Zorunlu Önerme (Apodiktik) Nedir?

Konu sahibi son olarak 1211 gün önce görüldü
Zorunlu Önerme (Apodiktik) Nedir?

Bu önermeler, başka türlü olması olanaklı olmayan, kesin önermelerdir. Yüklemde bulunan özelliğin doğruluğu zorunlu olarak bilinir. Dolayısıyla bu önermeler, her zaman ve her koşulda doğru önermelerdir. Formel bilimlere ait önermeler, bu tip önermelerden oluşur. “Havaya düşen taş, yere düşer.” önermesi ya da “Dört kere dört, on altı eder.” önermesi, yüklemin zorunlu olarak doğru olduğu önermelerdir. Örneğin, “Üçgen, üç köşelidir.” önermesinde, yüklemin belirttiği özellik olan üç köşelilik, zorunlu olarak üçgende bulunmaktadır.​

Alıntı

Icerikte anlatilan apodiktik, yalniz matematiksel olan dogruluk degerini anlatmaya calismis.
Felsefede farkli ele alinir.

1. Kesin olarak gereksinim duyulan, zaruri, mecburi, ıstırari
  2. Doğal olarak kaçınılması imkânsız olan, olumsal karşıtı.
  3. Zarûrî. ~ durum,zorunluluk durumu: ıztırâr hâli.
  4. İsteğe bağlı olmayan.

Rakı mı içelim bira mı? sorusu zorunlu bir önermedir zira yarakı içecekizdir veyahut bira... Biz buna felsede Alkolikdik önerme deriz.

İşte felsefe terimlere mahkum edilmeyecek kadar basit, felsefe adeta hayatın içerisinde olan bir olgu...

"Ben kahve içeriz diye düşündüm ama yine de sen bilirsin"

@Larien doğru önerme yapmış mıyım?

"Ben kahve içeriz diye düşündüm ama yine de sen bilirsin"

@Larien doğru önerme yapmış mıyım?

daha çok öneri ya da davet gibi olmuş^ önermelerin, hüküm bildirmesi gerekiyor. Ve kesinlik ifadesi lazım. Öznel/subjektif ifadeler, önerme örneği olmaz. Önermeler, aslında daha çok matematik ve felsefenin konusu. Edebiyatçı burada biraz tıkanabilir, haberin olsun:d

• Kahkaha
Tepkiler: ne
Geri