Zorunlu askerlik hizmeti ve vicdani ret hakkı ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

🕒 Konu sahibi 3 saat önce aktifti
Rusya - Ukrayna Savaşı'nın etkisi ile zorunlu askerlik hizmetinin gerekliliği, dünya gündeminde yeniden tartışılmaya başlanmıştır.

Avrupa Konseyi'ne üye olan ülkeler arasında "Vicdani Ret" hakkının uygulanmadığı tek ülke Türkiye'dir. Zorunlu askerlik hizmetine karşılık olarak, bedelli askerlik seçeneği sunulmuş olsa da çoğu kişi şartlara uygun olmadığı gerekçesi ile ya da maddi zorluklardan dolayı bu haktan yararlanamamaktadır. Mahkemelerde çok sayıda vicdani ret davası sürdürülmekte olup bedelli askerliğin kesinlikle alternatif olmadığı savunulmaktadır.

Sizce zorunlu askerlik gerekli midir yoksa vicdani ret hakkı tanınmalı mıdır?

**
Vicdani ret nedir?
"Bireyin politik görüşleri, ahlaki değerleri veya dinsel inançları doğrultusunda zorunlu askerliği reddetmesidir."

images

Askerlik artık profesyonel bir iş.
Üç günlük bebeleri PKK üzerine salıp salıp öldürtmek anlamsız gelince zaten bizde de olay bu yöne kaydı. Yine de zor günler için olası seferberlik anlarında mal gibi ortada kalmamak ve en azından sivillerin orduya entegrasyonu için temel askerlik eğitiminin şart olduğunu düşünüyorum. Vicdani red diye bir olguya saygı duymuyorum. Ha ben meriç'im savaşta beni kadınlar sınıfında say dersen sen gelme zaten askere.

Dünya gündeminde de ağırlıklı olarak zorunlu askerliğin gerekli olduğu ve yeniden bu yönde adım atılması gerektiğini savunanlar var. Ülkemizde ise yıllardır süren bazı davalar nedeni ile konu sürekli gündeme gelse de zorunlu olması gerektiği düşüncesi ağır basıyor.

Dünya zorunlu askerliğe geri mi dönüyor?
2010'lu yıllarda pek çok ülke zorunlu askerlik uygulamalarını terk ederken ordularını daha profesyonel ekiplere teslim etmeyi düşünüyordu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali bu konuda bazı fikirleri değiştirdi.

Dünyada güvenlik paradigmaları değişiyor. Soğuk Savaş biçim değiştirerek verdiği aradan sonra geri döndü. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali önce Avrupa kıtasında, ardından da dünyada pek çok jeopolitik dengeyi değiştirdi. Berlin Duvarı’nın yıkılıp Soğuk Savaş’ın sona ermesinin ardından bazı ülkeler zorunlu askerlik süreleri ve uygulamalarını tartışmaya açmıştı.

Dünya zorunlu askerliğe geri mi dönüyor?

Bedelli askerlik için istenen rakam 80.064 TL ve kredi çekilip de ödenebilecek bir rakamın da çok üstüne çıkmış maalesef.

Gençlerin çoğu da askerlik süresinin çok kısa ve temel eğitim üzerine olması gerektiğini düşünüyorlar.

climax güzel özetlemiş. aynı düşüncedeyim. terörle mücadele konusunda zaten profesyonel kişiler mücadele ediyor. böyle de devam etmeli. şu temel eğitim kısmında biraz sıkıntı var gibi. çoğu yerde eline silah almadan askerlik tamamlanıyor. sola dön, sağa dön, marş söyle kısmından kesip silah ve savaş konusunda eğitim verilmeli.

Son düzenleme:
climax güzel özetlemiş. aynı düşüncedeyim. terörle mücadele konusunda zaten profesyonel kişiler mücadele ediyor. böyle de devam etmeli. şu temel eğitim kısmında biraz sıkıntı var gibi. çoğu yerde eline silah almadan askerlk tamamlanıyor. sola dön, sağa dön, marş söyle kısmından kesip silah ve savaş konusunda eğitim verilmeli.
Tam emin değilim ancak bedelli askerlikte hiç eğitim verilmiyor galiba çünkü duyduklarımın çoğu masa başı işte çalışıp tamamlamışlar.

Abim de bedelli yapmıştı ancak Kıbrıs'ta yaptı ve çok zor eğitimlerden geçmişlerdi.

Tam emin değilim ancak bedelli askerlikte hiç eğitim verilmiyor galiba çünkü duyduklarımın çoğu masa başı işte çalışıp tamamlamışlar.

Abim de bedelli yapmıştı ancak Kıbrıs'ta yaptı ve çok zor eğitimlerden geçmişlerdi.
eğitim prosedürleri şu an nasıl bilmiyorum da ev arkadaşım birkaç yıl önce bedelli yapmıştı. silah eğitimi ve belli başlı eğitimler verildiğini, yan takıma yaptırmadıklarını söylüyordu. bu sanırım takım komutanıyla alakalı bir durum. sonuçta bedelli. eli kolu bir yere uzanan bağlantılı kişiler de var. başım ağrımasın diye eğitim konusuna yanaşmıyorlar sanırım, dediğin gibi kimilerine masa başı işler veriliyor geri kalana da takılsınlar gözüyle bakılıyordur.

Her Türk asker doğmuyor arkadaşlar. Kesin bilgi bu. O nedenle bunu öncelikle kavrayalım. 10-15 günlük askerliğin memlekete veya olası bir olumsuzlukta bir faydası yok.

Bugün askerlik biraz daha profesyonel kadrolardan oluşuyor. Geri hizmet dışında(temizlik, nöbet, getir-götür) erlerin yapacağı bir şey yok. Yani bir seferberlik durumunda da çok bir boka yaramıyor erler. Zaten normal askerlik yapanlar da fakir halkın çocukları. Bedelli yapmak gibi bir şansları yok. Zengin mahallelerde bununla ilgili bir sorun duymadım bugüne dek. Parayı veren işi görüyor sonuçta. Vicdani ret olayını savunanlar 15-20 gün bedelli askerlik yapıp milliyetçilik taslayanlardan daha dürüsttür, daha onurludur gözümde. Vicdani ret en temel insan hakkıdır. Bugüne kadar tanınmamış olması bile büyük bir eksiklik.

Sizi vatanhainleri sizi, hepiniz PKK ve Fetöcüsünüz.

şu coğrafyada olan biteni ya göremiyorsunuz ya art niyetlisiniz. yunanistan'ı, ermenistan'ı, abd'si, rusya'sı, avrupa'nın beslediği terör örgütü, içeride ne olduğu belirsiz kafa kesecek tipleri... bu topraklar her an karışmaya hazır. profesyonel ordu mücadele eder nasılsa diyerek kenara çekilmek yok. ciddi bir şekilde verilmiş o 15-20 günlük eğitimin bile yeri geldiğinde çok faydasını görürüz. bakın ukrayna'ya. işgal olmasın diye ordu halkı silahlandırdı, kısa süreli eğitim verdi. bunu önceden yapmak var bir de savaş esnasında yapmak var.

Sizi vatanhainleri sizi, hepiniz PKK ve Fetöcüsünüz.
15 temmuzda komutanının emriyle tatbikat var diye köprüye çıkartılmış ve bu nedenle kafası kesilmiş yada en iyi ihtimalle müebbet hapse mahkum olmuş erin suçu günahı var mı sence? Yarın yeni bir 15 temmuzun olmayacağı garantisi yokken üstelik.

6 ay boyunca call of duty oynanamın 6 ay boyunca askerlik yapmamdan daha faydalı olacağını düşünüyorum....... bak ruslara...... o kadar erkek sibirya yamaçlarında mı aldı askeri eğitimi...... yooo...... counterla pubg oynarken aldılar......

bu tarz konularda görüş bildirirken konuyu bir kaç şekilde ele almak gerekiyor.
öncelikle profesyonel askerlik ya da askerliğin zorunlu olmamasini savunmak için ülkenin içinde bulduğu savaş durumunu, sinir zaafiyetini, komşu ülkeleri değerlendirmek gerekiyor. tatlı su ülkesi olan belcikanin ve Yunanistan'ın sinir zaafiyeti olmadığından orada askerlik zorunlu olmaya bilir, askerler paralı olabilir bunda bir sakınca yok ancak doğudan batıya,disaridan içeriye doğru sürekli sinir zaafiyeti yaratılan ve yaratılması beklenen Türkiye cumhuriyetinde askerlik para kazanma aracı olarak görülen ve görevden kaçınma hakkı bulunan bir meslek olarak yapılmamalıdır.
türk milleti hisleri ile yaşayan ve buna göre tepki veren bir millet, bu yüzden paralı askerlikte takındıkları tutum lakayittir. yine 2000 öncesine kadar zorunlu askerlikte verilen askeri eğitim bugün verilen profesyonel askeri egitimden daha kaliteliydi.

Vicdani ret çok çok eski tarihlere dayanan ve yazılı kaynaklarda örnekleri bulunan bir uygulama; insanın ben savaş taraftari değilim, insanalr bir avuç toprak için ölsunler istemiyorum ve bu yüzden savaşmayı reddediyorum deme hakları mevcuttur ancak bu da diğer ülkelerden farklı olarak bizim ulkemizde sadece askerlikten kaçma, kökenine karşı savaşmaya razi olmama sebepli düşüncelerden dolayı istenen bir uygulama haline geliyor.

bu arada bedelli askerlik yapanlar; :) :) içinizde var olduğunu bildiğimden bu konuda görüş bildirmeyecegim:) :)

bu arada bedelli askerlik yapanlar; :) :) içinizde var olduğunu bildiğimden bu konuda görüş bildirmeyecegim:) :)

Bedelli askerlik seçeneği olduğu için yapmalarında kendi adıma bir sakınca görmüyorum ancak adil olup olmadığı elbette tartışılır.

Abim de Kıbrıs'ta yaptı ancak bir ay boyunca dağlarda komando eğitimi gördüğü için üç gün de revirde yatmıştı.

Bedelli askerlikte de temel askeri eğitim olursa aslında sorun olmaz ancak bildiğim kadarı ile çoğu silah tutmayı bile bilmiyor.

Ülkemizde çok sayıda vicdani ret savunucusu var ancak çoğu açıkça beyan etmiyorlar.

Kıbrıs için hep çok sıkıntılı diyorlardı.Hiç olumlu bir şey duymadım.

Geri