104. Haftanın Tartışma Konusu: Alevi Sorunu Nedir? Nasıl Çözülmelidir?

X
  • Kullanıcı X
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
TÜRKİYE’DE ALEVİLİK: SORUN VE ÇÖZÜM YOLLARI

Alevilik Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasının kadim inançlarından olup, bugün İran, Irak, Suriye, Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Saraybosna, Makedonya coğrafyasında yerleşik nüfus olarak yaşamaktadır. Yaşanan göçlerle birlikte başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde Alevi topluluklarına rastlamak mümkündür. Toplam nüfusun 50 milyon civarında olduğu varsayılmaktadır.

Alevi inancının temel yapısı

Aleviliğin ne olduğu, nasıl başladığı, nasıl oluşturulduğu bilim dünyasında bir tartışma konusudur. Kimine göre Alevilik İslâm halifesi Hz. Ali ile başlarken, kimine göre bir Orta Asya Türk inancı olan Şamanizm’in Anadolu yorumudur. Kimine göre ise Zerdüştlüğün Anadolu’da yaşayan halidir. Kimilerine göre ise Alevilik Hititlerden bu tarafa varlığını sürdüren Anadolu coğrafyasının kadim bir inancıdır.

Osmanlı sultanlarından AKP hükümetine

Selçuklu’da, Osmanlı’da, Türkiye Cumhuriyeti’nde Alevilerin bu inanç esasları kabul edilmemiş, Aleviler dönüştürülmeye çalışılmıştır. Bugün AKP hükümetinin uyguladığı Alevi politikaları 16. yüzyılda Osmanlı padişahları tarafından uygulanmaya başlanmış politikalardır.

Kendi kabul ettikleri İslâm esaslarına Alevileri inandırmak ve Alevileri dönüştürmek için Alevi inanç merkezlerine cami yapma, Sünni din adamları atama politikası 16. yüzyıl ortalarında başlamış ve halen sürdürülmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin makbul vatandaşlığı “Türk ve Sünni” olarak belirlediğini hatırlatırsak Aleviliğin Müslümanlık dışında özgün bir inanç olarak kabul edilmesi güvenlik konseptinde ele alınmaktadır. Bu nedenle de cemevleri ibadethane olarak kabul edilmemekte, hatta devletin din adamlarınca bu durum “kırmızı çizgi” olarak nitelendirilmektedir.

Alevi toplumunun talepleri ve çözüm önerileri

AKP hükümeti ile Alevi kurum ve aktivistleri arasında yürütülen görüşmelerde, benim de bizzat yer aldığım Alevi kanadı mutabakatla şu talepleri ve bunlara ilişkin çözüm önerilerini hükümete sundular:

1- Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir ve statüsü ibadethane olarak kabul edilmelidir.

2- Okullarda okutulan “Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi” dersi Sünni İslâm dersleridir ve Alevi çocuklarını Sünnileştirmektedir. Alevi çocukları muaf tutulmalıdır.

3- Pîr Sultan Abdal anma etkinliğine katılan 33 canımızın katledildiği Sivas Madımak Oteli “ibret müzesi” ne dönüştürülmeli, katliamı teşhir eden, lanetleyen görseller yer almalıdır.

4- Birçoğu devletin elinde veya başka kimselerce işgal altında bulunan, başta Hacı Bektaş Dergâhı olmak üzere, tüm Alevi inanç merkezleri, dergâhları Alevilere iade edilmelidir.

5- Alevilere yönelik her türlü ayrımcı tutumlar ortadan kaldırılmalı, ayrımcılık yapanlara karşı caydırıcı yaptırımlar oluşturulmalıdır.

6- Devletin resmi dini kurumu olarak görev yapan ve Sünni İslâm inancını devleti yönetenlerin hegemonyasına sokan ve Sünnilik dışındaki tüm inançlara karşı sistemli bir asimilasyon politikası yürüten Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılmalıdır.

7- Alevilere yönelik her türlü asimilasyon politikalarına son verilmeli, bu bağlamda yürütülen Alevi köylerine cami yapma politikası derhal ve ilelebet durdurulmalıdır.

KAYNAK ; https://tr.boell.org/tr/2016/04/12/turkiyede-alevilik-sorun-ve-cozum-yollari-yedi-talep-yedi-oneri

Bu sorunla alakali sizin çözüm öneriniz nedir? Buyrun tartışalım..

Başörtüsü sorunu,kürt sorunu,alevi sorunu bu ülkenin ne çok sorunu var :)
Çözeceğiz hepsini.

Başörtüsü sorunu,kürt sorunu,alevi sorunu bu ülkenin ne çok sorunu var :)
Çözeceğiz hepsini.
Biz sadece çok renkli bir ülkeyiz, yillarca birlikte yaşadik ve yasamaya devam edecegiz. İnsanlari ötekileştirmek çözüm değildir. Dini inanci dili ne olursa olsun bu ulkede yasayan herkes eşit sartlarda olmali neyin cozumu bu?

Alevi sorunu diye bir şey yoktur. Haberi okumadim ayrica, herkesin kendi kişisel değerleri vardir.

80-90’larda da sozumona 1-2 dingil Turkologum diye gecinenler TV’lere cikip “ Kürt “ diye bir IRK yoktur, Kürt yoktur, onlar Dağ Turk’udur.

Dagda yasayip yururken cikardigi “ kart, kurt “ sesleri yüzünden isimleri Kürt diye kalmistir demisti. Seninkide o hesap olmus.

En tabi haklari olan ‘Cemevlerinin “ hicbir yasal statusu yok adamakilli ki cenazelerini bile ordan kaldiriyorlar. Sadece bu bile basli basina bir sorundur, tartisilmalidir ve cozulmelidir.

80-90’larda da sozumona 1-2 dingil Turkologum diye gecinenler TV’lere cikip “ Kürt “ diye bir IRK yoktur, Kürt yoktur, onlar Dağ Turk’udur.

Dagda yasayip yururken cikardigi “ kart, kurt “ sesleri yüzünden isimleri Kürt diye kalmistir demisti. Seninkide o hesap olmus.

En tabi haklari olan ‘Cemevlerinin “ hicbir yasal statusu yok adamakilli ki cenazelerini bile ordan kaldiriyorlar. Sadece bu bile basli basina bir sorundur, tartisilmalidir ve cozulmelidir.
İbadethanelere yasal statu vermek laikliğe aykiri

Bu arada dkab genel cercevesinde alevilik bektasilik var daha yeni alana calistim :d
Onlarin inancinda takiyye anlayisi mevcut zaruri olmadikca paylasmiyorlar kendi içlerini
Cemevi surada iki adim otemde var ozgurlukleri kisitli degil

Biz sadece çok renkli bir ülkeyiz, yillarca birlikte yaşadik ve yasamaya devam edecegiz. İnsanlari ötekileştirmek çözüm değildir. Dini inanci dili ne olursa olsun bu ulkede yasayan herkes eşit sartlarda olmali neyin cozumu bu?
Ben sorunu çıkartmışım gibi bana niye soruyon :)
Ben siyasi partilerin “iktidara gelirsek çözeceğiz hepsini” vaatlerine atıfta bulundum sadece :)

Ben sorunu çıkartmışım gibi bana niye soruyon :)
Ben siyasi partilerin “iktidara gelirsek çözeceğiz hepsini” vaatlerine atıfta bulundum sadece :)
Valla senin mesajla başliga yukseldim ben de hadi sarilalim :D

Bu arada dkab genel cercevesinde alevilik bektasilik var daha yeni alana calistim :d
Onlarin inancinda takiyye anlayisi mevcut zaruri olmadikca paylasmiyorlar kendi içlerini

Ama şöyle bir durum var;
Camiiler yılın belli aralıklarında devletten ödenek alıyor! Ama cemevleri almıyor.

Alevilerde bu ülkede vergi ödüyor. Onların paraları camiilere aktarılırken neden kabul gördükleri cemevlerine o statü tanınıp ödenek aktarılmıyor?

Alevi sorunu yoktur diyen arkadaslarim, siz hic alevi koylerine gittiniz mi?
Sirf alevi diye yollari yapilmayan evlerinde su akmayan koylerimiz var.

Camilerin giderleri alevi sunni farketmeksizin vergilerimizden karsilanirken, cem evi giderlerini kendi cebimizden karsiliyoruz.

Cemevi ibadethane statusunde ve giderleri diyanet tarafindan karsilaniyor dayanakta AİHM

Bugun bu cumhuriyetin kurdugu partinin basina bir sekilde gecmis adamin etnik kokeni ve dini kimliği nerdeyse 15 yildir hala sorgulaniyormu? Bu adam uzerinden alevilik inanci sorgulaniyor mu, assagilaniyor mu? Cok uzaga gitme 1937 den tut taa 1500 Yavuzdan, hatta daha geriye git Nizamulmulk kitabinda kizilbaslari nasil kestigiklerini bizzat kendisi anlatiyor. Isin ozu topraklarda Aleviler kesildi zaten. Oyle ki diri diri topraga dahi gommeyi kendine seref sayan pasalar cikti. Bu sorun sadece bu ulkenin degil, bu cografyanin kanayan yarasidir. Bu insanlari ve inanclarini oldugu gibi kabul etmek lazim. Baska bir cikar yol goremiyorum acikcasi + olarak yeni jenerasyon alevi gencler bu baskilardan dolayi ateizme meyl etmis durumdalar. Benim bakis acima gore buda ulke icinde uzun vadeli problemdir.

Bu arada Cemevi meselesine gelirsek Laiklige aykiri derken? O zaman camiyede yasal statu verme derler adama, sacmalamissin yani. Nerden bakarsak bakalim en hafif tabirle bos konusmussun maalesef.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Severim ben boş konuşmayi :)

• Beğen
Tepkiler: X
Beni böyle polarizasyon yaratacak konulara etiketlemeyin.Kehkeh

Ayrica,türkmenlerin islami geleneklerini yasatanlar,islami ögretici bir metamorfoz haline getirenler, alevilerdir.
Acaip spirituellerdir.Araplar gibi degillerdir.
Bilmem,anlatabildim mi?

Beni böyle polarizasyon yaratacak konulara etiketlemeyin.Kehkeh

Ayrica,türkmenlerin islami geleneklerini yasatanlar,islami ögretici bir metamorfoz haline getirenler, alevilerdir.
Acaip spirituellerdir.Araplar gibi degillerdir.
Bilmem,anlatabildim mi?
Arap Alevileri hakkında ne düşünüyorsunuz Sürereeeyyyaa hanımcım?

Devletin resmi dini kurumu olarak görev yapan ve Sünni İslâm inancını devleti yönetenlerin hegemonyasına sokan ve Sünnilik dışındaki tüm inançlara karşı sistemli bir asimilasyon politikası yürüten Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılmalıdır.

Böyle taraflı bir din kurumu bencede kapatılmalı..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri