104. Haftanın Tartışma Konusu: Alevi Sorunu Nedir? Nasıl Çözülmelidir?

X
  • Kullanıcı X
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Sen hiç bir şeyi anlamıyorsun, Aleviler tam ne istiyor anlamamış olman gayet normal. Senin aklın Menzil tarikatına teslim, kendine ait değil. Önce kendini kurtar canım benim.
Bırak şimdi Alevileri, sen yokken forum el değiştirdi yeni sahiplerine bir hayırlı olsun de

Bu sorun hep var, her ne kadar kabul edilmese bile var malesef.. böle de devam eder gider.

Bırak şimdi Alevileri, sen yokken forum el değiştirdi yeni sahiplerine bir hayırlı olsun de
Hiç bir şey farketmedim, neyse yeni sahiplerine hayırlı olsun. İyiki sen almamışsın yoksa her gün 24 saat Menzill propagandası yapmak mecburiyetinde kalırdık aödjfjkk

• Kahkaha
Tepkiler: ne
Türkiye hangi bir sorununu çözmüşki bunu çözsün. Başlamışlar böyle bir dorun yok, esas sorun kendileri,..... demeye. Fazla bir beklentiye girmeyin ve hangi ülke ve coğrafyada yaşadığınızı gözardı etmeyin derim.

bu konuya daha önce yazmak istemiştim ama o an hep bir aksilik çıktığı için ertelemiştim. en son tekrar konuya baktığımda kilitlendiğini ve 'siyasi ve ayrıştırıcı konular yasaktır' ibareli bir uyarıyla karşılaşmıştım. konuyu açanın eski admin olması hasebiyle bu tablo biraz tebessüm ettirmedi değil... neyse konuya dair saptamalar dışında çözümün bir cevabı olmak oldukça zor. soruna genelde ülke hükümranlarınca stalin'e nazire edercesine 'insan yoksa, sorunda yok' düsturuyla yaklaşıldığı için kürt sorununa paralel olarak alevi sorunu da şiddetle ve katliamlarla anılmakta. dersim maraş, sivas, hatta gazi gibi konjonktürleri bir tarafa bırakalım, aleviler kendilerini cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar güvensiz hissediyorlar. şahsımın rejimi siyasi aygıtla ve dolayısıyla genel toplumla kurdukları pragmatik ama kontrollü ve korunaklı ilişkiyi yerle bir etti. ancak tehdit bugüne kadar bir tür "bulaşma" korkusuyla* bigane kaldıkları, hakkında derin bilgisizlik içinde oldukları mecralardan, uluslararası siyasal islam cephesinden ve sünni derin anadolu'dan geldiği için içeriğini bir türlü teşhis edemiyorlar. belki de tehdit kaynağının umduğu, istediği şekilde daha fazla kabuklarına çekilip zihnen izole oluyorlar. bu daralma alevi kimliğine en yüzeysel, en klişe kimlik kodlarıyla, ezberleriyle birlikte sarılmalarına yol açıyor. ve ben de alevilik üzerine konuşurken bahsi kerbela ile açan, karmatilerden, islam tarihinde bağdaştırmacı topluluklardan bahsettiğimde yüzüme tuhafça bakan alevi bir arkadaşımla tartışmamın ertesinde bunları yazmak durumunda kalıyorum...

*varma yezidin yanına
çirki bulaşır tenine
yazık değil mi canına
can muhammed ali'nindir

Türkiye'de bence sadece eşitlik sorunu var. Herkese eşit bir yaklaşım olursa, ayrımcılıklar kalkarsa tüm sorunlar kendiliğinden çözülecektir.

Öncelikle tesbiti doğru yapıp sonra tartışmaya açmanız lazımdı. Kadim demiş sonra 3 koldan bahsetmiş sonra sorun olarak sunduklarınızla kadim olmayan bir inanç biçiminin sorunlarına değinmişsiniz.

Önce doğru bir alevilik tanımı yapmayı öğrenin sonra tartışma konusu açın.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri