Z kuşağının güzellik algısı: “Kusursuz değilim, gerçeğim!” Kusurlar da moda...

• Kullanıcı VERA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Kızlara Özel
Konu sahibi son olarak 2 gün önce görüldü

TikTok ve Instagram gibi platformlarda artık yüzünde akne izi, çil, sivilce ya da doğum lekesi olan genç kadınlar filtre kullanmadan, özgüvenle içerik üretiyor. “Real Skin” (Gerçek Cilt) ve “Skin Positivity” gibi etiketlerle yayılan bu yeni güzellik dalgası, doğallığı yücelten ve bireysel farklılıkları kutlayan bir yaklaşıma dönüşmüş durumda. Z kuşağının yeni güzellik algısı hakkında detaylı bilgi haberimizde...​

1750193027332.png

Sosyal medyada uzun yıllar boyunca kusursuz tenler, belirgin elmacık kemikleri ve pürüzsüz cilt dokuları güzelliğin altın standartları olarak sunuldu. Ancak yeni nesil genç kadınlar bu kalıpları sorguluyor, hatta yıkıyor. Z kuşağı, güzellik anlayışını baştan aşağıya değiştiriyor: Artık mükemmel görünmek değil, gerçek olmak ön planda.

iStock-2148186180

FİLTRELER YERİNİ GERÇEKLİĞE BIRAKIYOR​

Bir zamanlar güzellik uygulamalarındaki filtreler, kusurları gizleme amacıyla kullanılırdı. Ancak Z kuşağı artık bu filtreleri birer “maskeymiş gibi” görerek reddediyor. Bunun yerine, ciltteki her kıvrımı, her lekeyi ve her farklılığı bir kişisel imza olarak kabul ediyor. Özellikle TikTok’ta viral olan “acne positivity” videoları, makyajsız cilt fotoğrafları ve “önce/sonra” içerikleri bu dönüşümün güçlü birer kanıtı.

GÜZELLİK ENDÜSTRİSİ BU DEĞİŞİMİ GÖRÜYOR​

Kozmetik markaları da bu farkındalık dalgasına ayak uyduruyor. Artık kampanyalarda pürüzsüz modeller yerine, farklı cilt tonlarına, cilt tiplerine ve hatta akneli modellere yer veriliyor. Bu da tüketicilerin daha fazla temsil edildiğini hissetmesini sağlıyor. “Herkes için güzellik” söylemi, ilk kez bu kadar samimi ve gerçek hissettirebilir.

iStock-1417755082

GÜZELLİĞİN YENİ TANIMI​

Z kuşağının güzellik anlayışı, sadece dış görünüşle sınırlı değil. Artık güzellik, kendini olduğu gibi kabul etme cesareti, öz bakım yaparken kendine şefkatle yaklaşma ve ruhsal sağlığı koruma ile de eş değer görülüyor. Yani makyaj yapmadan da güzel hissedebilmek, kendini sevmek ve göstermekten çekinmemek bu neslin en önemli değerlerinden biri haline geldi.

Psikologlar bu değişimi olumlu buluyor. Özellikle genç kızlar üzerindeki mükemmel görünme baskısının azalması, beden algısıyla ilgili sorunların önüne geçebilir. Ciltteki kusurların normalleşmesi, ergenlik dönemindeki özgüven kaybını da azaltabilir.

iStock-2168041282

PEKİ BU DEĞİŞİME NASIL KATKI SAĞLAYABİLİRİZ?​

İşte “Real Skin” akımına destek vermek için birkaç öneri:
Filtre kullanmadan bir fotoğraf paylaş: Gerçek cildinle barıştığını göstermek, başkalarına da ilham olabilir.
Cilt problemlerini saklama, sahiplen: Akne, kızarıklık ya da lekeler; cildinin yaşadığını ve çalıştığını gösterir.
Bakım ürünlerini cildini sevmek için kullan: Güzelleşmek için değil, cildine iyi davranmak için rutin oluştur.

Artık güzellik, kusurların arkasına saklanmak değil; onların da seni sen yapan birer parça olduğunu bilmek demek.
Z kuşağı bunu yüksek sesle söylüyor: “Kusursuz değilim, gerçeğim!”

Bu fikri savunanlara başarılar üzgünüm ben yokum

Doğal kalmayı tercih eden insanlar neden aşağılanıyor? İnsan kendini olduğu gibi kabul edemez mi?

Estetikli insanları doğal çekiciliğini, özgünlüğünü kaybediyor ve kopyalanmış gibi duruyorlar.

.

Doğal kalmayı tercih eden insanlar neden aşağılanıyor? İnsan kendini olduğu gibi kabul edemez mi?

Estetikli insanları doğal çekiciliğini, özgünlüğünü kaybediyor ve kopyalanmış gibi duruyorlar.

.
Doğal kalmak başka sivilceli dolaşmak başka. Bunlara uyma sen. Doğallık diye bacaklarını bile almiyo bunlar.

Doğal kalmak başka sivilceli dolaşmak başka. Bunlara uyma sen. Doğallık diye bacaklarını bile almiyo bunlar.
Estetik operasyonlar ya da süreklilik gerektiren çeşitli işlemlerden bahsediyorum yoksa bakımsız olmak tabii ki doğal olmak ile aynı anlama gelmez.

Düzeltilmesi mümkün olmayan ya da düzeltilmesi çok zahmet gerektiren şekilsel sorunlarla barışmaktan başka çare yok. Filtreler tatmin ediyorsa ya da kişinin kendi içinde çelişkiye düşmesini sağlamıyorsa, tercihlere saygı duyulabilir.

Hiç zannetmiyorum. Tornadan çıkmış gibi seri üretim fabrikasyon bir burun, basur kapmış dudaklar, asla hijyenik gözükmeyen tırnaklar, kentteki aynı 5-6 kuaförün yaptığı aynı model saçlar.

Gittikçe birbirlerine benzemeye başlıyorlar, bu da güzellikten ziyade standartlaşma getiriyor.

ben de hiç samimi ve inandırıcı bulmuyorum. doğallığı tercih edenler elbette vardır ama tiktok, instagram gibi uygulamalarda 'no filter' ile paylaşılan ya da doğallığı savunan videoların birçoğunda filtre var. yüzünüze ya da herhangi bir uzvunuza müdahale etmenize gerek kalmadan, oto olarak ufak ufak oynamalar yapan programlar ile form bozulmadan harika görünebiliyorlar.

18 ve 19 yaşlarında 2 yeğenim var… ciltleri de kendileri de aşırı güzel. Ona rağmen makyajsız dışarı asla çıkmıyorlar, filtresiz foti asla paylaşmıyorlar. doğal halleri makyajlı ve filtreli fotilerden daha iyi ama farkında değiller. kendisi ile barışık doğal kişi sayısı yok denecek kadar az…

alakası yok. 14 yaşında kuzenim var gecen gün kollarını almış. incecik tüyleri almış. ufacık bir seye bile takıntılılar. bu algı yaş aldıkca degisiyor bence genel algıların değişmesiyle değil.dd

Mükemmel güzellik aslında hiç de o kadar etkileyici değilmiş. Bunu çocukluğumda fark ettim. Ortama uymayan ve aşırı bakımlı kişiler çok yapmacık bir izlenim veriyor. Bir kasiyer bayan görmüştüm ama çok güzel bulmam gerekirker gerçek değilmiş hissi vermişti. Tabi bakımlı olmayı da ihmal etmeyelim. Doğal kokuyorum diye ter kokusuyla ortada dolaşmayalım lütfen.

burnun büyükse küçültürsün eyvallah da özel olarak silikon meme göt yanakları şişirme çeneyi düşürme falan gereksiz ben evleneceğim kişide böyle şeyler istemem

her fotoya tav olsaydık
falan filan

Ben hangi kuşaktım ya.
M.Ö herhalde

Geri