Zamana Karşı

Konu sahibi son olarak 720 gün önce görüldü
2010955-658916458.jpg

Uzun zaman önce izlemiş ve beğenmiştim.Bu gün Youtube da tevafuk gördüm de tekrar izledim.Kendi döneminin oldukça fantastik ve farklı senaryosu olan filmlerinden birisi diyebilirim.

Filmin başat konusu zaman.Bütün duyargalarımız ile varlığı hissedilen ancak ölçümleme konusunda,emin olamadığımız mefhum...Film zaman kavramını,doğrudan insanın hayatına entegre etmiş.Hayal edin,İnsan doğuyor ve yetişkinlik dönemi;film de bu dönem 25 yaş olarak addediliyor ki,bu yaşa girdiğiniz an kolunuz da geri sayım yapan dijital bir saat beliriyor.Ve saatin gösterdiği zaman 00:00 olduğu lahza,hayati tüm vücut fonksiyonlarınız işlev dışı kalıyor.

Filmda güzel sekanslar var.Zaman Bankası,Zaman Dilimleri,Gökdelenin en lüks dairesinde sabah kahvaltısı,poker sahnesi ve varoştan gelen bir zaman yoksulunun istemsizce zenginlerin,yani zamanı çok olanların arasında koşuşturmasını ki,fakirliğin alameti bu olsa gerek hemen fişlemesi anımsadığım güzel sahnelerden.

"her zaman yaptığımızı yapıp,zamanı takip edeceğiz" diyaloğu bana göre filmdeki en net ve önemli diyalog.Zamanı geçirmek için değil de doldurmak için izlenilebilir.

Son düzenleme:
Mukemmel bir film.
Izleyin izlettirin

Bu yorum vesilesiyle zaman hakkın da akılda kalıcı bir kaç kelam edelim.Filmin ana teması zaman.Zamanın yitmesi/boşa akması insanın ömrünün son raddesi olarak nihayetlendirilmiş.Peki zaman gerçekten nedir?

Zaman yaradılışın 4 asarından biridir.Diğer 3'ü Mekan,Madde ve Madde Özü'dür.Zamanın diğer 3'ünden önce yaratıldığı görüşü yaygındır.Zaman tahayyül halidir.Somut olan bizim halden hale geçişimizdir.Zamanı hissedilir kılanda bu hal değişiklikleridir.Günün 24 saat olması,yılın 12 ay olması sistemli bir ölçümlemedir.Ancak gerçek olan zaman algıda/madde de değişkenlik gösterendir.

Dikkat ederseniz film de bazı diyaloglarda suretlerinin değişmediğine değiniliyor.Ancak kollarındaki saat sıfırlanınca suret ne olursa olsun,zamanın sona erdiği kendini ifşa ediyor.İşte buna algısal zaman deniliyor.Zaman haraket kabiliyetini görmek için,maddenin değişimine nazar etmek.

Yani insan zamanı hissedebildiği raddece canlıdır.

Sanırım izlemedim, filmin başını izlersem hatırlarım.

Geri