Zinetle İlgili Çeşitli Meseleler

Konu sahibi son olarak 2619 gün önce görüldü

ZINETLE ILGILI CESITLI MESELELER

Hz. Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor:

"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:

"Fitrat bestir: Sunnet olmak etek trasi olmak biyigi kesmek tirnaklari kesmek koltuk altini yolmak."

Buhari Libas 63 64 Isti'zan 51; Muslim taharet 39 (257); Muvatta Sifatu'n Nebiyy 3 (2 921); Tirmizi Edeb 14 (2757) Ebu Davud Tereccul 16 (4198); Nesai Taharet 1011 (11415).

Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor:

"On sey fitrattandir: Biyigin kesilmesi sakalin uzatilmasi misvak istinsak (burna su cekmek) mazmaza (agza su cekmek) tirnaklari kesmek parmak mafsallarini yikama koltuk altini yolmak etek trasi olmak intikasu'l-ma yani istinca yapmak."

Muslim 56 (261); Ebu Davud Taharet 29 (53); Tirmizi Edeb 14 (2758); Nesai Zinet 1 (8126127).

Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatiyor:

"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bize biyigin makaslanip tirnagin kesilmesini koltuk altinin yolunup etegin tras edilmesini kirk gun asmayacak sekilde vakitledi."

Muslim Taharet 51 (258); Ebu Davud Tereccul 16 (4200); Tirmizi Edeb 15 (2759); Nesai Taharet 13 14 (1 15 16).

Hz. Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor:

"Ibrahim (aleyhisselam) Kaddum nam -bazisi da seddesiz olarak Kadum demistir- mevkide seksen yasinda oldugu halde sunnet oldu."

Buhari Isti'zan 51 Enbiya 8; Muslim Fedail 151 (2370).

Yahya Ibnu Said'in anlattigina gore Said Ibnu'l Museyyeb (rahimehullah)'ten sunu isitmistir:

"Hz. Ibrahim (aleyhisselam) misafir agirlayan ilk kimse idi.

Keza o ilk sunnet olan kimseydi biyigini kesenlerin ilki sacinda aklik gorenlerin ilki de o idi.

Ak saclari gorunce: "Ya Rabbi bu nedir?" diye sormus; Rabbi de: "Bu vakardir ey Ibrahim!" demis.

O da: "Rabbim! Oyleyse vakarimi artir!" diyerek duada bulunmustur." Rezin sunu ilave etmistir. "Bu sirada Hz. Ibrahim 120 yasindaydi. Bundan sonra 80 yil daha yasadi."

Muvatta Sifatu'n-Nebi 4 (2 922).

Ibnu Cubeyr (rahimehullah) anlatiyor:

"Hz. Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma)'a:

"Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in ruhu kabzedildigi vakit sen ne kadardin?" diye sorulmustu su cevabi verdi:

"O gun ben sunnetliydim... Ve erkekleri idrak edinceye kadar sunnet etmezlerdi."
Buhari Isti'zan 51.

Ummu Atiyye (radiyallahu anha) anlatiyor:

"Bir kadin Medine'de kizlari sunnet ederdi.

Resulullah (aleyhissalatu vesselam) (kadini cagirtarak) kendisine:

"Derin kesme. Zira derin kesmemen kadin icin daha cok haz vesilesidir koca icin de daha makbuldur" diye talimat verdi."

Ebu Davud Edeb 179 (5271). Rezin'in rivayetinde Resulullah soyle buyurur:

"Kizlari sunnet ederken ustten kes derin kesme bu sekilde kesilmesi yuze daha cok parlaklik kocaya daha cok haz verir."

Hz. Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) soyle buyurdular:

"Igreti sac takana da taktirana da bedene dovme yapana da yaptirana da AIIah lanet etsin!"

Buhari Libas 86 Tibb 36; Muslim Libas 119 (2124); Nesai Zinet 25 (8148).

Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) dedi ki:

"Igreti sac takan taktiran; kaslari incelten kaslarini incelttiren dovme yapan ve dovme yaptiran lanetlenmistir."

Ebu Davud Tereccul 5 (4170).

Ebu'l-Husayn el-Heysem Ibnu Sefi anlatiyor:

"Ben ve kunyesi Ebu Amir olan Meafirli bir arkadasim Iliya (da denen Kudus)'da namaz kilmak uzere beraberce yola ciktik.

Onlara kissa anlatan buyukleri Ezd kabilesine mensup Ebu Reyhane kunyesini tasiyan bir Sahabi idi.

Ebu'l-Husayn der ki: "Arkadasim benden once mescide vardi. Sonra da ben geldim ve yanina oturdum.

Bana: "Ebu Reyhane'nin anlattigina yetistin mi?" dedi. "Hayir!" diye cevap verince: "Ben onun anlattigini dinledim diyordu ki: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) on seyi yasakladi:

Disleri torpuleyip inceltmek dovme yapmak (erkeklerin sac ve sakallarindaki aklari kadinlarin yuzlerindeki tuyleri) yolmasi kadinin kadinla erkegin erkekle ayni ortu altinda arada bir mania olmadan yatmasi erkegin Acemler gibi elbisesinin alt kismina ipek serit ilave etmesi yine Acemler gibi omuzlarina alem olarak (dort parmak genisliginden fazla) ipek koymasi yagmacilik yapmasi; saltanat sahibi olmayanin (Acemlerin ziyyi (susu) durumunda olan) kaplan (derisinin) uzerine oturmasi ve yuzuk takmasi."

Ebu Davud Libas 11 (4049); Nesai Zinet 20 (8 143); Ibnu Mace Libas 47 (3655).

Ibnu Mes'ud (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) on seyi sevmezdi: Sari yani haluk yaslilikla ortaya cikan aklarin rengini degistirme izarin (kibirle) yerde surunmesi altin yuzuk takmak teberruc (kadinlarin zinetlerini yersiz olarak gostermesi) zar atmak Muavvizeteyn'den baska bir sey okuyarak rukye yapmak akdu't-temaim (muska baglamak) suyu (meniyi) mahallinden baska yere atmak cocugu ifsad etmek. Resulullah bunlari) haram kilmaksizin mekruh sayardi."

Ebu Davud 3 (4222); Nesai Zinet 17 (8141).

Hz. AIi (radiyallahu anh) anlatiyor:

"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bana altin yuzuk takmayi kissi elbise giymeyi ruku ve secdede Kur'an okumayi sariya boyanmis elbise giymeyi yasakladi."

Muslim Libas 31 (2078); Muvatta 28 (1 80); Ebu Davud Libas 11 (4044 4045 4046 4050) Hatim 4 (4225); Tirmizi Salat 195 (264); Nesai 97 (2188) Zinet 43 44 45 96 122 (8165169 203 219).

Tirmizi ve Nesai'nin rivayetlerinde su ziyade var: "...kizil meysereyi ve el-ciayi da yasakladi." Cia Misir'da arpadan veya bugdaydan yapilan bir saraptir."

Ebu Davud'un rivayetinde Hz. Ali: "Bunlari size de yasakladi demiyorum" der.

Hz. Bera (radiyallahu anh) anlatiyor:

"Resulullah bize yedi seyi yasakladi:

Altin yuzukler altin ve gumus kaplar ipekli eyer yaygilari ipekli kissi kumaslar istibrak denen kalin ipekli kumaslar ibrisim kumaslar ve ipek kumaslar."

Buhari Isti'zan 8 Cenaiz 2 Mezalim 5 Nikah 71 Esribe 28 Marza 4 Libas 28 36 45 Edeb 124 Eyman 9; Muslim 3 (2066); Tirmizi Edeb 45 (2810); Nesai Zinet 92 (8 201).

Imran Ibnu Husayn (radiyallahu anhuma) anlatiyor:

"Erguvanin uzerine oturmam sariya boyanmis olan elbiseyi ipekten kenar cekilmis elbiseyi giymem." Ravi Husayn burada rivayeti keserek gomleginin cebine isaret etti (ve anlatmaya devam ederek) Resulullah'in geri kalan sozlerini tamamladi:

"Haberiniz olsun erkegin tibi (surunme maddesi) kokuludur rengi yoktur; kadinlarin tibi renklidir kokusu yoktur."

Ravilerden biri demistir ki: "Bu yasak kadinin disari cikma durumuyla ilgilidir. (Evinde) kocanin yaninda oldugu takdirde istedigi kokuyu surunur."

Ebu Davud Libas 11 (4048).

Ebu Eyyrub (radiyallahu anh) hazretleri anlatiyor:

"Kina yakma koku surunme misvak kullanma ve evlenme butun peygamberlerin tabi olageldikleri sunnetlerdendir."

Tirmizi Nikah 1 (1080).

Hz. Cabir (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bir adam gordu saclari darmadaginikti.

"Bu adam saclarini duzeltip tertibe sokacak bir seyi bulamadi mi?" diye memnuniyetsizlik izhar etti.

Derken o sirada bir diger adam gordu bunun da ustu basi kirliydi. Bunun hakkinda da: "Su adam elbisesini yikayacak bir sey bulamiyor mu?" diye soylendi."

Ebu Davud Libas 17 (4062).

Rafi' Ibnu Hadic (radiyallahu anh) anlatiyor:

"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bineklerimizin uzerinde bazi torbalar gordu torbalarda kirmizi yun hatlari vardi. "Bu kizilligin size galebe caldigini goruyorum" dedi.

Resulullah'in bu sozu uzerine yerlerimizden firlayip kalktik oyle ki develerimizden bir kismi (telasimizdan) urktu. Keseleri aldik onlardaki kizil yunleri sokup attik."

Ebu Davud Libas 20 (4070).

Abbad Ibnu Temim anlatiyor: "Ebu Besir el-Ensari (radiyallahu anh) kendisine bildirmistir ki Ebu Besir bir seferde Resullullah (aleyhissalatu vesselam) ile beraberdi.

Efendimiz o sirada tellalina emrederek su hususu ilan ettirdi: "Hicbir devenin boynunda kiristen mamul bir gerdanlik veya (herhangi) bir gerdanlik kalmasin mutlaka kesilsin!"

Malik: "Zannederim bu yasak nazar degmesine (karsi develerin boynuna asilan seyler) icin verilmis olmali demistir."

Buhari Cihad 139; Muslim Libas 105 (2115); Muvatta Sifatu'n-Nebi 39 (2 937); Ebu Davud Cihad 49 (5552).

Geri