Z kuşağı gençler nasıl ev ve araba alacak

Konu sahibi son olarak 1509 gün önce görüldü
Bir soru cümlesi.

hadi eski nesil bir şekilde ev ve araba aldı. onu satıp, üzerine ekleyerek yenisini alabiliyor. peki hiç birikimi olmayan yeni nesil gençlik nasıl 1.5 milyona ev, 500 bin liraya araba alacak sıfırdan birikim yaparak?

resmen türkiye'de nesiller arası fırsat eşitliği ortadan kalkmış oldu. işin garibi bu gençler sandıkta 70 yaş üstü siyasi liderlere oy verecekler gene. zor bir çıkmaz.

Onur yılmaz nickli yazardan alıntıdır.

Ekşi link ; z kuşağı türk gençler nasıl ev ve araba alacak

Kar kazancı için kagıtlara, iddialara borsaya cripto paralara bel bağlıyorlar. Yani paraları olsada gidip eskisi gibi ev araba alayım da yatırım yapayım diyen yok. Kimisi faize yatırıp onunla geçiniyor kimiside dediğim gibi kısa yoldan köşeyi dönmeye çalışıyor.

Zaman ve nesil değiştiği için kazanımlar ve metodları da değişti. Mesela bizim nesilde o dönemde yani avukat ve doktor müthiş bir sükseye sahip mesleklerdi. Şuan ise fenomen ve youtuberlara gösterilen saygı bu meslek sahiplerine gösterilmiyor. Yani yeni nesil için çok üzülmüyorum. Çağın getirdiği umursamazlık ve hedefsizlik ile ev araba alsalarda 1 gün içinde futürsuzca yok edebilirler.

Bu koşullarda artık mümkün değil.
İnternet fenomeni olmaya çalışıp kısa yoldan para kazanmaya çalışıyorlar yoksa çalışıp kazanmaları ve yatırım yapmaları artık çok zorlaştı hatta imkansız gibi bir şey...

basit bir ev olmuş 1 milyon lira zaten imkanı olsa da almaz. şahsen ben de almam.
araba için de benzer şeyler geçerli. 100 liralık mazot alsan ışığı sonduremezsin.

Adamlar matematik hesabı yapıyor ve biliyor. Dedeleri emekli olduğunda kışlık, yazlık alıp arabayı yeniliyorken kendileri 1 yıllık kiralarını bile karşılayamayacaklarını iyi biliyor, x ünv’nin bilmem ne mğhendisliği bölümünü bitirip ev alabilecek paralar kazanma şansı bilmem kaç yüzbinde bir, fenomen olup para kazanma şansı daha yüksek, eğlendiği de yanına kar

Y kuşağı olarak ailemin desteği olmasa araba bile alamazdım, net. Z kuşağı değil zorlanan sadece.

Ben kuşakları karıştırmaya başladım. 1989 lular hangi kuşak oluyordu kendi kuşağıma kötü bir şey yazmıyım . :S

Her ay bes kadar eregli, tupras , asel san ve ford alıp yatacak _ bunu 10 yıl devam edecek _ dolar fazla kazandırmıyor _ altın çok arttı _ üzerinde baskı var _ araba ev çok pahalı _ kripto tehlikeli

Evvela kuşak muşak diyenin ağzına tuvalet terliği ile vurmak istiyorum.
Konuya gelirsek;
Ekonomi başlıklarında değindiğimiz problem anlatılmış burada.
Barınma ilk ihtiyaç.
Filipinli fakir çözer bunu. İki bambu keser üst üste koyar.
İstanbul'a amele ihtiyacı olup göç başlayinca ev alacak yada bin yılda alabilecek durumları yoktu. Devlet ya onlara ev yapacaktı yada mantar gibi gecekondu yapmalarına göz yumacakti.
İkinciyi seçti.
Sonra tahmin edilmeyen oldu.
Adamların çöktüğü gasp ettiği yerler degerlendi. Hepsi beşer onar daire sahibi oldu. Bunlar bizden öncekileri. Bizimkilere bunlarin bir kısmını miras bırakabildi. Sistem çökmedi.

Son on yılda kredi ile uyutma dönemi idi. Evi alamazsın ama 10 yıl taksit yapabiliriz dendi. İnsanlar çarptı böldü. Bir kisim bu taksit dışında kaldı ve sistemden çıktı. Ama devam edebilen hayli insan vardı.

En önemlisi zor da olsa ihtimal vardı.

Çocukluğu Caddebostanda geçen adam aile desteği olmadan Çekmeköyde de olsa çalışırsa ev alabilirdi.

Ama bugün kredi dahil ne yaparsa yapsın mühendis doktor bankacı polis öğretmen.. hiç bir eski dünya mesleği sahibi adam ev alamaz. Hatta araba alamaz. Hatta benzin koyamaz. Bunlar da önemli değil. Kira ödeyemez.

Burasi dip. Ya TOKİ ev yapıp dağıtacak yada gecekondu sistemi geri gelecek.

Aileden biraz şanslı doğmuşum. kendime ait 2 dairem var biri ciddi anlamda sosyetenin beşigi olan yerde babam saolsun.
ama bu devirde artik hayal oldu ev sahibi olmak araba sahibi olmak

Mulksuzler kitabı ni okuyun _ hala bize komplocu diyenler var _ kureselciler irziniza geçse bunların hepsi komple diyen çıkar

Geri