Toplumsal yarar uğruna birey hakları feda edilebilir mi?
----------------------------------------------------------------------------
Dünyada her milletin fertlerinin, kendi toplumu için yarar sağlamaya çalışması gereklidir. İnsanlar birey olarak yaşamaktan çok toplum olarak yaşamak zorundadırlar görüyoruz ki, tarihteki her büyük oluşum birey değil toplum çapında gerçekleşir. Sadece Türkiye'den bahsetmiyorum. Bakın tüm devletere, milletlere toplum olmayı başarmış etnik gruplara, her türlüsünden, her türlüsüne insanlar toplum olarak bir şeyleri yapmışlardır. Bunun en basit örneği savaşlardır. İnsanlar savaşlarda kendi toplumu için savaşır, kendileri için değil. Eğer sadece kendi haklarını düşünselerdi, savaşa girmezlerdi.
Tarihte ki diğer milletlerden örnek veriyorum. Sadece Türkiye üzerinden değerlendirme diyenlere.
İskoçya'nın bağımsızlık mücadelesini bugün bir çoğumuz biliriz. William Wallace..
İskoç tarihinin en büyük adamıdır. Ve bu adamın çizdiği siyasette, toplumsal oluşumda İskoçya'nın gelecek bağımsızlığından bahseder. Ana hedefi özgürlüktür. Özgürlük ama neslinin devamına.. Yani, o çağda yanılmıyorsam 1200'ler olsa gerek, kendi fedâkarlığını yapıp kendi devleti için, tüm haklarından vazgeçmiş, düşünce özgürlüğünden, yaşama özgürlüğünden, özgürlüğünden feda etmiştir. Bunun yanında
sadece o da değil bir çok İskoç kendi haklarından feragat etmişlerdir.
Vietnam. 1960'lar olsa gerek öyle hatırlıyorum. Amerikanlara karşı yapılan büyük örgütlü gerilla harekâtı.
Ho Chi Minh.. Kendi halkı ve özgürlüğü için, tüm haklarından feragat eden bir topluluğun lideri. Vietnam o kanlı savaşta milyonlarca insanın özgürlüğünden vazgeçti. Ve şimdi bağımsız..
Hindistan. Mahatma Gandhi.. Kendi ülkesi ve özgürlüğü adına, bütün haklarından feragat etmiş bir isim daha..
Sovyetler Birliği. Stalin. Verdikleri o zor 2. Dünya savaşında bütün üst düzey Subaylar'ı asmış, yaşama haklarını ellerinden almış, ve soğuk savaş döneminde ki dünyanın en büyük devleti Sovyetler Birliği'nin hayat kazanmasında önemli role sahip devlet adamı..
Mekke/Medine İslam Devleti. Hz. Muhammed. O gün için hac yapma hakkı elinden alınmıştır. Hz. Muhammed'in tepkisi ise, yapılan anlaşmayla diğer sene gideriz olmuştur. Yani bireylerin hakkı elinden alınmıştır. Ama karışıklık, savaş, kavga engellenmesi amacıyla diğer sene gidilmiştir.
......
Kendi ülkemizden örnekler..
Osmanlı Devleti. Fatih Sultan Mehmet.. Ülkenin refahı, ve milyonlarca müslümanın yaşama hakkı için, kendi öz kardeşlerini katletme yasasını getiren devlet adamı. Kardeşlerinin belki de özgürlüğünü, yaşama hakkını ellerinden aldı ama; devletin bekâsı için çok önemli bir karar..
Osmanlı Devleti. 1. Ahmet.. Fatih'in koyduğu yasayı bozarak. Ekber ve Erşad sistemini getiren devlet adamı. Kardeşlerine yaşama hakkı verdi, katledilmesini önleyerek fakat; özgürlüklerini ellerinden aldı. O gün için, Osmanlı veliahtları saraydan dahi dışarıya çıkamıyordu her an devlet adına kötü işler yapabilir diye. Burada gördüğümüz gibi insanca yaşama hakkından vazgeçti.
Orta Asya Türk Devletlerinden. Kürşad ve 39 arkadaşı. Devletin devamı için, kendi özgürlüklerinden vazgeçtiler. Çin Saray'ını bastılar, yaşama özgürlükleri ellerinden gitti. Ama Türk devletinin devamı sağlandı..
Türkiye Cumhuriyeti. Atatürk.. Kurtuluş Savaş'ında halkın çoğu özgürlüğünü kısıtlayan devlet adamı.. Ama Kurtuluş Mücadelesi zaferle sonuçlandı şu an bağımsız bir Türkiye..
Ki Atatürk diyoruz; ailesi için "Okuma özgürlüğü" nü dahi bırakıp, bir çiftliğe yerleşmiş.
Savaş Sırasında, askerlerin yaşama hakkını, " Ben size ölmeyi emrediyorum!" Diyerek almış.. Ve bu gün bağımsız bir Türkiye..
Türkiye Cumhuriyeti.. Can Yücel. O gün için babası Milli Eğitim Bakan'ı olan Can Yücel'in, okuma hakkı elinden babası tarafından alınmış, "Bakan oğlusun diye kıyak geçti derler!" Gerekçesiyle.. Toplumda bozukluğu önlemek amacıyla..
Türkiye Cumhuriyet'i. Kazım Karabekir.. Siyasi Parti Açma hakkı elinden alınmış. "Menemen Olayı" Gerekçesiyle.. Bağımsız Türkiye..
Osmanlı Devleti / Türkiye Cumhuriyet'i. Mustafa Suphi.. Kurduğu Komünist parti kapatılmış. Siyasi Parti Kurma Hakkı elinden alınmış.. TBMM'nin tehlikeli bulduğu gerekçesiyle.. Yahya Kaya tarafından 1921 'de arkadaşlarıyla beraber infaz edilmiştir..
1980'ler sonrası, Haber alma hakkımız kısıtlanmış. Şehitlerin bir çoğu bizden gizlenmiştir. Toplumda ki kaosu önlemek amacıyla..
---------------
Günümüz..
Bu gün düşünce haklarımızın çoğu ellerimizden alınıyor. Devlette iç karışıklıklar dursun diye.
...
Siyasi, ekonomik, eğitimsel, dinsel, terörden ve her türlüsünden, kişinin Okuma, Sağlık, Ekonomik, Düşünce, Siyasal her türlü hakkı kısıtlanıyor. Toplumda ki karışıklılığı önlemek amacıyla.
-----------------------------------
Zekât, İslam Dini gereği zorunlu bir ibadet. Zekât kişinin tam bağımsız ekonomik hakkını kısıtlar. Fakat; toplumda ki kaynaşmayı, dayanışmayı kısaca toplum için yararı sağlar.
Sosyal devlet anlayışında, daha çok bireylerin değil toplumun menfaati, göz önünde tutulur. Bu yüzden toplumda ki birey özgürlüğü yerine toplumun geneline hizmet yapılır. Ekonomi eşit paydada dağıtılır vs vs.
Benim kendi görüşlerimdir. Saygılarımla. #Kartalizm.