Zorunlu askerlik sistemine dayalı ordu terk edilerek, profesyonel ordu kurulmalı mıdır?

X
  • Kullanıcı X
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Güncel Politika

Sizce profesyonel ordu kuralarak askerlik sistemi sil bastan duzenlenmeli mi ? Bu sekilde devam mi e

• Profesyonel Orduya Gecilmeli Zorunlu askerlik kaldirilmai

Kullanılan: 6 54.5%
  • Suanki sistemle devam edilmei

Kullanılan: 5 45.5%

• Kullanılan toplam oy
    11

Merhaba arkadaslar ;

Bildiginiz uzere kisa zaman once bedelli askerlik sistemi yeniden kalici olarak yururluge girdi cikan yasa su sekilde ;

BEDELLİ ASKERLİK FİYATI UCUZ MU?

Yeni askerlik sistemin kanunlaşması halinde ise adaylar 31 bin 343 TL ödeyerek askere gidecek. Ücrete memur katsayısında yaşanan enflasyon artışı kadar altı ayda bir zam yapılacak.

Bedelli askerliğin 30 bin TL olduğu yıl yıllık enflasyon yüzde 10.45’ti. Son yıllarda çıkan bedelli ücretlerine şöyle bir göz atalım…

Yani 2011 yılında bedelli askerlik ücreti kalıcı olsaydı, 2012 yılında enflasyon güncellemesine göre rakam 33 bin TL olacaktı. Söz konusu yılda bu ücreti ödeyenler yeni bedelli ücretlerine biraz tepkili. Tabloya bakıldığında ücret olarak en şanslı olanlar 2018 genel seçimleri öncesinde bedelliyi bekleyenler oldu.Yurt dışı dövizli askerlik bedeli ise bugünkü kurla 5 bin 113 euro olarak belirlendi.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Belirlenen erbaş ve erler, hem bedelliler bir ay eğitim yapacaklar. Bir ay temel eğitime müteakip diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda görev yapacak; toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra erlere soracağız, kalmak ister misiniz? Bir bir ay ve 5 ayda sadece harçlık alacaklar. 6 ay bittikten sonra istekli oldukları takdirde sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde 6 aylık sözleşme yapılacak. Maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er / uzman erbaş olabilecek. MYO mezunlarımız yedek astsubay olacak. Madem liseden sonra iki sene tahsili var bu arkadaşımızın; ve o meslekte de kalmayıp yedek subay hakkı almak için, 2 yıl daha okuyarak kendine yeni bir iş buluyordu. Ama hem asıl işinden kopuyordu, hem de zaman kaybediyordu. Şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma; elektrik, torna, kimya devam edin diyoruz. Yedek astsubay olarak kendini istihdam ediyoruz.

Sizce profesyonel ordu kuralarak askerlik sistemi sil bastan duzenlenmeli mi ? Bu sekilde devam mi edilmeli?

Vatanımı ve milletimi çok seviyorum. Lakin zorunlu askerlik konusuna sıcak bakamıyorum.

Bir üniversite öğrencisini mezun edip, tam piyasaya sıcak ve kanlı canlı bilgilerle sunacakken "Sen gel bakayım 1 sene." diyoruz.

Bu sadece ülkemize özgü de değil, yadırgamıyorum. Neredeyse bütün ülkelerde hala zorunlu sistem. Ancak ben ülke ülke olayı okumak yerine sistemi doğrudan eleştiriyorum.

Bakın çevremde bu konuda o kadar istekli insanlar var ki. Sırf yaşı geldi diye 100 kişiyi toplayıp eğitmeye çalışmak yerine bu tür insanlardan 10 tane eğit ve kendilerinden bir Delta Force çıkar. Neden olmasın?

Eğitim demişken eğitimde de olabilir bu yöntem şimdi düşündüm de. Elit ve ayrıcalıklı birkaç öğrenciye farklı bir eğitim modülü, ortalama öğrencilere ise yine onların seviyesine indirgenmiş bir eğitim modülü uygulanabilir.

Aksi durumda "Çan Eğrisi" gibi kavramlarla uğraşıyoruz.

Bkz: Suna Kan, İdil Biret...

Son düzenleme:
Zorunlu askerliğe tamamen karşı olan biriyim, yıllardır söylediğimiz şey profesyonel askerlik sistemi gelmeli. Verilen eğitimler zaten yetersiz durumda bulunuyor, acemilik denilen kısa sürede bir şey öğrenildiği yok. Gençliğin en iyi döneminde kendi iradesi dışında mecburi olan bu sistem değişmeli. Devlet çok büyük ve gereksiz bir bütçe ayırıyor askeriyeye, bir askerin maliyeti gerçekten çok fazla. Profesyonel sistemle hem maliyet düşer, hemde silahlı kuvvetlerin gücü artar diye düşünüyorum.
Herhangi bir seferberlik anında zaten eli silah tutan hemen her vatandaş göreve hazır. Devlet bedelli askerlik ile kasasını doldurma zihniyeti den vazgeçmek istemez diye düşünüyorum. Bu yüzden en güzel çağında askere alınan ve mecburi hizmet etmekle yükümlü olan gençler askerlik engeli ile karşılaşmaya devam edecekler.

Profesyonel ordunun şuanki şartlarda oluşturulması inkansız gibi görünüyor. Maddi olarak oldukça külfetli olur bu durum. Savunma açısından elbette ki uzman kişilerle donatılmış bir ordu daha başarılı olacaktır. Bedelli askerlikte verilen 5 aylık bir eğitim yetersiz ve askerlerin de içinde bir korku, tedirginlik hali oluyor bunu da beş ayda üzerinden atması mümkün değil. Askerliği yapmış olmak için yapmanın kime ne faydası olur bilemem ama sonuçta askerlik ülkemizde sadece uzman olarak, profesyonel bir şekilde savaşmak olarak görülmüyor, askere gitmek tabiri caizse -adam olmak- olarak nitelendiriliyor. Bir şey olsa herkes koşar elbet ama önemli olan o bilinci yerleştirebilmek , o yeterliliği verebilmek. Bu kısa sürede de o eğitimi vermek mümkün olmuyor maalesef ve bu meblağa da oldukça fazla. Ülkenin şuanki gidişatını göz önüne alırsak profesyonel ordu sadece bir hayal ,mevcut durumun iyileştirilmesi en mantıklısı gibi görünüyor.

ben bedelli ve bu tarz askerliğe karşı biriyim parası olmayan işi olmayan gitsin parası olan zengin olan gitmesin böyle birşeyi doğru bulmuyorum

ben bedelli ve bu tarz askerliğe karşı biriyim parası olmayan işi olmayan gitsin parası olan zengin olan gitmesin böyle birşeyi doğru bulmuyorum

Hüseyin Nihal ATSIZ'ın bir sözü var.
Bize Yalnız Kur yapması,iyi dans etmesini bilen gencin Lûzumu yoktur,bize bu gün mesleğinde usanmadan çalışacak,yarın hudutta göz kırpmadan canını verecek genç lazımdır. Pespaye hâl almaları manidar.

Bedelli olayının kalkması gerekir. 2013 yılının sonlarıydı Arabistan da idim o zamanlar. Yurtdışı bedellisi olarak hakkım vardı 3 yıl tecil edip ödemek gibi. İleriyi düşündüm. Mesela bir işe gireceksin sorarlar askerlik yaptın mı diye. Hani öyle bir engelin var mı yok mu diye. Mesela burada hâlâ soruyorlar kız isterken askerlik yaptın mı nerde yaptın gibisinden. Bu tür sebepler den ötürü yüksek gelirli işimi elimin tersiyle itip geldim paşa paşa yaptım. Ve bence her erkeğin yaşaması gereken duygular. Sabrı öğretiyorlar sana önce. Paran var sigara alacaksın ama önünde onlarca kişi sıra da paranla rezil oluyorsun. Kuyruk belki de 100 metre olabiliyor. Bekleyeceksin, mecbursun. Tabi büyük şehirler de pek öyle sıkıntılar yok ama başka şehirler de illa ki vardır. Bu ve buna benzer şeyler.

1000 euro ödeyip bedelli olarak yapmayabilirdim ama askerliğimi paşa paşa yapıp 30 bin lira para yedim 1 yıl da.:D:D

Gidin yapın abi askerlik iyidir. Bir de etrafındaki insanların asıl yüzlerini görüyorsun en can alıcı yanı o.

Ben size askerde lazim olmam. Ama bilgisayar konusunda yardimci olurum. Benim zamanimi yemeyin artik. Zaten ulke yuzunden -5 basliyoruz birakin hayatimda surda yasayabilecegim sinirli senelerde askere gitmeyeyim.

Profesyonel orduya geçilmeli.
Canımız,canlarımız artik yanmamalı,eğitimli uzmanların görev alma vakti geldi.
Belki de çok önceden bu düşünülmeliydi.

Profesyonel Ordu’nun vatana millete faydadan baska bir zarari olmaz.

Geri