kongresi'nin lideri Nelson Mandela 27 yıllık hapis hayatının ardından bugün özgürlüğüne kavuştu.
1979 – 15 yıllık sürgün hayatından sonra ülkesine 9 gün önce dönen Ayetullah Humeyni yanlıları İran'da yönetimi ele geçirdi. Şah'ın Başbakanı Bahtiyar istifa etti.
1973 – Vietnam Savaşı: ilk Amerikan esirleri serbest bırakıldı.
1971 – ABD, Birleşik Krallık, SSCB, ve diğer ülkeler arasında uluslararası sularda nükleer silahların kullanılmaması konusunda antlaşma imzalandı.
1945 – İngiltere Başbakanı Sir Winston Churchill, ABD Cumhurbaşkanı Franklin Roosevelt ve Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Josef Stalin'in bir araya geldiği, 4 Şubatta başlayan Yalta Konferansı sona erdi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünya düzeninin esasları belirlendi.
1943 – II. Dünya Savaşı: Dwight Eisenhower Avrupa müttefik orduları genel komutanı seçildi.

P-38 Lightning

Lockheed-P-38.jpg

Tarihte bugün: 11 Şubat

Güney Afrika'da ırkçı rejime karşı savaşan Afrika Ulusal Kongresi'nin lideri Nelson Mandela, 1990'da özgürlüğüne kavuştu.

Güney Afrika'nın seçimle başa gelen ilk devlet başkanı olan Nelson Rolihlahla Mandela, 18 temmuz 1918'de Umtata'da dünyaya geldi. Xhosa (Zosa) dilini konuşan Tembu kabilesinden olan Mandela'nın babası bu kabilenin şefiydi.

Lise tahsilinden sonra Fort Hare University College'a girdi. Burada okurken siyasi olaylara karıştı. Bir öğrenci boykotuna karıştığı ve organize ettiği gerekçesiyle okuldan uzaklaştırıldı. Bu yüzden Transvaal'a yerleşti.

Burada bir süre madenlerde polis memurluğu yaptı. Yarıda bıraktığı eğitimine mektupla öğretim yoluyla devam etti. 1942'de Witwaterstrand Üniversitesi Hukuk bölümünü bitirerek ülkenin ilk siyah avukatı oldu.

1944'te ırk ayrımına karşı yerli halkın kurduğu Afrika Milli Kongresi'ne katıldı. Çok kısa zamanda kongrenin Gençlik Birliği Başkanlığı'na seçildi. Siyahların kurtuluş hareketi önderlerinden biri durumuna geldi.

1961 yılında, ırkçılığa karşı silahlı mücadeleyi üstlenen ve kongrenin askeri kanadı özelliğindeki Umkonto ve Sizwe'yi de (Milli Mızrak) kurarak başkanı oldu.

Ocak 1962'de destek aramak için geziye çıktı. İngiltere'yi ve Afrika ülkelerini dolaştı. Afrika ülkeleri ile sosyalist ülkelerden silah ve para yardımı temin etti.

Dönüşünde izinsiz yurtdışına çıkmak, halkı kışkırtmak, sabotajlar ve suikastlar düzenlemek iddialarıyla yargılandı. Halkın, tamamının temsil edilmediği ve beyazların temsil edildiği parlamentonun çıkardığı kanunlara uymak zorunda olmadığını savundu.

Beyaz yönetim tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Bu davranışıyla ırk ayrımına karşı mücadele eden Afrikalı siyahların simgesi oldu.

Nelson Mandela, dünyanın en ünlü mahkumu olarak anılır. Güney Afrika'da 27 yıl hapiste kaldıktan sonra 1980'li yıllarda, ırkçılığa karşı mücadelenin bütün dünyada yoğunlaşması üzerine adı duyuldu.

1990'da 71 yaşındayken, Güney Afrika Devlet Başkanı De Klerk tarafından şartsız olarak serbest bırakıldı. "Mücadele benim hayatımdır. Hayatımın sonuna kadar bağımsızlık için mücadele edeceğim" şiarı halk arasında onu bayraklaştırdı.

Özgürlüğüne kavuşunca demokratik bir Güney Afrika kurulması için çalıştı ve kurdu. Güney Afrika'nın seçimle başa gelen ilk devlet başkanı oldu, tüm Afrika'da özgürlükçülerin idolü haline geldi.

1981'de Bruno Kreisky İnsan Hakları ve 1983'te UNESCO Simon Bolivar ödüllerini aldı. Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilmesi kararlaştırılan 1992 Atatürk Barış Ödülü'nü almayı kabul etmedi. 1993'te De Klerk ile beraber Nobel Barış Ödülü aldı.

Güney Afrika'da, kendi kabilesindeki büyüklerin taktıkları 'Madiba' lakabıyla tanınır.

Günün diğer önemli olayları

1847: Bilim adamı ve mucit Thomas Edison doğdu.
1926: Siirt Milletvekili Mahmut Bey'in (Soydan) kurduğu Milliyet gazetesi yayımlanmaya başladı.
1936: İstanbul'da kar fırtınası: Binalar yıkıldı, 120 kadar tekne battı ve Unkapanı Köprüsü parçalandı.
1945: İngiltere Başbakanı Sir Winston Churchill, ABD Cumhurbaşkanı Franklin Roosevelt ve Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Josef Stalin'in bir araya geldiği, 4 şubatta başlayan Yalta Konferansı sona erdi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında, dünya düzeninin esasları belirlendi.
1953: İstanbul Gazeteciler Cemiyeti gericilikle savaşım için Ulusal Dayanışma Cephesi kurmayı kararlaştırdı.
1959: Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla ilgili Zürih Anlaşması, Türkiye ile Yunanistan arasında imzalandı.
1961: Adalet Partisi, Ragıp Gümüşpala'nın başkanlığında kuruldu.
1965: ABD Başkanı Lyndon B. Johnson, hava ve deniz kuvvetlerine, Kuzey Vietnam Halk Cumhuriyeti'ndeki askeri hedeflerin bombalanması emrini verdi.
1979: İran'da Humeyni yanlıları Başbakanlık binasını ele geçirdi, Şah'ın Başbakanı Bahtiyar istifa etti.
2001: Eski Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nezih Demirkent vefat etti.

Tarihte bugün: 11 şubat

mandele-ana-sayfa.jpg

Güney Afrika’da ırkçı rejime karşı savaşan Afrika Ulusal Kongresi’nin lideri Nelson Mandela, 1990′da özgürlüğüne kavuştu.
Güney Afrika’nın seçimle başa gelen ilk devlet başkanı olan Nelson Rolihlahla Mandela, 18 temmuz 1918′de Umtata’da dünyaya geldi. Xhosa (Zosa) dilini konuşan Tembu kabilesinden olan Mandela’nın babası bu kabilenin şefiydi.
Lise tahsilinden sonra Fort Hare University College’a girdi. Burada okurken siyasi olaylara karıştı. Bir öğrenci boykotuna karıştığı ve organize ettiği gerekçesiyle okuldan uzaklaştırıldı. Bu yüzden Transvaal’a yerleşti.
Burada bir süre madenlerde polis memurluğu yaptı. Yarıda bıraktığı eğitimine mektupla öğretim yoluyla devam etti. 1942′de Witwaterstrand Üniversitesi Hukuk bölümünü bitirerek ülkenin ilk siyah avukatı oldu.
1944′te ırk ayrımına karşı yerli halkın kurduğu Afrika Milli Kongresi’ne katıldı. Çok kısa zamanda kongrenin Gençlik Birliği Başkanlığı’na seçildi. Siyahların kurtuluş hareketi önderlerinden biri durumuna geldi.
1961 yılında, ırkçılığa karşı silahlı mücadeleyi üstlenen ve kongrenin askeri kanadı özelliğindeki Umkonto ve Sizwe’yi de (Milli Mızrak) kurarak başkanı oldu.
Ocak 1962′de destek aramak için geziye çıktı. İngiltere’yi ve Afrika ülkelerini dolaştı. Afrika ülkeleri ile sosyalist ülkelerden silah ve para yardımı temin etti.
Dönüşünde izinsiz yurtdışına çıkmak, halkı kışkırtmak, sabotajlar ve suikastlar düzenlemek iddialarıyla yargılandı. Halkın, tamamının temsil edilmediği ve beyazların temsil edildiği parlamentonun çıkardığı kanunlara uymak zorunda olmadığını savundu.
Beyaz yönetim tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Bu davranışıyla ırk ayrımına karşı mücadele eden Afrikalı siyahların simgesi oldu.
Nelson Mandela, dünyanın en ünlü mahkumu olarak anılır. Güney Afrika’da 27 yıl hapiste kaldıktan sonra 1980′li yıllarda, ırkçılığa karşı mücadelenin bütün dünyada yoğunlaşması üzerine adı duyuldu.
1990′da 71 yaşındayken, Güney Afrika Devlet Başkanı De Klerk tarafından şartsız olarak serbest bırakıldı. "Mücadele benim hayatımdır. Hayatımın sonuna kadar bağımsızlık için mücadele edeceğim" şiarı halk arasında onu bayraklaştırdı.
Özgürlüğüne kavuşunca demokratik bir Güney Afrika kurulması için çalıştı ve kurdu. Güney Afrika’nın seçimle başa gelen ilk devlet başkanı oldu, tüm Afrika’da özgürlükçülerin idolü haline geldi.
1981′de Bruno Kreisky İnsan Hakları ve 1983′te UNESCO Simon Bolivar ödüllerini aldı. Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilmesi kararlaştırılan 1992 Atatürk Barış Ödülü’nü almayı kabul etmedi. 1993′te De Klerk ile beraber Nobel Barış Ödülü aldı.
Güney Afrika’da, kendi kabilesindeki büyüklerin taktıkları ‘Madiba’ lakabıyla tanınır.

Günün diğer önemli olayları

Dünya’nın ilk hastanesi Bergama

alk-hastane-1.jpg

1752 – ABD’nin ilk hastanesi Pensilvanya’da açıldı.
1808 - Antrasit ilk defa bir yakıt olarak kullanıldı.

buharla-gemi-2.jpg

1809 - Robert Fulton, buharlı geminin patentini aldı.
1843 – Giuseppe Verdi’nin I Lombardi adlı operasının ilk gösterimi Milano’da yapıldı.
1867 - Sadrazam Mehmed Emin Âli Paşa beşinci ve son kez sadrazam oldu.
1895 – Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı’nda Büyük Britanya adası tarihinin en soğuk gününü yaşadı: –27.2°C. Bu rekor daha sonra 10 Ocak 1982′de tekrarlandı.

ilk-milliyet-3.jpg

1936. İstanbul’da kar fırtınası; binalar yıkıldı,120 kadar tekne battı ve Unkapanı Köprüsü parçalandı.
1941. T.C. yurttaşı olmayan Musevilerin Türkiye’den transit geçmeleri hakkında kararname yayımlandı; uyruğunda bulundukları devletler tarafından kısıtlama getirilmiş T.C. yurttaşı olmayan Museviler, ancak konsolosluklardan transit vizesi alarak Türkiye topraklarından geçebilecekler.

yalta-4.jpg

1945. İngiltere Başbakanı Sir Winston Churchill, ABD Cumhurbaşkanı Franklin Roosevelt ve SSCB lideri Josef Stalin’in bir araya geldiği Yalta Konferansı sona erdi. İkinci Dünya Savaşı sonrası dünya düzeninin esasları belirlendi.
1946- Mahabat Kürt Cumhriyeti’nin başına Gazi Muhammed geçti.
1953: İstanbul Gazeteciler Cemiyeti "gericilikle" savaşım için Ulusal Dayanışma Cephesi kurmayı kararlaştırdı.

toker-5.jpg

1957. Gazeteci Metin Toker tutuklanarak cezaevine girdi. Metin Toker, Demokrat Parti (DP) İstanbul Milletvekili ve eski Devlet Bakanı Mükerrem Sarol ile Akis dergisi arasındaki davadan hapis cezasına çarptırılmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı İsmet İnönü, " Damadımın tutuklanması haberine üzülmedim, bu şerefli bir mahkümiyettir "dedi.
1957. Muhalefet milletvekilleri Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda değişiklik istedi.
1959: Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla ilgili Zürih Anlaşması, Türkiye ile Yunanistan arasında imzalandı.
1961. 5 parti kuruldu. Adalet Partisi, Memleketçi Serbest Parti, Çalışma Partisi, Türkiye İşçi ve Çiftçi Partisi ve Cumhuriyetçi Mesleki Islahat Partisi.
1965- lrak İçişleri Bakanlığı, Mustafa Barzani’ye gönderilen mektupta, otonomi talebinden vaz geçmesi istendi
1965: ABD Başkanı Lyndon B. Johnson, hava ve deniz kuvvetlerine, Kuzey Vietnam Halk Cumhuriyeti’ndeki askeri hedeflerin bombalanması emrini verdi.

yeni-adana-6.jpg

1965. Yeni Adana gazetesi Dünya Basın Barış Ödülü’nü kazandı.
1969. Amerikan 6. Filosunu protesto gösterileri sürüyor; 1969′da üniversite öğrencileri Beyazıt Kulesi’ne üzerinde Vedat Demircioğlu’nun resmi bulunan bir bayrak çekti. Vedat Demircioğlu, 6. Filonun 1968′deki gelişinde öldürülmüştü.
1971- Kürdistan Devrimciler Partisi kendini fesh ederek, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) saflarına katıldı
1979. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş "Türkiye’de sol terörün karşısında sağ terör bulunduğu iddiası asılsızdır. Tüm anarşi komünist silahlı gerilla teşkilatlarından gelmektedir. Bunun dışında sağcı denilen grupların yaptığı bazı kanunsuz hareketler vardır ki, bunlar yalnızca bir takım baskılar neticesinde karşılaşılan durumlardan olmaktadır. Bu olayları hiçbir sağ teşkilat veya parti metod olarak benimsememektedir. Sağda bir kadro yoktur. Sadece münferit olaylar vardır." dedi.

humeyni-yanlalara-7.png

1979: İran’da Humeyni yanlıları Başbakanlık binasını ele geçirdi, Şah’ın Başbakanı Bahtiyar istifa etti.

1981. İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi, şarkıcı Cem Karaca, Melike Demirağ, Şanar Yurdatapan, Sema Poyraz ve Selda Bağcan hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi. Sanatçılar yabancı ülkelerde Türkiye aleyhine propaganda yapmakla suçlanıyorlardı. Selda Bağcan teslim oldu ve serbest bırakıldı.
1987.Koç Holding Onursal Başkanı Vehbi Koç Milletlerarası Ticaret Odası tarafından "Dünyada yılın işadamı" seçildi. Vehbi Koç ödülünü, 1987′de aldı.
1988. Avusturya halkının yüzde 70′i Cumhurbaşkanı Kurt Waldheim’ın istifa etmesini istemedi. Kurt Waldheim Nazi geçmişine ilişkin sorgulanmıştı.
1990. Güney Afrika’da ırkçı rejime karşı savaşan Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC)lideri Nelson Mandela özgürlüğüne kavuştu.
1994. HBB’de yayımlanan Yüksek Tansiyon adlı programın yapımcısı Erhan Akyıldız ve Ali Tevfik Berber, 2′şer ay hapis cezasına çarptırıldı.Televizyoncular programda halkı askerlikten soğuttukları iddiasıyla yargılanmışlardı.
1998. Türkiye’de 12 kentte bulunan 78 kumarhane kapatıldı. Kapatma kararı "Turizm Teşvik Yasası’nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yasa" uyarınca alındı.
2000. Romanya’nın bir altın madeninden sızan siyanür, Macaristan sınırından geçen Tisa nehrinde binlerce canlının ölmesine neden oldu.
2002. DYP eski milletvekili Abdülmelik Fırat ve arkadaşları,Hak ve Özgürlükler Partisi’ni (HAKPAR) kurdu.
2003. Merkezi ABD’de bulunan bağımsız Dünya Nüfus Enstitüsü, dünya nüfusunun 6,2 milyonu aştığını açıkladı. Bu nüfusun yarısı 25 yaşın altında ve bunun yüzde 63′ü az gelişmiş ülkelerde yaşıyor.

uceza-mahkemesi-8.jpg

2003. ABD’nin karşı çıkmasına rağmen Afganistan, Roma Sözleşmesi’ni imzaladı.Dünyanın ilk savaş suçları mahkemesi olan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yargılama yetkisini kabul etmiş oldu. Afganistan UCM’yi onaylayan 89. ülke oldu.

tarban-9.bmp

2004. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in Ankara ziyaretinde Mısır’ın Al Alem televizyonu muhabiri Salla Alhan türbanlı olduğu için Çankaya Köşkü’ne alınmadı.
2005. Kerkük’te Türkmenler ve Araplar, şehrin Kürdistan’a katılmaması ve 30 Ocak’ta yapılan seçimin iptali için gösteri yaptı. "Federalizme Hayır" sloganı atıldı.16 partinin imzasını taşıyan bildiride seçimin yenilenmesi istendi.
2006. Niğde’deki Demirkazık Dağı’na tırmanmak isteyen Hacettepe Üniversitesi’nden 14 kişinin üzerine çığ düştü,dört öğrenci hayatını kaybetti. Bu,Türkiye’de dağcılık tarihinin en büyük kazası oldu.
2006. Bir dönem PKK Merkez Komite üyeliği ve örgütün Avrupa temsilciliği yapan, 2004′te Osman Öcalan’la birlikte PKK’den ayrılarak Yurtsever Demokrat partisi’ni (PWD) kuran "Kanı Yılmaz" kod adlı Faysal Dunlayıcı, Kuzey Irak’ta bombalı saldırıyla öldürüldü. PWD, açıklamalarında saldırıyı PKK’nın gerçekleştirdiğini iddia etti.
2006. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, kendisini Hariri suikastından sorumlu tutup istifa eden eski yardımcısı Abdülhalim Haddam’ın yerine Dışişleri Bakanı Faruk el-Şara’yı atadı.

Tarihte bugün/11 Şubat

Tarihte bugün

tarihte_bugun_58.jpg

11 Şubat, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 42. günüdür.

Olaylar

1752 - ABD'nin ilk hastanesi Pensilvanya'da açıldı.
1808 - Antrasit ilk defa bir yakıt olarak kullanıldı.
1809 - Robert Fulton, buharlı geminin patentini aldı.
1843 - Giuseppe Verdi'nin I Lombardi adlı operasının ilk gösterimi Milano'da yapıldı.
1867 - Sadrazam Mehmed Emin Âli Paşa beşinci ve son kez sadrazam oldu.
1888 - Sirkeci Garı'nın temeli atıldı.
1895 - Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı'nda Büyük Britanya adası tarihinin en soğuk gününü yaşadı: –27.2 °C. Bu rekor daha sonra 10 Ocak 1982'de tekrarlandı.
1926 - Siirt milletvekili Mahmut Bey'in (Soydan) kurduğu Milliyet gazetesi yayımlanmaya başladı.
1928 - Kış Olimpiyatları, St. Moritz'de (İsviçre) başladı.
1936 - İstanbul'da kar fırtınası: binalar yıkıldı, 120 kadar tekne battı ve Unkapanı Köprüsü parçalandı.
1939 - Lockheed şirketine ait P-38 tipi bir uçak Kaliforniya'dan New York'a 7 saat 2 dakikada uçtu.
1941 - Ecnebi Musevilerin Türkiye'den transit geçmeleri hakkında kararname yayımlandı; tabiyetlerinde bulundukları devletler tarafından kısıtlama getirilmiş ecnebi Museviler, ancak konsolosluklardan transit vizesi alarak Türkiye topraklarından geçebilecekler.
1945 - İngiltere Başbakanı Sir Winston Churchill, ABD Cumhurbaşkanı Franklin Roosevelt ve Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Josef Stalin'in bir araya geldiği, 4 Şubatta başlayan Yalta Konferansı sona erdi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünya düzeninin esasları belirlendi.
1953 - SSCB, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti.
1953 - İstanbul Gazeteciler Cemiyeti Gericilikle Savaşım için Ulusal Dayanışma Cephesi kurmayı kararlaştırdı.
1957 - Muhalefet milletvekilleri Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda değişiklik istedi.
1957 - Gazeteci Metin Toker tutuklanarak cezaevine girdi. Metin Toker, Demokrat Parti (DP) İstanbul Milletvekili ve eski Devlet Bakanı Mükerrem Sarol ile Akis dergisi arasındaki davadan hapis cezasına çarptırılmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı İsmet İnönü, "Damadımın tutuklanması haberine üzülmedim, bu şerefli bir mahkümiyettir "dedi.
1959 - Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla ilgili Zürih Antlaşması, Türkiye ile Yunanistan arasında imzalandı.
1961 - 5 parti kuruldu. Adalet Partisi, Memleketçi Serbest Parti, Çalışma Partisi, Türkiye İşçi ve Çiftçi Partisi ve Cumhuriyetçi Mesleki Islahat Partisi.
1961 - Adalet Partisi, Ragıp Gümüşpala'nın başkanlığında kuruldu.
1964 - Tayvan, Fransa ile diplomatik ilişkilerini kesti.
1964 - Limasol'da (Kıbrıs) Rumlarla Türkler arasında çarpışmalar başladı.
1965 - ABD Başkanı Lyndon B. Johnson, hava ve deniz kuvvetlerine, Kuzey Vietnam Halk Cumhuriyeti'ndeki askeri hedeflerin bombalanması emrini verdi.
1965 - Yeni Adana gazetesi Dünya Basın Barış Ödülü'nü kazandı.
1969 - Amerikan 6. Filosu'nu protesto gösterileri sürüyor; 1969'da üniversite öğrencileri Beyazıt Kulesi'ne üzerinde Vedat Demircioğlu'nun resmi bulunan bir bayrak çekti. Vedat Demircioğlu, 6. Filo'nun 1968'deki gelişinde öldürülmüştü.
1971 - ABD, Birleşik Krallık, SSCB, ve diğer ülkeler arasında uluslararası sularda nükleer silahların kullanılmaması konusunda antlaşma imzalandı.
1973 - Vietnam Savaşı: ilk Amerikan esirleri serbest bırakıldı.
1978 - Çin Halk Cumhuriyeti, Aristoteles, Shakespeare ve Charles Dickens'in eserlerine uyguladığı sansürü kaldırdı.
1979 - 15 yıllık sürgün hayatından sonra ülkesine 9 gün önce dönen Ayetullah Humeyni yanlıları İran'da yönetimi ele geçirdi. Şah'ın Başbakanı Bahtiyar istifa etti.
1979 - Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş "Türkiye'de sol terörün karşısında sağ terör bulunduğu iddiası asılsızdır. Tüm anarşi komünist silahlı gerilla teşkilatlarından gelmektedir. Bunun dışında sağcı denilen grupların yaptığı bazı kanunsuz hareketler vardır ki, bunlar yalnızca bir takım baskılar neticesinde karşılaşılan durumlardan olmaktadır. Bu olayları hiçbir sağ teşkilat veya parti metod olarak benimsememektedir. Sağda bir kadro yoktur. Sadece münferit olaylar vardır." dedi.
1981 - İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi, şarkıcı Cem Karaca, Melike Demirağ, Şanar Yurdatapan, Sema Poyraz ve Selda Bağcan hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi. Sanatçılar yabancı ülkelerde Türkiye aleyhine propaganda yapmakla suçlanıyorlardı. Selda Bağcan teslim oldu ve serbest bırakıldı.
1988 - Avusturya halkının yüzde 70'i Cumhurbaşkanı Kurt Waldheim'ın istifa etmesini istemedi. Kurt Waldheim Nazi geçmişine ilişkin sorgulanmıştı.
1990 - Mike Tyson ağır sıklet boks şampiyonu unvanını Buster Douglas'a nakavt olarak kaybetti.
1990 - Güney Afrika'da ırkçı rejime karşı savaşan Afrika Ulusal Kongresi'nin lideri Nelson Mandela 27 yıllık hapis hayatının ardından bugün özgürlüğüne kavuştu.
1994 - HBB'de yayımlanan Yüksek Tansiyon adlı programın yapımcısı Erhan Akyıldız ve Ali Tevfik Berber, 2'şer ay hapis cezasına çarptırıldı.Televizyoncular programda halkı askerlikten soğuttukları iddiasıyla yargılanmışlardı.
1998 - Türkiye'de 12 kentte bulunan 78 kumarhane kapatıldı. Kapatma kararı "Turizm Teşvik Yasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yasa" uyarınca alındı.
2000 - Romanya'da bir altın madeninden sızan siyanür, Macaristan sınırından geçen Tisa nehrinde binlerce canlının ölmesine neden oldu.
2007 - ÖDP'nin 5. olağan kongresinde genel başkanlığa Ufuk Uras seçildi.

Doğumlar

1839 - J. Willard Gibbs, Amerikalı bilimadamı (ö. 1903)
1847 - Thomas Alva Edison, bilimadamı, mucit, 1093 patent sahibi (ö. 1931)
1881 - Anna Pavlovna Pavlova, Rus balerin (ö. 1931)
1909 - Joseph L. Mankiewicz, Amerikalı yapımcı ve yönetmen (ö. 1993)
1915 - Richard Hamming, Amerikalı matematikçi (ö. 1998)
1920 - I. Faruk, Mısır kralı (ö. 1965)
1936 - Burt Reynolds, Amerikalı sinema oyuncusu
1962 - Sheryl Crow, Amerikalı müzisyen
1964 - Sarah Palin, Amerikalı siyasetçi
1969 - Jennifer Aniston, Amerikalı sinema ve dizi oyuncusu
1977 - Mike Kenji Shinoda, Amerikalı-Japon Linkin Park grubunda back-vocal, gitarist ve pianist, Fort Minor grubunda solist ayrıca yapımcı ve grafik tasarımcısı.
1979 - Mabrouk Zaid, Suudi Arabistanlı futbolcu.
1980 - Mark Bresciano, Avustralyalı futbolcu.
1981 - Kelly Rowland, Amerikalı Destiny's Child grubunun üyesi şarkıcı
1992 - Taylor Lautner, Amerikalı aktör, oyuncu

Ölümler

641 - Herakleios, Bizans İmparatoru (d. 575)
1650 - René Descartes, Fransız matematikçi, bilimadamı ve filozof (d. 1596)
1948 - Sergei Eisenstein, Sovyet sinema yönetmeni (d. 1898)
1963 - Sylvia Plath, ABD' li şair ve yazar (d. 1932)
1976 - Lee J. Cobb, ABD'li aktör (d. 1911)
1982 - Eleanor Powell, ABD'li aktrist ve dansçı (d. 1912)
1982 - Takashi Shimura, Japon aktör(Yedi Samuray) (d. 1905)
1985 - Henry Hathaway, ABD'li sinema yönetmeni ve aktör (d. 1898)
1986 - Frank Herbert, ABD'li yazar (d. 1920)
2000 - Roger Vadim, Fransız film yönetmeni (d. 1928)
2001 - Nezih Demirkent, eski Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı.
2002 - Barry Foster, İngiliz aktör (d. 1931)
2006 - Peter Benchley, ABD'li yazar (d. 1940)
2012 - Whitney Houston, ABD'li şarkıcı (d. 1963)

Bayramlar ve Yıldönümleri

Dünya kanser günü.

Geri